Antreprenori Mureș

Gin de soc, lansat în premieră mondială la Saschiz de un întreprinzător britanic

Un gin de soc obţinut prin fermentaţie, după o tehnologie oarecum similară cu ţuica ardelenească, a fost lansat, sâmbătă, în premieră mondială, la Saschiz, de către Jim Turnbull, un întreprinzător britanic, în cadrul ediţiei a VII-a a Sărbătorii Rabarbărului, informează Agerpres.

“În urmă cu câţiva ani am început să facem tot felul de preparate din floare de soc (la Saschiz – n.r.), în special băuturi, şi aproximativ în 2015 am plănuit să facem o băutură, un gin. În 2016 am aplicat pentru a obţine licenţa. Suntem primii din lume care facem gin din soc şi inclusiv pentru cei din vamă a fost dificilă interpretarea legii, fiindcă nu exista un precedent. După foarte multe discuţii, în luna martie în acest an am reuşit să obţinem licenţa. Casa în care ne desfăşurăm activitatea a fost deţinută de familia Kasper, are o inscripţie în germană, din 1888, care spune că ‘Răbdarea, înţelepciunea şi timpul fac imposibilul să devină posibil’. Din 1888 şi până în 2019 inscripţia este validă, am făcut posibil din ceva imposibil”, a arătat Jim Turnbull, potrivit sursei citate.

Întreprinzătorul a spus că florile de soc provin din zona Saschizului şi din împrejurimi şi că anual aici se procesează 80 de tone de astfel de flori, din care se fac 120.000 litri de sirop de soc, care merge la export, iar din restul cantităţii de flori se face această băutură spirtoasă.

Jim Turnbull a precizat că florile sunt recoltate de către localnici, care sunt plătiţi pentru a aduna florile de soc de pe dealuri.

“Premiera mondială constă în procesul de fabricaţie, pentru că la momentul acesta este în comerţ un gin din flori de soc, însă nu este aceeaşi tehnologie de fabricaţie, care e radical schimbată. Tehnologia e secretă. (…) Este un proces natural, exact aşa cum se produce ţuica. E lansat doar astăzi pentru că doar de la 1 martie avem licenţă pentru a face această băutură spirtoasă, a durat aproape doi ani să ajungem la acest stadiu, doi ani de acte. Ideea a pornit de acum doi ani, de atunci până acum a fost un drum anevoios, dar a meritat. Dacă e să îl comparăm cu ţuica care se face la noi în ţară, nu este foarte tare, are 40% alcool, dar se bea cu apă tonică”, a declarat Sandor Doczi, managerul de producţie.

Related posts

Primul workshop din Vestul țării despre blockchain la UVT

Ligia Voro

500 de firme din Sălaj au cerut ajutor de la stat

Nora Dumitrescu

ONRC suspendă depunerea declarației privind beneficiarul real

Ligia Voro

Patru mari centre universitare din România au încheiat parteneriate cu UNPR

Traian Dan

Manifestul startup-urilor de la Cluj, promovat ca bună practică în Europa

Nora Dumitrescu

Companiile semifinaliste ale proiectului Made în România

Stefana Muresan

Guvern: Accesul pe piaţa externă a IMM-urilor, susţinut de la bugetul de stat

Stefana Muresan

Primul sirop românesc certificat internațional

Ligia Voro

Alergia la polen poate fi tratată natural

Stefana Muresan

E.ON Energie România dăruieşte 200.000 de kWh unor instituţii sociale din 10 judeţe

Ligia Voro

HIRSCH Porozell, 45 de ani de experiență internațională în producerea polistirenului expandat

Ligia Voro

Asocierea Itinera – Retter Projectmanagement, câştigătoarea contractului de 44,6 milioane de euro, fără TVA, pentru realizarea tronsonului de autostradă Târgu Mureş – Ungheni

redactia

Aradul, exemplu pentru zona de vest a României, în accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

Partener StartUP- Pachete de finanțare de peste 40.000 euro pentru înființarea de start-up-uri în regiunea de Nord-Vest

Stefana Muresan

Un startup clujean a creat un “acvariu” anticoronavirus

Nora Dumitrescu

PACTUL PENTRU MUNCĂ – Consens general pentru evitarea crizei grave de forță de muncă

Ligia Voro

FOTO: Crama Liliac și câteva premiere descoperite într-un infotrip

Ligia Voro

Banca Mondială va sprijini startup-urile din Cluj

Nora Dumitrescu

The International Summit and Exhibition “Hydropower Balkans 2017” – Montenegro, Podgorica

Ligia Voro

DAW Bența a deschis un nou Centru Caparol în Republica Moldova

Ligia Voro

Livio Dario, investiție de un milion de euro în Lugoj

Stefana Muresan

Pălinca produsă în Odorheiul Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Bădăcin le-a luat europenilor toate medaliile

redactia

Vasile Vita: ”Creștere de 20 % pentru Vitacom în primele luni ale anului”

Ionel Albu

Recrutările de personal din Ardeal se mută în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Leave a Comment