Antreprenori Banci Finante-banci

Marius Ghenea sfătuiește antreprenorii să amâne ratele doar dacă e nevoie

Cunoscutul de la Arena Leilor de la TVR, antreprenorul Marius Ghenea sfătuiește antreprenorii și persoanele fizice să suspende ratele la credite doar dacă este nevoie. În același timp, antreprenorul recomandă pe blogul său Ghenea.ro, păstrarea banilor cash pentru cheltuielile esențiale, pentru că prezervarea cash-ului rămâne totuși prioritatea zero pentru companii sau gospodării în perioada imediat următoare.

Acesta nu neagă că suspendarea plății ratelor este utilă în prezent pentru mulți români și multe companii, dar evidențiază două decizii importante legate de această decizie: „ușurarea” cu care vine această măsură pentru toți cei care vor beneficia de ea și contribuția guvernamentală efectivă, materială, la punerea în aplicare a acestei măsuri.

În primul rând, «ușurarea» pentru debitori este zero. De fapt este negativă, deoarece în perioada de amânare, se capitalizează dobânzile, deci intră în principal. Așadar vor fi plătite apoi «dobânzi la dobânzi» de către cei care au credite, iar pe total, plata va crește, nu va fi aceeași, în niciun caz nu va scădea. Evident, așa este normal să se întâmple într-o situație de amânare a plății ratelor. O astfel de soluție putea fi însă găsită de client împreună cu banca, în mod individual, nu aveam nevoie de o decizie a statului pentru a găsi o soluție, în condițiile în care oricum unele companii și unele gospodării nu mai au efectiv de unde să plătească ratele, iar banca va dori întotdeauna să găsească o soluție cu clienții săi, mai curând decât să declare un default și să solicite practic insolvența/falimentul acelui debitor”, precizează Marius Ghenea.

Legat de contribuția guvernamentală efectivă, antreprenorul a observat că, intervenind în acest mecanism de piață, statul oferă pe de o parte niște garanții pentru aceste amânări, însă pe de altă parte, pentru că statul plătește dobânda, tot el e cel care o încasează. În realitate statul român va avea un profit (similar cu cel realizat de bănci) ca rezultat al acestei măsuri de așa-zis suport guvernamental. Iar dacă de bănci mai poți scăpa, e știut că de plățile către stat, nu scapi niciodată!”, este de părere Marius Ghenea.

Antreprenorul crede că măsura pare oricum discutabilă, în condițiile în care aparent nu se aplică decât pentru cei care pot demonstra că sunt direct sau indirect afectați de coronavirus, ceea ce s-ar putea să genereze erori, în funcție de normele care ar putea fi propuse. Mai mult, Marius Ghenea este de părere că perioada depunerii cererii nu trebuia limitată până la terminarea stării de urgență, în situația în care în realitate, majoritatea companiilor vor începe să aibă probleme mai mari abia după terminarea perioadei de urgență, deoarece criza economică se va adânci.

Reglementarea actuală forțează cumva companiile și cetățenii să facă acum cereri, cât este stare de urgență, când încă nu știe mai nimeni exact care vor fi nevoile de cash în continuare, deci vor apărea cereri de impuls, care ar putea dezechilibra piața financiar-bancară fără motiv acum, când de fapt problema va fi una de termen mult mai lung”, subliniază Marius Ghenea.

Acesta îi sfătuiește pe antreprenori să fie atenți la condițiile pentru orice amânare la plată, indiferent că este oferită” de guvern sau discutată direct cu băncile, companiile de leasing, proprietarii de spații de la care închiriază etc. „Uneori aceste amânări la plată sunt de fapt niște capcane, pentru că mai bine plătim acum, dacă avem resurse, decât să amânăm totul pentru încă 6 – 9 luni, pentru anul viitor, când s-ar putea să avem cu toții mult mai multe datorii care să ne doboare, sub presiunea lor, dacă se acumuleaza în timp. În același timp, 

Marius Ghenea este unul dintre cei mai prolifici antreprenori în serie și manageri din România, cu o experiență de business de aproape trei decenii. Printre brandurile pe care le-a construit ca investitor și manager se numără: Flamingo Computers, Flanco, VikingProfil, PC Garage.

De asemenea, prin fondul de investiții Catalyst Romania acesta a investit în companii ca SmartBill, Smart Dreamers, Omniconvert, Green Horse Games, Elefant.ro.

Related posts

Start-up-ul austriac Artivive, co-înființat de un mureșean, schimbă fața artei prin tehnologia realității augmentate

Stefana Muresan

Compania clujeană Hosterion se extinde în Olanda, SUA şi Marea Britanie

Stefana Muresan

REBELS AND RULERS și importanța Culturii de Brand. Unde te înscrii?

Ligia Voro

Eximtur se indreapta spre afaceri de 54 mil. euro

Stefana Muresan

BNR lansează o monedă din argint cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara

Papuc Irina

Sumă record strânsă la a 10-a ediție a DHL Carpathian Marathon

Ligia Voro

Certificatele de urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic

Traian Dan

500 mil. USD pentru companiile cu capital românesc, prin Smart Start USA

redactia

Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

Stefana Muresan

Altex a investit 5,3 milioane de euro pentru inaugurarea unui nou concept

Ligia Voro

Grupul Jidvei a mizat pe comunicare, investiții și inovație în 2019

Ligia Voro

Alchemy Hub Brașov – nominalizat la Best Coworking Space in Romania

Ligia Voro

Contracte de finanțare pentru alte 11 microîntreprinderi, prin POR, semnate la ADR Vest

Stefana Muresan

Vivre Deco atrage 3,5 milioane euro prin plasamentul privat de obligaţiuni intermediat de BT Capital Partners

Papuc Irina

Antares, pe ultima sută de metri cu fabrica din Harghita

Stefana Muresan

CCIR propune Guvernului un set de 73 de măsuri de relansare a economiei

Traian Dan

BCR, profit net de peste un miliard de lei

Stefana Muresan

Un hunedorean, cel mai bogat cioban din țară. Are zeci de mii de mioare și terenuri în Ardeal

Stefana Muresan

MERON deschide primul coffee shop din Oradea

Ligia Voro

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 11: NOVA VITA HOSPITAL, 10 ani de servicii medicale de excelență

Transilvania Business

Banca Transilvania a achiziționat Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN

Stefana Muresan

O intervenție de doar 2% din PIB ar salva peste 2 milioane de locuri de muncă

Traian Dan

Firmele cu săli de sport din Timișoara dau în judecată Prefectura Timiș și CJSU pentru că le-au închis activitatea

Robert Bloancă

Pălinca produsă în Odorheiul Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Bădăcin le-a luat europenilor toate medaliile

redactia

Leave a Comment