Lideri si afaceri Robotica Ultimele stiri

KUKA Robotics și oamenii care lucrează în industria de robotică și automatizare în România

KUKA Robotics este o companie globală de automatizare, prezentă și în România din anul 2016. Sediul principal al companiei în România se află în Timișoara, reprezentanți ai companiei fiind prezenți și la Cluj și Brașov.

Fiind unul dintre principalii furnizori din lume de soluții inteligente de automatizare, KUKA Robotics oferă clienților săi sisteme complet automatizate pentru piețe precum cea a automobilelor, electronicelor, industriei generale, bunurilor de larg consum, comerț/vânzare cu amănuntul și asistență medicală.

În România, la Cluj, Rareș Budusan este unul din consultanții KUKA Robotics. El ne-a explicat câteva dintre soluțiile pe care le aduce procesul de robotizare la noi în țară, în contextul actual.

Rareș consideră că robotizarea rezolvă problema lipsei personalului specializat și a fluctuației de personal din România. „Fac vânzări de 20 de ani și mai mereu m-am lovit de aceeași problemă: lipsa personalului. Piața este extrem de competitivă, presiunea este extraordinar de mare pe cost, așadar putem să avem un preț mai bun pe produs doar dacă reușim să producem mai mult fără să creștem costurile cu forța de muncă”, explică Rareș.

„În aceste momente se cumulează mai multe probleme: pe lângă lipsa forței de muncă din România, avem și o problemă legată de distanțarea socială.”

Datorită pandemiei actuale, este necesară o reorganizare a fluxurilor tehnologice, iar distanțarea socială, de cele mai multe ori, nu este posibilă în arhitectura actuală a locului de muncă. Un argument în plus în favoarea robotizării este faptul că roboții nu sunt influențați de acest virus, Covid-19, iar problemele legate de distanțare socială la locul de muncă nu există în cazul roboților. Producția poate continua, iar compania produce chiar și în condițiile speciale create de pandemie.

Ce putem automatiza?

„Automatizarea începe cu sarcinile repetitive, unde rutina îngrădește dezvoltarea omului”, declară Rareș, vorbind despre diversele activități și sarcini care sunt automatizate în ziua de azi.

Activitățile care presupun manipularea greutăților, de exemplu căratul produselor de 5 kilograme pe un palet, cu o repetitivitate de un minut, însemnă minimum 450 aplecări. Aceste activități solicitante și, la un moment dat, nesănătoase pentru oameni, sunt sarcini simple pentru roboți.

„Pe lângă acest tip de activitate – paletizarea –, putem automatiza orice fel de manipulări, activități de control al calității și, tot mai des, aplicații de sudură”, declară Rareș.

În viitor, pentru a fi competitivi, pentru a crește calitatea și a scădea prețurile, dar și pentru a mări salariile resurselor umane, există o singură soluție: creșterea gradului de automatizare prin utilizarea roboților în producție.

Introducerea roboților creează noi locuri de muncă. Este o realitate pe care alte țări au experimentat-o deja. „Dacă ne uităm la țări puternic industrializate, indiferent că vorbim de țări din Europa sau Asia, constatăm că șomajul descrește odată cu creșterea numărului de roboți. De exemplu, într-un articol de specialitate, se menționează că în Germania în anul 2017, erau utilizați 309 roboți la 10.000 locuitori, iar în Coreea de Sud, 631”, declară Rareș.

Roboți de colaborare sau roboți industriali?

La ora actuală există o mai mare deschidere pentru folosirea roboților colaborativi.

„Este foarte important ca roboții, fie ei colaborativi sau industriali, să fie aleși în acord cu nevoile de producție. De aceea o consultanță de specialitate este indicată, pentru a identifica cea mai buna soluție pentru fiecare client.” explică Rareș.

Roboții de colaborare trebuie folosiți în aplicații de colaborare, unde omul lucrează cot la cot cu robotul, spre exemplu la o asamblare unde omul și robotul lucrează rând pe rând la aceeași piesă, într-un proces repetitiv. Roboții industriali sunt recomandați în alte segmente ale producției, acolo unde nu este necesară intervenția umana.

Cum funcționează un robot?

Robotul este un utilaj care are nevoie de programare. Există la ora actuală pachete de software care înlesnesc comunicarea cu robotul, compatibile cu limbaje utilizate în industrie. Pe lângă această facilitate, există și dispozitive care ajută operatorul să realizeze o aplicație fără a trebui să scrie un program.

Cerințele actuale au ajuns la un standard foarte înalt: roboții trebuie să fie din ce în ce mai fiabili, mai supli pentru a nu ocupa mult spațiu, cu mentenanță tot mai redusă și mai rară și, cel mai important lucru, roboții trebuie să fie utilizabili în cât mai multe aplicații. Toate aceste cerințe imperative sunt îndeplinite de către roboții KUKA – o generație de roboți ultra performanți și fiabili.

Cum achiziționez un robot?

Primul pas în achiziționarea unui robot este consultanța, discuția preliminară cu reprezentații KUKA Robotics pentru a afla care sunt soluțiile optime pentru activitatea prestată în companie. „Proiectele de automatizare sunt soluții eficiente, de creștere a productivității în cele mai multe companii”, spune Rareș.

Proiectele de automatizare presupun o accelerare a eficienței în producție, iar investiția în proiectul de automatizare este recuperată prin creșterea gradului de productivitate al companiei.

Alegerea unui robot presupune mai multe aspecte: lungimea brațului, greutatea care trebuie manipulată, mediul de lucru și spațiul disponibil — doar câteva aspecte cheie care trebuie luate în considerare atunci când se achiziționează un robot.

Pe lângă achiziția robotului, în cele mai multe cazuri, este nevoie și de o aplicație deservită de acel robot, de un sistem video, garduri de protecție și multe alte accesorii care influențează costul achiziției.

De aceea, reiterez faptul că o consultanța inițială cu specialiști din domeniu este un instrument de mare ajutor pentru o decizie cât mai eficientă în achiziționarea unui robot.

Trend ascendent de robotizare în România

În 2017, în România existau 15 roboți la 10.000 de locuitori.

Din 2017, la noi în țară s-a înregistrat o creștere îmbucurătoare a numărului proiectelor de robotizare și, de asemenea, a vânzărilor, ceea ce demonstrează utilitatea roboților în industrie.

KUKA Robotics este un factor de dezvoltare în toate domeniile de activitate unde soluția robotizări poate aduce creșteri substanțiale ale producției.

KUKA este o companie globală de automatizare, cu vânzări de aproximativ 3,2 miliarde de euro și aproximativ 14.200 de angajați. Fiind unul dintre principalii furnizori din lume de soluții inteligente de automatizare, KUKA oferă clienților săi tot ceea ce aceștia au nevoie, de la o singură sursă: de la roboți și celule, până la sisteme complet automatizate, precum și rețeaua lor de pe piețe precum cea a automobilelor, electronicelor, industriei generale, bunurilor de larg consum, etc. comerț/vânzare cu amănuntul și asistență medicală. Compania are sediul central în Augsburg. (31 decembrie 2018)

(P)

Related posts

Teraplast Bistriţa vrea afaceri de 332 mil. lei și un profit de 22 milioane de lei, în acest an

Stefana Muresan

Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Așteptările companiilor germane sunt tot mai reduse, conform sondajului AHK

Ligia Voro

Se inaugurează oficial cel mai mare planetariu din România

Ligia Voro

Fabricile Simex vor produce mobilă cu energie solară

Nora Dumitrescu

Cercetătorii clujeni vor să-și facă parc de energie regenerabilă cu fonduri europene

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit vineri cu fermierii bihoreni

Traian Dan

Compania Creative Concept din Mureș, afaceri de peste 400.000 de euro din obiecte de mobilier

Stefana Muresan

Politehniștii băimăreni au învățat cum să își facă un plan de afaceri

Nora Dumitrescu

Românii și italienii, cei mai ingrijorați de schimbările climatice

Ligia Voro

Investiții de peste 58 de milioane de lei în Sibiu: trasee pietonale și piste pentru bicicliști

Papuc Irina

Oameni de ştiinţă israelieni: “Credem că vom oferi într-un an un tratament complet pentru cancer”

redactia

Bosch a înregistrat o creștere puternică în România

Stefana Muresan

Vitacom Electronics face analiza mediului de business pentru tinerii antreprenori români

Ligia Voro

Consiliul județean a preluat un drum turistic din Cluj

Nora Dumitrescu

Studiul “Fii flexibil la birou!” sau altfel “Este lucrul doar de acasă cu adevărat o soluție?”

redactia

Marile investiții din Ardeal, în planul de relansare economică a țării

Nora Dumitrescu

Start-Up Nation 2018, aproape de lansare

Ligia Voro

Un primar din Covasna caută medic de familie pe Facebook. “Avem zonă frumoasă cu ape minerale”

redactia

În Munţii Făgăraş va fi realizat cel mai mare domeniu schiabil din România

Stefana Muresan

Tarom lansează o nouă cursă regulată, Chişinău-Timişoara, cu trei frecvenţe pe săptămână

Stefana Muresan

 Pădurea JYSK la Roșia Montană – o miniplanetă verde  

Ligia Voro

Peste 250 de milioane de euro pentru apa potabilă din județul Satu Mare

Traian Dan

Ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, invită autorităţile şi crescătorii români de animale la Pavilionul Franţei de la târgul Indagra 2019

Papuc Irina

Leave a Comment