Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Previziuni 2020. Ce investiții au fost promovate la Expo Real München 2019?

Pentru a opta oară consecutiv, AHK România a organizat standul comun al României la Expo Real München, cel mai mare târg din Europa pentru proiecte imobiliare și investiții, între 4-7 octombrie 2019. “Romania’s Real Estate Yearbook 2020” a fost disponibil pentru participanți. Ce planuri au companiile pentru 2020?

Un articol publicat in revista Transilvania Business 91, editie speciala – “Ghid Industria Automotive 3”, rasfoiti revista online – aici


“Pentru anul 2020 ne-am propus să ne concentrăm mai mult pe dezvoltare de proiect și pe project management. De asemenea, cu HOTSPOT am intrat de anul acesta în piața de coworking. Dorim să ne extindem în București și în țară. Toate aceste proiecte au fost prezentate și promovate la Expo Real. Amploarea târgului și publicul de foarte bună calitate (top și middle management) ne ajută pe de-o parte să ne promovăm, dar și să fim la curent cu dezvoltările pieței internaționale. Standul României a evoluat spectaculos în ultimii ani făcând în sfârșit simțită prezența românească”, a declarat Tudor Popp – Managing Partner REC Partners/Hotspot.

“2020 va fi anul de start pentru o etapă nouă de dezvoltare a cartierului rezidențial Greenfield incluzând, pe lângă blocuri de locuințe, și zona comercială, servicii de petrecere a timpului liber, facilități de învățămant public și transport public. De asemenea, vom demarara construcțiile unui nou proiect mixt (rezidențial și retail) în Constanța, proiectul Boreal Plus și vom finaliza primele două etape ale ansamblului rezidențial Luxuria. La această ediție a Expo Real am venit chiar cu o propunere concretă de tip fixed income pentru investitorii interesați de piața de Real Estate din București, vizând achiziția unui bloc de apartamente din ansamblul rezidențial Luxuria la un randament anual (yield) competitiv”, a explicat Răzvan Ionescu – Director de Marketing Impact Developer & Contractor.

“Întâlnirile de la Expo Real, cu profesioniștii din domeniu ne-au confirmat că Estoria City este un proiect complex care are capacitatea să aducă un “upgrade” zonei de est a Bucureștiului. Estoria City este un proiect mixt în zona Pallady, într-o locație excelentă, perfect conectată de infrastructură. Este un proiect făcut cu seriozitate; investitorii lui au o reputație bună și un portofoliu de proiecte care arată profesionalism și gândire strategică. Obiectivele pentru anul 2020 sunt de a poziționa ofertant atât proiectul Estoria City, cât și potențialul zonei de est a Bucureștiului și de a atrage parteneri startegici care să se adauge celor care s-au alăturat deja proiectului”, a detaliat Cristian Hiver, Development Director, Estoria City.

“Obiectivul nostru este dezvoltarea unei rețele de parcuri logistice, construite după standarde de clasa A, prima astfel de rețea dezvoltată de o companie locală, cu fonduri românești. Anul acesta am livrat prima fază din Eli Park 1, 20.000 mp, închiriați către Arctic. Lucrăm la conceptele a două noi parcuri – Eli Park 2 și 3, tot în București, iar în țară avem în pregătire Eli Park 4 Craiova, Eli Park 5 Târgoviște și Eli Park 6 Timișoara”, a anunțat Muller Onofrei, CEO & Co-founder Element Industrial, dezvoltatorul Eli Parks.

“Preocuparea noastră constantă este de a comunica avantajele investiţionale regionale precum şi proiectele de investiţii publice din Regiunea Centru în care companiile se pot implica. Judeţele care compun Regiunea Centru – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu – au un potenţial major de investiţii în domeniul imobiliar logistic, industrial, turistic şi rezidenţial”, a explicat și Simion Crețu, director ADR Centru.

“Obiectivele companiei vizează furnizarea de servicii de calitate și competitive clienților portuari. În acest sens, dezvoltarea infrastructurii și asigurarea celor mai bune condiții de mediu, securitatea și siguranța în Portul Constanța sunt principalele ținte pentru activitatea noastră. Astfel, toate eforturile noastre vor avea ca rezultat dezvoltarea statutului de centru regional de distribuție pentru hinterland-ul deservit. În cadrul Expo Real 2019, am dorit să prezentăm oportunitățile de investiții și de afaceri pe care dezvoltatorii le pot avea în Portul Constanța cu rezultate care să ridice nivelul calitativ al serviciilor ce privesc fluxurile de marfă și al serviciilor conexe. Concret, beneficiind de avantajul statutului de zonă liberă pe care Portul Constanța îl are, investitorii au posibilitatea dezvoltării proiectelor de afaceri pe suprafețe libere disponibile în portul Constanța”, a susținut Daniel Jarnea, Head of Marketing Department, Maritime Ports Administration.

“2019 Expo Real – un loc de cinste pentru business-ul românesc cu vibrații globale. Pavilionul românesc a găzduit cele mai interesante întâlniri în cele 3 zile ale târgului. Design-ul adecvat, locația excelentă și bine cunoscută pentru toți participanții, ospitalitatea și buna functionare a standului au făcut ca atât eu personal cât și fondul de investiții pe care îl reprezint să beneficiem de o expunere de cea mai înaltă calitate. În decursul celor 3 zile, zecile de întâlniri avute au arătat interesul față de România și business-ul prezent în țara noastră. Pentru LHI prezența oficială în cadrul pavilionului României s-a dovedit a fi excelentă. Încurajez toți jucătorii serioși din piața imobiliară românească să fie prezenți în acest pavilion. Este nu doar o onoare de a fi prezent în acest grup select prezent la Expo Real sub steagul României dar și o obligație de a ne susține împreună și a reprezenta țara noastră în mediul de afaceri internațional”, a subliniat și Lori Collin – Director Romania Lion’s Head Management.

 

Feedback și atuuri pe scena internațională

“Amploarea târgului și publicul de foarte bună calitate (top si middle management) ne ajută pe de-o parte să ne promovăm dar și să fim la curent cu dezvoltările pieței internaționale. Standul României a evoluat spectaculos în ultimii ani făcând în sfârșit simțită prezența românească”, a mai spus Tudor Popp.

“Nu este prima dată când participăm la această expoziție sau la o alta organizată de Messe Munchen – și anume Transport Logistic. Aici, nivelul de expunere este ridicat, iar participarea în standul comun al României oferă posibilitatea unei promovări mai bune”, crede Daniel Jarnea.

“Expo Real este o experiență utilă dezvoltatorilor interesați să găsească noi parteneri și investitori. Tocmai pentru că am mai fost la târguri internaționale de real estate, putem afirma că Expo Real reprezintă un eveniment o referință pe piața imobiliară și credem că doar participând la mai multe ediții, consecutiv, companiile private pot da dovadă de stabilitate și vor transmite încredere investitorilor care obișnuiesc să creeze astfel conexiuni de business. Participrea în cadrul standului României ne-a adus, pe lângă avantajele simplificării întregului proces operațional accesul la facilități și un nivel de expunere greu de susținut (financiar) în cazul unei participări individuale. De asemenea, oportunitatea interacțiunii permanente cu ceilalți reprezentanți ai României și coerența mesajelor ne-au asigurat posibilitatea promovării unei imagini credibile, pro-investiții pentru țara noastră. Este încă devreme să evaluăm dintr-o perspectivă pragmatică succesul participării, cu siguranță atragerea unor investitori potriviți este un proces care necesită nu doar promovare internațională, dar și prezență și relaționare în mod constant la astfel de evenimente”, a mai completat Răzvan Ionescu.

“Expo Real este un epicentru internaţional al networkingului în industrie, al proiectelor de anvergură, al investiţiilor şi finanţărilor ce depăsesc frontierele fizice. Aici se reunesc toate verigile lanţului de valori din domeniu –  de la dezvoltatori de proiecte, la investitori şi finanțatori”, a conchis Cristian Hiver. “Experienta unui astfel de eveniment este una benefică. Ne-a permis să luăm contact cu numeroase fonduri de investiții și parteneri de business, în contextul creșterii cererii pentru parcuri logistice ca produs investițional pe piața europeană în general și pe cea românească în particular”, evaluează Muller Onofrei, CEO & Co-founder Element Industrial.

Previziuni optimiste

“Următorii ani sperăm să aducă o creștere moderată dar și o îmbunătățire atât a calității proiectelor cât și a investitorilor. Este esențial ca piața să se profesionalizeze și mai mult, iar perspectivele de dezvoltare să fie de durată medie si lungă. Specula și improvizațiile din trecut ne-au dăunat mult. Odată cu venirea investitorilor instituționali germani, premizele unei creșteri sustenabile sunt mai mari”, a afirmat Tudor Popp – Managing Partner REC Partners / Hotspot.

“Portul Constanța nu este o piață de real-estate sub toate aspectele sale, existând posibilitatea doar de a subconcesiona sau de a închiria teren domeniu public în sensul dezvoltării unor activități comerciale și industriale cu specific portuar care să conducă la progresul Portului Constanța și la întârirea statutului său de centru regional de distribuție pentru hinterland-ul deservit”, a subliniat Daniel Jarnea, Head of Marketing Department, Maritime Ports Administration.

“Piața de real estate a ajuns într-o etapă de maturitate și stabilitate, urmând ca în viitor să se observe o competiție sporită în a oferi experiențe complexe de locuire, întrucât cumpărătorii devin mai interesați de oferte complete: apartamente cu locuri de parcare, cu facilități diverse și beneficii concrete, care au un bun raport calitate – preț. Ne aflăm în momentul în care investitorii internaționali își reîndreaptă interesul către piața de real estate din România, ceea ce aduce oportunități majore de dezvoltare a pieței și de susținere a unor proiecte noi, din ce în ce mai ambițioase. Impact Developer & Contractor va continua să se concentreze pe piața de real estate din România urmărind extinderea portofoliului atât la nivel geografic, prin dezvoltarea de proiecte noi în top 5 orașe în afara Bucureștiului, dar și la nivel de produs, planificând dezvoltarea în viitor de proiecte mixte cuprizând componente de rezidențial, office, comercial sau turism”, previzionează Răzvan Ionescu – Director de Marketing Impact Developer & Contractor.

“Piaţa de real estate este în creştere consistentă, atât pe sectorul rezidențial cât şi pe cel logistic sau industrial. Ne aşteptăm ca finalizarea proiectelor de investiţii publice de transport din Regiune – Autostrada A10 Sebeş – Turda, Aeroportul Braşov, Autostrada A3 conexiunea cu Târgu Mureş – să crească interesul investitorilor pe aceste zone”, consideră Simion Crețu, director general ADR Centru.

“Va urma o perioadă în care piața se va regla ușor. Avem o piața matură acum. Dacă în 2008 vorbeam de o piață de real estate bazată exclusiv pe speculă, astăzi discutăm de o piață determinată de cerere și ofertă. Evoluția ei însă va fi influențată de situația macro-economică a lumii, căci Romania este o țară prea mică pentru a nu resimți trendul internațional”, a susținut Cristian Hiver, Development Director, Estoria City.

“Considerăm că este o evoluție încurajatoare, cu cerere sănătoasă pentru produse de calitate, atât din partea chiriașilor, cât și din partea investitorilor interesați să achiziționeze parcuri logistice. Noi, ca dezvoltator local, am văzut o oportunitate pe o piață dominată de mari jucători regionali și am acționat în acest sens, urmând să dezvoltăm o rețea națională de parcuri logistice”, a punctat Muller Onofrei, CEO & Co-founder Element Industrial.

“Piața imobiliară din România se află în plin proces de evoluție, nu doar în ceea ce privește numărul de tranzacții, ci și în ceea ce privește standardele de calitate și facilități. Ea continuă să atragă interesul unei game importante de investitori internaționali, motivați de randamentul superior al proiectelor imobiliare din România, comparativ cu alte piețe imobiliare din regiunea CEE. Noi ne vom axa în continuare pe dezvoltarea colaborării cu marile firme de avocatură internaționale independente, care reprezintă clienți internaționali cu businessuri în România, fără a neglija însă o mai bună promovare a serviciilor noastre către clienții și potențialii clienți locali”, a arătat Corneliu Popa – Partner, Co-Head of Real Estate, Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Expo Real Munich reprezintă pentru co-expozanţi o oportunitate excelentă de a întâlni şi interacţiona cu peste 45.000 de participanţi din 72 de ţări, fiind un pandant al networking-ului internaţional, al proiectelor de anvergură, al investiţiilor şi finanţărilor internaționale. Din cele trei standuri ale României au făcut parte reprezentanți ai autorităților locale, în căutare de investitori: Consiliul Județean Ilfov, Sectorul 5 București, Consiliul Județean Suceava, Municipiul Brașov, Municipiul Iași, Municipiul și Portul Constanța și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru dar și co-expozanţii din mediul economic privat, având ca activități de bază dezvoltarea de proiecte comerciale, rezidențiale, de parcuri industriale, servicii logistice integrate, respectiv construcții civile și industriale și consultanță juridică: AFI Europe, Alma Consulting, Danina Star, Element Industrial, Estoria City, Geiger Romania, Impact Developer & Contractor, Lion’s Head Investments, REC Partners, Stratulat Albulescu și WDP România. România a fost prezentă și în programul târgului de conferinţe de specialitate, ce reuneşte peste 400 de experţi, prin sesiunea „România în prim-plan. Oportunități de piață: revizuire și tendințe care conturează piața proprietăților industriale și comerciale”, dedicată promovării avantajelor competitive ale României, cu speakerii: Dana Bordei, Commercial Manager WDP Development România; Lori Collin, Director România Lion’s Head Management; Michael Heller, Lead Analyst for Real Estate Research; Bernd Himmler, Head of Property Portfolio Manager CEE & Head of Project Development S IMMO.

________________________________________________________________________________

Available now – “Romania’s Real Estate Yearbook 2020”, order your complimentary copy, 7th edition, exclusive – read here

Romania’s most comprehensive investment guide – unique concept | office & innovation parks | logistic & industrial parks | investment opportunities | international events guide, leading business contacts | opportunities for 2021: residential, retail, HoReCa | exclusive distribution at selected B2B in Romania and in Europe | tailored distribution directly to companies – the most diverse business areas | print & online editions, September, premium, English, country support in international events.

Strategic Partners: WDP & Globalworth | Office Partner:  Speedwell | People Flow Partner: Kone | Logistic Partner: DPD | Innovation Partner: Sixense | Headline Partners: Zacaria, Immofinanz, Colliers, Anchro Grup, Electrogrup, CBRE, Brisk, Transilvania Constructii, Avitech.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conducerea CNAIR a desemnat o comisie de supracontrol la toate punctele de frontieră

Articolul următor
bursa.ro

Tranzacţii de peste 637 milioane lei pe Bursa de Valori București după ce BCR a emis obligaţiuni de 600 milioane lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share