Arad Fonduri Europene Ultimele stiri

Fonduri europene pentru moți

Douăsprezece primării din judeţul Arad vor să adere la o asociaţie înfiinţată în judeţul Alba, în luna ianuarie, care îşi propune să atragă importante fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor din munţii Apuseni, peste 80 de localităţi din cele două judeţe urmând să fie reprezentate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, afirmă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a participat, miercuri, la şedinţa de constituire a Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Moţii Ţara de Piatră” – filiala Arad, după ce această structură a luat fiinţă, în 18 ianuarie, la Zlatna, în judeţul Alba.

La şedinţa de constituire a filialei arădene, desfăşurată în oraşul Sebiş, au participat 12 primari arădeni din zona munţilor Apuseni, care urmează să adere la platforma concepută în Alba, având ca scop atragerea fondurilor europene pentru comunităţile din zona Apusenilor.

“Putem da exemplu de unitate la nivel naţional”, a declarat primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, prezent la Sebiş, el arătând că 86 de primării din Apuseni vor fi implicate în acest proiect.

Iustin Cionca şi omologul său din Alba, Ion Dumitrel, s-au implicat activ în acest proiect şi afirmă că încurajează cât mai multe primării să adere la organizaţia moţilor.

“Anul acesta s-au alocat 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei de munte, iar în următorii zece ani alocaţia stabilită de stat prin Legea Muntelui este de un miliard de euro. Le cer tuturor primarilor din zona montană a judeţului Arad, tuturor celor care sunt eligibili, să intre în acest proiect, pentru că este o şansă în plus pentru localităţile lor. Ca în orice finanţare, şi aici primul venit este primul servit, de aceea trebuie să ne grăbim cu asocierea, să nu pierdem timpul, să scriem proiecte şi să accesăm fondurile scoase la bătaie”, afirmă Iustin Cionca în comunicatul de presă.

El a adăugat că va solicita şi Consiliului Judeţean Arad să intre în Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară “Moţii Ţara de Piatră”, pentru a dezvolta împreună proiecte pentru această zonă.

Primăriile arădene Gurahonţ, Chisindia, Sebiş, Hălmăgel, Dieci, Almaş, Brazii, Igneşti, Bârsa, Buteni, Pleşcuţa şi Dezna, reprezentate la întâlnirea de la Sebiş, au transmis intenţia de a adera la noua organizaţie.

Printre proiectele propuse se numără cel al Primăriei Hălmăgel, de accesibilizare a Muntelui Găina, prin modernizarea şi extinderea unui drum forestier sau prin modernizarea drumului judeţean prin satul Sârbi.

Încă din anul 2017, la iniţiativa primarului din Zlatna, au avut loc întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor locale din judeţul Alba care fac parte din zona Apusenilor, în vederea constituirii organizaţiei, care creează premisele obţinerii unor finanţări interne (Ministerul Agriculturii) şi externe (Uniunea Europeană şi Banca Mondială) pentru implementarea unor proiecte pentru moţi.

Related posts

Producătorul orădean de volane pentru Porsche a angajat muncitori din Sri Lanka

Traian Dan

Acțiunile Transilvania Broker intră la tranzacționare la BVB

Stefana Muresan

Autostrada Sebeş-Turda. Noi imagini de pe lotul de 17 km

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Nufarm, cu focus pe fermier

Ligia Voro

Chinezii vor finaliza centura Zalăului

Nora Dumitrescu

Interacțiune directă dintre client și micul producător român: Aprozarul virtual lansat de Primăria Ciugud devine național

Ion Surdu

Centura Sighetului prinde contur

Nora Dumitrescu

Transformare în Groupe Renault: compania vrea să economisească 2 miliarde de euro în următorii 3 ani. Se vor amâna extinderile în România și Maroc, dar este în vizor piața rusă

Papuc Irina

Strabag, câștigătoare pentru realizarea lotului de autostradă Târgu Mureș-Ungheni, în valoare de 192 milioane lei

Stefana Muresan

Cluj: Aproape 300 de km de drumuri judetene pe care s-a turnat asfalt in ultimii doi ani

Stefana Muresan

Ford România- investiții de peste 200 mil. euro și crearea a 1500 de locuri de muncă noi, rezervate muncitorilor români

Stefana Muresan

Sălajul își reabilitează drumurile naționale

Nora Dumitrescu

Bazinul de înot din Câmpia Turzii, construit de MBS

Nora Dumitrescu

Hibrizi cu adevărat high oleici!

redactia

Energynomics organizează la Brașov primul eveniment al anului dedicat eficienței energetice

Ligia Voro

EXCLUSIV: Viziunea noului director al CN Aeroporturi București, George-Alexandru Ivan – INTERVIU

Stefana Muresan

FOTO: Harta noilor investitii pe Calea Victoriei. Pariul? Peste 300 mil. euro…

Papuc Irina

1.120.000.000 de euro: Suma pe care România o primește de la Comisia Europeană pentru combaterea efectelor Covid-19

Ion Surdu

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public – prioritățile bugetului municipiului Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Cum avansează lucrările pe Autostrada Comarnic – Brașov

Nora Dumitrescu

Un milion de euro pentru Aeroportul Oradea, ajutor de la Comisia Europeană

Traian Dan

Unul dintre cei mai influenţi tineri din Europa, Cornel Amariei (25 ani) – director de inovaţie la Continental

Stefana Muresan

77 de firme private au semnat contracte de finanțare în valoare totală de peste 26 mil. euro cu ADR Vest în cadrul Regio

Stefana Muresan

Spa în pregătire, lângă Hotelul Tempo din Târgu-Mureș

Stefana Muresan

Leave a Comment