Fonduri Europene Timiș

ADR Vest Timişoara susţine conceptul Industrie 4.0 în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene

Opt regiuni europene sunt parte a unui proiect paneuropean care susţine promovarea conceptului de Industrie 4.0. Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parte a acestui nou proiect cu finanțare europeană, „Regiuni Digitale – politici regionale care adoptă principiile Industriei 4.0 pentru digitalizare”.
Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe 2014-2020 și sunt opt regiuni implicate în această inițiativă: Oberfranken (Germania), Slovenia Centrală (Slovenia), Espace Mittelland-Cantonul Berna (Elveția), Regiunea Border (Irlanda), Regiunea Centro (Portugalia), Cantabria (Spania), Varna (Bulgaria) și Regiunea Vest (România).

Provocarea lor comună, în proiectul Digital Regions – Regiuni Digitale, este aceea de a adapta politicile de inovare pentru a sprijini specializarea inteligentă în industria prelucrătoare, ca rezultat al trendului global Industria 4.0, cea de-a patra revoluție industrială și soluțiile sale, care se află la intersecția dintre transformarea digitală și capacitățile industriale avansate.

Inițiativa va avea ca rezultat dezvoltarea unor instrumente care să răspundă mai bine nevoilor Industriei 4.0 din regiunile partenere, având în vedere finanțările aferente perioadei 2021-2027. O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă unul dintre obiectivele de politică prioritare ale viitoarei perioade de programare, către care vor fi direcționate cele mai importante resurse din Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune.
Proiectul Digital Regions – Regiuni Digitale a fost lansat oficial la începutul lunii octombrie, când partenerii din România, Slovenia, Bulgaria, Spania, Portugalia, Germania, Elveția și Irlanda s-au întâlnit pentru prima dată în Letterkenny, Irlanda.

„Aceasta este o întâlnire cheie pentru parteneriat, deoarece, deși am lucrat împreună și ne-am întâlnit online în ultimele 2 luni, aceasta este prima ocazie pentru noi să ne întâlnim personal și să cunoaștem mai bine cu cine vom coopera în următorii ani”, a punctat Jose Manuel San Emeterio, reprezentantul liderului de proiect, ERNACT, din Irlanda.

Partenerii au analizat activitățile în desfășurare, începute în august 2019, care includ identificarea bunelor practici locale, crearea de grupuri de stakeholderi regionali și metodologia de analiză a contextului regional.
Obiectivul proiectului este creșterea cu 15%, până în anul 2022, a numărului de IMM-uri din industria prelucrătoare care cooperează cu alți actori din zona de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) din regiunile participante pentru a integra soluții ale I4.0.

Inițiativa va aduce beneficii ecosistemului de inovare al fiecărei regiuni, mai precis, factorilor de decizie în domeniul inovării, IMM-urilor care utilizează soluțiile I4.0, furnizorilor de servicii I4.0, universităților și centrelor CDI.

Digital Regions este un proiect în valoare totală de 1,6 milioane euro, bugetul alocat Regiunii Vest fiind de 97.000 de euro. Perioada de implementare este de 42 de luni. Mai multe detalii despre inițiativă sunt disponibile accesând adresa de internet https://www.interregeurope.eu/digitalregions/.

Related posts

Cresc veniturile Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara

Stefana Muresan

Consiliul Judeţen Timiş vinde acţiunile deţinute la Drumco, pentru un milion şi jumătate de dolari

Robert Bloancă

Ministerul Dezvoltării cumpără 56 autobuze electrice pentru Timișoara și Brașov

redactia

Sistemul de învăţământ online al Universităţii de Vest Timişoara funcţionează cu succes

Robert Bloancă

Șapte oferte pentru proiectele tehnice ale drumurilor din Zona Metropolitană Oradea

Traian Dan

Cons Electrificarea Instal din Timișoara, electricieni din Serbia

Stefana Muresan

Cramele Recaș vizează creșterea producției la 30 de mi­lioa­ne de litri

Stefana Muresan

Proiecte europene de 40 de milioane de euro într-un oraș clujean

Nora Dumitrescu

Județul Timiș are strategie în domeniul energetic. Consiliul Județean vrea transport public în localități sub 5000 de locuitori și schimbarea a zeci de mii de becuri

Robert Bloancă

[Enjoy Transylvania!] Oradea, bijuteria șlefuită cu fonduri comunitare. Sumă record atrasă din proiecte cu finanțare europeană

Ligia Voro

Continental și NVI­DIA fac po­si­bilă pro­duc­ția de auto­ve­hi­cule auto­nome do­tate cu in­te­li­gență ar­ti­fi­ci­ală

Stefana Muresan

Încă un tramvai Imperio, produs la Astra Vagoane Arad, a sosit la Oradea

Traian Dan

Finanțări de 1,6 milioane de euro pentru șapte orașe și municipii din Bihor

Traian Dan

Spitalul „Clujana” se modernizează cu 5 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

CCIA Timiș, Climate-KIC Accelerator – program de finanțare de până la 45.000 de euro

Stefana Muresan

Oradea, Brașov și Cluj-Napoca, cele mai bune servicii de transport

Stefana Muresan

Satu Mare: Malurile Someșului, amenajate cu 7 milioane de lei, fonduri europene

redactia

UPU Oradea se mută în 43 de containere modulare dotate corespunzător

Traian Dan

Operatorul de apă şi canal din Timiş, Aquatim, a atras investiţii europene în valoare de peste 356 de milioane de euro

Robert Bloancă

Finanțări de circa 12 milioane de euro pentru patru proiecte la Carei

Traian Dan

Castelul Banffy este inclus într-un proiect de turism ecologic

Nora Dumitrescu

Doi investitori din Emirate și Iordania, 6 mil. euro într-o fermă de berbecuți din Biled

Stefana Muresan

Autobuz electric în teste prin mai multe orașe din Transilvania și Banat

Traian Dan

CE a publicat Regulamentul ce include propunerile României de flexibilizare a fondurilor europene

Traian Dan

Leave a Comment