Cluj Cultural Ultimele stiri

Statele din afara Uniunii Europene vor finanța Muzeul Transilvaniei din Cluj

Prin granturile Spațiului Economic European (SEE) va fi sprijinit financiar un proiect derulat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), în cadrul apelului privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile.

Valoarea proiectului este de 615.547 de lei, din care finanțarea nerambursabilă din granturile SEE reprezintă 85%, iar sprijinul acordat de la bugetul național, 15%. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 24 luni și are ca obiectiv general realizarea, prin cooperare culturală, a unei expoziții inovative ce presupune o amenajare complexă a spațiului expozițional și dotări muzeografice specifice.

Obiectele care vor fi expuse fac parte din colecţia de piese egiptene a MNIT, respectiv 49 de artefacte, printre care și un sarcofag cu mumie umană. Toate acestea vor fi supuse unor intervenții de conservare curativă şi restaurare.

Cooperarea culturală constă în deplasarea la Cluj a doi experți în restaurare și egiptologie din Ungaria, pentru instruirea specialiștilor MNIT, precum și în realizarea unui stagiu de documentare și perfecționare a cinci specialiști MNIT în cadrul unor instituții din Budapesta.

Rezultatele așteptate includ amenajarea unei expoziţii ce va etala colecția egipteană într-un spaţiu inovativ cu aplicații multimedia, tehnică modernă, interactivă; prezentări virtuale on-line, film documentar, editarea unui catalog exhaustiv al expoziţiei; creşterea numărului de vizitatori; proiecte şi colaborări în direcții științifice și profesionale noi, nevalorificate; evenimente culturale conexe.

Programul RO-Cultura este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Granturile SEE reprezintă contribuția statelor Islanda, Liechtenstein și Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în această zonă și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și cu 1,5 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

 

 

Related posts

Francezii de la SNEF vor să preia furnizorul local de soluţii şi servicii IT Net Brinel

redactia

Fostul Palat al Telefoanelor din Brașov se va transforma în hotel

Stefana Muresan

Arhitecții ies în stradă la Cluj. Vor acorda consultații gratuite

Nora Dumitrescu

Leave a Comment