Antreprenori Industrie Real Estate Ultimele stiri

Prezența mai multor companii din Fortune Global 500 în CEE va crește cererea pentru spații imobiliare

Numeroase companii din topul Fortune Global 500 prezente în cele 6 țări ale Europei Centrale și de Est (ECE) fac parte din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicații & Media și Transporturi. Conform ultimului infografic realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International, venirea mai multor companii din acest top în regiune va crește cererea pentru spații imobiliare. În prezent, România numără 105 companii din Fortune Global 500, în timp ce Polonia și Cehia numără 139, respectiv 111 de astfel de companii.

 

Investițiile străine directe au jucat un rol important în dezvoltarea economiilor și a pieței imobiliare comerciale din ECE în ultimii 30 de ani. Infograficul “FDI into CEE”, realizat de Colliers, arată răspândirea companiilor în țările care fac parte din această regiune printr-o analiză a componentelor indexului Fortune Global 500.

Numărul companiilor Global 500 prezente în ECE variază de la aproximativ 60 în Slovacia și Bulgaria la 139 în Polonia. Deși Polonia este cea mai mare economie, raportul dintre numărul companiilor prezente la nivel local care fac parte din Fortune Global 500 și dimensiunea populației este mult mai mare în Slovacia, Ungaria și Cehia. Aceasta se corelează cu raportul foarte mare dintre exporturi și PIB predominant în aceste trei țări: 97% în Slovacia, 87% în Ungaria și 79% Cehia. Ele sunt urmate de Bulgaria (65%), în timp ce România și Polonia au raporturi mai mici (42%, respectiv 55%). Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru aceste țări mai mari în cazul în care comerțul global va încetini, așa cum pare să se întâmple momentan, însă toate țările din regiune au raportul export-PIB semnificativ mai mare decât media globală (29%).

Dezvoltarea cantitativă a pieței imobiliare oricum venea ca urmare a creșterii economice antrenate de aderarea la Uniune, dar creșterea calitativă este strâns legată de sporirea activității în rândul celor mai mari și performante companii din lume. Indiferent de ce se întâmplă pe termen scurt sau mediu, având în vedere temerile privind economia globală, pe termen mai lung ne putem aștepta să vedem randamente investiționale pentru clădirile de birouri sau depozite sensibil mai scăzute grație acestor chiriași de top, care vor ridica tot mai mult ștafeta în economia locală”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers.

 

Vezi mai multe în infografic:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/09/Colliers_CEE_FDI-Infographic_2019.pdf”]

 

Analiza investițiilor străine directe din ultimul deceniu și jumătate arată că un număr ridicat de companii Global Fortune 500 din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicații & Media și Transporturi este prezent în întreaga regiune. Sectorul tehnologic este, de asemenea, foarte bine reprezentat, aspect încurajator pentru viitoarea poziționare a regiunii în economia mondială.

România urmează trendurile din regiune: dintre cele mai performante companii din lume, sectorul Auto înregistrează prezența cea mai mare, cu 14 companii active la nivel local, fiind urmat îndeaproape de sectoarele Alimentar, Băuturi & Tutun și Tehnologic (12 companii din fiecare categorie).

Marile companii Financiare și companiile din sectorul de Bunuri de larg consum & Retail sunt foarte slab reprezentate. Companiile din Energie sunt de asemenea relativ absente, cel mai probabil din motive structurale. În ceea ce privește țara de origine a companiilor Fortune Global 500, China este mai slab reprezentată în întreaga regiune în termeni procentuali, iar la fel sunt Canada, Taiwan, Australia și India. Principalele țări europene sunt foarte vizibile, așa cum sunt și SUA și Coreea de Sud în majoritatea statelor.

 

 

Related posts

De Sărbători, cu cardul Up Cadou oferi ceva nou

Ionel Albu

Familia Cotoi (Mobila Dalin) din Reghin, 9 mil. euro pe an din mobilier tapiţat

Stefana Muresan

Tiberiu Dima – BASF: „Să facem cel mai bun an din viaţa noastră”

Ligia Voro

POZITIV TB: Elena Birtoc, CEO Carel Woodworks – „Virusul va fi și el, până la urmă, un profesor bun. Dacă nu vom reuși să învățam nimic de la el, ne-am oprit degeaba!”

Transilvania Business

Tehnologia și transformările digitale în centrul atenției la Cluj Business Days 2019

Ligia Voro

Prețul imobiliarelor în Cluj-Napoca, fără oprire

Stefana Muresan

Peste 30 de retromobile, la Raliul „Drumul Vinului 2020” cu startul la Oradea

Traian Dan

Ford a investit aproximativ 1,3 miliarde de euro în 11 ani la Craiova. Compania va fabrica un nou vehicul

Stefana Muresan

Optim PM, felicitari pentru ParkLake

Transilvania Business

eEDPR va contribui cu 750,000 de euro la lupta împotriva Covid-19

Ligia Voro

Spitalul „Clujana” se modernizează cu 5 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Zonă rezidențială şi de servicii în zona fabricii de zahăr din Arad

redactia

Chiriasi noi si extinderi

Peste zece milioane de euro, oferta primului investitor pentru un terminal cargo la Sibiu

Stefana Muresan

UNTOLD 2018: Prima zi de magie

Stefana Muresan

Radu-Ştefan Oprea: Am semnat un acord cu BVB, pentru că vrem să învăţăm antreprenorii că pot să se finanţeze şi pe piaţa secundară

redactia

G4media: Schimbarea la față a Blajului după investiția Bosch

Papuc Irina

Remus Lăpuşan şi Nicolae Minea, numiți administratori ai Transgaz pentru următorii patru ani

Stefana Muresan

Sibiu: Producătorii agricoli locali, pilonii Regiunii Gastronomice

Stefana Muresan

Spitalele regionale, construite cu bani europeni

redactia

Construirea accesului la parcul Tetarom 5, scoasă la licitație

Nora Dumitrescu

Clifford Chance Badea asistă grupul BNP Paribas la preluarea activelor locale ale grupului german IKB

Stefana Muresan

Electrogrup, member of the E-INFRA group, launches its Smart City Division and aims leadership on the Romanian market

Stefana Muresan

“Mediciniștii” clujeni au pătruns în topul mondial al universităților

Nora Dumitrescu

Leave a Comment