Cluj Infrastructura Ultimele stiri

Primarul Clujului: centura metropolitană, gata în 2023

Toți avizatorii proiectului centurii metropolitane a Clujului, în lungime de 38 de kilometri, s-au întâlnit la Palatul Administrativ, la convocarea prefectului Mircea Abrudean.

“În acest moment sunt emise 14 din cele 32 de avize necesare proiectului de centură. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a urgenta, în limitele legii, obținerea avizelor necesare în vederea utilizării banilor europeni pentru realizarea centurii (150 milioane de euro, termen 31 decembrie 2023)”, a transmis primarul Emil Boc.

În exercițiul financiar 2014-2020, Primăria Cluj-Napoca a pregătit proiecte pentru finanțare din fonduri europene de 420 milioane de euro, aici fiind inclusă și centura metropolitană.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de accesibilitate a zonelor urbane situate în Zona Metropolitană Cluj prin dezvoltarea unui drum nou de mare capacitate – centura metropolitană – și modernizarea drumurilor de legătură. Scopul proiectului este îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, respectiv a mobilității populației, bunurilor și serviciilor din județul Cluj.

Prin asumarea de către primărie a cheltuielilor necesare realizării studiilor şi documentaţiilor necesare, proiectul centurii metropolitane a fost deblocat. Primăria a dat ordinul de începere pentru întocmire studiului de fezabilitate pentru proiectul „Drum Transregio Feleac TR35” în 2018, iar în 2019 s-a predat documentația „Studiul alternativ de traseu”, care a cuprins opt variante de traseu studiate.

În perioada următoare vor fi definitivate studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal și documentația tehnică, urmând ca întreaga documentație să fie predată CNAIR în vederea organizării achiziției publice pentru lucrările de proiectare și execuție.

Edilul Clujului a declarat că speră ca din 31 decembrie 2023 să se poată circula pe centura metropolitană. Aceasta va începe la Gilău și se va termina la cealaltă centură, Vâlcele – Apahida. Proiectul ar trebui terminat până la sfârșitul lui 2023, termen până la care pot fi cheltuiți banii din actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene.

Studiile de fezabilitate a proiectului au fost finanțate de Primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida, deoarece, cu toate că lucrarea intra în sarcina guvernului, de la bugetul de stat nu au fost alocate fondurile necesare.

Centura metropolitană a Clujului pleacă de la Gilău, trece prin Florești, intră în Cluj-Napoca în zona Cora, continuă prin Făget, Calea Turzii, iese la Selgros și se ajunge la Centura Vâlcele – Apahida. Aceasta va fi cea mai mare investiție realizată în municipiu în ultimii 30 de ani.

Related posts

Stratregia şefului Tarom, Werner Wolff, pentru redresarea companiei

Stefana Muresan

The 6th MYS Superyacht Awards Ceremony

Ionut Oprea

Primii speakeri la ArchiTECHture Conference&Expo 2017

Stefana Muresan

Producătorul lactatelor Olympus vizează o creştere a cifrei de afaceri cu 10%, până la 100 mil. euro, cu fabrica din Braşov

redactia

ABSL invites you to Iași Business Mixer 2019 on September 19th

Ligia Voro

Proiectarea şi execuţia a aproape 70 de km din autostrada Sibiu – Piteşti, scoase la licitaţie

Stefana Muresan

Griffes | Open space – a thing of the past?

Ionut Oprea

New Kopel Car Import, parte a SIXT Group România, devine importator BYD în România

Stefana Muresan

IAR Braşov, profit net de 11 milioane lei, la sfârşitul anului 2017

Stefana Muresan

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Stefana Muresan

Oamenii de afaceri chinezi vor să aducă investitori în Arad și să distribuie produsele arădene în China

Stefana Muresan

Cum își revine din criză principalul angajator din Blaj și ce măsuri ia pentru a-și păstra angajații

Ion Surdu

Echipamente moderne, de 2 milioane de lei, pentru spitalele din Cluj

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, la companiile care fac performanță în industria agro-alimentară din Satu Mare: „Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți”

Ion Surdu

Care sunt cei mai mari contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea

redactia

Anders Povlsen, cel mai bogat danez, cu o avere de 7,4 miliarde de euro, cumpără păduri în România pentru a crea o arie protejată. Deține mai multe branduri internaționale de fashion

redactia

Sibiul va deveni un oraș prietenos pentru bicicliști, pe bani europeni

Stefana Muresan

Alianța Vestului – primele măsuri: abonamentele pentru parcare și cele pe mijloacele de transport în comun, valabile pe raza celor patru orașe

redactia

Timișoara: Contractul de salubrizare stradală, de peste 18 milioane de euro, câștigat de Brantner Servicii Ecologice

redactia

CCIR propune Guvernului un set de 73 de măsuri de relansare a economiei

Traian Dan

72% dintre antreprenori nu au încredere în instituțiile statului

Traian Dan

Novitas 3D City – Orașul tău digital

Ligia Voro

Patru oferte pentru sala polivalentă din Turda, investiție de 55 milioane lei

Stefana Muresan

Primul muzeu din țară care va propune vizitatorilor să descopere tradițiile cu ochelari VR: investiție de peste 160.000 de euro

Papuc Irina

Leave a Comment