Educație Enjoy Transylvania HR/Joburi Judete Sibiu

[Enjoy Transylvania!] Sibiul pregătește „meseriile viitorului” prin învățământul dual și un mediu universitar dinamic

Datorită uneia dintre cele mai vechi universități din România, Sibiul s-a transformat într-un veritabil centru universitar, care atrage tineri din toată țara și din străinătate, în căutarea unei meserii de viitor. În 2019, pentru al cincilea an consecutiv, în licee sunt înființate clase în sistemul dual cu susținerea Primăriei și a investitorilor privați, ceea ce permite pregătirea tinerilor sibieni pentru meseriile de care are nevoie piața muncii.

ULBS, motorul de dezvoltare a Sibiului

Istoria Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) începe cu peste 225 de ani în urmă. Centrul universitar sibian s-a dezvoltat accelerat, astăzi realizând un proces de învățământ competitiv, corespunzător standardelor de calitate reglementate de Uniunea Europeană – ceea ce permite absolvenților să dobândească recunoaștere academică și profesională internațională. În cadrul Universității sunt promovate specializări unice în spațiul academic românesc, iar calificativul de grad de încredere ridicat recomandă ULBS ca pe o instituție puternică, implicată în creșterea calității procesului educațional.

În ultimul an ULBS a cunoscut o creștere rapidă și rezultate științifice valoroase. Astfel, vizibilitatea internațională a instituției a crescut, ajungând pe locul 7 din cele 24 de universități românești menționate în metarankingul anual referitor la prezența externă a universităților. „Scopul nostru este de a contribui la dezvoltarea științei, a cunoașterii și a societății”, menționează rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea în ultimul său raport de activitate.

Aceste valori sunt promovate în cadrul a nouă facultăți, create în urma restructurării organizaționale din anul 2012: Facultatea de Teologie, Facultatea de Drept, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Litere și Arte, Facultatea de Științe Socio-Umane, Facultatea de Științe, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, precum și Facultatea de Științe Economice.

Însă pe lângă misiunea de bază a unei universități, cea de educație și cercetare, abordarea antreprenorială a devenit pentru ULBS rezultatul schimbării modului în care tratează procesele sale de educație, cercetare și guvernanță, datorită transformărilor socio-economice la nivel național și global. Acest lucru se reflectă în multiplele parteneriate pe care ULBS pe de o parte și fiecare facultate pe de altă parte le are cu diverse companii prezente în Sibiu, instituții de stat sau de învățământ din țară și de peste hotare.

Este de menționat că ULBS deține cea mai modernă bibliotecă universitară din România. Acest lucru a devenit posibil odată cu inaugurarea noului sediu al bibliotecii în anul 2009 – un model de urmat prin introducerea tehnologiilor de calcul și comunicare de ultimă generație.

La începutul anului 2019 numărul total al studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență și master era de 13.950, iar cel al cadrelor didactice – de 671.

Învățământul dual – Sibiul găsește soluții pentru lipsa forței de muncă

Anul 2019 este al cincilea an de când în Sibiu se implementează învățământul dual. Școala de meserii de altă dată este ridicată astfel „la rang de rege” – după cum afirma primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, la începutul anului școlar. Municipalitatea a susținut fără ezitare dezvoltarea sistemului dual în acest an, având sprijinul important al investitorilor străini care activează în municipiu. În acest an școlar peste 280 de elevi urmează cursurile tehnice în sistem dual. Specializările sunt variate: sculer matrițer, electromecanic, operator mașini, confecționer produse textile, comerciant, bucătar, lucrător hotelier, ospătar și chelner, toate fiind meserii extrem de căutate în Sibiu.

Meseria este în continuare o brățară de aur, cea mai bună garanție a unui loc de muncă în viitor. Învățământul dual aduce înapoi respectul pentru meserii, oferă tinerilor o instruire temeinică, iar ulterior un loc de muncă decent și bine plătit.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

La Colegiul Tehnic „Independența”, spre exemplu, au fost create trei clase cu învățământ dual. Acest tip de studii înseamnă un proces educativ care se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice – este o formă de educație profesională răspândită în Germania. În acest an instituția colaborează cu opt firme care au decis să acorde burse elevilor care sunt gata să însușească o meserie: Continental (va acorda burse pentru 33 elevi), Brandl (14 elevi), Marquardt (10 elevi), ODU (10 elevi), Kuka (8 elevi), Wittenstein (7 elevi), Harting (6 elevi) și CBS (4 elevi). În cele trei clase elevii vor însuși următoarele meserii: electromecanic (utilaje și instalații industriale), operator la mașini cu comandă numerică și sculer matrițer.

Comparativ cu 2018, anul acesta au fost înregistrate de trei ori mai multe cereri din partea elevilor și părinților pentru a fi incluși într-o astfel de clasă la Colegiul Independența. Tinerii acceptați în aceste clase primesc burse de 500 de lei (dintre care 200 de lei oferiți de Primărie, iar 300 – de companie), iar la finalul fiecărui an cei mai buni vor primi burse de merit de 2.000, 1.500 și 1.000 de lei.

În municipiul Sibiu sistemul dual este implementat în următoarele instituții de învățământ: Colegiul Tehnic „Independența”, Liceul Tehnologic „A. Iancu”, Liceul Tehnologic „H. Coandă” și Colegiul Economic „G. Barițiu” și Colegiul Tehnic Cibinium. Primăria Sibiu pune la dispoziție spațiul din unitățile de învățământ și realizează investiții în liceele înscrise în acest program pentru a crea condițiile optime în laboratoare și ateliere.

(Articol publicat în ediția specială a TB86 – „ENJOY TRANSYLVANIA”! – mai/iunie 2019)

Related posts

Sibiul va găzdui un eveniment în cadrul celei mai mari reuniuni anuale de la Bruxelles dedicat politicii regionale

Ion Surdu

Amar pentru mierea românească

Traian Dan

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Transilvania Business

Sibiu: Acord de cooperare cu Suedia în domeniul promovării patrimoniului, culturii și turismului

Stefana Muresan

Compania AGRA’S din Alba a donat 1.000 de teste rapide, în valoare de 11.000 de euro, Spitalului Județean

Ion Surdu

Campanie Fundația Polisano – Cutii negre pentru mâinile copiilor, în școlile din Sibiu

redactia

Infrastructura de apă și canalizare în Transilvania: miliarde de euro pentru apă curată și sanitație

Ion Surdu

ADR Centru: IJJ Sibiu este beneficiarul unui contract peste un milion euro, prin Programul REGIO 2014-2020

Stefana Muresan

Together for great business – Automotive Expo 2018

Ligia Voro

CJ Sibiu, demersuri pentru noul spital judetean

Stefana Muresan

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are un nou rector: Sorin Radu

Papuc Irina

Autostrada Sibiu-Pitești, finalizată în 2025

Stefana Muresan

Constantin Pogăcean: „Va fi o restartare, important e să nu vină altcineva să ne fure startul”

Transilvania Business

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 8: Oprea Avicom și Puiul de Crăiești. Succesul construit pas cu pas

Transilvania Business

Antreprenorul Mircea Bulboacă din Sibiu, afaceri de 100 de mil. euro cu constructorul CON-A

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Covasna county – Land of Mineral Water

Transilvania Business

Marquardt donează peste 22.000 de euro pentru Spitalul Județean Sibiu

Ion Surdu

Sibiu – adding flavour to Europe

Stefana Muresan

Cum s-a mobilizat comunitatea din Mediaș pentru a susține spitalul din localitate

Papuc Irina

Kuka Automatizare România a inaugurat noul sediu din Sibiu

redactia

Primăria Sibiu vrea să extindă zonele de parcări cu plată

Papuc Irina

Continental Sibiu se extinde: un spațiu de producție și un centru de cercetare vor fi inaugurate până la final de an

Papuc Irina

Angajări pe timp de criză: peste 100 de companii internaționale continuă să caute personal

Ion Surdu

Festivalul George Enescu ajunge la Sibiu

Stefana Muresan

Leave a Comment