Antreprenori București Eveniment Ultimele stiri

Politica comercială a UE – noi oportunităţi şi provocări pentru mediul de business din România

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României și Ambasada Canadei în România, cu sprijinul Comisiei Europene, organizează, în data de 17 septembrie a.c., conferinţa „Oportunităţi aduse de acordurile de comerţ liber ale UE şi provocări întâmpinate de oamenii de afaceri. Cum putem valorifica politica comercială a UE?”

Evenimentul oferă participanților oportunitatea unei mai bune înţelegeri a politicii comerciale a Uniunii Europene prin dezbateri și schimburi de opinii pe tema ultimelor acorduri de comerț liber încheiate de UE cu state terțe, precum și a beneficiilor şi provocărilor pentru oamenii de afaceri.

Avansarea negocierilor comerciale în curs în vederea implementării politicii comerciale comune a UE a fost unul dintre principalele obiective asumate de România pe perioada Președinției la Consiliul UE. Acordurile de comerț și investiții încheiate sau intrate în vigoare în acest an reprezintă oportunități importante pentru exportatorii români de a-şi extinde afacerile în piețele dinamice ale Japoniei, Vietnamului, Canadei și ale MERCOSUR.

Despre toate aceste aspecte, reprezentanţi ai autorităţilor române şi oficiali ai Comisiei Europene vor intra în dialog cu reprezentanți ai companiilor exportatoare și importatoare din România pe pieţele vizate de aceste acorduri. De altfel, o secţiune a evenimentului va fi dedicată poveştilor antreprenorilor români care au beneficiat de pe urma acordurilor de comerț liber cu Canada și Japonia sau care fac deja afaceri cu Vietnam și țările din Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay).

La conferinţă sunt, de asemenea, aşteptaţi reprezentanți ai asociațiilor profesionale și patronale, precum și reprezentanții societății civile interesaţi de oportunităţile deschise de acordurile comerciale.

Conferința va avea loc cu începere de la ora 09:00 la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Bld. Octavian Goga nr.2, Amfiteatrul A.I.Cuza.

Participarea este gratuită, accesul se va face în limita a 80 de locuri și a e-mail-ului de confirmare care va fi primit după efectuarea înregistrării online, la link-ul:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJJPSl8HDaAOM1v36Qu-1txy9TwdP0l74TiL7J8Q9wYzTyxg/viewform

La eveniment vor participa Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Lucian Cernat, economist-şef al DG Trade, Comisia Europeană, Stéphane Lambert, Consilier și Șef, politici de comerț, economie, știință și tehnologie, Reprezentanța Canadei pe lângă UE.

***

Acordul de Parteneriat Economic UE – Japonia a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2019, creând noi oportunități pentru exportatorii europeni și japonezi prin eliminarea taxelor vamale și a barierelor non-tarifare, simplificarea procedurilor vamale, reducerea costurilor legate de export și investiții și facilitând accesul pe ambele piețe pentru întreprinderile mici și mijlocii. În prima jumătate a anului 2019, exporturile românești către Japonia au cunoscut o ușoară creștere și se estimează că această tendință se va menţine în perioada următoare.

Acordul de Comerț Liber și Acordul de Protecție a Investițiilor între UE și Vietnam au fost semnate la data de 30 iunie 2019, la Hanoi, marcând una dintre principalele realizări ale Președinției României la Consiliul UE. Acordul de Comerț Liber UE – Vietnam prevede nu doar o eliminare aproape completă a taxelor vamale și a taxelor la export, dar și o reducere substanțială a barierelor non-tarifare în comerțul cu servicii și investiții. Sunt cuprinse, de asemenea, prevederi privind achizițiile publice, drepturile de proprietate intelectuală, concurență și armonizarea reglementărilor.

*Acordul Economic și Comercial Cuprinzător UE – Canada (CETA) este în vigoare, cu titlu provizoriu, încă din data de 21 septembrie 2017. Acesta oferă beneficii multiple mediului de afaceri, în special întreprinderilor mici și mijlocii, atât din Europa cât și din Canada, eliminând taxele vamale pentru 98% dintre produsele întâlnite în schimburile comerciale dintre UE și Canada. Pe plan intern, proiectul de lege privind ratificarea CETA a fost propus și promovat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaților la data de 12 decembrie 2017, iar în prezent se aşteptă adoptarea din partea Senatului.

*Acordul politic între UE și MERCOSUR, un alt eveniment important petrecut în timpul Președinției României la Consiliul UE, marchează concluzia a 20 de ani de negocieri comerciale. Pe lângă importanța sa strategică, un acord cu MERCOSUR va deschide o piață de peste 260 de milioane de consumatori, o piață care în prezent este protejată de taxe vamale ridicate pentru majoritatea produselor. Pentru România, acest acord oferă beneficii importante în special în ce privește comerțul cu produse industriale, eliminând taxe vamale între 14% și 35% în sectorul auto și sectorul mașinilor industriale, două domenii care în 2018 au însumat peste 70% din totalul exporturilor României către statele MERCOSUR. UE va fi primul partener cu care MERCOSUR va încheia un acord comercial preferențial, ceea ce constituie un avantaj semnificativ pentru companiile europene interesate în a-și extinde afacerile în cele patru state sud-americane: Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.

Related posts

CJ Sibiu a semnat cel de-al treilea contract de finanțare pentru Spitalul de Pneumoftiziologie

Ligia Voro

Cartea “Sărbătorind Mâncarea în jurul lumii”- proiect semnat, în scop umanitar, de soțiile șefilor unor misiuni diplomatice la București

redactia

Dezbatere despre digitalizarea industriei din regiune, organizată la Brașov sub egida CE

Ligia Voro

MIPIM 2017: The New Deal

Ionut Oprea

Peste 200 de participanti din 25 tari, la cea de-a treia editie a Conferintei Internationale de Business Diplomacy 2018 / Diplomacy360

redactia

Cinci stații pentru încărcarea mașinilor electrice la Satu Mare

Traian Dan

IRUM Reghin devine actor global

Stefana Muresan

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

Ultima zi de targ AGRARIA 2016

Industria auto, unul dintre principalii piloni ai economiei românești, conform Euler Hermes

Ligia Voro

A IV-a întâlnire de business networking și antreprenoriat din Sibiu, marca ELITE Business Women

Stefana Muresan

Preţul energiei şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu vor creşte până în 2022

redactia

44 de milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate ale Clujului

Nora Dumitrescu

Romgaz continuă exploatarea unui număr de 11 perimetre petroliere

Stefana Muresan

The International Summit and Exhibition “Hydropower Balkans 2017”

Ligia Voro

Retrasib Sibiu, cu un nou președinte al CA

Ligia Voro

ASA Cons și-a modernizat fabrica de prefabricate din Turda

Nora Dumitrescu

Laptele crud de măgăriță, mină de aur pentru doi bihoreni

Traian Dan

Pasionat de a antrena juniori, Mircea Stoica își clădește visul la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Program post universitar de securitate a sistemelor informatice, în cadrul UBB

redactia

Profitabilitatea Grupului TeraPlast a crescut cu 26%  

Ligia Voro

Vitacom își propune exporturi de 10% din cifra de afaceri

Stefana Muresan

Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au promovat regiunea sub brandul ”Ţinutul Secuiesc” la târguri de turism din Budapesta şi Bucureşti

Stefana Muresan

Compania clujeană Masterfol, singura din Europa care a primit recunoașterea liderului mondial în aplicarea foliilor auto

Stefana Muresan

Leave a Comment