Agricultura Investitii Ultimele stiri

Familiile bogate din Germania cumpără terenuri în România. Descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, printre investitori

Investiţiile în terenuri arabile nu sunt o modalitate strălucită pentru a face bani însă un grup de familii germane înstărite pariază că astfel pot să contracareze dobânzile reduse oferite de bănci, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Aceste familii, printre care se numără şi descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, au cumpărat terenuri agricole în România şi Uruguay iar acum încep să se orienteze spre o regiune şi mai îndepărtată.

“Considerăm că Australia este foarte interesantă. Este singura ţară dezvoltată din lume care dispune de terenuri agricole la preţuri rezonabile”, a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupă de investiţiile familiilor respective.

Apetitul pentru terenuri agricole a crescut în ultimii 20 de ani pe măsură ce investitorii încearcă să cumpere active pentru a se proteja de inflaţie şi recesiune. Ruettgers, care descrie investiţiile în terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare împotriva crizei, a subliniat că mizează pe un randament de şase până la nouă procente pe an.

“Populaţia creşte, terenul se împuţinează iar cererea de alimente este în creştere”, a subliniat Dirk Ruettgers.

Ideea de a investi în terenuri arabile a apărut când familia lui Silvius Dornier a decis să îi vândă acţiunile pe care le deţinea la constructorul de avioane Dornier-Werke şi să gestioneze activele printr-o companie de investiţii. Ulterior, în 2005, a fost înfiinţată compania Do Investment sub forma unui asset manager indepedent care în prezent gestionează active în valoare de 350 milioane de euro.

Primele investiţii în terenuri arabile ale Do Investment au fost făcute în România în urmă cu 13 ani. În anul 2016 a fost făcute achiziţii de terenuri în Uruguay iar potrivit lui Ruettgers, noi achiziţii sunt programate pentru lunile următoare.

România şi Uruguayul oferă nu doar preţuri scăzute la terenuri arabile ci şi un sol fertil şi o climă favorabilă, ceea ce le face pieţe atractive. În plus, nu există bariere pentru intrarea investitorilor. “În multe ţări, investitorilor nu li se permită să deţină un teren arabil în proporţie de 100%”, a spus Ruettgers.

Există însă şi unele dezavantaje, subliniază Andreas Esser, director general la brokerul german de terenuri Greif & Meyer. “Terenurile agricole sunt o alternativă sigură de investiţii, în special în Europa Occidentală. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte România, unde am avut odată afaceri, am văzut o anumită reticenţă din parte clienţilor din cauza instabilităţii politice persistente şi a cazurilor de expropriere din trecut”, a spus Andreas Esser.

Cu toate acestea, una din ţările unde este puţin probabil ca aceste familiile bogate să investească este chiar Germania, având în vedere că boomul de pe piaţa rezidenţială a dus la creşterea preţurilor terenurilor arabile. “Pur şi simplu nu mai există preţuri rezonabile”, a spus Ruettgers.

Potrivit unor date publicate în luna martie 2018 de Eurostat, Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil (în medie – 1.958 euro).

Related posts

Gigantul german din industria optică ZEISS a preluat afacerile din Timișoara ale companiei Guardus

Stefana Muresan

Energynomics organizează a șaptea ediție Spring Cocktail 2020

Papuc Irina

Clujul și-a luat “partea leului” în Consiliul pentru Dezvoltare Nord-Vest

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania și Romgaz, printre cele mai tranzacționate la bursă

Nora Dumitrescu

Adela Cojan, ex-director al Spitalului Polisano din Sibiu, numită preşedinte al CNAS

Papuc Irina

Ardealul Carei, cel mai mare pro­ducător de ulei vegetal cu ac­ţio­nariat românesc, vânzări de 30 mil euro la export

Stefana Muresan

Banca Transilvania, premiată de ASF pentru responsabilitate socială

Stefana Muresan

Danezii de la Ingleby exploatează mii de hectare în Timiș

Stefana Muresan

Ghelamco introduces unprecedented solutions in The Warsaw HUB amid pandemic

Papuc Irina

Raport BVB: Indici în creștere și apatie pe piața secundară în 2019

Ligia Voro

Optim PM desemnata sa livreze hotelul de 4 stele, Hilton Garden Inn Otopeni

redactia

România s-a situat în 2019 pe primul loc în UE la suprafața cultivată, dar și la producția de porumb boabe și floarea-soarelui

Papuc Irina

Top 3 judeţe unde se vând cele mai multe terenuri agricole

Stefana Muresan

Exportator de viţei din Timişoara îşi face fermă de 2,6 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Maramureș: Seini, primul oraş din România care îşi produce energia electrică din dejecțiile animalelor

Stefana Muresan

HAGAG – autorizație de construcție pentru H ELIADE 9 RESIDENCE

Papuc Irina

„Trenul solidarității românești”, proiect al Grupului GRAMPET pentru a facilita transportul echipamentelor medicale din China

Papuc Irina

ADR Vest: Prelungire cu 3 luni a apelurilor din axa 4 destinate municipiilor reședință de județ

redactia

Emag intră pe piața Clujului cu un curierat de mâncare

Nora Dumitrescu

Trei noi oportunități de finanțare europeană pentru agricultori în luna iunie: 57 de milioane de euro disponibili

Ion Surdu

Ocolitoarea Zalăului, funcțională din 2022

Nora Dumitrescu

Corina Crețu: România va primi în 2021-2027 cu 8% mai mulți bani la politica de coeziune

redactia

Gara de Nord din Timişoara mai aşteaptă până va fi renovată

Robert Bloancă

Dotări de 2,5 milioane de euro pentru Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu

Traian Dan

Leave a Comment