Prețul de licitație al Castelului Wesselenyi din Jibou a scăzut de la 1,5 la 0,9 milioane de euro deoarece la oferta inițială nu au existat doritori.
Edificiul, care este cel mai mare în stil baroc din Transilvania, era scos la vânzare cu suma de 1,5 milioane, însă proprietarii şi-au dat seama că suma este prea mare, conform Știri din Sălaj.
Construit în 1810, cu o suprafaţă de 3.440 mp, aflat pe un teren de 1,3 ha, complexul cuprinde un palat baroc impunător, şase anexe de sec. XVIII – început de sec. XIX (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură) integrate într-un fost parc dendrologic de început de sec. XIX, reamenajat ca grădină botanică în anii ’70 şi renovat de-a lungul timpului.
După naţionalizare, a fost şcoală generală, liceu, internat, casa pionierilor, muzeul oraşului şi staţiunea experimentală a tinerilor naturalişti. În anii ‘90, diversele funcţiuni au dispărut, iar în 2010 în palat mai funcţiona Clubul Copiilor.
Exteriorul nu a suferit intervenţii majore recente. Interiorul, în schimb, a fost afectat. Mobila, sobele, tablourile şi obiectele decorative ce împodobeau până la jumătatea sec. XX încăperile palatului s-au pierdut.
Palatul şi o parte dintre anexe au fost retrocedate moştenitorilor, după un lung proces. Grădina Botanică nu a fost afectată de această decizie. Cripta familiei Wesselenyi, grajdul şi manejul au rămas în posesia Centrului de Cercetări Biologice care şi-a propus să le restaureze şi să le redea circuitului turistic.