Antreprenori Industrie Real Estate Ultimele stiri

Prezența mai multor companii din Fortune Global 500 în CEE va crește cererea pentru spații imobiliare

Numeroase companii din topul Fortune Global 500 prezente în cele 6 țări ale Europei Centrale și de Est (ECE) fac parte din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicații & Media și Transporturi. Conform ultimului infografic realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International, venirea mai multor companii din acest top în regiune va crește cererea pentru spații imobiliare. În prezent, România numără 105 companii din Fortune Global 500, în timp ce Polonia și Cehia numără 139, respectiv 111 de astfel de companii.

 

Investițiile străine directe au jucat un rol important în dezvoltarea economiilor și a pieței imobiliare comerciale din ECE în ultimii 30 de ani. Infograficul “FDI into CEE”, realizat de Colliers, arată răspândirea companiilor în țările care fac parte din această regiune printr-o analiză a componentelor indexului Fortune Global 500.

Numărul companiilor Global 500 prezente în ECE variază de la aproximativ 60 în Slovacia și Bulgaria la 139 în Polonia. Deși Polonia este cea mai mare economie, raportul dintre numărul companiilor prezente la nivel local care fac parte din Fortune Global 500 și dimensiunea populației este mult mai mare în Slovacia, Ungaria și Cehia. Aceasta se corelează cu raportul foarte mare dintre exporturi și PIB predominant în aceste trei țări: 97% în Slovacia, 87% în Ungaria și 79% Cehia. Ele sunt urmate de Bulgaria (65%), în timp ce România și Polonia au raporturi mai mici (42%, respectiv 55%). Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru aceste țări mai mari în cazul în care comerțul global va încetini, așa cum pare să se întâmple momentan, însă toate țările din regiune au raportul export-PIB semnificativ mai mare decât media globală (29%).

Dezvoltarea cantitativă a pieței imobiliare oricum venea ca urmare a creșterii economice antrenate de aderarea la Uniune, dar creșterea calitativă este strâns legată de sporirea activității în rândul celor mai mari și performante companii din lume. Indiferent de ce se întâmplă pe termen scurt sau mediu, având în vedere temerile privind economia globală, pe termen mai lung ne putem aștepta să vedem randamente investiționale pentru clădirile de birouri sau depozite sensibil mai scăzute grație acestor chiriași de top, care vor ridica tot mai mult ștafeta în economia locală”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers.

 

Vezi mai multe în infografic:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/09/Colliers_CEE_FDI-Infographic_2019.pdf”]

 

Analiza investițiilor străine directe din ultimul deceniu și jumătate arată că un număr ridicat de companii Global Fortune 500 din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicații & Media și Transporturi este prezent în întreaga regiune. Sectorul tehnologic este, de asemenea, foarte bine reprezentat, aspect încurajator pentru viitoarea poziționare a regiunii în economia mondială.

România urmează trendurile din regiune: dintre cele mai performante companii din lume, sectorul Auto înregistrează prezența cea mai mare, cu 14 companii active la nivel local, fiind urmat îndeaproape de sectoarele Alimentar, Băuturi & Tutun și Tehnologic (12 companii din fiecare categorie).

Marile companii Financiare și companiile din sectorul de Bunuri de larg consum & Retail sunt foarte slab reprezentate. Companiile din Energie sunt de asemenea relativ absente, cel mai probabil din motive structurale. În ceea ce privește țara de origine a companiilor Fortune Global 500, China este mai slab reprezentată în întreaga regiune în termeni procentuali, iar la fel sunt Canada, Taiwan, Australia și India. Principalele țări europene sunt foarte vizibile, așa cum sunt și SUA și Coreea de Sud în majoritatea statelor.

 

 

Related posts

Speakerii L.I.F.T. 2019: Adi Coco, fotograf

Ligia Voro

Startupul de la Sibiu care vrea să redefinească tranzacțiile la nivel global. „Blockchain-ul va avea un puternic efect asupra creșterii PIB-ului global”

Ion Surdu

Alexandru Mudura junior a cumpărat Oradea Shopping City. Valoarea tranzacției, 8 milioane de euro

redactia

Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST Târgu Mureș excelează și din punct de vedere a dotărilor  

Stefana Muresan

Exporturi de peste 7 miliarde euro în Regiunea Centru, în primele opt luni din 2018. Topul județelor

redactia

CNAIR are un nou director general. Provizoriu

Ligia Voro

Un nou contract de finanțare pentru Spitalul Județean de Urgență Brașov: se vor achiziționa peste 150 de echipamente medicale

Papuc Irina

Sibiu: Prima primărie care cumpără o mașină electrică

Papuc Irina

Alesonor, alte 21 de locuinţe în ansamblul Amber Gardens

Stefana Muresan

Edilul Clujului vrea să stopeze exodul “creierelor” din oraș

Nora Dumitrescu

Sute de antreprenori lansați în Ardeal printr-un proiect european

Nora Dumitrescu

Consiliul Județean Cluj a închiriat spitalul privat Polaris cu 80.000 lei/lună

Nora Dumitrescu

Şeful BNR, Mugur Isărescu, anticipează o scădere a inflaţiei până la Paşte

Traian Dan

ATP Exodus va face verificări gratuite mașinilor din lupta cu coronavurusul

Nora Dumitrescu

Romania – the CEE region’s rising star will soon become its second largest economy

Ligia Voro

Ikea, magazine în Timișoara și Brașov, până în 2020

Stefana Muresan

Danezii de la Ingleby exploatează mii de hectare în Timiș

Stefana Muresan

Resorturi spa de lux în Maldive, Fiji, Texas, Londra sau în Băile Herculane, la Grand Hotel Minerva

redactia

Infrastructură navală nouă, drumuri și căi ferate de 90 mil. euro în portul Galați. Finanțare din fonduri europene

redactia

Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania, într-un mesaj către acționari: „Este a patra reinventare pentru noi. Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România!”

Ion Surdu

Se deschide cel mai mare magazin de modă din Transilvania

Nora Dumitrescu

MG TEC Industry a luat 48 mil. euro de la CEC Bank pentru o fabrică de hârtii igienico-sanitare la Dej

Stefana Muresan

Producție de cosmetice naturale într-un sat din Sălaj

Nora Dumitrescu

Mobilitatea urbană sustenabilă, dezbătută la Iași în cadrul PRIA Urban Mobility Conference 

Ligia Voro

Leave a Comment