Banci Finante-banci Fonduri Europene Ultimele stiri

Acces la finanțare pentru IMM-uri, autorități locale sau proiecte de infrastructură. Statul vrea să creeze Banca Națională de Dezvoltare

Guvernul Orban propune crearea unei bănci a statului cu scopul declarat de a facilita accesul la finanțare pentru mediul privat și cel public, dar și pentru furnizarea serviciilor de consultanță și de asistență tehnică. În Planul Național de Investiții și Relansare Economică scrie că aceasta s-ar numi Banca Națională de Dezvoltare și că aceasta nu va atrage depozite de la populație, pentru a nu concura cu băncile comerciale. Însă scopul creării noii instituții este acela de a rezolva „disfuncționalitățile pieței financiare”.

Principalele disfuncționalități ale pieței financiare legate de cerere includ: (i) acces limitat la finanțare din cauza subcapitalizării companiilor mici; (ii) acces insuficient la finanțare din cauza lipsei sau a nivelului limitat al garanției eligibile; (iii) lipsa cunoștințelor companiilor din România cu privire la instrumentele de finanțare, garanție și de participare la capital (tip equity) care sunt disponibile la nivel național și la nivelul UE; (iv) potențial insuficient de generare de venituri și/sau profitabilitate în unele domenii cheie de investiții, cum ar fi proiecte de valori mari care nu generează venituri (cercetare, transport public, infrastructură de asistență medicală pe scară largă) și (v) capacități insuficiente de pregătire a planurilor de afaceri și a bugetelor acceptabile de către bănci, pentru a accesa atât credite comerciale/bancare, cât și instrumente financiare finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) – se menționează în planul guvernului.

Astfel, executivul propune un model de afaceri pentru perioada 2022 -2026 prin care se acoperă decalajele de finanțare în proporție de cca. 23%. În același document se menționează că decalajele medii de finanțare identificate sunt estimate la circa 26 de miliarde de euro:

  • IMM-uri: 5,1 miliarde euro
  • Cercetare-dezvoltare: 1,6 miliarde euro
  • Agricultură: 2,3 miliarde euro
  • Autorități locale: 6,3 miliarde euro
  • Proiecte mari de infrastructură: 8,9 miliarde euro
  • Eficiență energetică: 1,8 miliarde euro

BND se va înființa ca o instituție de dezvoltare cu drepturi depline, organizată sub forma unei societăți pe acțiuni, în baza unui act normativ separat. BND va fi o bancă deținută integral de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, și va desfășura activități financiare, în special în nume și cont propriu, în limita obiectului de activitate autorizat de Banca Națională a României (BNR), dar și cu mandat din partea statului, pentru activități cum ar fi cea de administrator de Fond al Fondurilor (Holding Fund Manager) și cele din cadrul Fondului Inițiativei celor Trei Mări, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.
BND va acționa în primul rând ca un intermediar financiar având ca scop atenuarea disfuncționalităților pieței financiare și a decalajelor de finanțare identificate, precum și creșterea absorbției fondurilor structurale ale Uniunii Europene (UE)”, se menționează în planul guvernului.

De asemenea, viitoarea instituție bancară își va obține veniturile, potrivit Planului, din dobânzi, comisioane sau împrumuturi.

Conform evaluării, se estimează că banca va deveni funcțională la sfârșitul anului 2021/începutul anului 2022, în condițiile în care se respectă termenele de implementare și luând în considerare că evoluțiile legate de programul InvestEU depind de negocierile privind următorul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027, BND ar putea fi eligibilă pentru apelul din 2024.

Etape de parcurs în procesul de înființare a BND:

a) Inițierea procedurii de notificare a proiectului către Comisia Europeană (durată estimată pentru obținerea deciziei de la CE: între 6-9 luni),

b) Aprobarea cadrului legal aplicabil băncilor naționale de dezvoltare, respectiv a proiectului de Ordonanță pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare din România

c) Demararea proiectului pentru înființarea propriu-zisă a BND (autorizare BNR, respectarea cerințelor în materie de ajutor de stat, crearea cadrului procedural și operațional, inclusiv IT, etc.) cu finanțare deja alocată de la Comisia Europeană (prin SRSS), în valoare de 500.000 Euro, cu termen de implementare cca 18 luni.

d) SRSS a demarat procedura de achiziție a firmei de consultanță pentru începerea proiectului privind înființarea propriu-zisă a băncii.

Related posts

Nord Conforest va ridica Pădurea Clujenilor cu 4,5 milioane euro

Nora Dumitrescu

Alba: Fostul patron al Supremia Grup, Levente Bara, investiție de 3 milioane de euro într-o nouă fabrică

Stefana Muresan

Viitorii economiști ai Clujului au vândut mobilă de lux în mediul virtual

Nora Dumitrescu

Primul spital privat cu servicii integrate, Regina Maria, aproape finalizat. Investiție de peste 15 mil. euro

redactia

Clujenii de la Untold au vândut 10.000 de abonamente la Neversea

Nora Dumitrescu

FOTO: STEMsylvania – Școala de vară ce pregăteștii tinerii pentru viitor

Ligia Voro

Viorel Stegar, fermierul cu drag de animale din Bistra Mureșului

Stefana Muresan

Jumbo se alatura West Park Retail

Stefana Muresan

FESTIVITATE ANIVERSARĂ LA USAMV CLUJ-NAPOCA: O JUMĂTATE DE SECOL DE VIAȚĂ PENTRU FACULTATEA DE ZOOTEHNIE ȘI BIOTEHNOLOGII

Stefana Muresan

Strada Bună Ziua din Cluj, modernizată cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Infrastructură navală nouă, drumuri și căi ferate de 90 mil. euro în portul Galați. Finanțare din fonduri europene

redactia

Altex și-a redeschis magazinele din Cluj

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Brașovul, atractiv pentru investiții naționale și internaționale

Transilvania Business

Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

Gruita Ienasoiu

Veklury (Remdesivir) – primul medicament autorizat în UE pentru tratamentul COVID – 19

Gruita Ienasoiu

Somplast SA Năsăud, proiect de 4 milioane de euro

Stefana Muresan

Incidentele cibernetice, în topul riscurilor de care companiile se tem, arată studiul anual Allianz Risk Barometer

Papuc Irina

Secretar de stat: Programul Start-Up Nation va avea un buget de aproape un miliard de lei în 2020

Papuc Irina

Rompetrol sprijină lupta împotriva COVID-19 în România

Ligia Voro

Comisia Europeană susţine continuarea finanţării de 1,13 miliarde euro pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii feroviare

Stefana Muresan

Testare COVID-19 în sistem pool-testing la Satu Mare, susținută de antreprenorii locali

Ligia Voro

Corina Crețu: Progrese în implementarea programelor operaționale în regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Aéroports de la Côte d’Azur: AG Real Estate, CityGate and Sheraton for first phase of Airport Promenade

Ionut Oprea

Electrica, licență pentru furnizarea de gaze naturale în următoarele săptămâni

Stefana Muresan

Leave a Comment