Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se redeschide mineritul. Vizate – Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a susţinut miercuri seara că, în această vară, va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România, iar primele proiecte vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa.

 

“Pana in august, am primele contracte. Le fac publice”, a afirmat, miercuri seara, Nicolae Badalau, intr-o emisiune la TVR 1, intrebat despre cand va reincepe mineritul in Romania, relatează Mediafax.

“Remin Baia Mare ii dau drumul. Acum cateva saptamani au incercat unii sa ii vanda sediul central care este in Baia Mare, o frumusete. I-am oprit si nu vand nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are conditia sa faca metalurgie, vreo 200 si ceva de milioane. Atunci incepem sa contam si noi in Europa. Mai am Baita si restul care sunt mai mici”, a precizat Badalau.

Moldomin este vechea mina de cupru de la Moldova Noua (judetul Caras-Severin).

“Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala (…)”, a afirmat Badalau, intrebat ce resurse de aur are Romania si cum pot fi acestea exploatate.

Ministrul Economiei a mai spus ca “nu s-a vrut” ca pentru exploatarea zacamintelor de aur sa fie stabilite parteneriate public-private, desi “asocierea” este o idee buna, in opinia acestuia.

“Luam firme straine, ei vin cu tehnica, noi venim cu resursele”, a subliniat Badalau. “Se poate cu cat vine fiecare”, a continuat ministrul, intrebat de ponderea asocierii.

“Resursa noastra de cupru si aur, numai pe Cupru Min si Moldomin duce peste 80 de ani, traim din ea si nu vrem sa-l exploatam. Luam materialul si il exploatam bulgări afara, concentrat. Asta facem. La containere am incasat peste 100 de milioane de euro”, a sustinut Badalau.

Mai exact, toate cele 460 de mine pe care le avea Romania sunt inchise, cu exceptia Cupru Min, “care pune concentratul in containere si il exporta in China”, potrivit datelor furnizate de sursa citata. “Va dati seama?! Si este rentabil. Si noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic in Romania. Noi nu avem valoarea adaugata. (…) Am chemat Consiliul de Administratie de la Cupru Min si i-am intrebat: “Cand se termina contractul acesta?” “In octombrie.” “Nu mai prelungim, nu mai sunt de-acord, ca statul este proprietar, prin Ministerul Economiei”. La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane ca sunt de-acord sa investeasca in Romania”, a subliniat Badalau.

In acest context, ministrul Economiei a mentionat ca exploatarea se va face pe baza unei noi legislatii.

“Incercam sa scriem acum o lege a mineritului. (…) Ne da bani Uniunea Europeana sa le inchidem, pentru ca nu trebuie sa fim pe piata. Asta incerc sa va spun, ca trebuie sa fim romani si sa iesim pe piata. Anul acesta, avem 220 de milioane de euro, pentru inchiderea de mine”, a precizat Badalau.

Ministrul Economiei a mai sustinut ideea ca acei bani sa nu mai fie alocati de Comisia Europeana, iar Romania sa redeschida acele mine.

“Cupru Min – Moldomin. Am avut peste zece firme, niciodata nu m-am intalnit singur – zece de la noi, zece de la ei. A venit o firma si mi-a spus, la Remin, care este inchisa din 2008: “Ce datorii are?”. 125 de milioane de euro. “Jumatate va platim acum, restul in sase luni si vrem sa facem asociere sa ii dam drumul””, a mai spus Badalau.

Cupru Min S.A. Abrud este unicul producator din Romania care are ca obiect principal de activitate extractia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere si valorificarea concentratului cupros si a metalelor pretioase. Anul trecut, compania a inregistrat o productie de concentrat de cupru de 38.162 de tone. Zacamantul este situat administrativ pe teritoriul comunei Lupsa, judetul Alba.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cât importă și cât exportă fiecare județ din țară

Articolul următor

Belgienii de la Lava Textile se extind în Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share