Antreprenori Banci Finante-banci

Marius Ghenea sfătuiește antreprenorii să amâne ratele doar dacă e nevoie

Cunoscutul de la Arena Leilor de la TVR, antreprenorul Marius Ghenea sfătuiește antreprenorii și persoanele fizice să suspende ratele la credite doar dacă este nevoie. În același timp, antreprenorul recomandă pe blogul său Ghenea.ro, păstrarea banilor cash pentru cheltuielile esențiale, pentru că prezervarea cash-ului rămâne totuși prioritatea zero pentru companii sau gospodării în perioada imediat următoare.

Acesta nu neagă că suspendarea plății ratelor este utilă în prezent pentru mulți români și multe companii, dar evidențiază două decizii importante legate de această decizie: „ușurarea” cu care vine această măsură pentru toți cei care vor beneficia de ea și contribuția guvernamentală efectivă, materială, la punerea în aplicare a acestei măsuri.

În primul rând, «ușurarea» pentru debitori este zero. De fapt este negativă, deoarece în perioada de amânare, se capitalizează dobânzile, deci intră în principal. Așadar vor fi plătite apoi «dobânzi la dobânzi» de către cei care au credite, iar pe total, plata va crește, nu va fi aceeași, în niciun caz nu va scădea. Evident, așa este normal să se întâmple într-o situație de amânare a plății ratelor. O astfel de soluție putea fi însă găsită de client împreună cu banca, în mod individual, nu aveam nevoie de o decizie a statului pentru a găsi o soluție, în condițiile în care oricum unele companii și unele gospodării nu mai au efectiv de unde să plătească ratele, iar banca va dori întotdeauna să găsească o soluție cu clienții săi, mai curând decât să declare un default și să solicite practic insolvența/falimentul acelui debitor”, precizează Marius Ghenea.

Legat de contribuția guvernamentală efectivă, antreprenorul a observat că, intervenind în acest mecanism de piață, statul oferă pe de o parte niște garanții pentru aceste amânări, însă pe de altă parte, pentru că statul plătește dobânda, tot el e cel care o încasează. În realitate statul român va avea un profit (similar cu cel realizat de bănci) ca rezultat al acestei măsuri de așa-zis suport guvernamental. Iar dacă de bănci mai poți scăpa, e știut că de plățile către stat, nu scapi niciodată!”, este de părere Marius Ghenea.

Antreprenorul crede că măsura pare oricum discutabilă, în condițiile în care aparent nu se aplică decât pentru cei care pot demonstra că sunt direct sau indirect afectați de coronavirus, ceea ce s-ar putea să genereze erori, în funcție de normele care ar putea fi propuse. Mai mult, Marius Ghenea este de părere că perioada depunerii cererii nu trebuia limitată până la terminarea stării de urgență, în situația în care în realitate, majoritatea companiilor vor începe să aibă probleme mai mari abia după terminarea perioadei de urgență, deoarece criza economică se va adânci.

Reglementarea actuală forțează cumva companiile și cetățenii să facă acum cereri, cât este stare de urgență, când încă nu știe mai nimeni exact care vor fi nevoile de cash în continuare, deci vor apărea cereri de impuls, care ar putea dezechilibra piața financiar-bancară fără motiv acum, când de fapt problema va fi una de termen mult mai lung”, subliniază Marius Ghenea.

Acesta îi sfătuiește pe antreprenori să fie atenți la condițiile pentru orice amânare la plată, indiferent că este oferită” de guvern sau discutată direct cu băncile, companiile de leasing, proprietarii de spații de la care închiriază etc. „Uneori aceste amânări la plată sunt de fapt niște capcane, pentru că mai bine plătim acum, dacă avem resurse, decât să amânăm totul pentru încă 6 – 9 luni, pentru anul viitor, când s-ar putea să avem cu toții mult mai multe datorii care să ne doboare, sub presiunea lor, dacă se acumuleaza în timp. În același timp, 

Marius Ghenea este unul dintre cei mai prolifici antreprenori în serie și manageri din România, cu o experiență de business de aproape trei decenii. Printre brandurile pe care le-a construit ca investitor și manager se numără: Flamingo Computers, Flanco, VikingProfil, PC Garage.

De asemenea, prin fondul de investiții Catalyst Romania acesta a investit în companii ca SmartBill, Smart Dreamers, Omniconvert, Green Horse Games, Elefant.ro.

Related posts

Programul Smart Start USA: companiile românești au la dispoziție 500 mil. dolari

redactia

Remus Borza, Lucian Isar și Răzvan Nicolescu vin la Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Satu Mare- Ecomatrix, cifră de afaceri 1,6 mil. euro

Stefana Muresan

Propunerile CCIR pentru diminuarea efectelor COVID-19 asupra mediului de afaceri

Traian Dan

Casa pentru care nu ai nevoie de autorizație

Stefana Muresan

Schimbare istorică în clasament: Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România

Stefana Muresan

Transportatorul International Alexander din Arad a ajuns la afaceri de 70 mil. euro în 2018

Stefana Muresan

Maramureșenii de la Taparo propun producătorilor de mobilă un material realizat din plante tehnice

Stefana Muresan

Endava dublează numărul proiectelor din centrul de dezvoltare de la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Retargeting.biz adoptă noi sisteme de pricing

Ligia Voro

Cea mai mare expoziție de motociclete din România

redactia

Micii producători din Cluj s-au reunit în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Melinda Morariu – „Este vitală continuarea proiectelor pe Fonduri Europene”

Traian Dan

Femei de top la The Woman Cluj

Nicolae Pop

România faptelor bune – performerii CSR ai României

Ligia Voro

Bihoreanul Zoltan Teszari, pe locul șase în Topul celor mai bogați români

Traian Dan

Compania Aromatics din Făgăraş, afaceri de 2 mil. euro din producţia de arome și coloranţi

Stefana Muresan

Strategul de milioane al Clujului

Stefana Muresan

Grupul Banca Transilvania deține active de aproape 20 miliarde euro

Nora Dumitrescu

Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci, în Regiunea Transilvania

Ligia Voro

Cluj: Marty – 500 de salariaţi şi afaceri de 10 milioane de euro

Stefana Muresan

Antreprenorul Adrian Elecfi din Alba a făcut 1 milion de euro cu o carmangerie şi trei magazine alimentare

redactia

UBB vizează cumpărarea sediului Băncii Transilvania

Stefana Muresan

Patronatele bihorene au lansat apelul: „Dreptul la educație la distanță”

Traian Dan

Leave a Comment