Fonduri Europene Importate Slider Ultimele stiri

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a marcat în cadru oficial, joi, 18 aprilie 2019, 20 de ani de la înființare, alături de reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, alături de beneficiari, parteneri și angajații săi, printr-un eveniment special menit să reflecte modul în care a evoluat regiunea în toți acești ani.

Au fost prezenți reprezentanții CDR Vest – președinții Consiliilor Județene Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, primari de municipii, orașe și comune, parteneri activi din zona publică, din educație și din mediul privat, care, în intervențiile lor, au vorbit despre ce înseamnă parteneriatul cu ADR Vest și cum s-au dezvoltat comunitățile și organizațiile pe care le reprezintă.

Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, a subliniat importanța înființării regiunilor și a agențiilor pentru dezvoltare regională în România – experimente de reformă instituțională care s-au dovedit a fi un real succes în toate cele opt regiuni ale țării, dar și importanța atragerii de finanțări europene pentru comunitățile locale.

„În multe cazuri, un proiect finanțat prin noi este cât bugetul de investiții al unui oraș sau chiar de câteva ori mai mare, și asta doar printr-un singur proiect. Am învățat să colaborăm, politic cu tehnic, regional cu local, public cu privat, fără conflicte, fără patimi, fără agende ascunse, și am început să înțelegem că tot ce facem împreună este pentru noi, este durabil și trebuie făcut bine, de cea mai bună calitate. Astăzi, acest sistem are nevoie să evolueze (…) Avem nevoie să planificam corect și adaptat nevoilor noastre, avem nevoie să creștem ritmul, să ne dezvoltăm în ritmul lumii moderne”, a punctat directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Sunt așadar două decenii în care ADR Vest a contribuit decisiv la dezvoltarea regiunii – au fost 2.700 de proiecte depuse și peste 1.600 contractate prin programele europene și naționale gestionate de ADR Vest, investiții în valoare de peste 1 miliard de euro și peste 10.000 de noi locuri de muncă create în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Prin aceste proiecte, în perioada 1999-2019, s-au modernizat mai bine de 700 de kilometri de drumuri județene, străzi orășenești și șosele de centură, au fost reabilitate termic peste 250 de blocuri, s-au renovat și dotat 35 de centre sociale, 65 de școli și 20 de ambulatorii.

Dacă discutăm despre zona de business, putem enumera cele peste 20 de structuri de sprijin create în regiune și suprafața de producție modernizată – peste 20.000 mp, iar exemplele pot continua pentru că sunt încă multe alte proiecte în implementare sau în evaluare.

Aceste proiecte nu putea fi duse la bun sfârșit fără sprijinul personalului Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care și-a dezvoltat structura, ajungând de la 5 angajați, în anul 1999, la 104 angajați, astăzi.

ADR Vest îndeplinește în prezent rolul de Organism Intermediar (OI) pentru Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest, program care finanțează domenii cum ar fi: transferul tehnologic, îmbunătățirea competitivității IMM-urilor, eficiența energetică, dezvoltarea și mobilitatea urbană, patrimoniul cultural, infrastructura rutieră de importanță regională, sănătatea și serviciile sociale, educația, dezvoltarea orașelor mici și mijlocii etc.

ADR Vest deţine acest rol extrem de important în managementul fondurilor structurale începând cu anul 2007 – a răspuns de planificarea și implementarea POR 2007-2013 și a îndeplinit același rol de OI și pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. În trecut, a gestionat Programele PHARE și cele din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.

Related posts

Start la viitorul pod cu patru benzi peste Someș

Nora Dumitrescu

Sistemele BMS: sistemul nervos și creierul clădirilor inteligente

Ligia Voro

Ministrul Economiei din Republica Moldova: Vrem cu autostrada Unirii să trecem Prutul

redactia

Investiţie de aproape 2 milioane lei, finalizată de Hidroelectrica la Staţia de Pompe Jidoaia

Ion Surdu

Investiție de peste 40 mil. euro într-un spital pentru copii din Arad

Stefana Muresan

Romgaz investește pentru România

Primăria Arad cumpără cu 1,1 milioane lei fabrica de păpuşi Arădeanca

Stefana Muresan

World Class, primul chirias in AFI Tech Park

Ionut Oprea

De Ziua Orașului, Oradea va mai avea o parcare supraetajată cu 395 de locuri

Traian Dan

„Ziua Grâului” de la Seuca, experiment reuşit marca DAFCOCHIM

Stefana Muresan

Aparatură medicală de peste 2 milioane de lei pentru Spitalul din Carei

Traian Dan

Duminică, 21 iunie 2020, se deschide Centura Oradiei pentru trafic ușor

Traian Dan

OKOSH –  un nou concept de Smart Home se lansează pe piața din România

redactia

De la stabil, la negativ. Scăderea ratingului de țară pentru România: ce avem și ce urmează

Papuc Irina

Măsură unică în sistemul bancar din România: BCR a anunțat că va permite accesul clienților în unitățile sale doar cu programare

Ion Surdu

Listările companiilor de stat, "gloanțe de argint"

Stefana Muresan

Blake Horsley, country head P3 Romania

Transilvania Business

Centrul de Oncologie OncoHelp va deveni cel mai mare Centru de Radioterapie din România

Nicolae Pop

„La Hanul Cald”, tradiționalul îmbinat armonios cu relaxarea și buna dispoziție

redactia

CJ Bihor a semnat contractele de execuție pentru primele două bazine didactice de înot de la Săcueni şi Nucet

redactia

Investiție de 8,9 mil. lei în depozitul de gaze Depomureş

Stefana Muresan

Investiție de peste 4,7 milioane de lei în Parcul Soarelui din Oradea

Traian Dan

Raport de admitere în comisia de transporturi pe Autostrada Târgu Mureş-Iaşi

redactia

Activarea facturii electronice îi duce pe abonații Digi în vacanță în Egipt 

Ligia Voro

Leave a Comment