Investitii Judete Sanatate Ultimele stiri

Viitorul spital județean al Sibiului va fi cea mai mare lucrare din ultimii 30 de ani. Investiția de 500 de milioane de euro a început cu aprobarea SF

Aproximativ 500 de milioane de euro sunt necesari pentru realizarea construicției viitorului spital județean al Sibiului, ceea ce, potrivit șefilor județului, ar fi cea mai mare lucrare de investiție de după Revoluție. Consiliul Județean Sibiu a aprobat joi, 30 iulie, Studiul de fezabilitate în prezența primelor persoane din Guvernul României. Urmează alte etape birocratice, până la solicitarea fondurilor europene.

Consiliul Județean Sibiu a recepționat luna aceasta Studiul de fezabilitate care stabilește scenariul pentru construcția noului Spital Clinic Județean de Urgențe Sibiu cu secții de adulți și copii. Documentația tehnico-economică aferentă Studiului de fezabilitate a fost realizată de Asocierea Popaescu &co SRL – Studio SQM SRL – Api Arhitekti d.o. Etapa următoare de care se vor ocupa contractanții este proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire și elaborarea proiectului tehnic de execuție.

Noul Spital Clinic Județean de Urgență va fi realizat pe un teren în suprafață de 194.750 mp situat în intravilanul municipiului Sibiu, Calea Șurii Mici FN, și va include servicii pentru adulți și copii, asigurând spații adecvate pentru relocarea secțiilor din Spitalul Județean din subordinea Consiliului Județean Sibiu, dar și a secțiilor din Spitalul de Pediatrie, din subordinea Primăriei Municipiului Sibiu.

Premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost prezenți astăzi pe terenul dedicat viitorului spital. Acestora li s-a prezentat proiectul grafic și principalele caracteristici tehnice, după care reprezentanții Guvernului au declarat presei la unison că proiectul ar fi eligibil pentru accesarea de fonduri europene în vederea ridicării viitoarei instituții medicale.

Astfel, proeictul prevede construirea a 4 corpuri unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcțiunile comune (administrative, de depozitare etc.). Clădirile vor avea un regim de înălţime S+P+5E, în timp ce corpul de legătură – un regim de înălţime S+P+3E. Corpul de legătură reprezintă coridorul principal pentru circulaţia generală a spitalului şi cuprinde funcţiuni de servicii care deservesc secţiile spitalului. La intersecţia corpurilor cu corpul de legătură sunt scările pe care se face accesul spre etajele superioare şi astfel spre secții.

Serviciile de spitalizare de zi, blocul operator, secţiile critice şi terapia intensivă se vor situa la etajul 1. Secţiile de spitalizare continuă se vor amplasa la etajele superioare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter, cu cerințele sale operaționale specifice.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat faptul că spitalul va fi eficient energetic, va avea componenta de digitalizare și că va îngloba și componenta de cercetare. Marcel Boloș însă nu a putut oferi detalii despre metodologia de accesarea a fondurilor și un termen în care Consiliul Județean Sibiu poate solicita sursele de finanțare necesare, precizând doar că din punctul lui de vedere proiectul este eligibil pentru accesarea fondurilor europene.

„Avem câțiva pași de parcurs. Primul este de elaborare a planului național de recuperare și reziliență. Urmează un proces de negociere cu Comisia Europeană. În octombrie trebuie să avem primul draft al planului național. Termenul estimat este luna aprilie pentru emiterea deciziei Comisiei Europene, după care avem aprobat bugetul pentru ca să poată să se deruleze implementarea proiectelor (…) Să vedem prima dată decizia Comisiei Europene și apoi să vedem metodologia de implementare. Dar am spus că sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate ale proiectului pentru că face parte din marele serviciu public de sănătate și conține elemente de tranziție verde și digitalizare așa cum prevede în momentul de față draftul de regulament al CoE”, a fost mențiunea ministrului Boloș.

Potrivit CJ Sibiu, noul spital va genera energie proprie prin 2000 mp de panouri solare pentru încălzirea directă a apei și 4000 mp panouri fotovoltaice care realizează conversia radiațiilor solare în energie electrică. Construcția va respecta normele de eficiență energetică și va dispune de instalații de iluminat cu consum redus de energie.  De asemenea, autoritățile județene promit că sistemul administrativ și medical va fi complet digitalizat, adică se vor putea face programări on line pentru pacienți; toate datele pacienților vor fi centralizate și pacienții vor putea beneficia de asistență de specialitate la distanță; fiecare pacient poate primi un cod de utilizator, căuta informații și recomandări de tratament, dietă etc.; va fi creată o bază de date care să producă statistici județene pe baza cărora se vor putea stabili politici locale de sănătate publică.

Costul total estimat al investiției se ridică la 2.041.046.986 LEI fără TVA, respectiv 2.428.845.913 LEI cu TVA (adică aproximativ 500 milioane Euro), din care: construcție și manopera 983.061.835 lei fără TVA, respectiv 1.169.843.583 lei cu TVA, iar restul pentru dotări.

Durata de execuție este estimată la 36 de luni din momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Related posts

Afaceri americane în Maramureș: profit mai mare la fabricile Eaton

Nora Dumitrescu

11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

Traian Dan

Laptopurile, cele mai căutate electronice de către români în timpul crizei Corona

Traian Dan

CEO Erste Group şi proprietarul BCR: Taxa pe active, neplăcută, dar nu un dezastru. BCR ar urma să plătească 170 mil. euro

redactia

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Ligia Voro

Taxi pentru animale de companie, afacere inedită în Cluj Napoca

redactia

Maria Ioniță: “Trebuie să finalizăm licitațiile pentru Autostrada Transilvania”

Nora Dumitrescu

Tarom reia zborurile din Cluj-Napoca către Paris

Stefana Muresan

Forajele și exproprierile, surse de întârzieri pentru Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Orase durabile – Cum pregătim tranziția ?

Stefana Muresan

Omul de afaceri Cristian Răspopa a repus în circulație, pe Valea Arieșului, Mocănița – simbol al Țării Moților

redactia

TeraSteel, creșteri de 2 cifre pe toate liniile în 2018

Stefana Muresan

Eurostat: printre statele unde industria este cea mai semnificativă activitate economică

Papuc Irina

Proiectul de buget pe 2019: Un plus de 54,9% la Transporturi, de 64,6% la Sănătate şi de 46,7% la Educaţie

redactia

Hirschmann România – investiții și noi dotări tehnologice de top

Transilvania Business

Cadrele didactice din Bihor, cele mai active la cursul „Profesor în Online”

Traian Dan

Premieră în România: Autobuze cu GPS în județul Bihor

Stefana Muresan

Alte investiţii în aparatură medicală performantă la SCJU Târgu Mureş

Ligia Voro

Oradea, noua destinație turistică și de business a României

redactia

Ocolitoarea Zalăului va costa 40 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Buget de 100 mln. de euro pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat în dezbateri publice. Prima va acoperi 60% din investiție, dar nu mai mult de 15.000 de euro

Ion Surdu

FOTO: Numărătoare inversă la Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Clujenii și brașovenii comandă online mâncare de peste 50 de lei

Nora Dumitrescu

Leave a Comment