Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Casa neiluminată din Răstoci, veche de peste 150 de ani, monument UNESCO

O căsuță desprinsă din povești, cu un acoperiș din paie susținut de pereți din bârne, acoperiți cu lut, veche de circa două secole, supraviețuiește în mod miraculos pe unul din malurile Someșului, în localitatea sălăjeană Răstoci.
În județul Sălaj există o căsuță din lemn și lut, veche de peste 150 de ani. Casa a devenit monument istoric, iar tanti Iulica, femeia care locuiește în ea, n-ar schimba-o pentru niciun palat, potrivit tvr.ro.
Casa din satul Răstoci e un fragment de istorie. Femeia de 93 de ani s-a născut aici și, deși a rămas singură, spune că nu ar putea pleca în altă parte.
Femeia nu are electricitate. Se încălzește cu o sobiță cu lemne. Are o pensie mică. Și câteva găini prin curte. Dar e mulțumită cu traiul ei modest.
Casa a fost ridicată de bunicii femeii. Nimeni nu știe exact când, dar, cu siguranță, e mai veche de 150 de ani. De-a lungul vremii, a rămas la fel. Numai acoperișul a fost înlocuit, cu unul asemănător cu cel vechi, tot din paie.
Trecătorii sunt fermecați de această casă, iar tanti Iulica se lasă fotografiată. Câteodată, oamenii îi și trimit pozele, pe care ea le păstrează într-o cutie, alături de cele vechi, de familie.
Pe lista monumentelor istorice, locuința apare sub numele de „Casa Morarului” pentru că tatăl femeii a fost morar. Și este în apropierea altui monument: o biserică de lemn din secolul al XIX-lea – unică în zonă.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

VINVEST PREZENT LA TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI

Articolul următor

Producătorul de vopsele Köber deschide depozite în Sibiu, Timişoara, Cluj şi Mureş

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share