Agricultura Antreprenori Bihor Producători Sanatate Slider Ultimele stiri

Laptele crud de măgăriță, mină de aur pentru doi bihoreni

Doi frați din Mierlău, județul Bihor, Cristian și Cosmin Cîmpan, fac bani frumoși dintr-o afacere la care puțini s-ar fi gândit: laptele de măgăriță, unicul lapte complet natural, similar laptelui matern. Laptele de măgăriță este cel mai scump de pe piață, ajungând să se vândă și cu 140 de lei litrul, fiind considerat un adevărat medicament.

Laptele de măgăriță, încă de pe vreamea lui Hipocrate, era recomandat pentru bolile de piele, chiar și antidot pentru otravă”, povestește Cristian Cîmpan, inițiatorul afacerii.

Începutul

Povestea „Fermei Măgărițelor” a început în urmă cu patru ani și jumătate, când Cristian și-a terminat studiile în Leadership-ul Afacerilor în Anglia. Întors acasă, în satul natal al bunicilor, Mierlău, situat la mai puțin de 15 kilometri de Băile Felix, s-a gândit să investească într-o afacere inedită. Prima dată a jonglat cu ideea de a-și face o fermă de lipitori, dar din cauza legislației și birocrației s-a lăsat păgubaș.

Laptele de măgăriță, o afacere bună

S-a reorientat spre o altă afacere inedită, unde nu avea concurență. „Prima dată m-am gândit la business. La 100 de lei litrul, cât costa laptele de măgăriță în vremea aceea, am zis că este o afacere bună. După aceea am început să mă informez cât lapte dă o măgăriță și cum se întreține”, spune tânărul antreprenor. Nu știa nimic despre măgărițe și laptele lor. Informațiile erau foarte puține și mai mult mituri. S-a interesat de unde poate cumpăra o măgăriță și în ce condiții trebuie întreținute. La început părea o nebunie, dar, cu timpul, s-a dovedit că a fost inspirat.

M-am uitat pe internet și am aflat despre un domn din Huedin care se ocupa cu creșterea măgărițelor. M-am gândit să demarez și eu o astfel de afacere. Am început cu o măgăriță pe care am cumpărat-o cu 200 de euro din Satu Mare. Când m-a văzut cu măgărița în poartă, familia credea că este o nebunie, iar cunoscuții se așteptau să dau faliment”, își amintește Cristian.

Încet, încet a cules tot mai multe informații despre creșterea măgărițelor și despre beneficiile laptelui de măgăriță. A fost și în Italia, unde este cea mai veche piață pentru laptele de măgăriță. Acolo, o fermă are peste 1.000 de măgărițe.

Și-au împărțit sarcinile

Cristian și fratele său Cosmin și-a împățit sarcinile și știu fiecare ce are de făcut. Cristian este cel care se ocupă cu managementul afacerii, de promovare, distribuție, și se asigură că laptele ajunge în siguranță la consumatori.

Fratele său, Cosmin, este cu munca, ocupându-se cu administrarea fermei. Știe cel mai bine cum trebuie întreținute animalele și ce trebuie să mănânce pentru ca laptele să aibă toate proprietățile. După cum spune Cristian, fratele său este foarte priceput, la 14 ani putea să demonteze un tractor și să-l asambleze la loc.

Eu eram cam neîncrezător și m-a rugat doar să-l ajut să-și aducă o măgăriță. Știam că măgărițele sunt bune doar pentru povară. Dar de fapt, ele sunt o minune”, recunoaște Cosmin.

Eu mă ocup cu administrarea fermei, am grijă ca să ajungă nutrețul pentru iarnă, și în special mă ocup de muls”, spune Cosmin.

Costul cu întreținerea măgărițelor este mai mare iarna. O măgăriță dă cel mult un litru de lapte pe zi, de aici rezultând și costul așa de mare al acestuia. „Cel mai bun lapte este cel muls în primele trei luni de lactație, când lizozimul din laptele de măgăriță este dublu, față de cel muls mai târziu”, explică Cosmin Cîmpan.

Laptele de măgăriță rezistă la frigider în stare crudă între 10 și 14 zile. Sterilizat și pasteurizat rezistă luni de zile, dar își mai pierde din proprietăți.

Nu i-a afectat criza Covid – 19

În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități circulației, Cristian și Cosmin Cîmpan au venit în întâmpinarea consumatorilor care doresc să-și întărească imunitatea cu lapte de măgăriță livrat direct la domiciliu. „Noi vă recomandăm să vă hrăniți sănătos cu produse naturale, să nu vă panicați și să fiți convinși că un organism bine hrănit are imunitate bună, iar în caz de contaminare trece cu mult mai ușor peste boală. Consumati produse tradiționale și dezinfectati-vă zilnic! Noi, țăranii, ne străduim să producem hrană sănătoasă și să v-o aducem acasă, dacă doriți”, scriau cei doi frați pe pagina de facebook Ferma Măgărițelor” la începerea restricțiilor.

Și criza nu i-a afectat deloc. „Vindem tot ce producem, 15 – 20 de litri pe zi. Litrul de lapte costă 100 de lei și 140 de lei Premium. Laptele Premium este cel obținut în primele trei luni de lactație și are dublu substanța lizozim (cea mai importantă substanță din laptele de măgăriță) care ajuta foarte mult la întărirea sistemului imunitar. Este unic în România, deoarece este oferit doar de „Ferma Măgărițelor”.

Laptele de măgăriță este livrat crud în județele: Arad, Cluj, Satu-Mare, dar și în toate zonele din țară de unde există solicitări.

De la una la 200 de măgărițe

Prima măgăriță cumpărată de Cristian de la Satu Mare în urmă cu patru ani și jumătate, Roxi, mai este și astăzi la ferma din Mierlău, fiind decanul de vârstă al stavei. Poate fi văzută jucându-se cu mânza provenită de la ea, Rozica, pe dealurile de la Mierlău. „În prezent avem, 125 de măgărițe cu lapte și 75 mânji și masculi, ferma totalizând circa 200 de capete”, precizează tânărul fermier.

Afacerea inițiată de cei doi frați se poate spune că, pe undeva, este o tradiție de familie. Tatăl celor doi a înființat, imediat după revoluție, cea mai mare fabrică de lapte din zonă, Cîmpăneii SRL. Criza din 2008 a băgat fabrica în insolvență. „După ceea ce s-a întâmplat cu fabrica lui taică-meu, nu credeam că mă voi mai apuca de afaceri cu lapte”, se destăinuie Cristian. Dar, potrivit proverbului: „Niciodată să nu spui nicodată”, iată că s-a întâmplat și „Ferma Măgărițelor” este o afacere de succes.

Planuri de viitor

Pentru viitor, cei doi frați se gândesc să producă și brânză din lapte de măgăriță, dar pentru aceasta trebuie să-și crească numărul de animale. Brânza din lapte de măgăriță se vinde cu 1.000 de euro kilogramul și pentru obținerea ei sunt necesari 25 de litri de lapte.

O astfel de afacere are tenismenul sârb Novak Djokovic, care are o fermă de măgărițe în Serbia, brânza de măgăriță produsă aici putând fi consumată în lanțul hotelier al acestuia.

O solicitare inedită au primit cei doi frați de la un spa din Cluj Napoca, care le-a solicitat lapte de măgăriță pentru spa. „Le trebuia 100 de litri de lapte, dar pentru asta ne trebuiau mai multe măgărițe. Nu am renunțat la idee pentru viitor, odată cu creșterea numărului de animale”, spune Cristian.

Un alt vis al celor doi este achiziția și a altor animale și păsări, într-o fermă care să poată fi vizitată. „De asemenea, vrem să aplicăm pentru un proiect prin care să înființăm o pensiune agroturistică. Peisajul în zonă este foarte fain și sunt sigur că nu vom duce lipsă de solicitări”, este de părere Cristian Cîmpan.

Beneficiile laptelui de măgăriță

Cei care sunt mai în vârstă își aduc aminte că bunicii le dădeau lapte de măgăriță pentru a le trece tusea. Medicii susțin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de Omega 3 și 6, nutrienți care se găsesc și în uleiul de pește, și poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

În plus, laptele de măgăriță conține cantități importante de acizi grași esențiali, ce lipsesc din dieta copiilor afectați de alergia la proteina din lapte de vacă. Acești copii dezvoltă o deficiență a PUFA n-3 (acizi grași polinesaturați) esențiali în dezvoltarea neurologică și cardiovasculară a bebelușilor.

Laptele de măgăriță conține și de 46 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă și de patru ori mai mult fier și foarte puține grăsimi. Mai mult, laptele de măgăriță are multă lactoză 7,4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutând la fixarea calciului în oase. Din acest motiv, el este recomandat și pentru femeile aflate la menopauză.

Legenda spune că inclusiv Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriță pentru a-și păstra frumusețea.

Laptele de măgăriță face adevărate minuni asupra siluetei și ar putea fi o soluție eficientă pentru a avea o stare bună de sănătate, potrivit cercetătorilor italieni.

Este recomandat tuturor persoanelor care s-au săturat să bea lapte degresat sau acelora ale căror stomacuri nu suportă laptele de soia.

Laptele de măgăriță este recomandat bebelușilor și copiilor cu alergie la proteina din lapte de vacă, alergii încrucișate sau alergii multiple (mediate sau non-mediate IgE), bebelușilor și copiilor cu dermatită atopică, persoanelor ce suferă de tuse măgărească, tuse persistentă sau alergică, persoanelor ce suferă de astm, persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Related posts

S-a lansat RePatriot App, aplicația care apropie românii de pretutindeni

Traian Dan

Marmot sarbatoreste 1 an in Romania

Ionut Oprea

Autostrada Iernut – Chețani, aproape de finalizare

Nora Dumitrescu

Aramis Invest și-a dezvoltat capacitățile de producţie şi de stocare, după o investiție de 55 de milioane de euro

Stefana Muresan

La Marghita se va construi o nouă Piață Agroalimentară din fonduri europene

Traian Dan

Metropola Cluj a intrat în parteneriat cu Hamburg, Rotterdam și Marsilia

Nora Dumitrescu

Unul din doi români angajați vrea să-și schimbe locul de muncă până la sfârșitul anului

Papuc Irina

Transavia construiește primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor din România

Nicolae Pop

BT conduce top 15 companii după valoarea tranzacționată la BVB

Ligia Voro

Angajări pe timp de criză: peste 100 de companii internaționale continuă să caute personal

Ion Surdu

Prelungire de mandate la Teraplast

Ligia Voro

Cecilia Tudor devine, de la 1 martie 2020, noul director de comunicare și responsabilitate socială aI Groupe Renault România

Nicolae Pop

Cinci ofertanți pentru contractul național de achiziție a autobuzelor electrice

Stefana Muresan

Companii din China, interesate de noile proiecte în valoare de peste 500 mil. euro din Cluj

redactia

O firmă din Satu Mare produce 700 de tone de paste pe an. Novita Impex, o afacere pornită în bucătăria unui apartament

Stefana Muresan

MedLife investește 5 milioane de euro în Ungaria. Este prima mutare a unei companii româneşti din sectorul medical privat în afara țării

redactia

Cercetare medicală de vârf la Centrul de Medicină Genomică din Timișoara

Transilvania Business

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

DAbo Doner, de 7 ani în România, și-a propus să nu iasă în pierdere în acest an

Traian Dan

ASF: Statutul de piață emergentă al BVB, un pas important pentru dezvoltarea economică

Ligia Voro

Tradiție și performanță la Facultatea de Farmacie

Stefana Muresan

Compania portugheză Coindu, furnizor de tapițerii pentru Audi, Volvo, BMW, Mercedes, Saab, 120 de posture vacante

Stefana Muresan

FOTO: Noutăţi despre proiectul Maurer Residence Târgu Mureş!

Ligia Voro

IKEA își închide de astăzi magazinele fizice și trece pe online

Papuc Irina

Leave a Comment