Fonduri Europene Importate Slider Ultimele stiri

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a marcat în cadru oficial, joi, 18 aprilie 2019, 20 de ani de la înființare, alături de reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, alături de beneficiari, parteneri și angajații săi, printr-un eveniment special menit să reflecte modul în care a evoluat regiunea în toți acești ani.

Au fost prezenți reprezentanții CDR Vest – președinții Consiliilor Județene Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, primari de municipii, orașe și comune, parteneri activi din zona publică, din educație și din mediul privat, care, în intervențiile lor, au vorbit despre ce înseamnă parteneriatul cu ADR Vest și cum s-au dezvoltat comunitățile și organizațiile pe care le reprezintă.

Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, a subliniat importanța înființării regiunilor și a agențiilor pentru dezvoltare regională în România – experimente de reformă instituțională care s-au dovedit a fi un real succes în toate cele opt regiuni ale țării, dar și importanța atragerii de finanțări europene pentru comunitățile locale.

„În multe cazuri, un proiect finanțat prin noi este cât bugetul de investiții al unui oraș sau chiar de câteva ori mai mare, și asta doar printr-un singur proiect. Am învățat să colaborăm, politic cu tehnic, regional cu local, public cu privat, fără conflicte, fără patimi, fără agende ascunse, și am început să înțelegem că tot ce facem împreună este pentru noi, este durabil și trebuie făcut bine, de cea mai bună calitate. Astăzi, acest sistem are nevoie să evolueze (…) Avem nevoie să planificam corect și adaptat nevoilor noastre, avem nevoie să creștem ritmul, să ne dezvoltăm în ritmul lumii moderne”, a punctat directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Sunt așadar două decenii în care ADR Vest a contribuit decisiv la dezvoltarea regiunii – au fost 2.700 de proiecte depuse și peste 1.600 contractate prin programele europene și naționale gestionate de ADR Vest, investiții în valoare de peste 1 miliard de euro și peste 10.000 de noi locuri de muncă create în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Prin aceste proiecte, în perioada 1999-2019, s-au modernizat mai bine de 700 de kilometri de drumuri județene, străzi orășenești și șosele de centură, au fost reabilitate termic peste 250 de blocuri, s-au renovat și dotat 35 de centre sociale, 65 de școli și 20 de ambulatorii.

Dacă discutăm despre zona de business, putem enumera cele peste 20 de structuri de sprijin create în regiune și suprafața de producție modernizată – peste 20.000 mp, iar exemplele pot continua pentru că sunt încă multe alte proiecte în implementare sau în evaluare.

Aceste proiecte nu putea fi duse la bun sfârșit fără sprijinul personalului Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care și-a dezvoltat structura, ajungând de la 5 angajați, în anul 1999, la 104 angajați, astăzi.

ADR Vest îndeplinește în prezent rolul de Organism Intermediar (OI) pentru Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest, program care finanțează domenii cum ar fi: transferul tehnologic, îmbunătățirea competitivității IMM-urilor, eficiența energetică, dezvoltarea și mobilitatea urbană, patrimoniul cultural, infrastructura rutieră de importanță regională, sănătatea și serviciile sociale, educația, dezvoltarea orașelor mici și mijlocii etc.

ADR Vest deţine acest rol extrem de important în managementul fondurilor structurale începând cu anul 2007 – a răspuns de planificarea și implementarea POR 2007-2013 și a îndeplinit același rol de OI și pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. În trecut, a gestionat Programele PHARE și cele din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.

Related posts

Patru orașe din Transilvania vor avea reîncărcare pentru vehicule electrice

Nora Dumitrescu

Wizz taie din avioanele spre Italia din Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Antibiotice Iași a aplicat scenariul 2: Producția de medicamente continuă

Ion Surdu

CNAIR caută experți tehnici independenți pentru comisiile de evaluare

Traian Dan

Cultura cartofului extratimpuriu – plus de tehnologie, producție, profit cu Zorvec® Enicade™ NZeb

Ligia Voro

Orange susţine comunitatea prin conectivitate şi echipamente pentru spitalele din prima linie

Ligia Voro

CTP l-a numit pe Daniel Paraschiv în funcția de Business Development Manager pentru Transilvania

Stefana Muresan

Câştigurile E.ON afectate de dificultăţile din Marea Britanie

Ionel Albu

Bitdefender mută producția din China la Satu Mare

Stefana Muresan

Reabilitarea reței de apă-canal din Gherla costă 9 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Imoteca, the residential experts: cum sa inovezi în imobiliare în 2018

redactia

2000 de sălăjeni au acordat prioritate distracției și regulilor de siguranță rutieră

Ligia Voro

Ministrul Economiei: Am cerut sprijinul BERD pentru a demara rapid o strategie de dezvoltare economică post-coronavirus

Ion Surdu

Două spitale din Transilvania sponsorizate de Hidroelectrica. Compania va finanța un total de 7

Ligia Voro

Tineri antreprenori: Mihaela Bogdan, afacere cu produse cosmetice 100% naturale.

Ionel Albu

P3 Logistics Parks semnează două noi contracte de închiriere cu Uniprest Instal și Norm Fasteners

Papuc Irina

Turcii de la Karsan vor livra 20 de autobuze electrice pentru Dej

Nora Dumitrescu

Complexul muzeal Horea, pe lista investițiilor CJ Alba

Stefana Muresan

Prețul aurului a depășit pentru prima dată pragul de 2.000 de dolari pentru o uncie

Ion Surdu

CJ Alba, împrumut de 7 milioane de euro pentru finalizarea unor lucrări de infrastructură

Stefana Muresan

Propunerile CCIR pentru diminuarea efectelor COVID-19 asupra mediului de afaceri

Traian Dan

Farmec: “Ministerul Sănătății să ne dea aviz să producem cinci dezinfectanți”

Nora Dumitrescu

Credit de dezvoltare pentru fermieri, impozit zero pe terenurile lucrate și 264 mil. de euro pentru revitalizarea liceelor agricole

Stefana Muresan

ELBI Electric & Lighting – 38 milioane euro, cifra de afaceri la 9 luni

Ionut Oprea

Leave a Comment