Bihor Infrastructura Investitii Proiecte Slider Transport Ultimele stiri

Oradea, ZMO și Biharia s-au asociat pentru realizarea „Centurii Bihariei”

Zona Metropolitană Oradea (ZMO), Primăria Oradea și Primăria Biharia s-au asociat pentru realizarea „Centurii ocolitoare a comunei Biharia”, care face legătura cu Autostrada Transilvania.

Acordul de asociere s-a semnat joi, 23 ianuarie 2020, în cadrul ședinței Consiliului Director al Zonei Metropolitane Oradea

Acordul are la bază documentația de tip studiu de fezabilitate realizată de către ADI ZMO și aprobată de către Consiliul Local al comunei Biharia, prin care se propune o rută ocolitoare spre nodul rutier Biharia al Autostrăzii Transilvania.

Obiectul acordului de asociere prevede suportul tehnic și financiar al Zonei Metropolitane Oradea și al Primăriei Municipiului Oradea, în favoarea Primăriei comunei Biharia, pentru identificarea și asigurarea surselor de finanțare necesare pentru realizarea acestei investiții strategice metropolitane.

Această centură ocolitoare a comunei Biharia va avea o lungime de aprox. 5,6 km, cu pistă de biciclete inclusă pe toată lungimea acesteia.

Valoarea totală a investiției este de 49.606.998 lei (TVA inclus), iar durata estimată de realizare este de 17 luni (3 luni proiectare + 14 luni execuția lucrărilor).

Lungimea drumului de centură va fi de aprox. 5,6 km, având punctul de intrare și ieșire a centurii în DN 19 Oradea – Satu Mare. Drumul de centură va ocoli localitatea Biharia prin partea sa estică, pe un traseu parțial paralel cu traseul drumului național DN19, pe directia nord-sud. Această centură reprezintă o alternativă la DN 19 Oradea – Satu Mare, degrevând comuna Biharia de congestionarea traficului în interiorul localității Biharia”, a declarat Nagy Gizella, primarul comunei Biharia.

Centura ocolitoare a comunei Biharia este un proiect strategic de interes strategic pentru municipiul Oradea. Pentru traficul rutier din municipiul Oradea, actualul DN 19 reprezintă calea de acces către nodul rutier Biharia al autostrăzii Transilvania, ceea ce va genera congestii majore de trafic pe ruta actuală care traversează mijlocul localității Biharia. La aceasta se adaugă și traficul rezultat de pe relația DN 19E spre DN 19, din direcția localităților Sălard/Chiribiș/Marghita. Finalizarea autostrăzii Transilvania va conduce la redistribuirea fluxurilor de trafic în zona municipiului Oradea, în special de pe direcția Nord-Sud. Astfel, DN 19 are rolul de drum de legătură între Autostrada Transilvania și municipiul Oradea, iar în condiția actuală se va genera dublarea fluxurilor de circulație față de nivelul prezent, ceea ce, conform studiilor, va duce la blocarea circulației și la creșterea numărului de accidente în zonă”, a precizat Ilie Bolojan, primarul Oradiei.

Descrierea investiției

Amplasamentul investiției se găsește pe teritoriul UAT Biharia, făcând parte din intravilanul/extravilanul acesteia. Racordarea drumului de centură la DN 19 la ambele capete se realizează prin sensuri giratorii cu câte două brațe fiecare. Pe lângă cele două girații de la capetele traseului se vor mai realiza încă trei girații intermediare la: KM 1+602; KM 3+580; Km 5+601, cu câte două brațe fiecare.

La pozițiile km 1+815, respectiv 5+211, drumul va traversa cu trafic greu preponderent Valea Fâneața Mare (Valea Cosmo) pe poduri metalice cu deschiderea de 14,15m și înălțimea de 2,86 m fiecare.

Drumul de centură va fi un drum de clasă tehnică III, corespunzător unui drum cu 2 benzi de circulaţie cu lățimea efectivă a părții carosabile de 8,50 m, alcătuit din carosabil de 7,00 m și două benzi de încadrare de 0,75m care se aplică pe toată lungimea traseului.

Dimensionarea sistemului rutier s-a făcut pentru trafic greu, rezultând structura rutieră semirigidă în grosime de 95 cm.

De menționat faptul că se va amenaja o pistă de biciclete integrată în profilul transversal drumului de centură. Lungimea proiectată a pistei de biciclete este de 5.601,00 m. Pista de biciclete va fi amplasată pe partea dreaptă a drumului. Între pista de biciclete și drum se va afla șanțul drumului de centură, cu adâncimea minimă de 50 cm, care împreună cu podețele vor asigura scurgerea apelor. Pista de biciclete propusă va avea două sensuri de circulație, cu lățimea totală de 3,00 m și va fi încadrată cu borduri mici prefabricate

Indicatoarele rutiere se vor monta în baza unui plan de semnalizare rutieră avizat de Poliția rutieră. Se vor realiza marcajele rutiere longitudinale (axial, marginal, de presemnalizare și orientare) și transversale. Pentru siguranța participanților la trafic, la marginile părții carosabile se vor monta parapete de siguranţă

În cadrul investiției se vor realiza și instalaţiile de iluminat rutier pe nodurile rutiere (în girații).

Related posts

Angajatori din Transilvania, în topul celor mai doriți din România

Nora Dumitrescu

Maramureșul a aderat la rețeaua regiunilor transfrontaliere

Nora Dumitrescu

ES James Rosapepe va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Ligia Voro

Compania belgiană Sonaca începe anul viitor producţia unei aeronave de 175.000 euro la Cluj

Stefana Muresan

Ansamblu rezidențial în stil toscan, la Arad

Stefana Muresan

Ryanair revine cu patru zboruri internaționale de pe Aeroportul Oradea

Traian Dan

Telemeaua de Sibiu a obţinut protecţie naţională, producătorii vor fi certificaţi

Stefana Muresan

Turiștii cazați la hotelurile și pensiunile din Alba Iulia vor plăti o taxa de promovare turistică

Stefana Muresan

Tabla navală produsă de combinatul de la Galaţi, folosită în şantierul Vard din Tulcea pentru construcţia unei nave de explorare polară cu propulsie hibridă

redactia

Unicarm Satu Mare și Ardealul Carei ajută sistemul medical cu donații

Traian Dan

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a vizitat Oradea

Traian Dan

Cluj: 65 de km de drumuri judetene reabilitati si modernizati in 2017, 660 km pe care s-au executat lucrari de intretinere

Stefana Muresan

2 milioane de euro pentru ambulatoriul spitalului din Gheorgheni

Ligia Voro

Investiţie în laparoscoape performante la SCJU Târgu Mureș

Ligia Voro

Afacerile Adeplast s-au majorat cu 20% anul trecut

Stefana Muresan

Aviz favorabil pentru un proiect imobiliar situat în actuala parcare a Cluj Business Center

Stefana Muresan

Shopping City Piatra Neamt, in portofoliul Optim PM

Ionut Oprea

Consiliul Concurenței analizează o nouă tranzacție a grupului Globalworth în domeniul imobiliar și închirierii de spații industriale din România

Papuc Irina

România se pregăteşte să preia Preşedinţia Consiliului UE

redactia

Șeful aeroporturilor din România: “În 15 ani traficul se va dubla”

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Melinda Morariu – „Este vitală continuarea proiectelor pe Fonduri Europene”

Traian Dan

Consiliul Județean Sibiu cofinanțează soluțiile pentru fluidizarea traficului către Cartierul Arhitecților

redactia

Arhitecții cer sprijin pentru a întocmi o listă a celor mai apreciați colegi ai lor din ultimii 100 ani

Stefana Muresan

Orădenii se pot plimba cu trotinete electrice puse la dispoziție de OTL

Traian Dan

Leave a Comment