Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Preferatele” fiscului: societățile de construcții și firmele cu datorii

Cele mai multe firme verificate anul trecut au fost cele din sectorul construcțiilor, cele cu datorii și cu pierderi, precum și cele care fac tranzacții cu firma-mamă, relevă un raport al companiei de consultanță TPA România – Cluj.

În 2019, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a desfăşurat un număr în creştere de inspecţii fiscale inopinate, având ca tematică preţurile de transfer, tip de control devenit tot mai frecvent începând cu 2018.

Analiştii se aşteaptă ca şi în 2020 organul fiscal să controleze cu precădere anumite categorii de contribuabili, în funcţie de rezultatele analizei de risc efectuate. Printre firmele verificate au fost cele care înregistrează pierderi recurente sau cele care au avut o sumă importantă de taxă pe valoarea adăugată (TVA) de recuperat de la buget şi nu au rambursări frecvente.

“Criteriile de risc şi modul în care se realizează selecţia firmelor ce vor fi controlate nu sunt însă transparente. Noi, în calitate de consultanţi fiscali, putem observa tendinţe, dar nu le putem spune clienţilor cu certitudine dacă şi când vor fi controlaţi.

Firmele profitabile, care îşi achită la zi datoriile faţă de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA şi nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare nu au fost controlate.

Acest fapt ne conduce la concluzia potrivit căreia organul fiscal efectuează analize de risc şi ţine cont de acestea atunci când alege contribuabilii ce vor fi controlaţi”, afirmă Sorana Cernea, coordonator TPA Cluj.

Specialiştii au sesizat o frecvenţă a controalelor în rândul firmelor de construcţii, la care au avut loc verificări în special în legătură cu tratamentul fiscal al diurnelor acordate salariaţilor. O altă categorie controlată o reprezintă agenţii economici ce prezintă riscuri, printre care firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate.

Verificate des sunt și companiile ce deţin solduri mari de bani în casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare şi care nu distribuie dividende şi firmele ce raportează sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicită rambursarea o perioadă lungă de timp. TPA furnizează servicii de consultanţă fiscală şi audit în 12 țări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elevii din mediul privat vor preda educația financiară la stat

Articolul următor

Şeful BNR, Mugur Isărescu, anticipează o scădere a inflaţiei până la Paşte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share