Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte inedite dezvoltate de români, premiate de Comisia Europeană. Cine sunt sibienii care vor să salveze vieți în lupta cu Covid-19

Două proiecte, la care au contribuit sibieni, au fost selectate în cadrul concursului paneuropean #EUvsVirus Hackathon pentru a sprijini redresarea în urma pandemiei Covid-19. Soluțiile propuse ar putea fi aplicate în spitale și au rolul de a salva viețile pacienților, dar și a lucrătorilor medicali care intră în contact direct cu bolnavii de Covid-19.

FreshAir PAPR System

Soluția este destinată personalului medical care intră în contact direct cu pacienții cu Covid-19, cum ar fi medicii de la Unitatea de Terapie Intensivă sau asistenții medicali. Proiectul a luat locul 2 în categoria Protecția personalului medical. La modul practic, a fost realizat un prototip al unui sistem ce permite respirația în siguranță, cu ajutorul unui filtru de oxigen, care se atașează printr-o curea la spatele lucrătorului medical. Acesta este conectat la un tub, care asigură alimentația în siguranță cu oxigen. Deși astfel de soluții există în sistemele medicale perfomante, echipamentele sunt foarte scumpe. Echipa de la Sibiu (componență: Alin Deteșan, Teo Pavel, Marian Iulian Carp) poate să realizeze astfel de sisteme un preț de cel puțin 10 ori mai mic, în cantitatea necesară.

„Am dezvoltat un sistem PAPR (Powered Air Purifying Respirator), care poate fi utilizat fie pe echipamentele de protecție existente, fie pe material pentru utilizare medicală Tychem. Am utilizat un filtru UPA, clasa U15, care este încorporat într-o cutie de oțel. Acest tip de filtru este utilizat în spitale și medii sensibile datorită capacităților sale de filtrare de 99,9995% din particulele aeriene de peste 0,1 microni. La proiectarea dispozitivului, am utilizat standardele NIOSH CFR Titlul 42, Partea 84, pentru certificarea PAPR, în alegerea ventilatorului, a bateriilor și a sistemului de filtrare. Un mare avantaj este costul scăzut al tuturor pieselor, care este sub 150 €, pentru comenzile mici, cu posibilitatea reducerii costurilor la cumpărarea în cantități mai mari, precum și producția rapidă, dacă este necesar. Pentru comparație, sistemul PAPR 3M Versaflo TR-600 este de 1.115 dolari,  conform Sheffield Pottery. Dacă este utilizat corect, sistemul nostru PAPR ar trebui să contribuie la reducerea probabilității de infecție cu coronavirus în rândul personalului medical. Această soluție este deja folosită în spitale, dar putem aduce o soluție mai ieftină și mai rapidă pe piață”, anunță autorii.

Acum este nevoie ca acest prototip să fie testat în laborator și în spitale. Echipa vrea să fie sigură referitor la capacitatea de filtrare, cum se comportă la un test de efort mecanic etc, apoi să îmbunătățească design-ul, cât și caracteristicile tehnice. Pentru aceste obiective va lucra cu Facultatea de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. În cele din urmă, va urma etapa de aprobare la nivel național și obținerea certificatului CE, certificarea IP (Ingress Protection) și certificarea pentru utilitazarea în zonele periculoase, de clasa I.

„Pentru testările în spital, avem deja părți interesate la Spitalul din Brașov, cărora le vom expedia două dispozitive de testare, unul cu filtru ULPA clasa U15 și unul cu filtru HEPA clasa H14”. După aprobarea, echipamentul va puta fi folosit în industria minieră, în laboratoarele biochimice etc.

Dattum

Dattum este un ecosistem global de colaborare care facilitează furnizarea de date credibile specifice domeniului de la experți din întreaga lume. Atenția imediată este abordarea pandemiei COVID-19 prin furnizarea de analize eterogene pentru: scheme de tratament, studii clinice, evoluția unui vaccin.

Soluţie

Platforma Dattum funcționează ca un macro-instrument care permite echipelor medicale să își coordoneze eforturile și să obțină soluții mai rapide la probleme. Prin testarea mai multor combinații în paralel, un spațiu de căutare mai mare poate fi explorat mai rapid. Platforma urmărește informațiile despre metodele de tratament (existente și noi), condiții medicale și evoluția contextuală a virusului.

Dattum va rula pe un blockchain autorizat privat. Accesul la rețea se acordă printr-o invitație a unităților de asistență medicală care tratează sau cercetează pacienții cu COV-19. În acest context, confidențialitatea datelor este imperativă și toate informațiile sensibile de pe platformă vor trece printr-un proces de anonimizare a datelor. O interfață de utilizator foarte intuitivă și un format standard vor ghida personalul medical să studieze, să insereze sau să editeze datele în doar câteva secunde.

„Avem deja 5 spitale care au acceptat să ne trimită date. Primul set de date care se află în prezent pe platformă a fost anonimizat și curățat în timpul hackathon-ului. Cu date de la cel puțin 15-20 de spitale, putem identifica un număr mare de combinații (tratament, precondiții, moduri de viață, evoluția bolii. Dattum va ajuta la: recomandarea unui tratament bazat pe date contextuala, analizarea eficienței vaccinurilor la o scară mai mare, reducerea duratei de ședere în spital”, anunță autorii ideii. Din echipă fac parte: Ion Ceban, inginer softwear (Sibiu), Alex Butean, senior researcher in Complex Systems (Sibiu), Andrei Tara, Chief Architect (Sibiu), Cristina Vasiu (Sibiu), iar din afara României mai fac parte cinci membri.
Cazurile soluționate prin Dattum: Pacient cu Covid-19. Medicul știe despre diabetul și problemele cardiace ale pacientului, și după ce s-a uitat la Dattum, a aflat că toți pacienții care sunt similari cu Joe au fost tratați cu succes cu Lopinavir.

Jane, copil de doi care s-a născut în urmă cu doar câteva luni și toți membrii familiei ei sunt infectați. Medicul nu știe ce să facă și vrea să îi ofere o doză scăzută de Oseltamivir (recomandat copiilor), dar Dattum arată că pentru nou-născuții, Paracetamolul a fost suficient. Mai mult decât atât, un alt caz similar evidențiat de Dattum a fost tratat cu Oseltamivir, iar copilul a avut probleme digestive grave. Medicii știu exact ce trebuie să facă după ce au văzut aceste informații importante.

#EUvsVirus Hackathon

În total, 117 soluții inovatoare de sprijinire a redresării în urma pandemiei de coronavirus au fost selectate în cadrul evenimentului #EUvsVirus Hackathon care a avut loc săptămâna trecută, sub patronajul comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Peste 20.900 de persoane din întreaga UE și din afara acesteia au participat la #EUvsVirus Hackathon, fiind propuse 2.150 de soluții. Câștigătorii provin din diverse state membre ale UE și din alte țări, reprezentând în total 141 de țări. Unii dintre cei 1.200 de parteneri s-au angajat să ofere câștigătorilor, în total, peste 100.000 EUR, sub formă de premii în numerar. În următoarele două săptămâni, vor fi contorizate nevoile de finanțare și de resurse ale echipelor câștigătoare pentru dezvoltarea ideilor, precum și sumele și resursele pe care partenerii sunt dispuși să le dedice. În perioada 22-25 mai, va avea loc un eveniment denumit „Matchathon”, pentru a corela nevoile cu resursele disponibile. Autorii soluțiilor câștigătoare vor fi, de asemenea, invitați să se alăture platformei EIC COVID, care va fi lansată la sfârșitul lunii mai, pentru a facilita conectarea cu utilizatorii finali, cum ar fi spitalele, și pentru a oferi acces investitorilor, fundațiilor și altor modalități de finanțare din întreaga UE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea, campioana banilor europeni din România

Articolul următor

Rezerve internaţionale în scădere la Banca Naţională a României

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share