Antreprenori Industrie Real Estate Ultimele stiri

Prezența mai multor companii din Fortune Global 500 în CEE va crește cererea pentru spații imobiliare

Numeroase companii din topul Fortune Global 500 prezente în cele 6 țări ale Europei Centrale și de Est (ECE) fac parte din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicații & Media și Transporturi. Conform ultimului infografic realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International, venirea mai multor companii din acest top în regiune va crește cererea pentru spații imobiliare. În prezent, România numără 105 companii din Fortune Global 500, în timp ce Polonia și Cehia numără 139, respectiv 111 de astfel de companii.

 

Investițiile străine directe au jucat un rol important în dezvoltarea economiilor și a pieței imobiliare comerciale din ECE în ultimii 30 de ani. Infograficul “FDI into CEE”, realizat de Colliers, arată răspândirea companiilor în țările care fac parte din această regiune printr-o analiză a componentelor indexului Fortune Global 500.

Numărul companiilor Global 500 prezente în ECE variază de la aproximativ 60 în Slovacia și Bulgaria la 139 în Polonia. Deși Polonia este cea mai mare economie, raportul dintre numărul companiilor prezente la nivel local care fac parte din Fortune Global 500 și dimensiunea populației este mult mai mare în Slovacia, Ungaria și Cehia. Aceasta se corelează cu raportul foarte mare dintre exporturi și PIB predominant în aceste trei țări: 97% în Slovacia, 87% în Ungaria și 79% Cehia. Ele sunt urmate de Bulgaria (65%), în timp ce România și Polonia au raporturi mai mici (42%, respectiv 55%). Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru aceste țări mai mari în cazul în care comerțul global va încetini, așa cum pare să se întâmple momentan, însă toate țările din regiune au raportul export-PIB semnificativ mai mare decât media globală (29%).

Dezvoltarea cantitativă a pieței imobiliare oricum venea ca urmare a creșterii economice antrenate de aderarea la Uniune, dar creșterea calitativă este strâns legată de sporirea activității în rândul celor mai mari și performante companii din lume. Indiferent de ce se întâmplă pe termen scurt sau mediu, având în vedere temerile privind economia globală, pe termen mai lung ne putem aștepta să vedem randamente investiționale pentru clădirile de birouri sau depozite sensibil mai scăzute grație acestor chiriași de top, care vor ridica tot mai mult ștafeta în economia locală”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers.

 

Vezi mai multe în infografic:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/09/Colliers_CEE_FDI-Infographic_2019.pdf”]

 

Analiza investițiilor străine directe din ultimul deceniu și jumătate arată că un număr ridicat de companii Global Fortune 500 din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicații & Media și Transporturi este prezent în întreaga regiune. Sectorul tehnologic este, de asemenea, foarte bine reprezentat, aspect încurajator pentru viitoarea poziționare a regiunii în economia mondială.

România urmează trendurile din regiune: dintre cele mai performante companii din lume, sectorul Auto înregistrează prezența cea mai mare, cu 14 companii active la nivel local, fiind urmat îndeaproape de sectoarele Alimentar, Băuturi & Tutun și Tehnologic (12 companii din fiecare categorie).

Marile companii Financiare și companiile din sectorul de Bunuri de larg consum & Retail sunt foarte slab reprezentate. Companiile din Energie sunt de asemenea relativ absente, cel mai probabil din motive structurale. În ceea ce privește țara de origine a companiilor Fortune Global 500, China este mai slab reprezentată în întreaga regiune în termeni procentuali, iar la fel sunt Canada, Taiwan, Australia și India. Principalele țări europene sunt foarte vizibile, așa cum sunt și SUA și Coreea de Sud în majoritatea statelor.

 

 

Related posts

A început târgul internațional Demo Metal 2019

Papuc Irina

În Sălaj se vor produce lactate bio

Nora Dumitrescu

Deschiderea unui cont online la Banca Transilvania, cu livrarea cardului acasă. „Îți ia maxim 10 minute”

Ion Surdu

Lidl organizează o nouă campanie de colectare de alimente în 80 de magazine

Traian Dan

Mall-urile Clujului și-au mutat restaurantele în aer liber

Nora Dumitrescu

La 100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj, UBB țintește recunoaștere internațională după modelul Harvard

redactia

“ALWAYS YES”, filosofia care definește SIXT Group România

Stefana Muresan

Situația de pe cele două loturi ale Autostrăzii Sebeș-Turda: când se vor încheia lucrările

Ion Surdu

IAR Braşov, profit net de 11 milioane lei, la sfârşitul anului 2017

Stefana Muresan

Mega Image a intrat în două noi orașe din Transilvania

Nora Dumitrescu

Apare prima carte despre industria IT din Cluj

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] The Pearl of Transylvania: the Medieval Citadel of Sighişoara

Ligia Voro

Investiții mari, în 2019, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin

redactia

S-a deschis Transalpina Ski Resort, „Mica Elveţie din Oltenia”

redactia

Ofertă de 11,6 milioane de euro: Electroprecizia AG Săcele și Electrogrup au câștigat licitația pentru lucrări la viitorul Aeroport Brașov

Papuc Irina

Fundația Polisano donează Spitalului Judeţean Sibiu suma de 100.000 lei

Ion Surdu

Cea mai mare expoziție de motociclete din România

redactia

Interes sporit pentru fondurile europene acordate pentru firmele afectate de criză: 8.000 de cereri în 4 ore

Ion Surdu

Alte 30 de autobuze Mercedes cu dotări de ultimă generație, puse în circulație la Cluj-Napoca. Investiție de peste 62 mil. lei

redactia

Oficial ungar: Un milion de euro, investiți în calea ferată de mare viteză Cluj-Napoca-Budapesta

Stefana Muresan

S IMMO AG: Friedrich Wachernig’s management contract renewed

ROFMA vă invită la Conferința Internațională de Facility Management, ROFMEX 2017

Ionut Oprea

BMW, investiție de peste 1 miliard de euro la noua sa fabrică din Debrecen

Stefana Muresan

Clujul și Timișoara sparg piața rezidențială a marilor orașe

Nora Dumitrescu

Leave a Comment