Construirea a opt depozite regionale, acordarea a câte 6.000 de euro pentru achiziţionarea de kit-uri pentru irigaţii, sprijin pentru tinerii fermieri şi construirea Canalului Siret-Bărăgan: aceste lucruri sunt prevăzute în Planul de relansare a economiei, propus de Guvern la capitolul dedicat agriculturii. Planul a fost prezentat miercuri, 1 iulie, la București.
Astfel, documentul include finanţarea depozitelor de comercializare a produselor agricole, având ca obiectiv construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investiţiei este estimată la 120 milioane de euro. De asemenea, guvernul vrea să acorde granturi pentru achiziţia de echipamente pentru irigaţii – achiziţia de kit-uri pentru irigaţii – 6000 euro/beneficiar. Bugetul a fost stabilit la 48 milioane euro.
Pentru dezvoltarea antreprenoriatului în mediul rural, în plan sunt menționate granturi pentru sprijinirea directă a activităţilor de procesare şi de distribuţie a produselor agricole obţinute de micii producători. Aceștia ar urma să aibă ocazia să obțină 40.000 euro pentru 2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Bugetul total este de 200 milioane euro.
Tot ca intenție de sprijin este prevăzută și instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat, cu un buget estimativ de 42 milioane euro, jumătate din sumă fiind pentru tinerii din afara graniţelor în scopul reîntoarcerii în ţară a celor cu experienţă şi formare în domeniul agricol.
În ceea ce priveşte infrastructura agricolă de irgaţii, măsurile luate în calcul de Guvern sunt:
•Reabilitarea infrastructurii de irigaţii – investiţii în reabilitarea a 138 amenajări de irigaţii, ce deservesc o suprafaţă de aprox. 2.4 milioane ha. Valoarea lucrărilor de investiţii în infrastructura de irigaţii: 3.4 miliarde euro
•Construirea Canalului Siret-Bărăgan prin reluarea procesului investiţional pentru tronsoanele 1-3 din cadrul etapei I.
•Etapa I – aprox. 50 km până la limita sudică a judeţului Vrancea – pentru această etapă studiile şi proiectarea sunt finalizate, iar execuţia poate fi reluată; Pentru etapa I de execuţie, costurile totale sunt estimate la 83,67 milioane euro.
•Etapa a II-a – aprox. 140 km pe teritoriul judeţelor Brăila, Buzău şi Ialomiţa până la debuşarea în acumularea Dridu – pentru această etapă sunt necesare studiile de fezabilitate şi proiectarea.
•Reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj – investiţii în reabilitarea a 443 amenajări de desecare-drenaj, care deservesc o suprafaţă de 2.838.674ha. Valoarea lucrărilor de investiţii in amenajari de desecare: 1,1 miliarde euro
•Amenajări de combatere a eroziunii solului – investiţii în reabilitarea a 220 amenajări de combaterea eroziunii solului , care deservesc o suprafaţa de 500 000 ha. Valoarea estimativa a lucrărilor de combatere a eroziunii solului: 500 milioane euro.