Eveniment Ultimele stiri

Președintele României, față în față cu mediul de afaceri: 5 mesaje transmise de IMM-uri

Păstrarea lecțiilor învățate în această perioadă – interacțiune redusă cu instituțiile statului și digitalizare – este unul dintre mesajele transmise de reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) președintelui României, Klaus Iohannis. Șeful statului a avut astăzi o întâlnire cu mediul de afaceri (foto) pe tema măsurilor de relansare economică.

Întâlnirea cu reprezentanții mediului de afaceri a avut loc marți, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Discuția președintelui cu oamenii de afaceri a fost organizată în contextul în care autoritățile pregătesc o primă relaxare a măsurilor începând cu data de 15 mai, a anunțat administrația prezidențială. Șeful statului a anunțat deja că din 15 mai nu va prelungi starea de urgență, iar o parte importantă dintre măsurile adoptate de Guvern pentru mediul de afaceri sunt limitate la perioada stării de urgență.

La întâlnirea de la Cotroceni a participat și Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Înptreprinderilor Mici și Mijlocii Private din România (CNIMMPR). Acesta a făcut publice mesajele pe care i le-a transmis șefului statului – cinci, în total:

„- Evitarea suprareglementărilor post-criză pentru IMM-uri;
– Păstrarea lecțiilor învățate în această perioadă (interacțiune redusă cu instituțiile statului și digitalizare);
– Alocarea a 1 miliard de euro pentru IMM-uri, neuitând de IMM-urile nebancabile, având în vedere că numai 2/10 IMM-uri sunt bancabile în acest moment;
– Să facem uz de toate fondurile europene care vor apărea în perioada următoare din partea UE, să nu mai fim codași, ci să fim pregătiți și pro-activi;
– Introducerea și sprijinul pentru măsuri active de muncă flexibilă / timp redus / zilieri”.

Într-o declarație făcută la Cotroceni după această întâlnire, șeful statului a spus că redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului și a serviciilor se va realiza gradual, cu respectarea unor măsuri clare de protecție sanitară.

„Vom păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vom introduce și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.
De asemenea, vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate Întreprinderilor Mici și Mijlocii, dar vom avea în vedere scheme de sprijin și pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a subliniat că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații. „Un obiectiv fundamental al planului de relansare economică, la care lucrăm împreună cu Guvernul Orban, este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate. Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre produsele românești, despre care a spus că „[reprezintă] o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară”. „De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației care, atenție, au început deja de acum, vor continua la fel de puternic”, a completat șeful statului.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis companiilor și investitorilor:

„România va ieși cu bine din această criză. Convingerea mea fermă este că parteneriatul dintre autorități și mediul privat, bazat pe dialog constant și transparent, este calea de relansare economică și de dezvoltare durabilă.
Acest lucru este cu atât mai important într-o perioadă de criză profundă, ca cea pe care o traversăm acum.
Este motivul pentru care am solicitat mediului de afaceri să fie un partener dedicat și constructiv în ceea ce privește identificarea și implementarea măsurilor de relansare economică și sunt încrezător că împreună vom reuși să găsim cele mai bune soluții”.

Amintim că premierul Ludovic Orban a anunțat luni seara că una dintre măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru repornirea economiei se referă la înființarea unui fond de investiții. Alte măsuri vizează garantarea creditelor pentru companiile mari sau sprijinirea companiilor să se relocheze în România. „Pot să vă spun că față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat la încasările la bugetul de stat și cel de sănătate. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat”, a spus Orban.

Related posts

Clinica Dental Experts Timișoara, fondată de familia de medici Bratu – 10 ani de performanță de vârf

redactia

KeysFin și Starbyte digitalizează procesul de creditare și înrolarea clienților

Ligia Voro

Internet & Mobile World devine go>tech world, casa economiei digitale din Europa Centrală și de Est

Nicolae Pop

Concurs de proiecte pentru amenajarea spațiului de deasupra Digi-parcării

Traian Dan

Transgaz, cerere de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

Vânzările Eximtur au depăşit 55 de milioane de euro în 2017

Stefana Muresan

Cities of Tomorrow #7: Communities in Focus Gândire globală. Acțiune locală.

Stefana Muresan

Turism Băile Felix a cumpărat 555.000 de acţiuni SIF Oltenia, în ultima şedinţă din 2018

redactia

Primăria Timişoara vrea un credit de 214 milioane de lei; jumătate din sumă, pentru construirea unui pasaj subteran

redactia

Planeta noastră schimbă modelul economic

Ligia Voro

Dentons Europe SPARL, consultantul juridic selectat pentru IPO Hidroelectrica

Ligia Voro

ROMGAZ, sponsorizare de 500.000 de lei pentru un spital mureşean

Ligia Voro

Complex imobiliar, dezvoltat pe vechea locație a Teraplast din Bistrița. Cine va fi dezvoltatorul

Papuc Irina

Proiectele de infrastructură devin mai puțin costisitoare: Novitas 3D City – Orașul tău digital

Stefana Muresan

Expoziție de machete între cele două terminale ale Aeroportului Cluj

Nora Dumitrescu

RO-Wine Cluj devine festival anual

redactia

22 de tramvaie noi, fabricate la Arad, vor circula în Cluj – Napoca

Stefana Muresan

CTP invests 50 million EUR in the development of new logistics capacities around Timișoara

Ionut Oprea

Christian Rodseth, noul preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente

Stefana Muresan

Premieră: Legrand și Samsung lansează o soluție pentru camere de hotel inteligente

Ligia Voro

Scaunul care va fi folosit de Papa Francisc, construit la Reghin

Stefana Muresan

S-a deschis centrul universitar de industrii creative de pe Dealul Lomb

Nora Dumitrescu

Napoca Imobiliare o afacere și, mai ales, o familie de succes

Stefana Muresan

SmartDreamers, investiție de 1,2 milioane de euro, în urma unei noi runde de finanțare

redactia

Leave a Comment