Real Estate Ultimele stiri

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Sistemele de management al clădirilor (Building Management System – BMS) reprezintă rețeaua neuronală  a clădirilor inteligente. Aceste sisteme le permit proprietarilor de clădiri și chiriașilor să monitorizeze, să mențină și să gestioneze funcțiile mecanice, electrice și electromecanice din cadrul unei proprietății.

 

Funcțiile BMS includ gestionarea sistemelor de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), precum și funcțiunile de iluminat, securitate și siguranță. Poate cel mai mare avantaj al sistemului de management al clădirilor este capacitatea sa dovedită de a reduce consumul de energie și, prin urmare, de a economisi bani.

 

Provocările sistemelor clasice de management al clădirilor

Implementarea BMS presupune, de obicei, instalarea de senzori, software, o rețea de comunicații și o bază de date de cele mai multe ori în cloud. Aplicațiile de BMS mai recente au incluse funcții bazate pe inteligență artificială (AI) de predicție și analiză a datelor înregistrate.

Un sistem BMS este inutil fără analiza și interpretarea datelor obținute . O clădire evoluează odată cu ocupanții săi și poate fi eficientă doar atunci când se adaptează noilor condiții. Un plan de măsuri de eficientizare a consumurilor este util doar când este monitorizat și se realizează reglaje astfel încât să se mențină în limitele stabilite. De aceea este utilă folosirea acestor sisteme de către managerii energetici și de către companiile prestatoare de facilities management cu specialiști BMS.

Companii precum Siemens, Johnson Controls și Honeywell produc sisteme BMS adaptate pentru aplicații în clădiri foarte mari, concentrate în mod obișnuit pe managementul sistemelor HVAC.

Din păcate, soluțiile de BMS clasice sunt costisitoare și necesită instalare, programare și întreținere specializată. Astfel, în timp ce cheltuielile operaționale rămân mici, cheltuielile de capital pot face ca rentabilitatea investiției (ROI) să pară o sarcină descurajantă.

Costul foarte ridicat al sistemelor tradiționale înseamnă că rentabilitatea investiție reprezintă o provocare pentru toate clădirile, cu excepția celor mari; de multe ori este nevoie de cel puțin patru ani pentru a recupera costul unei instalări de BMS.

Reducerea ROI limitează disponibilitatea proprietarilor de a investi în implementări BMS clasice în peste 80% din clădiri. În cazul în care este instalat un BMS, este de obicei doar să se controleze sistemul HVAC, în clădiri de peste 15.000 de metri pătrați și, eventual, pentru  contorizarea energiei electrice.

 

O soluție BMS & IoT de nouă generație economisește bani

Acum, cu sprijinul Internetului Lucrurilor (IoT), a noilor generații de BMS și controllerelor cu web server incorporat capabile să integreze protocoale multiple de comunicații dar și a aplicațiilor bazate pe inteligență artificială, costurile capex aferente devin în mod semnificativ reduse și continuă să facă sistemele de management al clădirilor tot mai accesibile.

Sistemele BMS & IoT ajută la menținerea unor costuri din ce în ce mai reduse pentru clădirile inteligente. Potrivit estimărilor recente adăugarea controllerelor BMS bazate pe IoT și a softului pentru monitorizarea unei clădiri poate costa între câteva mii de euro și câteva zeci de mii de euro.

Intel declară că o abordare bazată pe IoT, folosind senzori wireless și controllere cu multiple moduri de comunicare, poate reduce costurile de implementare cu pana la 30% în comparație cu un BMS tradițional, care acum câtiva ani, costa minim o sută de mii de euro.

Utilizarea de senzori fără fir, cu cost redus, inter-conectivitatea, gateway-uri locale și stocarea aplicației și analizele in  cloud reprezintă caracteristici ale noii generații BMS. Instrumentarea presupune instalarea unei rețele independente de actuatori și senzori (de exemplu, de temperatură, de lumină) în cadrul unei clădiri, ceea ce elimină necesitatea de a moderniza echipamentele existente.

Un portal centralizat oferă managerilor de clădiri instrumentele analitice necesare pentru creșterea eficienței energetice și a productivității prin colectarea și analiza datelor, rapoarte detaliate și gestionarea alarmelor la nivel de sistem în interfețe de tip dashboard.

 

Un viitor durabil pentru clădirile de toate dimensiunile

Pe măsură ce prețul echipamentelor clasice BMS continuă să scadă, sistemul de gestionare tradițională a clădirilor va pierde din puterea de altă dată și va fi înlocuit de o abordare mai rentabilă, alimentată de analizele cloud, AI și de senzorii din ce în ce mai accesibili ca preț.

Până în 2020, costurile componentelor vor ajunge până la punctul în care conectivitatea va deveni o caracteristică standard. Astfel se deschide posibilitatea conectării la orice echipament, de la foarte simplu la foarte complex, pentru a oferi controlul la distanță, monitorizarea,alarmarea și adaptarea automată, în funcție de utilizator.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

Related posts

Asocierea Brasig Strabag -Swietelsky, câștigătoarea licitației pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, contract de 700 milioane euro

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: TIMAC Agro, o companie revoluționară în nutriția plantelor

Ligia Voro

Investiție de 8 milioane de euro în modernizarea Hotelului Făget din Sovata

Ligia Voro

Clienții casnici se vor putea racorda gratuit la rețeaua de distribuție a gazelor

Traian Dan

Dacris, spatiu nou – 4.000 mp in Logicor Mogosoaia

Papuc Irina

Lufthansa conectează Sibiul cu restul lumii de 10 ani

Stefana Muresan

S-a semnat contractul de asociere pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, investiție de 7 milioane de euro

redactia

AFM: 256 de dosare au fost aprobate pentru achiziţia a 475 de autovehicule prin Programul Rabla, destinat persoanelor juridice

Papuc Irina

Județul Alba, la un pas investițional de un terminal multimodal

Ligia Voro

Primul strat de asfalt de pe lotul Râşnov-Cristian ar putea fi aşternut până vine iarna

Papuc Irina

CBRE: Primele 3 tranzacții pe piața de investiții imobiliare însumează circa 300 milioane de euro, în 2018

Stefana Muresan

Companiile de avocatură NNDKP și Păun & Asociații vor fuziona

Nora Dumitrescu

ARCPA, la Guvern: „România trebuie să își păstreze calitatea de jucător relevant pe piața globală a comerțului cu cereale”

Papuc Irina

Cât au câștigat românii la Loterie în anul 2019

Papuc Irina

Americanii de Sykes aduc încă 112 oameni în Sigma Center

Nora Dumitrescu

Proiect de 49 milioane de euro, fonduri europene, pentru Arad

redactia

Cea mai mare seră din România, investiție de peste 2,5 mil. de euro, inaugurată în Timiș

Stefana Muresan

Românii dăruiesc mai multe flori: business-urile din domeniul floral și-au dublat cifra de afaceri în ultimii cinci ani

Ligia Voro

Compania germană Mennekes, cu venituri de peste 100 mil. euro, își deschide firmă la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Companiile se așteaptă la o scădere semnificativă a afacerilor

redactia

Premier Estate Management, tranzacții de peste 20 mil. de euro

Stefana Muresan

Investiție de 8,9 mil. lei în depozitul de gaze Depomureş

Stefana Muresan

Trafic restricționat astăzi pe Autostrada A1, până la ora 16.00

Papuc Irina

Reynaers Romania lanseaza Masterline 8

Leave a Comment