Agricultura Investitii Ultimele stiri

Familiile bogate din Germania cumpără terenuri în România. Descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, printre investitori

Investiţiile în terenuri arabile nu sunt o modalitate strălucită pentru a face bani însă un grup de familii germane înstărite pariază că astfel pot să contracareze dobânzile reduse oferite de bănci, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Aceste familii, printre care se numără şi descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, au cumpărat terenuri agricole în România şi Uruguay iar acum încep să se orienteze spre o regiune şi mai îndepărtată.

“Considerăm că Australia este foarte interesantă. Este singura ţară dezvoltată din lume care dispune de terenuri agricole la preţuri rezonabile”, a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupă de investiţiile familiilor respective.

Apetitul pentru terenuri agricole a crescut în ultimii 20 de ani pe măsură ce investitorii încearcă să cumpere active pentru a se proteja de inflaţie şi recesiune. Ruettgers, care descrie investiţiile în terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare împotriva crizei, a subliniat că mizează pe un randament de şase până la nouă procente pe an.

“Populaţia creşte, terenul se împuţinează iar cererea de alimente este în creştere”, a subliniat Dirk Ruettgers.

Ideea de a investi în terenuri arabile a apărut când familia lui Silvius Dornier a decis să îi vândă acţiunile pe care le deţinea la constructorul de avioane Dornier-Werke şi să gestioneze activele printr-o companie de investiţii. Ulterior, în 2005, a fost înfiinţată compania Do Investment sub forma unui asset manager indepedent care în prezent gestionează active în valoare de 350 milioane de euro.

Primele investiţii în terenuri arabile ale Do Investment au fost făcute în România în urmă cu 13 ani. În anul 2016 a fost făcute achiziţii de terenuri în Uruguay iar potrivit lui Ruettgers, noi achiziţii sunt programate pentru lunile următoare.

România şi Uruguayul oferă nu doar preţuri scăzute la terenuri arabile ci şi un sol fertil şi o climă favorabilă, ceea ce le face pieţe atractive. În plus, nu există bariere pentru intrarea investitorilor. “În multe ţări, investitorilor nu li se permită să deţină un teren arabil în proporţie de 100%”, a spus Ruettgers.

Există însă şi unele dezavantaje, subliniază Andreas Esser, director general la brokerul german de terenuri Greif & Meyer. “Terenurile agricole sunt o alternativă sigură de investiţii, în special în Europa Occidentală. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte România, unde am avut odată afaceri, am văzut o anumită reticenţă din parte clienţilor din cauza instabilităţii politice persistente şi a cazurilor de expropriere din trecut”, a spus Andreas Esser.

Cu toate acestea, una din ţările unde este puţin probabil ca aceste familiile bogate să investească este chiar Germania, având în vedere că boomul de pe piaţa rezidenţială a dus la creşterea preţurilor terenurilor arabile. “Pur şi simplu nu mai există preţuri rezonabile”, a spus Ruettgers.

Potrivit unor date publicate în luna martie 2018 de Eurostat, Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil (în medie – 1.958 euro).

Related posts

Resorturi spa de lux în Maldive, Fiji, Texas, Londra sau în Băile Herculane, la Grand Hotel Minerva

redactia

CONAF propune Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat iniţierea unor legi pentru free-lanceri şi meşteşugari

Stefana Muresan

La Lorraine Romania și-a mărit echipa, la Câmpia Turzii, cu 50 de vietnamezi

Stefana Muresan

Sibiu: Carpatica Honey exportă miere de 1,7 milioane de euro

Stefana Muresan

Cosmopolit Zenit, proiect nou la Brasov

Papuc Irina

Astaldi şi Max Boegl, avans vizibil pe tronsonul Cheţani – Iernut al A3. Lotul de 17,9 km – şanse să fie inaugurat în 2019

Stefana Muresan

CJ Sibiu, demersuri pentru noul spital judetean

Stefana Muresan

Bătaie pe internetul WiFi subvenționat de UE. Opt câștigători din Maramureș

Nora Dumitrescu

Brașovenii de la Sika vor să îi preia pe covăsnenii de la Arcon

Stefana Muresan

Comuniteca, primul spațiu pentru comunitate din Oradea

Traian Dan

Thagora anunță în luna septembrie evenimentul anului pentru industria mobilei și interioarelor auto

Nicolae Pop

Profitul producătorului de elicoptere IAR Brașov a crescut cu 50% în primele 3 luni ale anului

Ion Surdu

Al Di Meola revine în Cluj-Napoca, într-un concert extraordinar de lansare al noului său album – Opus

redactia

Cristian Hotoboc, președintele PALMED-Asociația Furnizorilor de Servicii Medicale din România: ”Sistemul de sănătate, public și privat, sunt complementare și trebuie să coexiste”

Stefana Muresan

Furgoane de marfă, transformate în autospeciale pentru situații de urgență într-o fabrică din Cluj. Deltamed țintește să devină cel mai apreciat carosier din Europa de Est

redactia

X Curier. Brand în construcție

Ligia Voro

Trei autostrăzi, realizate prin parteneriat public-privat

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Equestrian Tourism in Covasna

Transilvania Business

Kronospan, Coresi Shopping Resort și Brașov Business Park, cei mai mari contributori la bugetul local al Brașovului

redactia

România trimisă în fața Curții de Justiție. România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a directivei UE privind mărcile în legislația națională

Gruita Ienasoiu

Se extinde rețeaua de gaz în nordul județului Bihor

Traian Dan

Schemă de ajutor pentru acciza la motorină în acvacultură – 5,5 mil. lei/an

redactia

Patru companii specializate în iluminat vor scoate Zalăul din beznă

Nora Dumitrescu

CTP:  12 mil. de euro investitie pentru extinderea DSV

Ionut Oprea

Leave a Comment