Bistrița-Năsăud Comunitate Enjoy Transylvania Investitii Judete Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Emil Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud: „Nu există niciun secret, doar voință, implicare, muncă, fapte concrete!”

Am vrut să trecem munții și să ne-ndreptăm spre altă destinație, dar nu am putut să facem asta, până nu am aflat care este secretul dezvoltării acestui județ!

„Nu există niciun secret, doar voință, implicare, muncă, fapte concrete!”- a spus Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăriile din județ au făcut în ultimii 6 ani, investiții publice care depășesc 1.3 miliarde de euro, adică peste 5.700 euro/cap de locuitor.

Este de departe cea mai mare rată de investiții publice din România!

Vrem să aducem satele mai aproape de orașe, prin dezvoltarea și modernizarea lor, păstrând autenticitarea locală.

Așadar, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a făcut investiții majore în infrastructură, începând din 2012.

La capitolul drumuri județene:

  • 2012 – 2016: 192,5 km modernizați, 2016 – 2018, alți 136,5 km modernizați.
  • în execuție: 102,1 km.
  • lucrări ce urmează a fi scoase la licitație din bugetul Consiliului Județean: 91,6 km.
  • lucrări ce urmează a fi scoase la licitație, finanțate din fonduri europene: 88,77 km.
  • fonduri europene obținute pentru finanțarea unor lucrări deja realizate: 153,2 km. Un total de 52,6 milioane euro.

Din 2012, până în prezent am modernizat și avem în lucru modernizarea a 431 km drumuri județene cu 503 milioane lei (108,2 milioane euro).

Alături de primăriile din județ am reușit să atragem finanțări pentru modernizarea (asfaltarea) a 757,7 km de drumuri comunale, ulițe și străzi și a 745 km drumuri agricole și forestiere.

În total, în județul Bistrița-Năsăud au fost depuse și au primit finanțare din fonduri europene peste 3.000 de proiecte.

Din punct de vedere al Bugetului Consiliului Județean pe anul 2019, acesta este mult mai generos comparativ cu cel de anul trecut.

  • 2018 – 137 milioane de lei
  • 2019 – 183 milioane lei

Diferență: 46 milioane lei (33%)

În 2019, 75% din bugetul Consiliului Județean este destinat finanțării a 166 de obiective de investiții.

Infrastructură de apă și canalizare: 1 miliard lei (238 milioane euro)

“Vrem să avem unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din Transilvania”- Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud:

Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu echipa managerială a Spitalului Județean de Urgență Bistrița a reușit să transforme spitalul într-un exemplu de reușită și bune practici. „Sănătatea este înainte de toate! Vrem să avem unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din Transilvania. Astfel, am atras investiții și am alocat de la bugetul județului peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sistemului sanitar din județul Bistrița-Năsăud. Toate aceste investiții au atras medici specialiști, care lasă marile centre universitare și vin în județul nostru să profeseze, pentru a asigura servicii medicale de calitate”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Astfel, a fost finalizată construcția celui mai modern Bloc Operator Centralizat din România, a fost modernizată Secția de Oncologie și Secția de Obstetrică și Neonatologie, precum și construcția și dotarea noii Secții de chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. De asemenea, alături de o echipă performantă s-a reușit modernizarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație a Policlinicii Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Ce urmează? Până la finalul verii, cu o investiție de circa 4 milioane de euro, una dintre secțiile vitale pentru orice Spital, cea de Terapie Intensivă, va fi extinsă, dotată și modernizată în integralitate. În urma acestei investiții, județul Bistrița-Năsăud va beneficia de una dintre cele mai moderne secții ATI din Europa. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va derula alte proiecte pentru modernizarea infrastructurii de sănătate, după ce preşedintele Emil Radu Moldovan şi viceprim-ministrul Daniel Suciu au parafat două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Primul proiect semnat este cel de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Prin acest proiect, una dintre cele mai aglomerate secții ale Spitalului Județean va ajunge de la 280 mp în prezent la 1.414 mp după modernizare. Secţia va fi dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, pentru a oferi servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Automat vor scădea timpii necesari pentru diagnosticare și tratament, va crește calitatea actului medical și se vor reduce infecțiile nosocomiale. Investiția va facilita accesul la serviciile medicale de urgență pentru persoanele cu dizabilități.

„Consiliul Judeţean, din bugetul propriu, pe lângă cofinanţările prevăzute de lege la cele două proiecte finanţate prin POR, va finanţa integral, cu 1,7 milioane de euro, construcţia heliportului. E un proiect care vine în completarea extinderii şi modernizării UPU. Cu construcţia acestui heliport, vom reduce consistent timpul de transfer al bolnavilor aflaţi într-o situaţie gravă către clinici de specialitate”, a precizat preşedintele CJ Radu Moldovan.

Cel de al doilea proiect semnat a vizat reabilitarea termică și modernizarea Secțiilor de boli infecțioase, recuperare, oncologie și dermato-venerice de pe Strada Alba Iulia. Printre lucrările prevăzute sunt consolidarea clădirilor, restaurarea elementelor arhitecturale şi a componentelor artistice, refacerea finisajelor interioare și exterioare și repararea elementelor de construcţie ale faţadei, lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii și a sistemului de încălzire, a instalațiilor electrice și a tâmplăriei interioare, precum și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi.

De asemenea, la Bistrița a fost edificat primul bloc de locuințe ANL pentru tinerii specialiști în sănătate. „În Spitalul Județean de Urgență Bistrița sunt angajați 163 de medici, dintre care 39 au venit doar în ultimul an. Am propus Guvernului României acest proiect pilot, prin care tinerii medici sunt stimulați să rămână în țara noastră. Pe modelul Bistriței, mai multe județe din România au solicitat construcția unor astfel de locuințe de serviciu”, a subliniat Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Lucrurile nu se opresc aici!

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pune bazele celui mai important proiect sportiv din istoria județului, Complexul Sportiv din Wonderland, după ce a demonstrat că sportul are un loc aparte în județ.

Prin demersul Consiliului Județean, cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, va fi construit un stadion la standarde europene cu 12.000 de locuri, o sală polivalentă cu o capacitate de 2.675 de locuri, cu dotări de alimentație publică și spații comerciale și vor fi amenajate terenuri de minifotbal, baschet, tenis și o pistă de alergare sprint.

În același complex, urmează să fie construit și un teren sintetic în jurul căruia va fi o pista de atletism omologată de Federația Română de Atletism, cu o tribună de 600 de locuri.

Într-adevăr, un proiect inedit, polivalent, sănătos, pe care am vrea să îl vedem în fiecare județ din România.

Înainte de încheiere…

Un popor fără cultură este un popor fără identitate și șanse de dezvoltare. În perioada 2012-2016, cultura a primit respectul cuvenit, instituțiile de cultură sunt în „casă nouă”, iar Bistrița-Năsăud are inclusiv cinematograf 3D, în cadrul Centrului Cultural Dacia.

… și tot nu am reușit să spunem totul despre Bistrița-Năsăud!

Vă zicem doar că merită să îl vizitați și să-l descoperiți!

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Related posts

Kathrein, o nouă facilitate de producție de 5.000 mp în Timișoara

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Enjoy! O călătorie senzorială prin memoriile culturale ale Transilvaniei

redactia

„Săptămâna Pădurii Transilvania”: Asociația Tășuleasa Social organizează cea mai mare împădurire de până acum. Oricine poate participa

Papuc Irina

Managerul Sfara Tours, în fruntea patronatului de turism din Nord-Vest

Nora Dumitrescu

Se redeschid ștrandurile și piscinele din Băile Felix și din Băile 1 Mai

Traian Dan

Cea mai veche fabrică din Cluj, Remarul 16 Februarie, cifră de afaceri de 73,5 mil. lei, în creştere cu 112%

Stefana Muresan

Orașele Ardealului au cea mai bună guvernare electronică din țară

Nora Dumitrescu

Portal regional al ADR Centru pentru propuneri de proiecte

Ligia Voro

Americanii modernizează Baza aeriană de la Câmpia Turzii. Investiții de 35 de milioane de dolari

redactia

NTT DATA anunță lansarea raportului pe tema Covid-19: “Reîntoarcerea la valorile noastre pe timp de criză”

Nicolae Pop

Muzeul ASTRA, trei stele în Ghidul Michelin

Stefana Muresan

Start-Up Nation: Banca Transilvania oferă credite punte şi pachet de servicii antreprenorilor

Stefana Muresan

Laptopurile, cele mai căutate electronice de către români în timpul crizei Corona

Traian Dan

Două noi loturi din Autostrada Transilvania, scoase la licitație: 25 km, 240 mil. €

Stefana Muresan

Ion Țiriac vrea să organizeze la Cluj Napoca cel mai mare turneu de tenis feminin din istoria României. Premii de 1 milion de euro

redactia

Zboruri charter spre Tunisia, operate de compania aeriană Nouvelair de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: Remus Aurel Bența – Antreprenoriat și inovație

Ligia Voro

Air Bucharest reia zborurile charter spre Turcia și Egipt de pe Aeroportul din Sibiu

Ion Surdu

Școală duală din Cluj-Napoca, cu 11 firme româneşti, germane, olandeze şi franceze partenere

Stefana Muresan

Veranda Shop & Stay Obor, livrat de Optim PM

Ionut Oprea

Orașul în care companiile private investesc peste un milion de euro pentru a-l face primul ”SMART City” din România

Stefana Muresan

Top cele mai vândute mărci în primele două luni din 2019

Stefana Muresan

Chinezii vor finaliza centura Zalăului

Nora Dumitrescu

De la 1 ianuarie 2021 autoturismele cu volan pe partea dreaptă nu vor mai primi cartea de identitate a autovehiculului

Gruita Ienasoiu

Leave a Comment