Antreprenori Cluj Energie Energy Mirror Of Romania Industrie IT&C Slider Ultimele stiri

Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor

Centrul de Industrii Creative Transilvania din Cluj-Napoca va găzdui, în perioada 18 – 19 septembrie, cei aproape 400 de participanți ai conferinței Transylvanian Clusters International Conference.

 

“Unul dintre principalele subiecte pe care îl vom aborda este cel al transformării digitale, de altfel avem și posibilitatea de a finanța cu până la 248.000 de euro pe proiect, cu fonduri europene, prin consorțiul din care facem parte, companii de producție  care se îndreaptă spre robotizare, în special întreprinderi mici și mijlocii. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean desfășoară un proiect european care vizează slujbele viitorului, mai precis identifică acele competențe care vor fi necesare în următorii ani, dar și adaptarea curriculei universităților spre aceste noi meserii”, a menționat Bianca Muntean, director executiv al Transilvania IT Cluster, unul dintre organizatorii evenimentului.

Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord (CCTN) va continua efortul demarat în urmă cu cinci ani de a asigura accesul mediului economic local la cele mai actuale studii, tehnologii, practici și tendințe din industriile de top, prin organizarea conferinței care celebrează inovarea și promovează colaborarea interdisciplinară și transfrontalieră. Evenimentul generează schimburi de idei care pot fi catalitice pentru parteneriate de business.

CCTN este format din asociații ce reprezintă sectoarele cu cel mai mare succes în regiune: Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster, Transylvania Energy Cluster, Clusterul de Industrii Creative Transilvania. Consorțiul funcționează ca un ecosistem, implementând numeroase proiecte în parteneriat.

Partener StartUp este o inițiativă comună care a avut scopul de a face transfer de experiență, resurse și bune practici de la companii de succes spre tineri antreprenori aflați la început de activitate. Înscrierile au fost deschise publicului larg, iar participarea la cursurile de antreprenoriat a fost gratuită.

Pe baza unor idei proprii de afaceri, cursanții au concurat între ei, iar cei mai convingători au primit finanțare să-și deschidă afacerile la care au visat. Tinerii antreprenori sunt mentorați de către membri ai clusterelor pentru a reuși să-și susțină și să dezvolte afacerile pe termen lung.

Un alt proiect comun al clusterelor urmărește îmbunătățirea comunicării dintre agenți economici, universități, administrație publică (toți membri ai clusterelor) și factorii de decizie responsabili pentru crearea de politici publice. Proiectul România Inteligentă a apărut ca răspuns la dorințele membrilor din clustere de a fi ascultați și acceptați ca parteneri de dialog în ceea ce privește formularea de politici publice care îi afectează în mod direct.

Teme de interes identificate de echipa de proiect:

  • susținerea de către stat a efortului firmelor românești de a accesa piețe străine;
  • prioritizarea digitalizării, astfel încât firmele și instituțiile să poată beneficia de soluțiile IT pe care le poate dezvolta acest sector foarte dinamic;
  • axarea achizițiilor publice pe certificatele de calitate ale produselor, nu pe prețul cel mai mic, mai cu seamă în cazul alimentelor folosite în școli, grădinițe și spitale.

Clujul ar putea avea unul dintre cele mai rare lucruri din lume: un supercluster.

 

Programul TCIC 2019 include teme incitante de discuție pentru industriile de vârf

 

Cea de-a cincea ediție a conferinței internaționale a clusterelor transilvănene are loc în perioada 18-20 septembrie, la Cluj-Napoca, ca platformă de conectare pentru mii de specialiști din Europa, Asia, SUA și Africa.

Se reunesc experți din domenii de interes și cu potențial crescut de a genera meserii ale viitorului: IT, mobilă, agrofood, energie, industrii creative. Tema acestei ediții este dedicată ecosistemelor create de clustere – cum funcționează, cui se adresează, cum pot stimula inovarea și cum pot oferi susținere pentru afaceri aflate la început de drum. Conferința va avea loc la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, din Cluj Innovation Park.

Vor fi prezentate proiecte demarate sub umbrela Transilvania Digital Innovation Hub, un exemplu fiind proiectul A Pan‐European Network of Robotics DIHs for Agile Production. Aici sunt disponibile oportunități de finanțare pentru IMM-uri, inclusiv din România. Prin intermediul proiectului pot fi accesate granturi de până la 248.000 euro pentru fiecare inițiativă selectată.

Potențialii beneficiari pot fi IMM-uri din domeniul producției cu până la 500 de angajați și cifra de afaceri de maxim 100 de milioane de euro, precum și furnizori de tehnologie și integratori de sisteme, specializați în transfer de tehnologie sau în integrarea utilizatorilor finali.

Conferința clusterelor a fost creată pentru a facilita accesul la cunoștințe de specialitate și exemple de succes, direct de la sursă. Participanții pot discuta liber cu specialiști de top, veniți ca speakeri, pot face schimb de bune practici și idei, pot afla despre tendințele pieței, produse și servicii noi.

Participanții vor putea alege secțiunile care li se potrivesc cel mai mult, în funcție de domeniile lor de activitate. Cei din industrii creative (și nu numai) vor putea dezbate despre provocările prezente și modalități optime de a le depăși, alături de specialiști care au implementat cu succes zeci de proiecte.

Cei din domeniul agro-alimentar pot afla direct de la reprezentanții sectorului IT despre folosirea datelor pentru o agricultură 4.0, iar cei din IT pot avansa colaborarea transsectorială în era digitală. Reprezentanții domeniului energetic sunt invitați să repună în discuție noi posibilități de accesare a resurselor regenerabile, iar cei din industria lemnului și mobilierului pot identifica paradigme de eficientizare a colaborării, prin abordări și instrumente practice de ultimă generație.

Alături de dimensiunea conceptuală și de bune practici, participanții sunt încurajați să identifice potențiali parteneri de afaceri sau clienți, transformând schimbul de idei într-o relație economică.

 

Related posts

Eusebiu Burcaș: “Putem semna liniștiți contracte de sute de mii de euro după videonegocieri”

Nora Dumitrescu

UPU Oradea se mută în 43 de containere modulare dotate corespunzător

Traian Dan

PCF Investment Banking a obținut o finanțare de 7,5 milioane de euro pentru noul proiect Liebrecht & wooD România – al doilea FASHION HOUSE

Papuc Irina

Ediția aniversară Astra Film Festival 2018 a început

redactia

Aproape 800 milioane de lei pentru proiecte de mediu prin Programul Spații Verzi

Traian Dan

Vânzări în creștere pentru Villa Vinèa

Ligia Voro

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare

Ligia Voro

Autobuze electrice și hibrid, bike-sharing și modernizarea infrastructurii în Hunedoara

Ligia Voro

Compania Samax din Maramureș, cu acționariat canadian, va exploata zăcămintele de aur-cupru de la Rovina (Hunedoara), estimate la peste 5 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Bosch construieşte o fabrică la Simeria; investiție de aproximativ 110 mil. euro și peste 700 de locuri de muncă create

Stefana Muresan

AEW a finalizat vânzarea Promenada Mall Târgu Mureș către Indotek

Ligia Voro

E.ON România a lansat chatbot-ul Ioana

Traian Dan

Oradea, En Marche

Ligia Voro

România asigură Comisia Europeană că Autostrada Iași – Tg. Mureș va avea contracte încheiate în 2018

Stefana Muresan

Fundația Noi Orizonturi și Rotary Club Satu Mare lansează proiectul „Școala care ne unește” pentru dezvoltarea și promovarea școlilor comunitare

redactia

Fabrica Techtex va produce măști chirugicale la 60 de bani

Nora Dumitrescu

ADR Centru: Contracte de 200% la reabilitarea infrastructurii si 120% la patrimoniu

Stefana Muresan

Premiile Astra Film Festival 2018. I Am Another You, mare câștigător

redactia

Zece firme selectate în primul accelerator de export din România – ScaleOut

Traian Dan

E.ON donează laptopuri copiilor din familiile sărace pentru „Școala online”. Poveștile acestora sunt așteptate printr-un mesaj privat

Ion Surdu

Clujenii de la Nova Power, ajutați de liberalizarea pieței

Nora Dumitrescu

Air Canada a lansat oficial zborul direct între Canada și România

Stefana Muresan

Trencadis, Tremend, Accesa IT Consulting şi Qualitance – în topul firmelor europene cu cea mai rapidă creştere

Stefana Muresan

16 staţii de încărcare a vehiculelor electrice la Oradea

Traian Dan

1 comment

Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor – Cluster Mobilier Transilvan 11 June 2020 at 1:03

[…] Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor – Transilvania Business -Sursa ta de informatii economice http://www.transilvaniabusiness.ro […]

Reply

Leave a Comment