Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nouă cale ferată Ungaria – Serbia – România

In urmatorii opt-zece ani ar putea fi construita o noua ruta de cale ferata care sa porneasca din Pecs si sa treaca prin Baja (Ungaria), Subotica (Serbia), Szeged, Hodmezovasarhely, Bekescsaba (Ungaria), Salonta, Oradea (Romania) ajungand, dupa 500 de km, la Debrecen, informeaza MTI, preluat de clubferoviar.ro

Investitia fiind estimata, potrivit deputatului ungar Janos Lazar, la 800 de miliarde de forinti (2,5 miliarde de euro), scrie cotidianul ungar Delmagyarorszag. Potrivit articolului, alesul a purtat deja discutii despre planul noii rute feroviare sudice cu Viktor Orban, iar premierul Ungariei a acceptat propunerea.

Janos Lazar a spus ca in aprilie va avea loc o sedinta a guvernelor Serbiei si Ungariei, iar proiectul va fi pus pe ordinea de zi. Potrivit sursei citate, Guvernul de la Belgrad ar sustine si financiar investitia.

Proiectul este in concordanta cu strategia Uniunii Europene de dezvoltare a retelei de transport, astfel ca poate atrage si fonduri comunitare.

Pe unele sectiuni, calea ferata poate deservi trenuri suburbane, precum tramtrain-ul dintre Szeged si Hodmezovasarhely. Din acest motiv, unele sectiuni vor fi electrificate. Multumita acestei investitii, pe viitor s-ar putea ajunge din Szeged la Subotica in 30 de minute, iar la Pecs in mai putin de doua ore, timpul calatoriei dintre Pecs si Baja fiind redus la o jumatate de ora.

Intreaga ruta de 500 de km ar putea fi construita, considera oficialul maghiar, in circa opt-zece ani. Acesta a explicat ca ruta de cale ferata nu va fi, defapt, noua, la premier el prezentand idea cu ajutorul unei harti din 1910, pe care figureaza traseul feroviar. Reconstruirea liniei de cale ferata ar putea fi ameliora daunele cauzate de Tratatul de la Trianon, pretinde Lazar. “Vom semnala guvernelor sarb si roman: incheiem cu trecutul, privim spre colaborarea din viitor”, a afirmat deputatul.

Acesta nu este singurul proiect feroviar care ar uni tarile din regiune. Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, si omologul sau ungar, Péter Szijjártó, au convenit in privinta dezvoltarii unei linii de cale ferata de mare viteza intre Cluj-Napoca si Budapesta, conform unui comunicat al ministrului ungar de Externe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cluj-Napoca, buget de investiții de peste 131 mil. euro

Articolul următor

Blajul, punct de referință pe harta apiculturii din Europa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share