Alba Energie Energy Mirror Of Romania Fonduri Europene Ultimele stiri

Fonduri europene pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, va monitoriza la nivelul regiunii de dezvoltare formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, implementarea proiectului derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în calitate de beneficiar, pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate eficientizării consumului de energie electrică în locuințe. Valoarea totală a contractului încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, este de circa 15,6 milioane euro pentru Regiunea Centru, sumă din care se estimează că peste 3140 de cetățeni își vor putea instala sisteme inteligente de energie, fiecare obținând 20.000 lei nerambursabili din program.

 

Proiectul va fi implementat utilizând o finanțare nerambursabile acordate prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de Investiții 3.1, care asigură fonduri pentru ”Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor”. În acest caz este vorba chiar de operațiunea ”A – Clădiri Rezidențiale”.

”Prin acest proiect se dorește creșterea numărului de instalații de producere a energiei din surse regenerabile. Estimăm că până la jumătatea anului vom avea 3144 de utilizatori suplimentari de energie conectați la rețele inteligente. Investiția de bază se referă la achiziția si montarea panourilor fotovoltaice, care captează energia luminoasă din razele solare și, prin intermediul celulelor fotovoltaice, o convertesc în energie electrică. Panourile solare fotovoltaice pot fi de tip monocristalin, policristalin și amorf, se pot monta pe acoperiș, terase sau direct pe sol, întregul sistem având o putere însumată instalată de minimum 3kW”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Obiectivul general al proiectului vizează creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național. Se finanțează sistemele instalate care cuprind panouri cu o putere minimă instalată de 250 Wp fiecare; invertor sau invertoare; conexiuni, pentru curent continuu și curent alternativ; structura de susținere a sistemului, adaptată zonei unde va fi instalată; tablouri electrice alternative, pentru racordul la instalația existentă; precum și costurile de montaj. Conform AFM, cetățenii vor beneficia de o sumă nerambursabilă de 20.000 lei pentru instalarea acestui tip de sistem.

Valoarea totală eligibilă a proiectului pentru Regiunea Centru este de 71.964.943,88 lei, din care 61.170.202,30 lei finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (85 %);  9.355.442,70 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național (13 %) și 1.439.298,88 lei cofinanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu (2%). Perioada de implementare a proiectului este de 28 luni, începând cu data de 09 septembrie 2019 până la 31 decembrie 2021.

Related posts

Virgil Păunescu, Oncogen: „Sunt primul român vaccinat împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat la Oncogen. Statul nu a făcut nimic, zero fonduri pentru finanțare”

Papuc Irina

Investiții mari, în 2019, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin

redactia

Orange susţine comunitatea prin conectivitate şi echipamente pentru spitalele din prima linie

Ligia Voro

Platforma industrială a Zalăului devine comercială

Nora Dumitrescu

GEORGIA, UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE ȚĂRI DIN LUME, DEVINE DISPONIBILĂ TURIȘTILOR ROMÂNI DIN 3 IULIE GRAȚIE PACHETELOR OFERITE DE WIZZ TOURS

Stefana Muresan

Sesiune regională de informare în cadrul programului “Dezvoltarea IMM-urilor din România”

Stefana Muresan

Unicornul american Tradeshift: Centrul de greutate al expansiunii din IT va fi în România

redactia

Wizz Air caută însoțitoare de bord la Oradea

Traian Dan

“Preferatele” fiscului: societățile de construcții și firmele cu datorii

Nora Dumitrescu

Parcare supraterană de 250 de locuri în centrul Timișoarei

Stefana Muresan

Băimărenii primesc câte un pachet de igienă prin poștă

Nora Dumitrescu

Fabrica de viori din Reghin își va investiga instrumentele la Cluj

Nora Dumitrescu

Acces la finanțare pentru IMM-uri, autorități locale sau proiecte de infrastructură. Statul vrea să creeze Banca Națională de Dezvoltare

Ion Surdu

Păltiniș: Abonamente gratuite pentru schiorii care vor folosi autobuzul în locul mașinii

redactia

Mihai Daraban (CCIR), la Seul: Produsele made in România pot ajunge și pe piața din Coreea de Sud

redactia

Superyachtul SeaXplorer 77 “La Datcha” a plecat de la Galați

Ligia Voro

Ce buget a avut Sebeșul în 2016, municipiu în care se află cei mai mulți investitori din Alba, iar șomajul e aproape zero

Stefana Muresan

Fabrica de Arme Cugir, contracte de zeci de milioane de dolari încheiate cu parteneri străini

redactia

Enel Asistență, mai multe servicii

Trei Capitale Europene ale Culturii se reunesc în cadrul VINVEST 2019

redactia

Regele Mihai, simbolul demnității noastre uitate

Stefana Muresan

Dacris, spatiu nou – 4.000 mp in Logicor Mogosoaia

Papuc Irina

Băcăniile Bolloga vor intra în sistem de franciză

Nora Dumitrescu

Vitacom Electronics încheie primul trimestru cu afaceri de 13,5 milioane lei, în creştere cu 25%

Stefana Muresan

Leave a Comment