Real Estate Ultimele stiri

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Sistemele de management al clădirilor (Building Management System – BMS) reprezintă rețeaua neuronală  a clădirilor inteligente. Aceste sisteme le permit proprietarilor de clădiri și chiriașilor să monitorizeze, să mențină și să gestioneze funcțiile mecanice, electrice și electromecanice din cadrul unei proprietății.

 

Funcțiile BMS includ gestionarea sistemelor de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), precum și funcțiunile de iluminat, securitate și siguranță. Poate cel mai mare avantaj al sistemului de management al clădirilor este capacitatea sa dovedită de a reduce consumul de energie și, prin urmare, de a economisi bani.

 

Provocările sistemelor clasice de management al clădirilor

Implementarea BMS presupune, de obicei, instalarea de senzori, software, o rețea de comunicații și o bază de date de cele mai multe ori în cloud. Aplicațiile de BMS mai recente au incluse funcții bazate pe inteligență artificială (AI) de predicție și analiză a datelor înregistrate.

Un sistem BMS este inutil fără analiza și interpretarea datelor obținute . O clădire evoluează odată cu ocupanții săi și poate fi eficientă doar atunci când se adaptează noilor condiții. Un plan de măsuri de eficientizare a consumurilor este util doar când este monitorizat și se realizează reglaje astfel încât să se mențină în limitele stabilite. De aceea este utilă folosirea acestor sisteme de către managerii energetici și de către companiile prestatoare de facilities management cu specialiști BMS.

Companii precum Siemens, Johnson Controls și Honeywell produc sisteme BMS adaptate pentru aplicații în clădiri foarte mari, concentrate în mod obișnuit pe managementul sistemelor HVAC.

Din păcate, soluțiile de BMS clasice sunt costisitoare și necesită instalare, programare și întreținere specializată. Astfel, în timp ce cheltuielile operaționale rămân mici, cheltuielile de capital pot face ca rentabilitatea investiției (ROI) să pară o sarcină descurajantă.

Costul foarte ridicat al sistemelor tradiționale înseamnă că rentabilitatea investiție reprezintă o provocare pentru toate clădirile, cu excepția celor mari; de multe ori este nevoie de cel puțin patru ani pentru a recupera costul unei instalări de BMS.

Reducerea ROI limitează disponibilitatea proprietarilor de a investi în implementări BMS clasice în peste 80% din clădiri. În cazul în care este instalat un BMS, este de obicei doar să se controleze sistemul HVAC, în clădiri de peste 15.000 de metri pătrați și, eventual, pentru  contorizarea energiei electrice.

 

O soluție BMS & IoT de nouă generație economisește bani

Acum, cu sprijinul Internetului Lucrurilor (IoT), a noilor generații de BMS și controllerelor cu web server incorporat capabile să integreze protocoale multiple de comunicații dar și a aplicațiilor bazate pe inteligență artificială, costurile capex aferente devin în mod semnificativ reduse și continuă să facă sistemele de management al clădirilor tot mai accesibile.

Sistemele BMS & IoT ajută la menținerea unor costuri din ce în ce mai reduse pentru clădirile inteligente. Potrivit estimărilor recente adăugarea controllerelor BMS bazate pe IoT și a softului pentru monitorizarea unei clădiri poate costa între câteva mii de euro și câteva zeci de mii de euro.

Intel declară că o abordare bazată pe IoT, folosind senzori wireless și controllere cu multiple moduri de comunicare, poate reduce costurile de implementare cu pana la 30% în comparație cu un BMS tradițional, care acum câtiva ani, costa minim o sută de mii de euro.

Utilizarea de senzori fără fir, cu cost redus, inter-conectivitatea, gateway-uri locale și stocarea aplicației și analizele in  cloud reprezintă caracteristici ale noii generații BMS. Instrumentarea presupune instalarea unei rețele independente de actuatori și senzori (de exemplu, de temperatură, de lumină) în cadrul unei clădiri, ceea ce elimină necesitatea de a moderniza echipamentele existente.

Un portal centralizat oferă managerilor de clădiri instrumentele analitice necesare pentru creșterea eficienței energetice și a productivității prin colectarea și analiza datelor, rapoarte detaliate și gestionarea alarmelor la nivel de sistem în interfețe de tip dashboard.

 

Un viitor durabil pentru clădirile de toate dimensiunile

Pe măsură ce prețul echipamentelor clasice BMS continuă să scadă, sistemul de gestionare tradițională a clădirilor va pierde din puterea de altă dată și va fi înlocuit de o abordare mai rentabilă, alimentată de analizele cloud, AI și de senzorii din ce în ce mai accesibili ca preț.

Până în 2020, costurile componentelor vor ajunge până la punctul în care conectivitatea va deveni o caracteristică standard. Astfel se deschide posibilitatea conectării la orice echipament, de la foarte simplu la foarte complex, pentru a oferi controlul la distanță, monitorizarea,alarmarea și adaptarea automată, în funcție de utilizator.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

Related posts

Zalăul a accesat proiecte europene de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Romsilva va regenera pădurile din zona Baia Sprie

Nora Dumitrescu

Holcim a contribuit la dotarea școlilor din zona Aleșd cu 110.000 euro

Traian Dan

Finantare REGIO de 20 mil. lei pentru infrastructura turistica din Ocna Sibiului

Stefana Muresan

Salariul mediu net în construcţii a crescut cu 43%

Stefana Muresan

Gabriela Streza, noul director de marketing al AdePlast

Stefana Muresan

Ministerul Transporturilor a absorbit aproximativ 820 de milioane de euro, situându-se pe locul doi, după agricultură

Stefana Muresan

Cluj-Napoca își face un parc de 1,2 hectare

Nora Dumitrescu

Tabletele și laptop-urile au luat locul vacanțelor de Black Friday 2020

Traian Dan

iCEE.fest: UPGRADE 100 – start în mai puțin de 24 de ore

Ligia Voro

Începând din această lună, primele zboruri Cluj-Constanța!

Stefana Muresan

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca finalizează anul pe prima poziție în țară în cel mai recent clasament mondial al universităților

Ion Surdu

Romgaz continuă exploatarea unui număr de 11 perimetre petroliere

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 11: NOVA VITA HOSPITAL, 10 ani de servicii medicale de excelență

Transilvania Business

Sibienii de la CON-A vor construi noua sală polivalentă de la Pitești: lucrări de 65 de milioane de lei

Papuc Irina

BCR pune la dispoziția spitalelor și personalului medical mașini electrice

Traian Dan

Grupul Transavia din Alba creşte 40 de milioane de păsări pe an şi produce 70.000 de tone de carne de pui

redactia

Sellers are not very keen to sell in CEE these days

Ionut Oprea

BNR a redus rata dobânzii de politică monetară la 1,25%/an, de la 1,50%/an

Traian Dan

DENT ESTET Sibiu la 6 luni de activitate: medicii gestionează tot mai multe cazuri de implantologie și estetică dentară cu nivel de complexitate ridicat

Stefana Muresan

Artistul de la Simex: “Transilvania are o bogată tradiție în mobila sculptată”

Nora Dumitrescu

Zona metropolitană a Clujului va avea o nouă centură rutieră

redactia

Life Solutions, soluții pentru medicina personalizată, de la diagnostic la tratament

Stefana Muresan

Universal Alloy: piețele aeriene interne vor recupera mai repede

Nora Dumitrescu

Leave a Comment