Investitii Satu-Mare Ultimele stiri

O firmă cu capital maghiar va instala rachete anti-grindină în județul Satu Mare, investiție de aproape 2 milioane de euro

  • Firma cu capital maghiar Controlsoft Automatika Szolgaltato KFT va amenaja  40 de puncte de lansare a unor rachete anti-grindină pe teritoriul județului Satu Mare
  • După ce anul trecut a fost anulată licitația, Consiliul Județean Satu Mare a reluat procedurile în acest an, iar numai o firmă din Budapesta a depus ofertă scrisă până la data limită: 6 februarie 2019. Oferta se află în etapa de evaluare tehnică, data limită fiind 6 iulie 2019. 

Potrivit informațiilor PresaSM, firma câștigătoare este Controlsoft Automatika Szolgaltato KFT, potrivit informațiilor apărute în SEAP. Este o firmă înființată în 1991, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu și este prezentă în zece țări. Compania este specializată în automatizări, iar una dintre lucrările importante realizate de firmă se leagă de proiectul de refacere al balizajului de pe Aeroportul Internațional ”Liszt Ferenc” din Budapesta.

Compania a fost implicată în procesul de producție și instalare al sistemului anti-grindină din Ungaria. Peste 980 de astfel de generatoarea au fost instalate pe teritoriul țării vecine, iar peste 200 sunt automate. Potrivit celor de la Controlsoft, firmă câștigătoare a proiectului, generatoarele primesc indicații cu trei ore înainte de furtună pentru a elibera în atomsferă iodură de argint. Substanța nu afectează mediul, dar prevină formarea grindinei de mari dimensiuni.

Concret, în județul Satu Mare se vor înființa 40 de puncte de lansare a unor rachete anti-grindină. Sistemul de lansări de rachete nu se poate utiliza cu traiectorii transfrontaliere, ca urmare județul Satu Mare a solicitat și a obținut un acord de susținere din partea AASNACP de a dezvolta un sistem propriu, complementar, ce se bazează pe tehnologia amplasării unor generatoare terestre în 40 de puncte ale județului.

Generatoarele la sol intră în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Serviciului Național de Meteorologie din Ungaria. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, iar cel mai apropiat și mai modern radar meteorologic este cel din Napkor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Generatoarele intră în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

Mecanismul de funcționare este unul consacrat şi utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint.

Generatoarele terestre vor avea o formă de container compact, închis, cu funcționare automată, cu regim de acces restricționat, procesul de funcționare a unităților generatoare nu are efect de disturbanță olfactivă sau auditivă, sau efecte negative asupra sănătății umane. Durata de funcționare însumează aproximativ 250 de ore anual.

Amplasarea acestor unități este prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ, astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului a fost definit un buget de 1.998.558 euro (inclusiv TVA), din care 0 lei valoare neeligibilă. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 1.321.075 euro, iar contribuția proprie a Județului Satu Mare este de 2% din bugetul proiectului, adică 2.6421,5 euro. Finanțarea, conform regulilor din ghidul solicitantului, este de 98% din cheltuielile eligibile, notează publicația citată.

Related posts

Toplița, destinație turistică pentru toate anotimpurile

Ligia Voro

Asociația Română pentru Smart City lansează Carta România 2030 în cadrul celui mai important eveniment Smart City al anului

Ligia Voro

Reșița va avea tramvaie mai bune decât Bucureștiul. 77 de milioane de euro, investiți într-un proiect de mobilitate urbană

redactia

3Pillar Global a pornit angajările în regim de telemuncă în România

Nora Dumitrescu

Retargeting.biz adoptă noi sisteme de pricing

Ligia Voro

Wetterbest lansează SUPREM50: protecția pentru acoperiș cu cea mai mare rezistență la coroziune și raze UV  

Ligia Voro

CITR, administrator judiciar Clujana: brandul poate depăși momentul de cumpănă

Stefana Muresan

Wetterbest, in care Teraplast detine 60%, tinteste exporturi de 1 mil. euro

Stefana Muresan

Parcarea de pe Strada Brașovului din Oradea, inaugurată de ziua orașului

Traian Dan

Încasări uriașe la Untold: 3,6 milioane de euro în 5 minute

Nora Dumitrescu

UMB pregătește autostrada Cluj – Sălaj. Cum arată traseul

Nora Dumitrescu

Maria Ioniță: “Trebuie să finalizăm licitațiile pentru Autostrada Transilvania”

Nora Dumitrescu

Sibiu, an Attractive City for Investors

Stefana Muresan

CTP va avea centru logistic la Turda

Nora Dumitrescu

Socar va prelua șase benzinării Aral din zona Transilvaniei

Nora Dumitrescu

APIA Bihor eliberează adeverințe fermierilor pentru accesarea de credite

Traian Dan

Consiliul Concurenței, aviz favorabil pentru preluarea Depaco de către Teraplast

Stefana Muresan

HAGAG demarează lucrările la H VICTORIEI 109

Stefana Muresan

Recomandările unei reviste americane de turism: Transilvania, în primele ”19 destinații de văzut” din lume, în 2019

redactia

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA: Investiții strategice în centrul țării

Ligia Voro

NRCC Nearshoring Guide to Romania

Ionut Oprea

Compania Astor-Valpet a împlinit 25 de ani

Stefana Muresan

Grupul Cramele Recaș a cumpărat acțiuni la o firmă vinicolă înființată de investitori italieni

Stefana Muresan

Wielpütz Automotive, furnizor pentru pentru Daimler, Volkswagen, BMW sau Ford, a început construcția fabricii de la Craiova. Investiție de 10 mil. euro și 300 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Leave a Comment