Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O intervenție de doar 2% din PIB ar salva peste 2 milioane de locuri de muncă

Având în vedere nevoia de a lua măsuri cât mai rapide pe termen scurt și de a avea repere mai clare pentru a pregăti strategia pe termen mediu și lung, Ingenius Hub face publice câteva concluzii parțiale și provizorii extrase din cercetarea inițiată din cadrul campaniei Construim Împreună #ViataDupaCOVID, pe baza răspunsurilor primite până acum.

Concluzia extrasă din rezultatele parțial, este că, deși au dificultăți financiare și nu au rezerve pentru a se susține mai mult de o lună sau două, microîntreprinderile și întreprinderile mici au avut în general tendința de a menține toate locurile de muncă, de a acționa în sensul digitalizării și de a se adapta pentru a menține un grad ridicat de funcționare. Este cert însă că aceste companii, care sunt ușor adaptabile, datorită dimensiunii, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

În același timp, în Romania sunt peste 400.000 de microîntreprinderi și întreprinderi mici din totalul de cca 550.000 de companii. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie și aproximativ 2,5 milioane de salariați, având o cifră de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi.

Într-o criză de asemenea proporții, suntem înclinați să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem și prăbușirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentați să nu acordăm atenție firmelor mici, însă rezultatele parțiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple și cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai ușor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat și generează momentul pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari”, a observat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Astfel, dacă Guvernul ar acorda subvenții de câte 10.000 euro tuturor companiilor mici și microîntreprinderilor care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB s-ar salva aproape jumătate din economie și jumătate din locurile de muncă. Această soluție s-a evidențiat puternic chiar și la o evaluare parțială a rezultatelor.

În plus, la începutul anului se vorbea de lansarea celei de a treia runde a programului Start-up Nation, care urma să finanțeze cca. 10.000 de firme noi cu câte 40.000 Euro, adică un total de 0,4 mld. Euro, care ar putea fi redirecționați pentru susținerea unui număr de 40.000 de microîntreprinderi. Totodată, există rămășițe din fonduri structurale, din alocarea pe programul 2014-2020.

Dacă am putea realoca fondurile neangajate din POC și POCU pe apeluri suple și simple care să fie direcționate către microîntreprinderi și întreprinderi mici, o bună parte dintre acestea ar putea beneficia de sprijinul necesar pentru redresare”, este de părere Rodica Lupu.

Campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius HUB prin intermediul rețelei Ingenius NET, este un demers alimentat de neliniștea crescândă din toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizații non-profit, instituții publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste și corecte a situației, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autoritățile îndreptățite să aplice un set închegat de soluții adaptate la nevoile și așteptările reale ale mediului de afaceri.

Astfel, organizațiile care doresc să participe la această cercetare pot accesa în continuare chestionarul pe link-ul:

https://docs.google.com/forms/d/1wAJEu7fO4a1NcZvXr20G_JRVq1i59GFs2j4kOLgjS34/edit.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Iulian Trandafir, președintele ADRFR: Asigurarea accesului pacienților la medicamente este misiunea echipelor de distribuție și din farmacii

Articolul următor

Primăria Tarna Mare distribuie măști reutilizabile tuturor cetățenilor comunei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Cultură în tramvai, la Timișoara

Un proiect inedit a fost lansat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în colaborare cu Societatea de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share