Analize Antreprenori POZITIV TB Slider Ultimele stiri

O intervenție de doar 2% din PIB ar salva peste 2 milioane de locuri de muncă

Având în vedere nevoia de a lua măsuri cât mai rapide pe termen scurt și de a avea repere mai clare pentru a pregăti strategia pe termen mediu și lung, Ingenius Hub face publice câteva concluzii parțiale și provizorii extrase din cercetarea inițiată din cadrul campaniei Construim Împreună #ViataDupaCOVID, pe baza răspunsurilor primite până acum.

Concluzia extrasă din rezultatele parțial, este că, deși au dificultăți financiare și nu au rezerve pentru a se susține mai mult de o lună sau două, microîntreprinderile și întreprinderile mici au avut în general tendința de a menține toate locurile de muncă, de a acționa în sensul digitalizării și de a se adapta pentru a menține un grad ridicat de funcționare. Este cert însă că aceste companii, care sunt ușor adaptabile, datorită dimensiunii, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

În același timp, în Romania sunt peste 400.000 de microîntreprinderi și întreprinderi mici din totalul de cca 550.000 de companii. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie și aproximativ 2,5 milioane de salariați, având o cifră de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi.

Într-o criză de asemenea proporții, suntem înclinați să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem și prăbușirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentați să nu acordăm atenție firmelor mici, însă rezultatele parțiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple și cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai ușor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat și generează momentul pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari”, a observat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Astfel, dacă Guvernul ar acorda subvenții de câte 10.000 euro tuturor companiilor mici și microîntreprinderilor care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB s-ar salva aproape jumătate din economie și jumătate din locurile de muncă. Această soluție s-a evidențiat puternic chiar și la o evaluare parțială a rezultatelor.

În plus, la începutul anului se vorbea de lansarea celei de a treia runde a programului Start-up Nation, care urma să finanțeze cca. 10.000 de firme noi cu câte 40.000 Euro, adică un total de 0,4 mld. Euro, care ar putea fi redirecționați pentru susținerea unui număr de 40.000 de microîntreprinderi. Totodată, există rămășițe din fonduri structurale, din alocarea pe programul 2014-2020.

Dacă am putea realoca fondurile neangajate din POC și POCU pe apeluri suple și simple care să fie direcționate către microîntreprinderi și întreprinderi mici, o bună parte dintre acestea ar putea beneficia de sprijinul necesar pentru redresare”, este de părere Rodica Lupu.

Campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius HUB prin intermediul rețelei Ingenius NET, este un demers alimentat de neliniștea crescândă din toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizații non-profit, instituții publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste și corecte a situației, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autoritățile îndreptățite să aplice un set închegat de soluții adaptate la nevoile și așteptările reale ale mediului de afaceri.

Astfel, organizațiile care doresc să participe la această cercetare pot accesa în continuare chestionarul pe link-ul:

https://docs.google.com/forms/d/1wAJEu7fO4a1NcZvXr20G_JRVq1i59GFs2j4kOLgjS34/edit.

Related posts

Sectorul HoReCa, scutit de impozitul specific până la sfârșitul anului 2020

Traian Dan

Corteva Agriscience intenționează să deschidă un Centru de tehnologii pentru tratarea semințelor

Ligia Voro

Eurostat: România a avut printre cele mai scăzute rate ale șomajului în luna decembrie

Ion Surdu

Centrul municipiului Oradea „crește” cu 3.000 de metri pătrați. O piațetă va fi amenajată în continuarea Pieței Unirii

redactia

POZITIV TB: Dan Paștiu, fondatorul francizei Dabo Doner – „Unii ar spune că mai bine stai degeaba, decât să lucrezi degeaba. Noi vrem să fim alături de client, chiar dacă nu facem profit”

Ion Surdu

E.ON a alocat 1,8 miliarde de euro pentru rețelele din România

Nora Dumitrescu

Concurență tot mai mare pentru un loc de master la UBB

Stefana Muresan

Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor

Ligia Voro

Baia Mare își bagă gunoiul sub pământ. Drusal va taxa doar firmele

Nora Dumitrescu

Programul de Burse Schweighofer: 8000 de lei anual pentru un student în anul universitar 2017/2018

redactia

Solina România a cerut certificat de urbanism pentru reconstrucția fabricii pe vechiul amplasament

Stefana Muresan

Pandemia COVID-19 impulsionează dezvoltarea comerțului online: Retailerii de Electro-IT și Home&Deco și-ar putea extinde cu peste 50% spațiile logistice

Papuc Irina

ANOFM a anunțat un nou număr unic de apel pentru informarea cu privire la şomajul tehnic

Ion Surdu

Americanii de la 3Pillar vor angaja 100 de IT-ști români

Nora Dumitrescu

Teraplast, 3 noi puncte de lucru: Bihor, Neamț și Ilfov

Stefana Muresan

Clusterele din Transilvania vor să modifice politicile guvernamentale

Nora Dumitrescu

Când depășești așteptările clienților. Fomco Imobiliare – Green Residence.

Florin Marcel

Globalworth begins construction of Constanta Business Park, the largest mixed-use park in Romania

Papuc Irina

Dacian Badea: “Mâncarea ecologică este una fără medicamente”

Nora Dumitrescu

Main topic – new business models at Transport Logistic online

Ionut Oprea

Județele Cluj și Bihor pe locurile doi și trei în topul insolvențelor pe 2020

Traian Dan

„Proiectul pentru România” va aduce anual 345 milioane de euro la bugetul de stat

Traian Dan

Leoni Bistriţa: Peste 1,5 milioane de cablaje pentru tot atâtea mașini Mercedes Benz

Stefana Muresan

O grădiniță va fi construită din fonduri europene în Parcul Industrial 1 Oradea

redactia

Leave a Comment