Real Estate Ultimele stiri

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Sistemele de management al clădirilor (Building Management System – BMS) reprezintă rețeaua neuronală  a clădirilor inteligente. Aceste sisteme le permit proprietarilor de clădiri și chiriașilor să monitorizeze, să mențină și să gestioneze funcțiile mecanice, electrice și electromecanice din cadrul unei proprietății.

 

Funcțiile BMS includ gestionarea sistemelor de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), precum și funcțiunile de iluminat, securitate și siguranță. Poate cel mai mare avantaj al sistemului de management al clădirilor este capacitatea sa dovedită de a reduce consumul de energie și, prin urmare, de a economisi bani.

 

Provocările sistemelor clasice de management al clădirilor

Implementarea BMS presupune, de obicei, instalarea de senzori, software, o rețea de comunicații și o bază de date de cele mai multe ori în cloud. Aplicațiile de BMS mai recente au incluse funcții bazate pe inteligență artificială (AI) de predicție și analiză a datelor înregistrate.

Un sistem BMS este inutil fără analiza și interpretarea datelor obținute . O clădire evoluează odată cu ocupanții săi și poate fi eficientă doar atunci când se adaptează noilor condiții. Un plan de măsuri de eficientizare a consumurilor este util doar când este monitorizat și se realizează reglaje astfel încât să se mențină în limitele stabilite. De aceea este utilă folosirea acestor sisteme de către managerii energetici și de către companiile prestatoare de facilities management cu specialiști BMS.

Companii precum Siemens, Johnson Controls și Honeywell produc sisteme BMS adaptate pentru aplicații în clădiri foarte mari, concentrate în mod obișnuit pe managementul sistemelor HVAC.

Din păcate, soluțiile de BMS clasice sunt costisitoare și necesită instalare, programare și întreținere specializată. Astfel, în timp ce cheltuielile operaționale rămân mici, cheltuielile de capital pot face ca rentabilitatea investiției (ROI) să pară o sarcină descurajantă.

Costul foarte ridicat al sistemelor tradiționale înseamnă că rentabilitatea investiție reprezintă o provocare pentru toate clădirile, cu excepția celor mari; de multe ori este nevoie de cel puțin patru ani pentru a recupera costul unei instalări de BMS.

Reducerea ROI limitează disponibilitatea proprietarilor de a investi în implementări BMS clasice în peste 80% din clădiri. În cazul în care este instalat un BMS, este de obicei doar să se controleze sistemul HVAC, în clădiri de peste 15.000 de metri pătrați și, eventual, pentru  contorizarea energiei electrice.

 

O soluție BMS & IoT de nouă generație economisește bani

Acum, cu sprijinul Internetului Lucrurilor (IoT), a noilor generații de BMS și controllerelor cu web server incorporat capabile să integreze protocoale multiple de comunicații dar și a aplicațiilor bazate pe inteligență artificială, costurile capex aferente devin în mod semnificativ reduse și continuă să facă sistemele de management al clădirilor tot mai accesibile.

Sistemele BMS & IoT ajută la menținerea unor costuri din ce în ce mai reduse pentru clădirile inteligente. Potrivit estimărilor recente adăugarea controllerelor BMS bazate pe IoT și a softului pentru monitorizarea unei clădiri poate costa între câteva mii de euro și câteva zeci de mii de euro.

Intel declară că o abordare bazată pe IoT, folosind senzori wireless și controllere cu multiple moduri de comunicare, poate reduce costurile de implementare cu pana la 30% în comparație cu un BMS tradițional, care acum câtiva ani, costa minim o sută de mii de euro.

Utilizarea de senzori fără fir, cu cost redus, inter-conectivitatea, gateway-uri locale și stocarea aplicației și analizele in  cloud reprezintă caracteristici ale noii generații BMS. Instrumentarea presupune instalarea unei rețele independente de actuatori și senzori (de exemplu, de temperatură, de lumină) în cadrul unei clădiri, ceea ce elimină necesitatea de a moderniza echipamentele existente.

Un portal centralizat oferă managerilor de clădiri instrumentele analitice necesare pentru creșterea eficienței energetice și a productivității prin colectarea și analiza datelor, rapoarte detaliate și gestionarea alarmelor la nivel de sistem în interfețe de tip dashboard.

 

Un viitor durabil pentru clădirile de toate dimensiunile

Pe măsură ce prețul echipamentelor clasice BMS continuă să scadă, sistemul de gestionare tradițională a clădirilor va pierde din puterea de altă dată și va fi înlocuit de o abordare mai rentabilă, alimentată de analizele cloud, AI și de senzorii din ce în ce mai accesibili ca preț.

Până în 2020, costurile componentelor vor ajunge până la punctul în care conectivitatea va deveni o caracteristică standard. Astfel se deschide posibilitatea conectării la orice echipament, de la foarte simplu la foarte complex, pentru a oferi controlul la distanță, monitorizarea,alarmarea și adaptarea automată, în funcție de utilizator.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

Related posts

Cel mai bogat român, Ion Ţiriac, a urcat 49 de poziții în topul Forbes. Avere estimată la 1,2 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Spitalul regional de la Cluj costă o jumătate de miliard de euro

Nora Dumitrescu

Trei autostrăzi, realizate prin parteneriat public-privat

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Prima administrație publică locală din România care dotează Poliția locală cu mașini electrice

redactia

Angajaților le lipsește conexiunea interumană de la birou. Top 5 concluzii ale studiului CEE & SEE Working from home, lansat de CBRE

Papuc Irina

Traderul de cereale Transylvania Invest din Arad, investiţie de 600.000 de euro într-un siloz

Stefana Muresan

Asocierea Tehnostrade-Spedition UMB finalizează ”în câteva luni” lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva

Stefana Muresan

Se reiau lucrările de reabilitarea a drumului național DN76 Oradea – Deva

Traian Dan

Corina Creţu: “Ardealul, campion la atragerea banilor europeni”

redactia

Castelul Ugron, Mureș, are nevoie de 1 milion de euro pentru restaurare

Ligia Voro

Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de elvețienii de la Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți

redactia

Lansarea proiectului european „Calitate, Competenta, Performanta in Consiliul Judetean Cluj”

Stefana Muresan

Digital Park – Spațiu inovativ pentru afaceri colaborative

redactia

Jidvei: 49 de medalii de aur, argint și bronz la 10 competiții internaționale

Ligia Voro

Pentru clienții companiei, wenglor transformă viziunea industriei inteligente 4.0 în realitate

redactia

Producătorul de cărămizi Brikston Iaşi ajunge la grupul austriac Leier

redactia

Vodafone, Top Employer 2020

Ligia Voro

Primarul Clujului: centura metropolitană, gata în 2023

Nora Dumitrescu

Marile combinate ale Transilvaniei își recrutează oameni de la Cluj-Napoca  

Nora Dumitrescu

Apele Române scot la licitație suprafețe pe lacul Colibița destinate construcțiilor plutitoare de agrement

Stefana Muresan

Lanțul de cafenele Meron se va extinde în opt locații: prima, Târgu Mureș, urmează Brașov și Sibiu

Papuc Irina

Sergiu Paşca, tânărul din Aiud plecat în SUA unde descifrează misterele creierului uman, premiat pentru Excelență în Cercetare

redactia

Câţi bani sunt alocați pentru marile proiecte de infrastructură rutieră în 2019

redactia

BT va putea acorda IMM-urilor împrumuturi de 100 milioane de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment