Alba Energie Energy Mirror Of Romania Fonduri Europene Ultimele stiri

Fonduri europene pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, va monitoriza la nivelul regiunii de dezvoltare formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, implementarea proiectului derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în calitate de beneficiar, pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate eficientizării consumului de energie electrică în locuințe. Valoarea totală a contractului încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, este de circa 15,6 milioane euro pentru Regiunea Centru, sumă din care se estimează că peste 3140 de cetățeni își vor putea instala sisteme inteligente de energie, fiecare obținând 20.000 lei nerambursabili din program.

 

Proiectul va fi implementat utilizând o finanțare nerambursabile acordate prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de Investiții 3.1, care asigură fonduri pentru ”Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor”. În acest caz este vorba chiar de operațiunea ”A – Clădiri Rezidențiale”.

”Prin acest proiect se dorește creșterea numărului de instalații de producere a energiei din surse regenerabile. Estimăm că până la jumătatea anului vom avea 3144 de utilizatori suplimentari de energie conectați la rețele inteligente. Investiția de bază se referă la achiziția si montarea panourilor fotovoltaice, care captează energia luminoasă din razele solare și, prin intermediul celulelor fotovoltaice, o convertesc în energie electrică. Panourile solare fotovoltaice pot fi de tip monocristalin, policristalin și amorf, se pot monta pe acoperiș, terase sau direct pe sol, întregul sistem având o putere însumată instalată de minimum 3kW”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Obiectivul general al proiectului vizează creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național. Se finanțează sistemele instalate care cuprind panouri cu o putere minimă instalată de 250 Wp fiecare; invertor sau invertoare; conexiuni, pentru curent continuu și curent alternativ; structura de susținere a sistemului, adaptată zonei unde va fi instalată; tablouri electrice alternative, pentru racordul la instalația existentă; precum și costurile de montaj. Conform AFM, cetățenii vor beneficia de o sumă nerambursabilă de 20.000 lei pentru instalarea acestui tip de sistem.

Valoarea totală eligibilă a proiectului pentru Regiunea Centru este de 71.964.943,88 lei, din care 61.170.202,30 lei finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (85 %);  9.355.442,70 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național (13 %) și 1.439.298,88 lei cofinanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu (2%). Perioada de implementare a proiectului este de 28 luni, începând cu data de 09 septembrie 2019 până la 31 decembrie 2021.

Related posts

Șapte primării din Cluj, acord de asociere pentru trenul metropolitan. Dezvoltare imobiliară fără precedent în jurul municipiului Cluj Napoca

redactia

Primăria Sibiu scutește agenții economici locali de la plata taxei speciale pentru salubrizare

Ion Surdu

Satu Mare: Investiție de aproape 50 milioane de euro în domeniul combaterii inundațiilor

redactia

Leoni Bistriţa: Peste 1,5 milioane de cablaje pentru tot atâtea mașini Mercedes Benz

Stefana Muresan

AGRARIA 2018: Tehnică agricolă de ultimă generație. Inovație în zootehnie

Stefana Muresan

Banca Transilvania a ajuns cel mai mare grup bancar din România, depăşind BCR!

Stefana Muresan

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu

Stefana Muresan

Lotul patru al Autostrăzii Lugoj- Deva va putea fi dat în circulaţie în octombrie, dau asigurări antreprenorii spanioli

Stefana Muresan

Compania Graphtec – o nouă imagine

Stefana Muresan

Leoni, panuri mari în Bistrița: rămâne cu aproximativ 5.500 de angajați și face pasul spre cablurile high voltage

redactia

Complexul Trei Lacuri va fi modernizat din banii Europei

Nora Dumitrescu

UBB, 14 specializări în limba germană și 72 în maghiară

Stefana Muresan

USAMV Cluj a scos prima serie de cârnați picanți, sub brandul Gourmeticus Academicum

redactia

Transgaz investește 152 milioane de euro în dezvoltarea rețelei în zona Moldovei

redactia

Romgaz face permutări în CA

Stefana Muresan

Aeroportul Oradea a fost tranzitat de 220.000 de pasageri în 2018

redactia

"INVENTING GREATER PARIS METROPOLIS” AT MIPIM 2018

Ionut Oprea

150 de manageri, programatori, specialiști HR și marketing din peste 20 de companii de IT din România participă la Regatta IT 2018

Ionut Oprea

Episcopia Romano-Catolică investește într-un complex rezidențial cu terenuri de sport în Satu Mare

redactia

Conferință internațională la USAMV Cluj-Napoca

Ligia Voro

Producție de cosmetice naturale într-un sat din Sălaj

Nora Dumitrescu

Proiecte europene de 7 mil. euro pentru reamenajarea centrului municipiului Satu Mare

Stefana Muresan

Cum stimulăm tinerii să se implice în viața comunității lor?

Ligia Voro

Black Friday la ținutele de business de la NISSA!

Ionut Oprea

Leave a Comment