Austria a ales varianta transportului feroviar în detrimentul celui aerian, aşa cum a preferat Germania, pentru a duce la lucru mai mulţi români. Vorbim despre asistenţi medicali, necesari pentru ajutorarea persoanelor vârstnice din Austra, care au nevoie de suport 24 de ore din 24. Sistemul social austriac se bazează în măsură extrem de ridicată pe personalul provenind din Europa de Est pentru acest tip de asistenţă
Un număr de aproximativ 33.000 de persoane din Austria depind de îngrijiri timp de 24 de ore. Austria şi-a deschis deja frontierele pentru lucrătorii care circulă pe distanțe scurte, de la Slovacia vecină, dar şi din Cehia, Ungaria și Slovenia, conform Reuters.
Timişoara a fost aleasă de autorităţile austriece ca şi punct de plecare pentru un tren special, de noapte, care va duce spre această ţară lucrători români care să se ocupe de îngrijirea persoanelor vârstnic, conform agenţiei de presă Reuters.
Deocamdată, legătura va fi una săptămânală şi va circula pe timpul nopţii.
„Mă bucur că, în ciuda închiderilor de frontieră, am reușit să dezvoltăm o soluție comună pentru coridoare pentru lucrătorii din România”, a declarat ministrul austriac pentru Europa, Caroline Edtstadler, într-o declarație, conform sursei citate.
Noua legătură feroviară dintre Timişoara şi Viena, via Ungaria, va deveni funcţională din 2 mai. Legătura directă va începe cu un tren pe săptămână, dar ar putea fi crescută la trei pe săptămână, se adaugă într-un comunicat al autorităţilor austriece..
Sistemul de îngrijire cu ajutorul asistenților medicali, din Austria, depinde foarte mult de forța de muncă din estul Europei.