Banci Finante-banci Fonduri Europene Ultimele stiri

Acces la finanțare pentru IMM-uri, autorități locale sau proiecte de infrastructură. Statul vrea să creeze Banca Națională de Dezvoltare

Guvernul Orban propune crearea unei bănci a statului cu scopul declarat de a facilita accesul la finanțare pentru mediul privat și cel public, dar și pentru furnizarea serviciilor de consultanță și de asistență tehnică. În Planul Național de Investiții și Relansare Economică scrie că aceasta s-ar numi Banca Națională de Dezvoltare și că aceasta nu va atrage depozite de la populație, pentru a nu concura cu băncile comerciale. Însă scopul creării noii instituții este acela de a rezolva „disfuncționalitățile pieței financiare”.

Principalele disfuncționalități ale pieței financiare legate de cerere includ: (i) acces limitat la finanțare din cauza subcapitalizării companiilor mici; (ii) acces insuficient la finanțare din cauza lipsei sau a nivelului limitat al garanției eligibile; (iii) lipsa cunoștințelor companiilor din România cu privire la instrumentele de finanțare, garanție și de participare la capital (tip equity) care sunt disponibile la nivel național și la nivelul UE; (iv) potențial insuficient de generare de venituri și/sau profitabilitate în unele domenii cheie de investiții, cum ar fi proiecte de valori mari care nu generează venituri (cercetare, transport public, infrastructură de asistență medicală pe scară largă) și (v) capacități insuficiente de pregătire a planurilor de afaceri și a bugetelor acceptabile de către bănci, pentru a accesa atât credite comerciale/bancare, cât și instrumente financiare finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) – se menționează în planul guvernului.

Astfel, executivul propune un model de afaceri pentru perioada 2022 -2026 prin care se acoperă decalajele de finanțare în proporție de cca. 23%. În același document se menționează că decalajele medii de finanțare identificate sunt estimate la circa 26 de miliarde de euro:

  • IMM-uri: 5,1 miliarde euro
  • Cercetare-dezvoltare: 1,6 miliarde euro
  • Agricultură: 2,3 miliarde euro
  • Autorități locale: 6,3 miliarde euro
  • Proiecte mari de infrastructură: 8,9 miliarde euro
  • Eficiență energetică: 1,8 miliarde euro

BND se va înființa ca o instituție de dezvoltare cu drepturi depline, organizată sub forma unei societăți pe acțiuni, în baza unui act normativ separat. BND va fi o bancă deținută integral de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, și va desfășura activități financiare, în special în nume și cont propriu, în limita obiectului de activitate autorizat de Banca Națională a României (BNR), dar și cu mandat din partea statului, pentru activități cum ar fi cea de administrator de Fond al Fondurilor (Holding Fund Manager) și cele din cadrul Fondului Inițiativei celor Trei Mări, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.
BND va acționa în primul rând ca un intermediar financiar având ca scop atenuarea disfuncționalităților pieței financiare și a decalajelor de finanțare identificate, precum și creșterea absorbției fondurilor structurale ale Uniunii Europene (UE)”, se menționează în planul guvernului.

De asemenea, viitoarea instituție bancară își va obține veniturile, potrivit Planului, din dobânzi, comisioane sau împrumuturi.

Conform evaluării, se estimează că banca va deveni funcțională la sfârșitul anului 2021/începutul anului 2022, în condițiile în care se respectă termenele de implementare și luând în considerare că evoluțiile legate de programul InvestEU depind de negocierile privind următorul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027, BND ar putea fi eligibilă pentru apelul din 2024.

Etape de parcurs în procesul de înființare a BND:

a) Inițierea procedurii de notificare a proiectului către Comisia Europeană (durată estimată pentru obținerea deciziei de la CE: între 6-9 luni),

b) Aprobarea cadrului legal aplicabil băncilor naționale de dezvoltare, respectiv a proiectului de Ordonanță pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare din România

c) Demararea proiectului pentru înființarea propriu-zisă a BND (autorizare BNR, respectarea cerințelor în materie de ajutor de stat, crearea cadrului procedural și operațional, inclusiv IT, etc.) cu finanțare deja alocată de la Comisia Europeană (prin SRSS), în valoare de 500.000 Euro, cu termen de implementare cca 18 luni.

d) SRSS a demarat procedura de achiziție a firmei de consultanță pentru începerea proiectului privind înființarea propriu-zisă a băncii.

Related posts

Erste şi Banca Transilvania, cele mai mari creşteri dintre instituţiile bancare listate

Stefana Muresan

PRIMER: Ce ar trebui sa stie pacientii despre mecanismului de serializare si verificare a medicamentelor

redactia

Vinurile de Carastelec, promovate de un restaurant Michelin

Nora Dumitrescu

CBRE lansează Proptech Index 2019: În România, clădirile de birouri sunt pregătite pentru această strategie

Ligia Voro

Fonduri europene de aproape 846 de mil. euro pentru beneficiarii PNDR 2020

Stefana Muresan

Clinicile Medici’s Timișoara investesc 1,5 milioane de euro în aparatură medicală modernă și în noua clinică de top ”Medici’s Academica”

Stefana Muresan

Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri – Partea I

Ligia Voro

Florin Buicu: “Ne dorim, prin noua Lege a Sănătății, un cadru predictibil, transparent”

Stefana Muresan

Bucharest Technology Week 2018 a conectat 19.907 de oameni cu tehnologia

Stefana Muresan

Podul Centenarului, unic în România, inaugurat la Oradea. Investiție de 3,3 mil. euro, cu finanțare europeană

redactia

129 milioane euro, bani europeni, pentru facilitarea accesului la apă. Printre beneficiari locuitorii din: Bistrița-Năsăud, Brașov și Hunedoara

Stefana Muresan

Piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) în trimestrul IV 2016

Ligia Voro

Antrepriză de construcţii la nivelul CNAIR care va prelua şantierele rezultate în urma unor rezilieri

Stefana Muresan

Piețele agro ale Sălajului se mută pe internet

Nora Dumitrescu

Licitația pentru realizarea studiilor la centura metropolitană a Clujului, adjudecată de firma Consitrans din București

Stefana Muresan

Peste 201 milioane euro, fonduri europene, pentru modernizarea căii ferate dintre Sighişoara şi Coşlariu

Stefana Muresan

Situația investițiilor publice din Sibiu: Peste 20 de șantiere deschise

Ion Surdu

Investitorii francezi din România: Impactul crizei Covid-19 asupra cifrei de afaceri va fi „destul de limitat”

Ion Surdu

Sibiu: Una dintre cele mai mari firme de construcții din țară va finaliza lucrările de modernizare a Stadionului Municipal

Ion Surdu

Expoziție de machete între cele două terminale ale Aeroportului Cluj

Nora Dumitrescu

BCR, profit net de peste un miliard de lei

Stefana Muresan

Lanțul clujean La Casa s-a extins în șapte județe din Ardeal

Nora Dumitrescu

Goldring a asistat Artprint, a V-a companie care face pasul pe piața de capital în 2020

Ligia Voro

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea AdePlast de către Sika România

Papuc Irina

Leave a Comment