Comunitate Judete Mureș Sanatate Ultimele stiri

FOTO Sala polivalentă a Universității de Medicină din Târgu Mureș a fost transformată într-o unitate medicală pentru bolnavii Covid-19

La inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Sala polivalentă din cadrul campusului instituției a fost transformată într-o Unitate de Suport Medical COVID-19 de tip modular pentru bolnavii confirmați, cu simptomatologie moderată. Unitatea va fi în administrația Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și dispune de 80 de paturi.

Predarea unității a avut loc marți, 28 aprilie, în prezența reprezentnaților autorităților județene și locale. Rectorul UMFST Târgu Mureș a apreciat realizarea ca fiind un răspuns la nevoia socială, umană, „acea nevoie supremă ca în centrul efortului unei societăţi să se afle omul”.

„Universitatea de Medicină târgumureşeană, poate cea mai iubită instituţie locală şi cred că cea mai emblematică, cea care îşi învaţă studenţii că pacientul se va afla la capătul eforturilor lor, în faţa lor, a fost cea care a reacţionat la contextul imperativ al acestei surprinzătoare şi ameninţătoare pandemii, într-o ecuaţie inversă, în care pacientul există, brusc, în număr mare, şi riscă să nu găsească patul de spital în care să primească îngrijirea pe care o merită: promptă, demnă, conformă cu ceea ce actul medical presupune în vremurile noastre. Ca universitar, sunt reprezentantul întregii comunităţi academice a UMFST, ai cărei membri s-au implicat într-un extraordinar efort de a salva vieţi, de la primul pacient suspect şi până acum, iar deschiderea acestei unităţi medicale a avut susţinerea necondiţionată a acestui corp eminent de personal medical”, a spus rectorul UMFST Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei.

Astfel, facilitățile pe care le are universitatea și poziționarea strategică a acesteia au permis adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață total construită de 2.369 de metri pătrați într-un spațiu de îngrijire medicală în care 1.901,5 de metri pătrați sunt destinate doar pentru spațiile medicale propriu-zise iar restul pentru spațiile de suport, asigurând condiții optime de îngrijire în 80 de paturi. În condiții de necesitate crescută, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.

Unitatea de Suport Medical COVID-19 dispune de un spațiu de triaj pentru pacienți, 42 de saloane de 1-2 paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu suprafețe cuprinse între 8-16 metri pătrați, cu circuite adaptate, specifice bolilor infecțioase precum și toate spațiile anexe necesare bunei desfășurări a activității în condiții de siguranță.

De asemenea, fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la stația centrală, precum și celelalte utilități necesare, iar o parte dintre ele sunt conectate și la rețeaua de aer comprimat, permițând, la nevoie tratamentul intensiv, inclusiv ventilație mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienți, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană și alte materiale precum și pentru eliminarea deșeurilor contaminate.

Acest proiect a fost realizat în urma unui efort comun a instituțiilor mureșene. UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a inițiat și conceput proiectul și a amenajat spațiile din interior și din exterior, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane și spațiile de suport pe care le-a pus la dispoziție gratuit Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a realizat instalațiile de curent electric, oxigen și aer comprimat, a dotat cu echipamente și mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară și s-a organizat pentru asigurarea resursei umane și materiale, el urmând să operaționalizeze această structură medicală.

Direcția de Sănătate Publică a asigurat consultanța și avizele necesare, alături de alte autorități locale și sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Mureș.

Consiliul Județean Mureș a asigurat resursele financiare necesare pentru finalizarea proiectului și operaționalizarea acestuia. Resursa umană necesară funcționării spitalului va fi asigurată de instituțiile sanitare din județ, de cadrele didactice ale universității și, dacă va fi nevoie, de studenții voluntari ai universității.

Spitalul Clinic Județean Mureș a contribuit, de asemenea, cu resursa umană de specialitate directă.

Mediul privat s-a implicat intens pentru a asigura un ritm de lucru extrem de alert, având în vedere perioada de execuție.

Unitatea de suport medical COVID-19 UMFST va fi coordonată de dr. Horațiu Moldovan. Potrivit lui, în momentul în care Unitatea de suport medical va fi plină, cu peste 80 de pacienți, activitatea medicală va fi desfășurată de circa 170 de cadre medicale.

Related posts

Palatul Administrativ din Zalău, modernizat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Premieră națională: Cercetători de la Timișoara au realizat prototipul unui dispozitiv care sterilizează aerul expirat de pacienții bolnavi. Se testează la OncoGen

Ion Surdu

Compania Creative Concept din Mureș, afaceri de peste 400.000 de euro din obiecte de mobilier

Stefana Muresan

Medicul Ionuț Leahu, investiție într-un hub de medicină dentară la Cluj-Napoca

redactia

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a lansat Harta Proiectelor Smart City din România

Stefana Muresan

Comerțul, serviciile și construcțiile, domenii în care merită investit în 2020

Traian Dan

Storia.ro: Brașov, Oradea și Sfântul Gheorghe, considerate cele mai curate orașe din România

Stefana Muresan

Primăria Oradea va investi într-o echipă de fotbal

Traian Dan

CJ Cluj a atras, în ultimii doi ani, 250 de milioane de euro, fonduri europene

redactia

Contracte semnate pentru extinderea rețelei de canalizare și modernizarea celei de alimentare cu apă, în Blaj

redactia

Sopor, cartierul de 250 ha al Clujului, în dezbatere publică

redactia

Liviu Bădărău, directorul de vânzări AZOMUREȘ: “Potențialul de consum poate atinge în următorii ani 3 milioane de tone”

Ligia Voro

Grupul TeraPlast donează 85.000 de lei spitalelor din Bistrița și Băicoi 

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Sibiu is paving the way for the „jobs of the future”, through a dual education system and a dynamic university environment

Transilvania Business

Grupul Banca Transilvania a luat trei premii la bursă

Nora Dumitrescu

Un producător de mezeluri va sponsoriza două spitale clujene

Nora Dumitrescu

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a luat peste 6 mil. euro de la UE pentru reabilitare şi modernizare

Stefana Muresan

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

redactia

Au fost stabilite cele mai de succes afaceri din judeţul Timiş. Se organizează o nouă ediţie a Topului Firmelor

Robert Bloancă

Bază sportivă finanțată de Compania Națională de Investiții la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Enel deschide la Timișoara prima stație de încărcare a mașinilor electrice situată într-un aeroport

Stefana Muresan

CNAIR deschide traficul pe loturile 3 si 4 ale autostrazii Sebeş-Turda!

Stefana Muresan

„Cloud-ul, interoperabilitatea și identitatea electronică a cetățeanului sunt piloni esențiali ai transformării digitale a României”. Interviu cu șeful ADR, Sabin Sărmaș

Ion Surdu

Tesla vine în România, în 2019. Informația a fost confirmată de Elon Musk

redactia

Leave a Comment