Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 59 – Pig Band: Szabo Ioan: „Este important să muncești mult, să fii dedicat și să îți petreci în fermă în medie 10 ore pe zi”

Compania Pig Band deține cea mai mare fermă de creștere a porcilor din județul Mureș, o performanță atinsă în cele două decenii de la înființarea sa. O poveste care s-a născut din curaj și o doză de nebunie, cum își amintește Szabo Ioan, administratorul firmei, în interviul pe care ni l-a acordat.

 

Ați împlinit 20 de ani de când societatea este în piață. Dacă ar trebui să vă gândiți la începuturi, cum au fost acestea și ce ajustări ați făcut pe parcurs?

Trebuia o doză mare de nebunie și curaj, a fost extraordinar de greu, am pornit cu un efectiv foarte mic, de 300 de capete, cu asociatul meu, doamna Szekeres, ei aveau acasă 80 de porci, eu aveam acasă 80 de porci și am cumpărat 50 de scroafe foarte, foarte slabe de la fostul Nutrimur Iernut, și 100 de capete de tineret înțărcat la 8-9 kg de kilograme, de asemenea foarte slab.

Încet-încet am început să creștem efectivele, în 2006, în primăvară am cumpărat ferma de la lichidator, așa cum era ea aproape dezafectată. Tot în 2006 am depus proiect pe fonduri europene pentru modernizarea fermei, în valoare de 900.000 de euro, din care 50% nerambursabili, iar 50% contribuția proprie. A costat mult mai mult pentru că am depus studiul de fezabilitate pe o anumită tehnologie și după aceea, după aprobarea sa am schimbat în altă tehnologie care a fost mult mai scumpă. Și, astfel, cofinanțarea a urcat la 80%, marea parte dintr-un credit de la CEC și, ulterior, CEC Bank.

Vârful a fost 2010 când ne-am stabilizat și am rambursat creditul anticipat.

În paralel cu aceasta am început să mărim capacitățile de producție în agricultură, am mai cumpărat terenuri, am luat în arendă terenuri, astfel că lucrăm astăzi 800 de ha de teren și ne producem aproape toate cerealele – 75-80%. De asemenea, am cumpărat utilaje pentru a fi cât mai performanți.

În 2012 am depus un proiect și am dezvoltat o altă fermă, la Căpuș, pe o altă societate. Proiectul a fost de 2 milioane de euro, am luat un credit de la Banca Transilvania pentru că contribuția proprie a urcat la 75% și am atras un milion de euro fonduri nerambursabile.

Astăzi, avem un efectiv de 11.000 de porci la Pig Band și cam 10.000 de porci la cealaltă fermă, la ambele cu reproducție cu tot.

 

Ce alte proiecte aveți în derulare?

Avem trei proiecte, unul cu finanțare europeană, pentru înființarea unei ferme cu 700 de scroafe, cu tineret până la 25 kg, iar alte două proiecte mai mici prin Fundația Pro Economica, cu finanțare de 50%, prin care dorim să dezvoltăm o fermă de gras prin firma Pig Band și o hală de gras pentru cealaltă societate pe care o avem, pentru a le asigura un spațiu mai mare porcilor la îngrășat.

 

Prin ce vă diferențiați, vă individualizați în piață?

În 2006, după ce am depus primul proiect la AFIR, am avut norocul să fiu invitat în Franța de o companie unde am văzut prima dată furajare lichidă, asistată pe calculator. După ce am venit acasă, am convins-o pe colega mea să introducem tipul acesta de furajare. Investiția de bază a fost mai scumpă, trebuie să fii mai aproape de instalație, dar ne ajută la reducerea costurilor de furajare.

 

Cum v-ați adaptat digitalizării în domeniul dvs.?

Noi, aproape tot ceea ce facem, facem din calculator. De exemplu, avem ventilație asistată pe calculator cu o curbă de creștere, cu grafic, avem furajare lichidă – la fel. Pe utilaje avem, de asemenea, montate GPS-uri, cum e pe combina de recoltat, pe mașina de erbicidat, ca să nu folosim mai multe substanțe toxice decât e necesar, să nu facem nici risipă. Avem programe pentru fermă, care monitorizează producția, introduci date și obții un raport etc.

 

Ce rol a jucat resursa umană în dezvoltarea companiei și cum reușiți să vă păstrați angajații și să atrageți noi salariați?

Din fericire, noi nu am pierdut mulți oameni, poate 10%, încercăm tot timpul să venim în întâmpinarea lor, în sensul că mărim salariul brut, poate, și de două ori pe an, le acordăm o masă gratuită și alte facilități. Am colegi cu care suntem de la început în firmă.

Problema cea mai mare este că oamenii nu prea doresc să lucreze într-o fermă pentru că au impresia că le-ar afecta statutul social.

 

Care sunt ingredientele care considerați că v-au asigurat succesul de-a lungul celor două decenii și cum ați defini succesul?

Eu cred că este important să muncești mult, trebuie să fii dedicat și să îți petreci în fermă în medie 10 ore pe zi.

 

Ce recomandări ați avea pentru un tânăr antreprenor?

Să muncească mult și să nu creadă că în 2-3 ani se va îmbogăți.

A consemnat Ligia VORO

 

Ranking: 59

Pig Band

Cu efectivul de 11.000 de capete, compania Pig Band deține cea mai mare fermă de creștere a porcilor din județul Mureș, în comuna Band. În acest an, Pig Band a sărbătorit 20 de ani de la înființare. Deținută integral de Szekeres Norbert Arpad, compania este administrată de Szekeres Melinda Csilla și Szabo Ioan.

În 2018, compania a obținut o cifră de afaceri de 14,11 milioane de lei și un profit net de 3,61 milioane de lei. În activitatea fermei erau implicate 30 de salariați.

Potrivit datelor contabile din 2018, Pig Band dipunea de active imobilizate de 3,61 de milioane de lei și de capitaluri proprii de 21,85 de milioane de lei.

 

Scor final (puncte): 42,00

Cifra de afaceri: 2

Active imobilizate: 18

Profit: 65

Nr. angajați: 11

Capitaluri proprii: 77

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Complex imobiliar, dezvoltat pe vechea locație a Teraplast din Bistrița. Cine va fi dezvoltatorul

Articolul următor

Peste 300 de echipamente IT pentru copiii de la țară, prin intermediul IT4Kids

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share