Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Palatul Culturii din Târgu Mureș – peste 100 de ani de artă şi multiculturalitate

Palatul Culturii din Târgu Mureş, poate cea mai valoroasă clădire din municipiul reşedinţă de judeţ, este administrat de Muzeul Județean Mureș, instituţie care este finanţată de Consiliul Judeţean Mureş.

În cadrul acestui edificiu splendid, reprezentativ pentru stilul arhitectonic Art Nouveau, sunt amenajate galeriile de artă și expozițiile temporare ale muzeului. Galeriile permanente cuprind: Galeria de Artă Românească Modernă, aripa dreaptă, etajul III, Galeria de Artă Clasică Maghiară: Lumini și Umbre, aripa stângă, etajul III, Galeria Ion Vlasiu, aripa dreaptă, etajul III, Galeria Donația Elisabeta si Gheorghe David, aripa dreaptă, etajul II, Galeria Dósa Géza, aripa dreaptă, etajul II. În plus se pot vizita Sala Oglinzilor, Camera memorială György Bernády, Sala Secession, Sala de Concerte, Sala Mică. În cadrul Palatului Culturii din Târgu Mureş sunt organizate principalele evenimente culturale din judeţ: concerte, festivaluri de muzică, teatru, congrese.

Însă în ultimii ani, în Palatul Culturii, au fost organizate şi expoziţii naţionale sau internaţionale. Aşa au fost expoziţia ”Aurul și Argintul Antic a României”, ”Expoziția de gravuri, Durer, Mantegna, Hogarth”, care a prezentat cele mai frumoase gravuri ale Muzeului de Artă din Budapesta, sau expoziția „Culorile Arcadiei. Capodopere din colecția Zichy a Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta”, care au putut fi vizionate pentru prima dată în România, în perioada 18 mai – 31 august 2017 în patru săli aflate la cel de-al II-lea etaj al Palatului Culturii din Tîrgu Mureș.

Filarmonica de Stat din Târgu Mureş

Înfiinţată de Guvernul României în anul 1950 prin strădania unor muzicieni de excepţie precum Zeno Vancea şi Kozma Géza, de peste şase decenii instituţia este rânduită să-şi dedice întreaga activitate susţinerii de concerte simfonice, vocal-simfonice, operă în concert, corale, camerale şi educative, în vederea educării gustului pentru frumos al tuturor locuitorilor de aici. De la înfiinţare şi până în clipa de faţă Filarmonica are alături de ea un public minunat, un public exigent dar foarte cald şi care a răsplătit întotdeauna efortul pe care îl face în promovarea adevăratelor valori ale artei sunetelor. Pe parcursul întregii existenţe s-a bucurat de sprijinul direct şi nemijlocit al Consiliului  Judeţean  Mureş care asigură baza materială şi financiară necesară bunei funcţionări a instituţiei.

An de an, Filarmonica organizează trei festivaluri de anvergură: Zilele Muzicale Târgumureşene, Festivalul Internaţional In memoriam Constantin Silvestri (n.a. Constantin Silvestri, n. 31 mai 1913, București – d. 23 februarie 1969, Londra, a fost un dirijor, compozitor și pianist român, stabilit în Anglia din 1957 și naturalizat ca cetățean britanic din 1967. A fost absolvent de compoziție la Târgu Mureș la clasa lui Zeno Vancea și pian cu Piroska Metz și Rudolf Ziszman) şi Musica Sacra, la care se adaugă concerte îndrăgite cum sunt cele cu muzică din filme sau concertele extraordinare de Paşti şi Crăciun.

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – May/June 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture - A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Articolul următor

80.000 de hărți turistice ilustrate ale județului Bihor, distribuite gratuit

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share