Analize Ultimele stiri

Sectoarele de FMGC și retail conduc tranziția României spre economia circulară

Comunitatea de companii producătoare, importatorii şi distribuitorii din piaţa bunurilor de larg consum (FMCG) conduc tranziţia României spre economia circulară[1], cu o creștere de 50% a numărului de agenţi economici care au adoptat soluţii de logistică circulară în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019.

 

Potrivit CHEP România, subsidiara liderului mondial în  soluţii inovative pentru supply chain şi parte a grupului Brambles, peste 300 de companii din sectoarele autohtone de Retail şi FMCG şi-au scăzut costurile şi amprenta de carbon prin închirierea de paleţi reutilizabili, pentru a-şi transporta şi promova produsele in-store.

Procesul de tranziţie de la modelul economic liniar (producţie-consum-deşeu) la cel circular (producţie-recondiţionare-reutilizare) este susținut de o serie de factori, precum creşterea nivelului de competitivitate, conformarea la obligaţiile legislative de mediu şi presiunile din partea consumatorilor conştienţi.

CHEP este pionier al logisticii circulare prin modelul de servicii în care echipamentele de transport sunt folosite în comun şi reutilizate pe tot lanţul de distribuţie. Ca expert în acest sector, CHEP a contribuit, la solicitarea Comisiei Europene, alături de alte organizaţii, la elaborarea noii Directive pentru ambalaje şi deşeuri de ambalaje (Directiva UE 2018/852 din 30 mai 2018).

“În contextul legislativ actual, care reflectă problemele de mediu, este tot mai evident că managementul deșeurilor, cantitatea de emisii şi consumul de lemn au implicaţii importante pentru sectoarele din Retail şi FMCG. În ultimul an, creşterea numărului de companii interesate să obţină maximum de eficienţă financiară şi în privința indicatorilor de mediu s-a accentuat vizibil. Fiecare companie a determinat, la rândul său, crearea unui ecosistem circular pornind din propriul supply chain, promovând conceptele de închiriere, reutilizare şi colaborare către partenerii săi comerciali. Interesul pentru soluţii tipice economiei circulare e o tendinţă care se va menţine şi în anii următori”, a declarat Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP România.

Legislaţia în vigoare menține orientarea companiilor în direcția adoptării de practici sustenabile în lanțul de distribuție. Obiectivul global de valorificare a deşeurilor de ambalaje  se va menţine la nivelul de 60%, iar ţinta de reciclare pentru lemn, la 15%, în perioada 2019 – 2022 inclusiv, urmând să crească progresiv în viitor[2]. Totodată, operatorii economici cu peste 500 de angajaţi trebuie să demonstreze creşteri anuale în performanţa indicatorilor de mediu, având în vedere obligativitatea raportării non-financiare.

Ca urmare a creşterii interesului pentru soluţiile de logistică circulară bazate pe închirierea de paleţi reutilizabili,  CHEP România a înregistrat venituri de 17,5 milioane EUR (peste 80 milioane RON), reprezentând o creștere anuală de 30% la 30 iunie 2019. Cel mai dinamic sector din punctul de vedere al cererii de servicii de închiriere paleți este în continuare sectorul de băuturi, o cerere semnificativă venind, de asemenea, din sectoarele produselor de curăţenie şi igienă personală, respectiv de ulei vegetal îmbuteliat.

În ultimul an fiscal raportat, clienţii locali ai furnizorului de servicii logistice au economisit cumulat în supply chain aproximativ 5800 m3 de lemn, 6700 de tone de emisii de CO2 şi 550 de tone de deşeuri.
Compania deserveşte piaţa naţională de Retail şi FMCG prin două centre de servicii situate în Ploieşti şi Timişoara.

[1] Economia circulară: sistem în care activitatea economică e decuplată de consumul resurselor finite şi nu se produc deşeuri

[2] OUG 50/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu și pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje

Related posts

Arad: Podgoria Miniş-Măderat, promovată turistic printr-un program dedicat sărbătorilor pascale

redactia

Tramvaiul românesc: Astra Vagoane ar putea livra 62 de garnituri Imperio şi Autentic în Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Galaţi

redactia

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Clujul, pol universitar important mai ales pentru studiile de medicină

redactia

Leave a Comment