Comunitate Judete Mureș Sanatate Ultimele stiri

FOTO Sala polivalentă a Universității de Medicină din Târgu Mureș a fost transformată într-o unitate medicală pentru bolnavii Covid-19

La inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Sala polivalentă din cadrul campusului instituției a fost transformată într-o Unitate de Suport Medical COVID-19 de tip modular pentru bolnavii confirmați, cu simptomatologie moderată. Unitatea va fi în administrația Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și dispune de 80 de paturi.

Predarea unității a avut loc marți, 28 aprilie, în prezența reprezentnaților autorităților județene și locale. Rectorul UMFST Târgu Mureș a apreciat realizarea ca fiind un răspuns la nevoia socială, umană, „acea nevoie supremă ca în centrul efortului unei societăţi să se afle omul”.

„Universitatea de Medicină târgumureşeană, poate cea mai iubită instituţie locală şi cred că cea mai emblematică, cea care îşi învaţă studenţii că pacientul se va afla la capătul eforturilor lor, în faţa lor, a fost cea care a reacţionat la contextul imperativ al acestei surprinzătoare şi ameninţătoare pandemii, într-o ecuaţie inversă, în care pacientul există, brusc, în număr mare, şi riscă să nu găsească patul de spital în care să primească îngrijirea pe care o merită: promptă, demnă, conformă cu ceea ce actul medical presupune în vremurile noastre. Ca universitar, sunt reprezentantul întregii comunităţi academice a UMFST, ai cărei membri s-au implicat într-un extraordinar efort de a salva vieţi, de la primul pacient suspect şi până acum, iar deschiderea acestei unităţi medicale a avut susţinerea necondiţionată a acestui corp eminent de personal medical”, a spus rectorul UMFST Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei.

Astfel, facilitățile pe care le are universitatea și poziționarea strategică a acesteia au permis adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață total construită de 2.369 de metri pătrați într-un spațiu de îngrijire medicală în care 1.901,5 de metri pătrați sunt destinate doar pentru spațiile medicale propriu-zise iar restul pentru spațiile de suport, asigurând condiții optime de îngrijire în 80 de paturi. În condiții de necesitate crescută, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.

Unitatea de Suport Medical COVID-19 dispune de un spațiu de triaj pentru pacienți, 42 de saloane de 1-2 paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu suprafețe cuprinse între 8-16 metri pătrați, cu circuite adaptate, specifice bolilor infecțioase precum și toate spațiile anexe necesare bunei desfășurări a activității în condiții de siguranță.

De asemenea, fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la stația centrală, precum și celelalte utilități necesare, iar o parte dintre ele sunt conectate și la rețeaua de aer comprimat, permițând, la nevoie tratamentul intensiv, inclusiv ventilație mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienți, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană și alte materiale precum și pentru eliminarea deșeurilor contaminate.

Acest proiect a fost realizat în urma unui efort comun a instituțiilor mureșene. UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a inițiat și conceput proiectul și a amenajat spațiile din interior și din exterior, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane și spațiile de suport pe care le-a pus la dispoziție gratuit Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a realizat instalațiile de curent electric, oxigen și aer comprimat, a dotat cu echipamente și mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară și s-a organizat pentru asigurarea resursei umane și materiale, el urmând să operaționalizeze această structură medicală.

Direcția de Sănătate Publică a asigurat consultanța și avizele necesare, alături de alte autorități locale și sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Mureș.

Consiliul Județean Mureș a asigurat resursele financiare necesare pentru finalizarea proiectului și operaționalizarea acestuia. Resursa umană necesară funcționării spitalului va fi asigurată de instituțiile sanitare din județ, de cadrele didactice ale universității și, dacă va fi nevoie, de studenții voluntari ai universității.

Spitalul Clinic Județean Mureș a contribuit, de asemenea, cu resursa umană de specialitate directă.

Mediul privat s-a implicat intens pentru a asigura un ritm de lucru extrem de alert, având în vedere perioada de execuție.

Unitatea de suport medical COVID-19 UMFST va fi coordonată de dr. Horațiu Moldovan. Potrivit lui, în momentul în care Unitatea de suport medical va fi plină, cu peste 80 de pacienți, activitatea medicală va fi desfășurată de circa 170 de cadre medicale.

Related posts

Besmax Pharma Distribution și MS au semnat contractul de donație a echipamentelor ce pot salva mii de pacienți cu Covid-19. În 2 săptămâni protocoalele trebuie să fie gata

Papuc Irina

Grupul Monza si Enayati Group, investiție de 50 mil. euro intr-un hub medical

Stefana Muresan

Trei secțiuni din Autostrada Transilvania vor fi scoase la licitație

redactia

Azi se împlinesc 101 ani de la instaurarea administrației românești la Oradea

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Brașov County, a Top Destination in Romania

Transilvania Business

Sibiu, Alba Iulia și Reșița, gata să intre în Alianța Vestului

redactia

Dedeman cumpara AFI Park cu 164 mil. euro

Stefana Muresan

Studiu Universitatea Babeș-Bolyai: “Vârful crizei pare să fie depășit deja”

Nora Dumitrescu

Relansarea exporturilor, prioritate pentru diplomația comercială românească

Ligia Voro

Petre Daea: Președinția României la Consiliul UE are de gestionat 29 de dosare pe agricultură și piscicultură

redactia

Opt bazine didactice de înot vor fi construite în Bihor

redactia

Maramureș: Seini, primul oraş din România care îşi produce energia electrică din dejecțiile animalelor

Stefana Muresan

Germanii de la Lufthansa, interesați de Aeroportul Internațional Brașov

Papuc Irina

Șase ofertanți pentru lucrările de la aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav. Termen de finalizare 2020

Stefana Muresan

Autostrada Iernut – Chețani, aproape de finalizare

Nora Dumitrescu

Fonduri europene pentru transformarea celei mai circulate artere din Sibiu. Orașul va avea prima stradă cu bandă dedicată transportului public

Papuc Irina

Cofinanțare europeană pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara: trenurile vor atinge viteza de 160 km/h

Papuc Irina

Școala „Oltea Doamna” din Oradea, 100 de ani de existență

Traian Dan

Universitatea Babeș-Bolyai, în top 200 Shanghai

Stefana Muresan

Brutăria Bunexim din Oradea a exportat în anul 2019 57% din producţie

Traian Dan

Ocolitoarea Zalăului va costa 40 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Maria Gabriela Zoană: “Putem intra în Schengen anul viitor”

redactia

Au început lucrările la UT Hub. Complex academic pe 7 etaje

Nora Dumitrescu

Leave a Comment