Investitii Satu-Mare Ultimele stiri

O firmă cu capital maghiar va instala rachete anti-grindină în județul Satu Mare, investiție de aproape 2 milioane de euro

  • Firma cu capital maghiar Controlsoft Automatika Szolgaltato KFT va amenaja  40 de puncte de lansare a unor rachete anti-grindină pe teritoriul județului Satu Mare
  • După ce anul trecut a fost anulată licitația, Consiliul Județean Satu Mare a reluat procedurile în acest an, iar numai o firmă din Budapesta a depus ofertă scrisă până la data limită: 6 februarie 2019. Oferta se află în etapa de evaluare tehnică, data limită fiind 6 iulie 2019. 

Potrivit informațiilor PresaSM, firma câștigătoare este Controlsoft Automatika Szolgaltato KFT, potrivit informațiilor apărute în SEAP. Este o firmă înființată în 1991, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu și este prezentă în zece țări. Compania este specializată în automatizări, iar una dintre lucrările importante realizate de firmă se leagă de proiectul de refacere al balizajului de pe Aeroportul Internațional ”Liszt Ferenc” din Budapesta.

Compania a fost implicată în procesul de producție și instalare al sistemului anti-grindină din Ungaria. Peste 980 de astfel de generatoarea au fost instalate pe teritoriul țării vecine, iar peste 200 sunt automate. Potrivit celor de la Controlsoft, firmă câștigătoare a proiectului, generatoarele primesc indicații cu trei ore înainte de furtună pentru a elibera în atomsferă iodură de argint. Substanța nu afectează mediul, dar prevină formarea grindinei de mari dimensiuni.

Concret, în județul Satu Mare se vor înființa 40 de puncte de lansare a unor rachete anti-grindină. Sistemul de lansări de rachete nu se poate utiliza cu traiectorii transfrontaliere, ca urmare județul Satu Mare a solicitat și a obținut un acord de susținere din partea AASNACP de a dezvolta un sistem propriu, complementar, ce se bazează pe tehnologia amplasării unor generatoare terestre în 40 de puncte ale județului.

Generatoarele la sol intră în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Serviciului Național de Meteorologie din Ungaria. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, iar cel mai apropiat și mai modern radar meteorologic este cel din Napkor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Generatoarele intră în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

Mecanismul de funcționare este unul consacrat şi utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint.

Generatoarele terestre vor avea o formă de container compact, închis, cu funcționare automată, cu regim de acces restricționat, procesul de funcționare a unităților generatoare nu are efect de disturbanță olfactivă sau auditivă, sau efecte negative asupra sănătății umane. Durata de funcționare însumează aproximativ 250 de ore anual.

Amplasarea acestor unități este prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ, astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului a fost definit un buget de 1.998.558 euro (inclusiv TVA), din care 0 lei valoare neeligibilă. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 1.321.075 euro, iar contribuția proprie a Județului Satu Mare este de 2% din bugetul proiectului, adică 2.6421,5 euro. Finanțarea, conform regulilor din ghidul solicitantului, este de 98% din cheltuielile eligibile, notează publicația citată.

Related posts

Unde se cazează turiștii: 13,3 milioane de persoane au vizitat România în 2019, iar majoritatea preferă hotelurile

Papuc Irina

Speakerii L.I.F.T. 2019: Cristian China-Birta, CEO Kooperativa 2.0

Ligia Voro

Constructorul arădean P.A.B. aparținând omului de afaceri Ion Sandu, angajări masive

Stefana Muresan

14 septembrie – termenul limită pentru depunerea dosarelor pentru CECCAR

Ligia Voro

Banca Transilvania, desemnată să cumpere Bancpost

Stefana Muresan

Primul strat de asfalt de pe lotul Râşnov-Cristian ar putea fi aşternut până vine iarna

Papuc Irina

A fost lansat proiectul Deva 750

redactia

Se apropie de final prima fază din Drumul Bistriței

Nora Dumitrescu

Agricultură după reţetă nemţească la Husasău de Tinca

Traian Dan

Studiu CEZ: Din ce în ce mai mulți români sunt interesați să #SchimbePeVerde

Ligia Voro

Timişul, Aradul și Bihorul, în fruntea producției de grâu din România

redactia

Belarus vrea firme cu capital mixt în România

Nora Dumitrescu

Premiile Astra Film Festival 2019 – ”Teach”, cel mai bun documentar românesc, dezvoltat la Sibiu

Ligia Voro

Care este bugetul alocat preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene

redactia

UVT, pe podiumul național în clasamentele RUR Reputation Ranking și RUR Academic Ranking

redactia

Piața Revoluției din Baia Mare va fi modernizată

Nora Dumitrescu

Bosch Service Solutions își mută operațiunile într-o nouă clădire de birouri din Timișoara

redactia

Clujul va trece la un transport public ecologic în opt ani

Nora Dumitrescu

Expertiza agro-alimentară din Transilvania, solicitată la București

Nora Dumitrescu

CEE BSC Executive Leaders Roundtable – 26 January 2021

Ionut Oprea

Corina Crețu: “Am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro“

redactia

Un canal online pentru copii, lansat de doi antreprenori din Iaşi, premiat de Google cu “butonul de diamant”

redactia

Italienii de la Tirrena Scavi au câștigat Centura de Sud a Timișoarei

Stefana Muresan

Proiecte europene de 7 mil. euro pentru reamenajarea centrului municipiului Satu Mare

Stefana Muresan

Leave a Comment