Industrie Sanatate Slider

PRIMER: “Taxa clawback”, motivul pentru care au disparut peste 2000 de medicamente ieftine

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania – care reuneste 18 situri de fabricatie din tara – atrage atentia candidatilor la alegerile Europarlamentare ca “taxa clawback” – o taxa pe cifra de afaceri introdusa in 2009 si aplicata exclusiv producatorilor de medicamente – a crescut in medie in anul 2018 cu peste 16% fata de anul 2017 si cu 45% fata de anul 2016, in vreme ce vanzarile de medicamente fabricate in tara au stagnat sau au scazut.

“Taxa clawback” este de altfel motivul pentru care in ultimii 4 ani au disparut din farmacii si spitale peste 2000 de medicamente, in marea lor majoritate costand sub 25 lei si fabricate in tara. In plus, toate medicamentele care costa sub 25 de lei sunt nerentabile iar producatorii vor fi obligati in cele din urma sa le scoata din portofoliu. Astfel ca escaladarea acestei taxe face rau la toata lumea: pacientii nu mai gasesc medicamentele de care au nevoie la pretul corect, sistemul sanitar va trebui sa plateasca mai mult pentru tratamente mai scumpe iar industria din tara nu va putea sa-si continue planurile de modernizare si extindere.

Desi in Romania exista peste 30 de fabrici de medicamente care opereaza la standarde internationale, planurile de dezvoltare ale acestora sunt puse sub semnul intrebarii datorita “taxei clawback”. In loc sa investeasca in tehnologizare, automatizare si dezoltarea de produse noi fabricantii de medicamente din Romania sunt obligati la plata unei taxe injuste, care ajunge la 25% din cifra de afaceri. “Anul 2019 a inceput cum nu se poate mai prost pentru membrii patronatului: cresterea costurilor cu salariile, cu utilitatile si cu procesul de serializare, insumate la peste 40%, continua sa afecteze competitivitatea acestui sector economic”, a explicat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.

Indicatorii economici dati de institutiile publice si private arata o prabusire a cotei de piata a productiei de medicamente din tara, de la 40% in 2006 la 20% in 2016, un deficit de balanta comerciala in industrie de aproape 3 miliarde Euro, adica aproape 20% din deficitul total al Romaniei si exporturi de mai putin de 300 milioane Euro, in conditiile in care tari ca Polonia, Cehia, Ungaria si Slovenia exporta medicamente de peste 2 miliarde Euro anual.

“Astfel ca, in aceste conditii, invitam pe toti candidatii la alegerile Europarlamentare sa isi faca timp sa viziteze cel mai apropiat sit de fabricatie de medicamente pentru a intelege potentialul strategic al acestui domeniu economic dar si constrangerile si provocarile la care trebuie sa facem fata din cauza taxei clawback”, a continuat Damian. “Dorim sa aratam viitorilor membrii in Parlamentul European, ca daca in intervalul 2010-2016 domeniul manufacturii de medicamente a inregistrat in Uniunea Europeana o crestere medie anuala ponderata record, de peste 23%, in Romania fabricatia de medicamente a stagnat, iar cota de piata din tara si competitivitatea la export s-au redus” a completat directorul executive.

PRIMER reaminteste ca semnaleaza de peste doi ani problemele care au aparut prin cresterea “taxei clawback” si ca singura masura care poate frana disparitia din spitale si farmacii a medicamentelor ieftine este scutirea de plata “taxei clawback” a medicamentelor care costa mai putin de 25 lei.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 18 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

Related posts

IRUM-MAVI – o nouă etapă de dezvoltare

Stefana Muresan

Continental a crescut zona de producție cu 30%

Stefana Muresan

IMM-urile din România pot accesa cel puțin 100.000 de euro pentru digitalizare

Traian Dan

Synevo România deschide primul său centru de recoltare din Mureș 

Ligia Voro

Pall-Ex și-a inaugurat cel mai nou hub în Sibiu, în cadrul Network Industrial Park, dezvoltat de Zacaria

Stefana Muresan

Noul Consiliu Director pentru Camera franceza de comert si industrie din Romania (CCIFER)

Stefana Muresan

Mihai Păduroiu numit CEO, Office Division, One United Properties

Ionut Oprea

Grupul Monza si Enayati Group, investiție de 50 mil. euro intr-un hub medical

Stefana Muresan

Cel mai mare magazin Mömax din România a fost deschis la Oradea

Traian Dan

Auchan introduce prima colecție vestimentară semnată de un designer român

Nicolae Pop

Lactalis, trei dintre cele mai vândute cinci branduri de unt

Stefana Muresan

20 de ani de evoluție în industria IT – de la EBS Romania la NTT DATA Romania

Nicolae Pop

Cei mai buni angajatori în topul undelucram.ro

Ligia Voro

Electrica finanțează o clasă profesională în sistem dual la Brașov

Stefana Muresan

Măsuri suplimentare pentru siguranța resursei umane și a mărfurilor în parcul logistic Urbano Cluj Vest pentru a finaliza lucrările la termen

Ligia Voro

Divizia de betoane a grupului Pomponio din Alba, cumpărată de irlandezii de la CRH

Stefana Muresan

Uzinele Fujikura își reiau activitatea în România

Nora Dumitrescu

Cum s-au schimbat hobby-urile românilor în timpul carantinei determinată de COVID-19

Traian Dan

Biofarm: Activitatea companiei continuă pentru a putea acoperi solicitările clienților noștri

Ion Surdu

Medisprof din Cluj Napoca se extinde si deschide un nou spital privat destinat tratamentelor oncologice, investiție de peste 12 milioane euro

Stefana Muresan

Timișoreana, 700.000 de litri de bere pe zi

Stefana Muresan

Târgu Mureș: Primul Centru de Excelență din România în tratarea AVC-ului

Transilvania Business

Turcii care produc frigidere în România, credit de 178 mil. euro de la BERD

Stefana Muresan

Mihai Aniței, director general AZOMUREȘ: “Este foarte important ca fiecare să realizeze că AZOMUREȘ produce valoare adăugată în România și pentru România” (I)

Ligia Voro

Leave a Comment