Arad Fonduri Europene Ultimele stiri

Fonduri europene pentru moți

Douăsprezece primării din judeţul Arad vor să adere la o asociaţie înfiinţată în judeţul Alba, în luna ianuarie, care îşi propune să atragă importante fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor din munţii Apuseni, peste 80 de localităţi din cele două judeţe urmând să fie reprezentate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, afirmă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a participat, miercuri, la şedinţa de constituire a Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Moţii Ţara de Piatră” – filiala Arad, după ce această structură a luat fiinţă, în 18 ianuarie, la Zlatna, în judeţul Alba.

La şedinţa de constituire a filialei arădene, desfăşurată în oraşul Sebiş, au participat 12 primari arădeni din zona munţilor Apuseni, care urmează să adere la platforma concepută în Alba, având ca scop atragerea fondurilor europene pentru comunităţile din zona Apusenilor.

“Putem da exemplu de unitate la nivel naţional”, a declarat primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, prezent la Sebiş, el arătând că 86 de primării din Apuseni vor fi implicate în acest proiect.

Iustin Cionca şi omologul său din Alba, Ion Dumitrel, s-au implicat activ în acest proiect şi afirmă că încurajează cât mai multe primării să adere la organizaţia moţilor.

“Anul acesta s-au alocat 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei de munte, iar în următorii zece ani alocaţia stabilită de stat prin Legea Muntelui este de un miliard de euro. Le cer tuturor primarilor din zona montană a judeţului Arad, tuturor celor care sunt eligibili, să intre în acest proiect, pentru că este o şansă în plus pentru localităţile lor. Ca în orice finanţare, şi aici primul venit este primul servit, de aceea trebuie să ne grăbim cu asocierea, să nu pierdem timpul, să scriem proiecte şi să accesăm fondurile scoase la bătaie”, afirmă Iustin Cionca în comunicatul de presă.

El a adăugat că va solicita şi Consiliului Judeţean Arad să intre în Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară “Moţii Ţara de Piatră”, pentru a dezvolta împreună proiecte pentru această zonă.

Primăriile arădene Gurahonţ, Chisindia, Sebiş, Hălmăgel, Dieci, Almaş, Brazii, Igneşti, Bârsa, Buteni, Pleşcuţa şi Dezna, reprezentate la întâlnirea de la Sebiş, au transmis intenţia de a adera la noua organizaţie.

Printre proiectele propuse se numără cel al Primăriei Hălmăgel, de accesibilizare a Muntelui Găina, prin modernizarea şi extinderea unui drum forestier sau prin modernizarea drumului judeţean prin satul Sârbi.

Încă din anul 2017, la iniţiativa primarului din Zlatna, au avut loc întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor locale din judeţul Alba care fac parte din zona Apusenilor, în vederea constituirii organizaţiei, care creează premisele obţinerii unor finanţări interne (Ministerul Agriculturii) şi externe (Uniunea Europeană şi Banca Mondială) pentru implementarea unor proiecte pentru moţi.

Related posts

Cooperativa agricolă „Arome Transilvane” – prima asociație de producători de fructe de pădure din Cluj

redactia

Importatorul de piese auto Autonet din Satu Mare, depozit de 30.000 mp în Cluj

Stefana Muresan

Contract pentru finalizarea unui lot din Autostrada Transilvania, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

Leave a Comment