Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Laptele crud de măgăriță, mină de aur pentru doi bihoreni

Doi frați din Mierlău, județul Bihor, Cristian și Cosmin Cîmpan, fac bani frumoși dintr-o afacere la care puțini s-ar fi gândit: laptele de măgăriță, unicul lapte complet natural, similar laptelui matern. Laptele de măgăriță este cel mai scump de pe piață, ajungând să se vândă și cu 140 de lei litrul, fiind considerat un adevărat medicament.

Laptele de măgăriță, încă de pe vreamea lui Hipocrate, era recomandat pentru bolile de piele, chiar și antidot pentru otravă”, povestește Cristian Cîmpan, inițiatorul afacerii.

Începutul

Povestea „Fermei Măgărițelor” a început în urmă cu patru ani și jumătate, când Cristian și-a terminat studiile în Leadership-ul Afacerilor în Anglia. Întors acasă, în satul natal al bunicilor, Mierlău, situat la mai puțin de 15 kilometri de Băile Felix, s-a gândit să investească într-o afacere inedită. Prima dată a jonglat cu ideea de a-și face o fermă de lipitori, dar din cauza legislației și birocrației s-a lăsat păgubaș.

Laptele de măgăriță, o afacere bună

S-a reorientat spre o altă afacere inedită, unde nu avea concurență. „Prima dată m-am gândit la business. La 100 de lei litrul, cât costa laptele de măgăriță în vremea aceea, am zis că este o afacere bună. După aceea am început să mă informez cât lapte dă o măgăriță și cum se întreține”, spune tânărul antreprenor. Nu știa nimic despre măgărițe și laptele lor. Informațiile erau foarte puține și mai mult mituri. S-a interesat de unde poate cumpăra o măgăriță și în ce condiții trebuie întreținute. La început părea o nebunie, dar, cu timpul, s-a dovedit că a fost inspirat.

M-am uitat pe internet și am aflat despre un domn din Huedin care se ocupa cu creșterea măgărițelor. M-am gândit să demarez și eu o astfel de afacere. Am început cu o măgăriță pe care am cumpărat-o cu 200 de euro din Satu Mare. Când m-a văzut cu măgărița în poartă, familia credea că este o nebunie, iar cunoscuții se așteptau să dau faliment”, își amintește Cristian.

Încet, încet a cules tot mai multe informații despre creșterea măgărițelor și despre beneficiile laptelui de măgăriță. A fost și în Italia, unde este cea mai veche piață pentru laptele de măgăriță. Acolo, o fermă are peste 1.000 de măgărițe.

Și-au împărțit sarcinile

Cristian și fratele său Cosmin și-a împățit sarcinile și știu fiecare ce are de făcut. Cristian este cel care se ocupă cu managementul afacerii, de promovare, distribuție, și se asigură că laptele ajunge în siguranță la consumatori.

Fratele său, Cosmin, este cu munca, ocupându-se cu administrarea fermei. Știe cel mai bine cum trebuie întreținute animalele și ce trebuie să mănânce pentru ca laptele să aibă toate proprietățile. După cum spune Cristian, fratele său este foarte priceput, la 14 ani putea să demonteze un tractor și să-l asambleze la loc.

Eu eram cam neîncrezător și m-a rugat doar să-l ajut să-și aducă o măgăriță. Știam că măgărițele sunt bune doar pentru povară. Dar de fapt, ele sunt o minune”, recunoaște Cosmin.

Eu mă ocup cu administrarea fermei, am grijă ca să ajungă nutrețul pentru iarnă, și în special mă ocup de muls”, spune Cosmin.

Costul cu întreținerea măgărițelor este mai mare iarna. O măgăriță dă cel mult un litru de lapte pe zi, de aici rezultând și costul așa de mare al acestuia. „Cel mai bun lapte este cel muls în primele trei luni de lactație, când lizozimul din laptele de măgăriță este dublu, față de cel muls mai târziu”, explică Cosmin Cîmpan.

Laptele de măgăriță rezistă la frigider în stare crudă între 10 și 14 zile. Sterilizat și pasteurizat rezistă luni de zile, dar își mai pierde din proprietăți.

Nu i-a afectat criza Covid – 19

În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități circulației, Cristian și Cosmin Cîmpan au venit în întâmpinarea consumatorilor care doresc să-și întărească imunitatea cu lapte de măgăriță livrat direct la domiciliu. „Noi vă recomandăm să vă hrăniți sănătos cu produse naturale, să nu vă panicați și să fiți convinși că un organism bine hrănit are imunitate bună, iar în caz de contaminare trece cu mult mai ușor peste boală. Consumati produse tradiționale și dezinfectati-vă zilnic! Noi, țăranii, ne străduim să producem hrană sănătoasă și să v-o aducem acasă, dacă doriți”, scriau cei doi frați pe pagina de facebook Ferma Măgărițelor” la începerea restricțiilor.

Și criza nu i-a afectat deloc. „Vindem tot ce producem, 15 – 20 de litri pe zi. Litrul de lapte costă 100 de lei și 140 de lei Premium. Laptele Premium este cel obținut în primele trei luni de lactație și are dublu substanța lizozim (cea mai importantă substanță din laptele de măgăriță) care ajuta foarte mult la întărirea sistemului imunitar. Este unic în România, deoarece este oferit doar de „Ferma Măgărițelor”.

Laptele de măgăriță este livrat crud în județele: Arad, Cluj, Satu-Mare, dar și în toate zonele din țară de unde există solicitări.

De la una la 200 de măgărițe

Prima măgăriță cumpărată de Cristian de la Satu Mare în urmă cu patru ani și jumătate, Roxi, mai este și astăzi la ferma din Mierlău, fiind decanul de vârstă al stavei. Poate fi văzută jucându-se cu mânza provenită de la ea, Rozica, pe dealurile de la Mierlău. „În prezent avem, 125 de măgărițe cu lapte și 75 mânji și masculi, ferma totalizând circa 200 de capete”, precizează tânărul fermier.

Afacerea inițiată de cei doi frați se poate spune că, pe undeva, este o tradiție de familie. Tatăl celor doi a înființat, imediat după revoluție, cea mai mare fabrică de lapte din zonă, Cîmpăneii SRL. Criza din 2008 a băgat fabrica în insolvență. „După ceea ce s-a întâmplat cu fabrica lui taică-meu, nu credeam că mă voi mai apuca de afaceri cu lapte”, se destăinuie Cristian. Dar, potrivit proverbului: „Niciodată să nu spui nicodată”, iată că s-a întâmplat și „Ferma Măgărițelor” este o afacere de succes.

Planuri de viitor

Pentru viitor, cei doi frați se gândesc să producă și brânză din lapte de măgăriță, dar pentru aceasta trebuie să-și crească numărul de animale. Brânza din lapte de măgăriță se vinde cu 1.000 de euro kilogramul și pentru obținerea ei sunt necesari 25 de litri de lapte.

O astfel de afacere are tenismenul sârb Novak Djokovic, care are o fermă de măgărițe în Serbia, brânza de măgăriță produsă aici putând fi consumată în lanțul hotelier al acestuia.

O solicitare inedită au primit cei doi frați de la un spa din Cluj Napoca, care le-a solicitat lapte de măgăriță pentru spa. „Le trebuia 100 de litri de lapte, dar pentru asta ne trebuiau mai multe măgărițe. Nu am renunțat la idee pentru viitor, odată cu creșterea numărului de animale”, spune Cristian.

Un alt vis al celor doi este achiziția și a altor animale și păsări, într-o fermă care să poată fi vizitată. „De asemenea, vrem să aplicăm pentru un proiect prin care să înființăm o pensiune agroturistică. Peisajul în zonă este foarte fain și sunt sigur că nu vom duce lipsă de solicitări”, este de părere Cristian Cîmpan.

Beneficiile laptelui de măgăriță

Cei care sunt mai în vârstă își aduc aminte că bunicii le dădeau lapte de măgăriță pentru a le trece tusea. Medicii susțin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de Omega 3 și 6, nutrienți care se găsesc și în uleiul de pește, și poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

În plus, laptele de măgăriță conține cantități importante de acizi grași esențiali, ce lipsesc din dieta copiilor afectați de alergia la proteina din lapte de vacă. Acești copii dezvoltă o deficiență a PUFA n-3 (acizi grași polinesaturați) esențiali în dezvoltarea neurologică și cardiovasculară a bebelușilor.

Laptele de măgăriță conține și de 46 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă și de patru ori mai mult fier și foarte puține grăsimi. Mai mult, laptele de măgăriță are multă lactoză 7,4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutând la fixarea calciului în oase. Din acest motiv, el este recomandat și pentru femeile aflate la menopauză.

Legenda spune că inclusiv Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriță pentru a-și păstra frumusețea.

Laptele de măgăriță face adevărate minuni asupra siluetei și ar putea fi o soluție eficientă pentru a avea o stare bună de sănătate, potrivit cercetătorilor italieni.

Este recomandat tuturor persoanelor care s-au săturat să bea lapte degresat sau acelora ale căror stomacuri nu suportă laptele de soia.

Laptele de măgăriță este recomandat bebelușilor și copiilor cu alergie la proteina din lapte de vacă, alergii încrucișate sau alergii multiple (mediate sau non-mediate IgE), bebelușilor și copiilor cu dermatită atopică, persoanelor ce suferă de tuse măgărească, tuse persistentă sau alergică, persoanelor ce suferă de astm, persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rețeaua Besser Home a ieșit din "pandemie"

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] Diary Fragments in Search for a Sense: Via Transilvanica

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share