Sub egida Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în perioada 18-19 martie, a avut loc conferința Reuniunii Ambasadorilor IMM (SME Envoys). Evenimentul de la București s-a desfășurat în marja Președinției române la Consiliul UE și a adunat Ambasadorii SmeEnvoys din țările UE, adică reprezentanți ai IMM-urilor numiți de guvernul fiecărui stat membru, cu scopul ca, o dată constituți ca rețea, să apere interesele IMM-urilor atât la nivel național, cât și comunitar.
Ministrul pentru mediul de afaceri Ștefan Radu Oprea a arătat că în următorul cadru financiar al UE (2021-2027), se vor finanța proiecte care au în vedere digitalizarea, inteligența artificială, robotica și noile tehnologii digitale, precum aplicarea 5G sau tehnologiile tip blockchain. Beneficiarii pot fi nu doar institutele de cercetare sau marile entități, ci și IMM-urile care activează în aceste sectoare.
Pornind de la acest imperativ european al informatizării cât mai rapide a industriei și societății, România a propus actualizarea Small Business Act (cadrul de politici pentru IMM-uri din UE), fie prin adăugarea directă unui nou principiu – al digitalizării – la cele zece existente, fie prin adăugarea acestuia în interiorul deja definitului principiu ”Skills and innovation”.
”Vrem să modificăm Small Business Act, cu scopul de a adapta ecosistemul IMM-urilor din Europa la evoluţiile în domeniul digitalizării. Pentru un mediu de afaceri competitiv, este necesar să facilităm investițiile private, să eliminăm blocajele birocratice și să creăm o infrastructură digitală la nivel european”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.
Evenimentul de la București s-a constituit într-un catalizator al dezvoltării de structuri asociative, precum incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, hub-urile sau clusterele.