Investitii Judete Sanatate Ultimele stiri

Viitorul spital județean al Sibiului va fi cea mai mare lucrare din ultimii 30 de ani. Investiția de 500 de milioane de euro a început cu aprobarea SF

Aproximativ 500 de milioane de euro sunt necesari pentru realizarea construicției viitorului spital județean al Sibiului, ceea ce, potrivit șefilor județului, ar fi cea mai mare lucrare de investiție de după Revoluție. Consiliul Județean Sibiu a aprobat joi, 30 iulie, Studiul de fezabilitate în prezența primelor persoane din Guvernul României. Urmează alte etape birocratice, până la solicitarea fondurilor europene.

Consiliul Județean Sibiu a recepționat luna aceasta Studiul de fezabilitate care stabilește scenariul pentru construcția noului Spital Clinic Județean de Urgențe Sibiu cu secții de adulți și copii. Documentația tehnico-economică aferentă Studiului de fezabilitate a fost realizată de Asocierea Popaescu &co SRL – Studio SQM SRL – Api Arhitekti d.o. Etapa următoare de care se vor ocupa contractanții este proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire și elaborarea proiectului tehnic de execuție.

Noul Spital Clinic Județean de Urgență va fi realizat pe un teren în suprafață de 194.750 mp situat în intravilanul municipiului Sibiu, Calea Șurii Mici FN, și va include servicii pentru adulți și copii, asigurând spații adecvate pentru relocarea secțiilor din Spitalul Județean din subordinea Consiliului Județean Sibiu, dar și a secțiilor din Spitalul de Pediatrie, din subordinea Primăriei Municipiului Sibiu.

Premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost prezenți astăzi pe terenul dedicat viitorului spital. Acestora li s-a prezentat proiectul grafic și principalele caracteristici tehnice, după care reprezentanții Guvernului au declarat presei la unison că proiectul ar fi eligibil pentru accesarea de fonduri europene în vederea ridicării viitoarei instituții medicale.

Astfel, proeictul prevede construirea a 4 corpuri unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcțiunile comune (administrative, de depozitare etc.). Clădirile vor avea un regim de înălţime S+P+5E, în timp ce corpul de legătură – un regim de înălţime S+P+3E. Corpul de legătură reprezintă coridorul principal pentru circulaţia generală a spitalului şi cuprinde funcţiuni de servicii care deservesc secţiile spitalului. La intersecţia corpurilor cu corpul de legătură sunt scările pe care se face accesul spre etajele superioare şi astfel spre secții.

Serviciile de spitalizare de zi, blocul operator, secţiile critice şi terapia intensivă se vor situa la etajul 1. Secţiile de spitalizare continuă se vor amplasa la etajele superioare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter, cu cerințele sale operaționale specifice.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat faptul că spitalul va fi eficient energetic, va avea componenta de digitalizare și că va îngloba și componenta de cercetare. Marcel Boloș însă nu a putut oferi detalii despre metodologia de accesarea a fondurilor și un termen în care Consiliul Județean Sibiu poate solicita sursele de finanțare necesare, precizând doar că din punctul lui de vedere proiectul este eligibil pentru accesarea fondurilor europene.

„Avem câțiva pași de parcurs. Primul este de elaborare a planului național de recuperare și reziliență. Urmează un proces de negociere cu Comisia Europeană. În octombrie trebuie să avem primul draft al planului național. Termenul estimat este luna aprilie pentru emiterea deciziei Comisiei Europene, după care avem aprobat bugetul pentru ca să poată să se deruleze implementarea proiectelor (…) Să vedem prima dată decizia Comisiei Europene și apoi să vedem metodologia de implementare. Dar am spus că sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate ale proiectului pentru că face parte din marele serviciu public de sănătate și conține elemente de tranziție verde și digitalizare așa cum prevede în momentul de față draftul de regulament al CoE”, a fost mențiunea ministrului Boloș.

Potrivit CJ Sibiu, noul spital va genera energie proprie prin 2000 mp de panouri solare pentru încălzirea directă a apei și 4000 mp panouri fotovoltaice care realizează conversia radiațiilor solare în energie electrică. Construcția va respecta normele de eficiență energetică și va dispune de instalații de iluminat cu consum redus de energie.  De asemenea, autoritățile județene promit că sistemul administrativ și medical va fi complet digitalizat, adică se vor putea face programări on line pentru pacienți; toate datele pacienților vor fi centralizate și pacienții vor putea beneficia de asistență de specialitate la distanță; fiecare pacient poate primi un cod de utilizator, căuta informații și recomandări de tratament, dietă etc.; va fi creată o bază de date care să producă statistici județene pe baza cărora se vor putea stabili politici locale de sănătate publică.

Costul total estimat al investiției se ridică la 2.041.046.986 LEI fără TVA, respectiv 2.428.845.913 LEI cu TVA (adică aproximativ 500 milioane Euro), din care: construcție și manopera 983.061.835 lei fără TVA, respectiv 1.169.843.583 lei cu TVA, iar restul pentru dotări.

Durata de execuție este estimată la 36 de luni din momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Related posts

Aeroportul Sibiu: numărul pasagerilor a crescut cu aproape o treime

redactia

Iulius Mall Cluj, reactivat parțial. Ce unități sunt funcționale

Nora Dumitrescu

Astra Vagoane Călători (Valer Blidar) va participa la licitaţia de tramvaie din Capitală

Stefana Muresan

Chirurgul Radu Zamfir, supraviețuitor în accidentul aviatic din Apuseni, noul director al Agenţiei Naţionale de Transplant

Stefana Muresan

TalentA – Program gratuit de instruire destinat femeilor inovatoare din agricultură, lansat în România

Transilvania Business

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Nora Dumitrescu

Holcim a inaugurat o nouă stație de betoane în Timișoara

Stefana Muresan

CJ Cluj a atras, în ultimii doi ani, 250 de milioane de euro, fonduri europene

redactia

CBRE lansează Proptech Index 2019: În România, clădirile de birouri sunt pregătite pentru această strategie

Ligia Voro

Veniturile producătorului de componente auto Compa Sibiu au fost în 2019 cu 5 milioane de lei mai mari decât în 2018

Papuc Irina

Regulamentul european pentru protecţia datelor personale intră în vigoare în 25 mai. Eşti pregătit?

Stefana Muresan

Open Call pentru artisti! Inscrie-te in proiectul Fusion Arts 2018- A place to reCREATE yourself!

Stefana Muresan

Tinerii fermieri vor primi gratis până la 50 ha de teren

Nora Dumitrescu

Clujul își revitalizează un parc cu 10 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Deschiderea complexului Dedeman din Zalău mai așteaptă

Nora Dumitrescu

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu Covid

Traian Dan

Afacerile americanilor de la CGS în România sunt în creștere: „Am adus în portofoliul companiei proiecte complexe”

Papuc Irina

Grupul de spitale și clinici Acibadem, unul dintre cele mai performante din Turcia și din lume, punct de lucru la Cluj

Stefana Muresan

VCST Automotive Production Alba Iulia, 5 ani de activitate. Investiții de 40 de milioane de lei, estimate în 2018

Stefana Muresan

Reabilitarea drumului care leagă Sibiul de Transalpina: primii pași

Papuc Irina

”Exemplu de bună practică”: Cupru Min Abrud, profit de 25 de milioane de lei în primul semestru

Stefana Muresan

AgriPlanta-RomAgroTec: Cele mai noi tendințe în tehnologia agricolă

Stefana Muresan

Mihai Daraban la Indagra 2018: Vrem să pariem pe procesare. Indagra Food să depășească Indagra

redactia

Cluj: Fondatorul Albalact, Raul Ciurtin, investește într-un centrul de agrement în Făget

Stefana Muresan

Leave a Comment