Industrie Investitii

Se redeschide mineritul. Vizate – Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a susţinut miercuri seara că, în această vară, va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România, iar primele proiecte vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa.

 

“Pana in august, am primele contracte. Le fac publice”, a afirmat, miercuri seara, Nicolae Badalau, intr-o emisiune la TVR 1, intrebat despre cand va reincepe mineritul in Romania, relatează Mediafax.

“Remin Baia Mare ii dau drumul. Acum cateva saptamani au incercat unii sa ii vanda sediul central care este in Baia Mare, o frumusete. I-am oprit si nu vand nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are conditia sa faca metalurgie, vreo 200 si ceva de milioane. Atunci incepem sa contam si noi in Europa. Mai am Baita si restul care sunt mai mici”, a precizat Badalau.

Moldomin este vechea mina de cupru de la Moldova Noua (judetul Caras-Severin).

“Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala (…)”, a afirmat Badalau, intrebat ce resurse de aur are Romania si cum pot fi acestea exploatate.

Ministrul Economiei a mai spus ca “nu s-a vrut” ca pentru exploatarea zacamintelor de aur sa fie stabilite parteneriate public-private, desi “asocierea” este o idee buna, in opinia acestuia.

“Luam firme straine, ei vin cu tehnica, noi venim cu resursele”, a subliniat Badalau. “Se poate cu cat vine fiecare”, a continuat ministrul, intrebat de ponderea asocierii.

“Resursa noastra de cupru si aur, numai pe Cupru Min si Moldomin duce peste 80 de ani, traim din ea si nu vrem sa-l exploatam. Luam materialul si il exploatam bulgări afara, concentrat. Asta facem. La containere am incasat peste 100 de milioane de euro”, a sustinut Badalau.

Mai exact, toate cele 460 de mine pe care le avea Romania sunt inchise, cu exceptia Cupru Min, “care pune concentratul in containere si il exporta in China”, potrivit datelor furnizate de sursa citata. “Va dati seama?! Si este rentabil. Si noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic in Romania. Noi nu avem valoarea adaugata. (…) Am chemat Consiliul de Administratie de la Cupru Min si i-am intrebat: “Cand se termina contractul acesta?” “In octombrie.” “Nu mai prelungim, nu mai sunt de-acord, ca statul este proprietar, prin Ministerul Economiei”. La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane ca sunt de-acord sa investeasca in Romania”, a subliniat Badalau.

In acest context, ministrul Economiei a mentionat ca exploatarea se va face pe baza unei noi legislatii.

“Incercam sa scriem acum o lege a mineritului. (…) Ne da bani Uniunea Europeana sa le inchidem, pentru ca nu trebuie sa fim pe piata. Asta incerc sa va spun, ca trebuie sa fim romani si sa iesim pe piata. Anul acesta, avem 220 de milioane de euro, pentru inchiderea de mine”, a precizat Badalau.

Ministrul Economiei a mai sustinut ideea ca acei bani sa nu mai fie alocati de Comisia Europeana, iar Romania sa redeschida acele mine.

“Cupru Min – Moldomin. Am avut peste zece firme, niciodata nu m-am intalnit singur – zece de la noi, zece de la ei. A venit o firma si mi-a spus, la Remin, care este inchisa din 2008: “Ce datorii are?”. 125 de milioane de euro. “Jumatate va platim acum, restul in sase luni si vrem sa facem asociere sa ii dam drumul””, a mai spus Badalau.

Cupru Min S.A. Abrud este unicul producator din Romania care are ca obiect principal de activitate extractia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere si valorificarea concentratului cupros si a metalelor pretioase. Anul trecut, compania a inregistrat o productie de concentrat de cupru de 38.162 de tone. Zacamantul este situat administrativ pe teritoriul comunei Lupsa, judetul Alba.

Related posts

Universal Alloy: piețele aeriene interne vor recupera mai repede

Nora Dumitrescu

Ce conține planul de dezvoltare al sistemului de transport gaze naturale

Stefana Muresan

Lactalis, trei dintre cele mai vândute cinci branduri de unt

Stefana Muresan

Timișul, hub regional în domeniul distribuției de gaze naturale. Transgaz investește aproape 50 mil. euro într-o conductă de gaze spre Serbia

redactia

A început târgul internațional Demo Metal 2019

Papuc Irina

Milionarul orădean George Haber investește într-o fabrică de roboți la Oradea

Traian Dan

Americanii de la Yardi tind spre 1.000 de angajaţi în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Peste 3500 de vizitatori la prima ediție Expo Design Vest – eveniment ce a reunit arhitecți, designeri de interior și producători din marile orașe ale țării

Stefana Muresan

Werner Wolff: Deschiderea rutei Bucureşti – Sibiu – Stuttgart, avantaj consistent pentru întărirea industriei româno-germane din regiune

Stefana Muresan

Topul celor mai doriţi angajatori din România: Oracle, Continental România, Microsoft, IBM, Amazon

Stefana Muresan

Dumitru Blaga: “Este cel mai bun moment pentru produsele românești”

Nora Dumitrescu

Aradul va avea turnuri gemene de 21 de etaje; beneficiarul investiției, omul de afaceri arădean Gheorghe Cosma

Stefana Muresan

Investițiile anului în Abrud: proiecte de aproape 18 milioane lei

Papuc Irina

Stephan Braune, Clubul Economic German din Transilvania: „Este foarte posibil ca o parte din producția care se face în Asia să fie relocată în Europa, iar România poate profita de acest lucru”

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Lechința, tărâmul viilor săsești readuse la viață

Transilvania Business

Învățământul dual, răspuns la criza forței de muncă

redactia

IMM-urile afectate de criză vor putea primi granturi de maximum 250.000 euro în 2020 pentru a face investiții

Ion Surdu

Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor

Ligia Voro

Parteneriat pentru centura Marghitei

Traian Dan

Oradea pregătește un proiect pentru 25 de autobuze electrice

redactia

Transilvania Constructii a inceput lucrarile la Corpul B al cladirii Novis Plaza din Cluj Napoca

redactia

Liviu Nistoran, Romgaz: În 2018, vom realiza pentru prima dată export de gaze

Stefana Muresan

Maramureșenii de la Techtex au livrat măștile pentru alegerile locale

Nora Dumitrescu

VIDEO: Daimler a inaugurat producția cutiilor de viteze automate cu opt trepte cu dublu ambreiaj în România

redactia

Leave a Comment