Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primarul Clujului: centura metropolitană, gata în 2023

Toți avizatorii proiectului centurii metropolitane a Clujului, în lungime de 38 de kilometri, s-au întâlnit la Palatul Administrativ, la convocarea prefectului Mircea Abrudean.

“În acest moment sunt emise 14 din cele 32 de avize necesare proiectului de centură. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a urgenta, în limitele legii, obținerea avizelor necesare în vederea utilizării banilor europeni pentru realizarea centurii (150 milioane de euro, termen 31 decembrie 2023)”, a transmis primarul Emil Boc.

În exercițiul financiar 2014-2020, Primăria Cluj-Napoca a pregătit proiecte pentru finanțare din fonduri europene de 420 milioane de euro, aici fiind inclusă și centura metropolitană.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de accesibilitate a zonelor urbane situate în Zona Metropolitană Cluj prin dezvoltarea unui drum nou de mare capacitate – centura metropolitană – și modernizarea drumurilor de legătură. Scopul proiectului este îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, respectiv a mobilității populației, bunurilor și serviciilor din județul Cluj.

Prin asumarea de către primărie a cheltuielilor necesare realizării studiilor şi documentaţiilor necesare, proiectul centurii metropolitane a fost deblocat. Primăria a dat ordinul de începere pentru întocmire studiului de fezabilitate pentru proiectul „Drum Transregio Feleac TR35” în 2018, iar în 2019 s-a predat documentația „Studiul alternativ de traseu”, care a cuprins opt variante de traseu studiate.

În perioada următoare vor fi definitivate studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal și documentația tehnică, urmând ca întreaga documentație să fie predată CNAIR în vederea organizării achiziției publice pentru lucrările de proiectare și execuție.

Edilul Clujului a declarat că speră ca din 31 decembrie 2023 să se poată circula pe centura metropolitană. Aceasta va începe la Gilău și se va termina la cealaltă centură, Vâlcele – Apahida. Proiectul ar trebui terminat până la sfârșitul lui 2023, termen până la care pot fi cheltuiți banii din actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene.

Studiile de fezabilitate a proiectului au fost finanțate de Primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida, deoarece, cu toate că lucrarea intra în sarcina guvernului, de la bugetul de stat nu au fost alocate fondurile necesare.

Centura metropolitană a Clujului pleacă de la Gilău, trece prin Florești, intră în Cluj-Napoca în zona Cora, continuă prin Făget, Calea Turzii, iese la Selgros și se ajunge la Centura Vâlcele – Apahida. Aceasta va fi cea mai mare investiție realizată în municipiu în ultimii 30 de ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Globalworth inaugurates Tower 3 in the Globalworth Campus complex, the largest office park in Romania

Articolul următor

Noua companie aeriană, lansată de proprietarul Christian Tour, va efectua zboruri de pe Aeroportul Sibiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share