Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România, peste 21.000 hectare de păduri virgine şi cvasi-virgine

România are una dintre cele mai mari suprafeţe de păduri virgine din Europa, a declarat, joi, la un eveniment de specialitate, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care a punctat faptul că în Catalogul naţional este înregistrată o suprafaţă de peste 21.000 de hectare de păduri virgine şi cvasi-virgine.

“România are una dintre cele mai mari suprafeţe de păduri virgine din Europa. La finalul anului 2018 a fost publicat pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor Catalogul pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România. Astfel, la data de 24 octombrie 2018, în acest catalog era înscrisă o suprafaţă totală de 5.898,92 de hectare de pădure virgină şi 15.192,6 hectare de pădure cvasi-virgină. În ultimii doi ani, au fost introduse în catalog alte 3.330 de hectare de păduri virgine şi 4.867 de hectare de păduri cvasi-virgine. Conservarea pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor. În aceste sens, la nivelul autorităţii de stat s-au făcut paşi importanţi în vederea finalizării procesului de identificare şi cartare a pădurilor virgine, respectiv cvasi-virgine din România, precum şi în direcţia includerii pădurilor calificate în Catalogul naţional. Lucrul continuă… De asemenea, alte 17.000 hectare de pădure de fag, care nu sunt incluse în Catalogul naţional, au fost înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. România se poate mândri cu o tradiţie în ceea ce priveşte grija faţă de pădurile naturale în care omul nu a intervenit”, a afirmat Deneş.

Ministrul de resort a susţinut ideea educării şi responsabilizării tinerei generaţii faţă de pădurile din România.

“Toată lumea trebuie să conştientizeze importanţa fundamentală a pădurii, de la oameni politici la liderii comunităţilor locale, de la omul cu educaţie înaltă până la cel care culege urzici, ghiocei sau ciuperci într-o pădure. De cele mai multe ori, omul simplu ştie mai bine decât mulţi alţii că pădurea oferă hrană, nişte vreascuri pentru foc sau o brumă de venit suplimentar. Chiar dacă acest om nu cunoaşte termenul pompos de dezvoltare durabilă, el ştie că numai ocrotind pădurea şi conservându-i biodiversitatea poate avea o viaţă mai bună, iar odată cu el şi noi toţi”, a menţionat ministrul Apelor şi Pădurilor.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a organizat joi, la Academia Română, simpozionul cu tema “Pădurile şi Educaţia. Activitatea silvicultorilor în dezvoltarea şi apărarea pădurilor – mijloc de educare în spiritul respectului faţă de pădure”.

Evenimentul, organizat alături de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură “Silva”, Confederaţia Consilva şi Confederaţia Sindicală Naţională “Meridian”, marchează Ziua Internaţională a Pădurilor.

În urmă cu şapte ani, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat data de 21 martie drept Ziua Internaţională a Pădurilor pentru a atrage atenţia asupra importanţei pădurilor la nivel global.

Tema din acest an este “Pădurea şi Educaţia”, sub sloganul “Să învăţăm să iubim pădurile!”, ONU subliniind importanţa educaţiei forestiere şi implicarea tinerei generaţii în cunoaşterea şi protejarea naturii.

Statisticile oficiale arată că pădurile acoperă o treime din suprafaţa terestră a planetei şi au un rol important de protecţie, economic şi social. Astfel, pădurile au un rol crucial în stocarea emisiilor de dioxid de carbon şi atenuarea impactului încălzirii globale, fiind parte a unor ecosisteme complexe, fixează solul şi filtrează aerul şi apa.

La nivel global, circa 1,6 miliarde de oameni depind de existenţa pădurilor.

În România, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, cel mai mare administrator de păduri din ţară, este implicată în numeroase programe de educaţie forestieră, prin Direcţiile silvice şi administraţiile parcurilor naţionale şi naturale, prin parteneriate cu unităţile şcolare, activităţi teoretice şi practice, cum ar fi acţiuni de împăduriri, unde elevii participă ca voluntari, precum şi vizite tematice în păduri sau centre de vizitare.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România, dintre acestea 2.471.053 de hectare (aproape 80%) deţin certificarea managementului forestier în sistem internaţional.

Sursa: Agerpres

Total
27
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Cluj-Napoca găzduiește Startup Europe Summit 2019

Articolul următor

Comandantul Florin Susanu, director general provizoriu al companiei TAROM

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
27
Share