Antreprenori București Finante-banci Ultimele stiri

Salvați Copiii face un apel către companii, să sprijine dotarea maternităților

Dintre cei 89.791 de contribuabili care au realizat profit în 2018, doar 19.134 au ales să investească în cauze sociale, direcționând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea Salvați Copiii România. Organizația Salvați Copiii România a utilizat fondurile astfel colectate pentru dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală salvării prematurilor.

 

Statistica ANAF mai arată că:

  • Din suma totală de 392.712.985 de lei, reprezentând valoarea impozitului pe profit în anul 2018, doar 8% au fost direcționați prin prevederea 20%. În acest fel, în proporție covârșitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului.
  • Doar 1 din 63 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii (IMM) a direcționat 20% din impozitul pe venit către cauze sociale, așa cum permite legea: dintre cei 539.709 de contribuabili impozitați pe veniturile microîntreprinderilor, doar 8.564 au ales să direcționeze o parte din bani către acte de sponsorizare, proporția fiind foarte mică. Astfel, din suma totală de 612.626.074 de lei, doar 0,3% au fost investiți în programe în beneficiul societății.

Deși direcționarea a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale este la latitudinea operatorilor comerciali, mulți dintre aceștia nu utilizează acest instrument crucial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile.

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit peste cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

În ceea ce privește numărul companiilor care au ales să sprijine programul de reducere a mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România, dinamica este una pozitivă, tot mai mulți operatori economici înțelegând că viața copiilor născuți prematur depinde în mod direct de sprijinul lor.

Astfel, în anul 2012, 125 de companii au direcționat 20% din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii România. În anul 2018, 190 de companii au decis să se implice în dotarea maternităților și a secțiilor de neonatologie, prin sprijinirea programului Salvați Copiii. În total, 1.417.937 de lei au fost colectați anul trecut prin acest mecanism care, neutilizat, lasă banii în folosința statului.

„Programul de combatere a mortalității infantile, pe care îl derulăm de opt ani, a devenit un parteneriat social solid între medici, Salvați Copiii și companiile care au înțeles că rolul lor în salvarea prematurilor este enorm. Cu ajutorul acestor mecanisme de solidaritate socială, am reușit să accelerăm dotarea maternităților și să ducem aparatură medicală vitală exact acolo unde e nevoie urgentă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Efortul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în opt ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe unul din primele locuri din Uniunea Europeană. Astfel, în anul 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. Potrivit celor mai recente date procesate de INS pentru anul 2018, țara noastră a coborât până la o rată de 6,5 la 1.000 de nou-născuţi vii.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

Related posts

CBRE: raport Q1, cum au evoluat tranzacțiile și ce efecte ar putea avea pandemia

Papuc Irina

VGP NV: a transformative year and a significantly stronger platform provides foundation for a good 2021

Ionut Oprea

Peste 150 milioane de euro, fonduri europene, pentru domeniul infrastructurii de gestionare a apei din România

Stefana Muresan

2 milioane de turiști în anul 2021 pentru România cu ajutorul Diasporei

Traian Dan

Ministerul Economiei: Proiectul BRUA ”avansează galopant”

redactia

Importurile de gaze ale României s-au ieftinit în trimestrul al treilea

Papuc Irina

Bucureștenii de la Supercom vor salubriza Turda

Nora Dumitrescu

Guvernul Orban a depus jurământul de învestitură

Papuc Irina

Norvegienii oferă până la 2 milioane de euro pentru firmele românești inovatoare

Ion Surdu

Colliers a consiliat Nepi Rockcastle în vânzarea strategică a portofoliului de birouri pentru peste 300 milioane euro

Papuc Irina

CEE investment market sets course for new growth frontiers

redactia

Travel Smart HUB: Destinații inedite pentru vacanța de iarnă pentru iubitorii de călătorii

redactia

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

Primăria Oradea, investiție de peste 12 mil. lei pentru construirea ”Podului Centenarului”

redactia

Mergeți la Cluj, recomandă jurnaliștii de la CNN

Ligia Voro

CNAIR a luat 100 de basculante Ford pentru deszăpezire, investiție de aproape 10 mil. euro

redactia

Groupe Renault România sponsorizează cu 100 vehicule Dacia și Renault

Ligia Voro

Forestierii solicită TVA 0% la lemnul de foc și 5% la lemnul pentru construcții

Traian Dan

Cel mai important proiect pentru 2021 pe care îl va dezvolta producătorul mondial de farfurii din Alba Iulia

Ion Surdu

Ce așteptăm de la noul C.S.M.

Ligia Voro

Invisible Influence, bilete premium cu 45% discount, doar azi

Ionut Oprea

Grupul Grampet a intrat într-un consorţiu care va deschide o rută navală între porturile Constanţa şi Batumi/Poti

Papuc Irina

Începe construirea unui parking de 4,1 milioane de euro la Cluj

redactia

Emerging Europe Recognises its Champions at London Awards Ceremony

Ionut Oprea

Leave a Comment