Industrie Investitii

Se redeschide mineritul. Vizate – Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a susţinut miercuri seara că, în această vară, va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România, iar primele proiecte vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa.

 

“Pana in august, am primele contracte. Le fac publice”, a afirmat, miercuri seara, Nicolae Badalau, intr-o emisiune la TVR 1, intrebat despre cand va reincepe mineritul in Romania, relatează Mediafax.

“Remin Baia Mare ii dau drumul. Acum cateva saptamani au incercat unii sa ii vanda sediul central care este in Baia Mare, o frumusete. I-am oprit si nu vand nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are conditia sa faca metalurgie, vreo 200 si ceva de milioane. Atunci incepem sa contam si noi in Europa. Mai am Baita si restul care sunt mai mici”, a precizat Badalau.

Moldomin este vechea mina de cupru de la Moldova Noua (judetul Caras-Severin).

“Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala (…)”, a afirmat Badalau, intrebat ce resurse de aur are Romania si cum pot fi acestea exploatate.

Ministrul Economiei a mai spus ca “nu s-a vrut” ca pentru exploatarea zacamintelor de aur sa fie stabilite parteneriate public-private, desi “asocierea” este o idee buna, in opinia acestuia.

“Luam firme straine, ei vin cu tehnica, noi venim cu resursele”, a subliniat Badalau. “Se poate cu cat vine fiecare”, a continuat ministrul, intrebat de ponderea asocierii.

“Resursa noastra de cupru si aur, numai pe Cupru Min si Moldomin duce peste 80 de ani, traim din ea si nu vrem sa-l exploatam. Luam materialul si il exploatam bulgări afara, concentrat. Asta facem. La containere am incasat peste 100 de milioane de euro”, a sustinut Badalau.

Mai exact, toate cele 460 de mine pe care le avea Romania sunt inchise, cu exceptia Cupru Min, “care pune concentratul in containere si il exporta in China”, potrivit datelor furnizate de sursa citata. “Va dati seama?! Si este rentabil. Si noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic in Romania. Noi nu avem valoarea adaugata. (…) Am chemat Consiliul de Administratie de la Cupru Min si i-am intrebat: “Cand se termina contractul acesta?” “In octombrie.” “Nu mai prelungim, nu mai sunt de-acord, ca statul este proprietar, prin Ministerul Economiei”. La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane ca sunt de-acord sa investeasca in Romania”, a subliniat Badalau.

In acest context, ministrul Economiei a mentionat ca exploatarea se va face pe baza unei noi legislatii.

“Incercam sa scriem acum o lege a mineritului. (…) Ne da bani Uniunea Europeana sa le inchidem, pentru ca nu trebuie sa fim pe piata. Asta incerc sa va spun, ca trebuie sa fim romani si sa iesim pe piata. Anul acesta, avem 220 de milioane de euro, pentru inchiderea de mine”, a precizat Badalau.

Ministrul Economiei a mai sustinut ideea ca acei bani sa nu mai fie alocati de Comisia Europeana, iar Romania sa redeschida acele mine.

“Cupru Min – Moldomin. Am avut peste zece firme, niciodata nu m-am intalnit singur – zece de la noi, zece de la ei. A venit o firma si mi-a spus, la Remin, care este inchisa din 2008: “Ce datorii are?”. 125 de milioane de euro. “Jumatate va platim acum, restul in sase luni si vrem sa facem asociere sa ii dam drumul””, a mai spus Badalau.

Cupru Min S.A. Abrud este unicul producator din Romania care are ca obiect principal de activitate extractia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere si valorificarea concentratului cupros si a metalelor pretioase. Anul trecut, compania a inregistrat o productie de concentrat de cupru de 38.162 de tone. Zacamantul este situat administrativ pe teritoriul comunei Lupsa, judetul Alba.

Related posts

Bugetul Bihorului în dezbatere publică. Venituri estimate – 403 milioane lei

Traian Dan

Romsilva își înscrie pădurile

Ligia Voro

Un magazin online de optică din România a deschis al treilea showroom: așteaptă afaceri de 7 milioane de euro

Papuc Irina

Scandia Food intră pe piața imobiliară și anunță intenția de a investi 30 de milioane de Euro într-un ansamblu rezidențial în Sibiu

Papuc Irina

ODE HAS STARTED PRODUCING IN ITS ESKİŞEHİR FACTORY

Raluca Ursu

HMS, Irum, Timflow – premiate pentru Produsul Anului, la Forest România

Ligia Voro

Aramis din Baia-Mare, producator pentru Ikea, trece pragul de 1 miliard de lei

Stefana Muresan

Corneliu Florin Buicu: Primele 300 de noi ambulanțe, distribuite către serviciile de urgență din țară

redactia

Casa Rusu va avea două showroom-uri în Maramureș

Nora Dumitrescu

Grand Hotel Italia din Cluj va avea club şi centru spa de 1 mil. euro

redactia

Kromberg & Schubert caută 100 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Autoliv atrage tot mai mulţi ingineri în Tech Center-ul său de la Braşov

redactia

Timiș: Dumbrăviţa, comuna cu incubator de afaceri cu 20 de firme, transport în comun şi sală polivalentă

Stefana Muresan

Cluj: Investiții de 10 milioane lei în patru centre SPA

Stefana Muresan

Teraplast şi-a majorat capitalul social cu 21 de milioane de lei

redactia

iTech Transilvania Cluster by ARIES T – Let’s work together! For the best IT community!

redactia

“ALWAYS YES”, filosofia care definește SIXT Group România

Stefana Muresan

AHK avertizează că România poate pierde investiții

Ligia Voro

Cu o tradiţie de 50 de ani în industria textilelor, Secuiana trimite 57% din producţie la export

redactia

Cele mai mari companii din România, 10 măsuri în atenţia Guvernului

Stefana Muresan

Alro livrează către Boeing şi Airbus, în urma investițiilor în dezvoltare și cercetare din fonduri europene

redactia

O firmă din Craiova a câștigat contractul pentru noul terminal de curse externe al aeroportului din Timișoara

redactia

Ambasadorul SUA, în vizită la Astra Rail Industries din Arad

Stefana Muresan

Leave a Comment