Auto Fiscalitate Slider Transport Ultimele stiri

Transportatorii vor reducerea TVA la 5% la transporturi și creșterea diurnei

 

Confederația Operatorilor şi Transportatorilor Aautorizați din România (COTAR) și Confereația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori (CONROM) solicită statului român să sprijine sectorul economic și cetățenii încercați de această situație excepțională și dificilă, a cărei evoluție este incertă.

În acest sens, cele două organizații solicită statului mai multe măsuri.

Una dintre acestea este reducerea TVA la serviciile ce transport la 5%. Altă solicitare este creșterea diurnei de al 50 lei la 200-250 lei/zi și facilități fiscale pentru firmele de transport similiare celor acordate pentru agenții economici din domeniul turismului și construcțiilor.

Transportatorii mai vor eliminarea obligațiilor fiscale ale agenților economici, insclusiv a obligației de plată a contribuțiilor și impozitelor către stat, pe toată durata stării de urgență (inclusiv a TVA-ului care trebuie achitat până la data de 25 Martie 2020). Altă solicitare este eliminarea obligației de plată a taxelelor/tarifelor cu caracter recurent percepute pentru accesarea unor zone geografice și/sau categorii de drumuri și a căror menținere riscă să afecteze procesul de aprovizionare a populației și a operatorilor economici.

Transportatorii mai cer implementarea unor proceduri eficiente și usor de accesat cu privire la obținerea, de către operatorii economici a certificatelor de situație de urgență și acordarea facilităților aferente.

Plafonarea prețurilor la carburanți și alte servicii de utilitate publică, strict necesare pentru desfășurarea activității economice, precum și suportarea integrală (prin compensare cu taxele și impozitele datorate de persoanele juridice), de către statul român, a plății salariilor angajaților care vor fi izolați la domiciliu (atât cei care sunt afectați de virus cât și cei sănătoși) în scopul limitării transmiterii virusului, sunt alte solicitări.

Alte doleanțe alte celor souă asociații se referă la:

– Stabilirea unei dobânzi de 0% pentru persoanele juridice care vor să împrumute bani de la instituțiile de credit pe durata stării de urgență;

– Suspendarea plății facturilor de energie electrică, gaze, apă, credite, leasing-uri, etc. atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, pe durata stării de urgență;

– Suspendarea plății facturilor către furnizori sau alocarea de către stat a sumelor necesare plății acestora.

Related posts

Tronsonul de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria, reabilitat printr-un contract de peste 9,5 miliarde de lei

Stefana Muresan

Studium Green, dublă nominalizare la SEE Property Awards

Ionel Albu

Seminar în cadrul proiectului european BE-Rural

Ligia Voro

Leave a Comment