Agricultura Investitii Ultimele stiri

Familiile bogate din Germania cumpără terenuri în România. Descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, printre investitori

Investiţiile în terenuri arabile nu sunt o modalitate strălucită pentru a face bani însă un grup de familii germane înstărite pariază că astfel pot să contracareze dobânzile reduse oferite de bănci, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Aceste familii, printre care se numără şi descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, au cumpărat terenuri agricole în România şi Uruguay iar acum încep să se orienteze spre o regiune şi mai îndepărtată.

“Considerăm că Australia este foarte interesantă. Este singura ţară dezvoltată din lume care dispune de terenuri agricole la preţuri rezonabile”, a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupă de investiţiile familiilor respective.

Apetitul pentru terenuri agricole a crescut în ultimii 20 de ani pe măsură ce investitorii încearcă să cumpere active pentru a se proteja de inflaţie şi recesiune. Ruettgers, care descrie investiţiile în terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare împotriva crizei, a subliniat că mizează pe un randament de şase până la nouă procente pe an.

“Populaţia creşte, terenul se împuţinează iar cererea de alimente este în creştere”, a subliniat Dirk Ruettgers.

Ideea de a investi în terenuri arabile a apărut când familia lui Silvius Dornier a decis să îi vândă acţiunile pe care le deţinea la constructorul de avioane Dornier-Werke şi să gestioneze activele printr-o companie de investiţii. Ulterior, în 2005, a fost înfiinţată compania Do Investment sub forma unui asset manager indepedent care în prezent gestionează active în valoare de 350 milioane de euro.

Primele investiţii în terenuri arabile ale Do Investment au fost făcute în România în urmă cu 13 ani. În anul 2016 a fost făcute achiziţii de terenuri în Uruguay iar potrivit lui Ruettgers, noi achiziţii sunt programate pentru lunile următoare.

România şi Uruguayul oferă nu doar preţuri scăzute la terenuri arabile ci şi un sol fertil şi o climă favorabilă, ceea ce le face pieţe atractive. În plus, nu există bariere pentru intrarea investitorilor. “În multe ţări, investitorilor nu li se permită să deţină un teren arabil în proporţie de 100%”, a spus Ruettgers.

Există însă şi unele dezavantaje, subliniază Andreas Esser, director general la brokerul german de terenuri Greif & Meyer. “Terenurile agricole sunt o alternativă sigură de investiţii, în special în Europa Occidentală. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte România, unde am avut odată afaceri, am văzut o anumită reticenţă din parte clienţilor din cauza instabilităţii politice persistente şi a cazurilor de expropriere din trecut”, a spus Andreas Esser.

Cu toate acestea, una din ţările unde este puţin probabil ca aceste familiile bogate să investească este chiar Germania, având în vedere că boomul de pe piaţa rezidenţială a dus la creşterea preţurilor terenurilor arabile. “Pur şi simplu nu mai există preţuri rezonabile”, a spus Ruettgers.

Potrivit unor date publicate în luna martie 2018 de Eurostat, Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil (în medie – 1.958 euro).

Related posts

Comisarul european pentru inovare va acorda audiențe la Cluj

Nora Dumitrescu

Perspective pentru România de la Franz Weiler, CEO Uniqa Asigurări și președinte Foreign Investors Council

redactia

Viitorul nou spital județean din Sibiu: 1.054 de paturi pentru adulți, 315 pentru copii. Hotel și heliport, în proximitatea spitalului

Stefana Muresan

Vin de casa cu must de la Jidvei

Transilvania Business

Fosta fabrică Casa Albă Independența va deveni sediul Tribunalului Sibiu

Papuc Irina

Unifarm cumpără din Coreea de Sud 2 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid-19

Papuc Irina

Centura de Est a municipiului Arad, cel mai mare proiect de infrastructură al Regiunii de Vest, aproape de finanțare europeană

redactia

Corina Cretu: Romania beneficiaza de fonduri UE de 30,8 miliarde de euro, din care a accesat 7,9 miliarde

redactia

Nouă investiție de forță la Tohani, Dealu Mare: Viile Blidar

redactia

Concernul Universal Alloy a dotat cu ventilatoare două spitale băimărene

Nora Dumitrescu

Cum ne adaptam afacerea la un viitor incert? Un nou webinar din seria RETHINK STRATEGY: 10 iunie, ora 14:00

Papuc Irina

Ministerul Economiei: Proiectul BRUA ”avansează galopant”

redactia

Sectorul energetic și cel bancar, cele mai atractive pe bursă anul viitor

Stefana Muresan

Tarom cumpără cinci aeronave Boeing 737 MAX 8

Stefana Muresan

România, pe cale să devină un jucător decisiv în energia de peste Prut

Stefana Muresan

Guvernul Rusiei invită pe producătorii români să facă export în Rusia

Ligia Voro

Traseele turistice din zona Cheile Turzii au fost modificate

Nora Dumitrescu

Romgaz, circa 634 milioane metri cubi de gaze înmagazinate

Stefana Muresan

Funcționarul public virtual Antonia a început să lucreze pentru clujeni

Stefana Muresan

Dragoș Anastasiu, reales președinte al AHK Romania

Ligia Voro

CNAIR va instala pe şosele garduri de protecție cu role, pentru amortizarea șocurilor în caz de accidente

Papuc Irina

Sute de mașini abandonate vor fi ridicate la Baia Mare

Nora Dumitrescu

EnergoBit, nouă injecție de capital

Ligia Voro

Filiala din Sibiu a unuia dintre cei mai importanți furnizori pe plan internațional de sisteme de conectare a împlinit 14 ani

Papuc Irina

Leave a Comment