Agricultura Elite în business Investitii POZITIV TB Slider Ultimele stiri

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 59 – Pig Band: Szabo Ioan: „Este important să muncești mult, să fii dedicat și să îți petreci în fermă în medie 10 ore pe zi”

Compania Pig Band deține cea mai mare fermă de creștere a porcilor din județul Mureș, o performanță atinsă în cele două decenii de la înființarea sa. O poveste care s-a născut din curaj și o doză de nebunie, cum își amintește Szabo Ioan, administratorul firmei, în interviul pe care ni l-a acordat.

 

Ați împlinit 20 de ani de când societatea este în piață. Dacă ar trebui să vă gândiți la începuturi, cum au fost acestea și ce ajustări ați făcut pe parcurs?

Trebuia o doză mare de nebunie și curaj, a fost extraordinar de greu, am pornit cu un efectiv foarte mic, de 300 de capete, cu asociatul meu, doamna Szekeres, ei aveau acasă 80 de porci, eu aveam acasă 80 de porci și am cumpărat 50 de scroafe foarte, foarte slabe de la fostul Nutrimur Iernut, și 100 de capete de tineret înțărcat la 8-9 kg de kilograme, de asemenea foarte slab.

Încet-încet am început să creștem efectivele, în 2006, în primăvară am cumpărat ferma de la lichidator, așa cum era ea aproape dezafectată. Tot în 2006 am depus proiect pe fonduri europene pentru modernizarea fermei, în valoare de 900.000 de euro, din care 50% nerambursabili, iar 50% contribuția proprie. A costat mult mai mult pentru că am depus studiul de fezabilitate pe o anumită tehnologie și după aceea, după aprobarea sa am schimbat în altă tehnologie care a fost mult mai scumpă. Și, astfel, cofinanțarea a urcat la 80%, marea parte dintr-un credit de la CEC și, ulterior, CEC Bank.

Vârful a fost 2010 când ne-am stabilizat și am rambursat creditul anticipat.

În paralel cu aceasta am început să mărim capacitățile de producție în agricultură, am mai cumpărat terenuri, am luat în arendă terenuri, astfel că lucrăm astăzi 800 de ha de teren și ne producem aproape toate cerealele – 75-80%. De asemenea, am cumpărat utilaje pentru a fi cât mai performanți.

În 2012 am depus un proiect și am dezvoltat o altă fermă, la Căpuș, pe o altă societate. Proiectul a fost de 2 milioane de euro, am luat un credit de la Banca Transilvania pentru că contribuția proprie a urcat la 75% și am atras un milion de euro fonduri nerambursabile.

Astăzi, avem un efectiv de 11.000 de porci la Pig Band și cam 10.000 de porci la cealaltă fermă, la ambele cu reproducție cu tot.

 

Ce alte proiecte aveți în derulare?

Avem trei proiecte, unul cu finanțare europeană, pentru înființarea unei ferme cu 700 de scroafe, cu tineret până la 25 kg, iar alte două proiecte mai mici prin Fundația Pro Economica, cu finanțare de 50%, prin care dorim să dezvoltăm o fermă de gras prin firma Pig Band și o hală de gras pentru cealaltă societate pe care o avem, pentru a le asigura un spațiu mai mare porcilor la îngrășat.

 

Prin ce vă diferențiați, vă individualizați în piață?

În 2006, după ce am depus primul proiect la AFIR, am avut norocul să fiu invitat în Franța de o companie unde am văzut prima dată furajare lichidă, asistată pe calculator. După ce am venit acasă, am convins-o pe colega mea să introducem tipul acesta de furajare. Investiția de bază a fost mai scumpă, trebuie să fii mai aproape de instalație, dar ne ajută la reducerea costurilor de furajare.

 

Cum v-ați adaptat digitalizării în domeniul dvs.?

Noi, aproape tot ceea ce facem, facem din calculator. De exemplu, avem ventilație asistată pe calculator cu o curbă de creștere, cu grafic, avem furajare lichidă – la fel. Pe utilaje avem, de asemenea, montate GPS-uri, cum e pe combina de recoltat, pe mașina de erbicidat, ca să nu folosim mai multe substanțe toxice decât e necesar, să nu facem nici risipă. Avem programe pentru fermă, care monitorizează producția, introduci date și obții un raport etc.

 

Ce rol a jucat resursa umană în dezvoltarea companiei și cum reușiți să vă păstrați angajații și să atrageți noi salariați?

Din fericire, noi nu am pierdut mulți oameni, poate 10%, încercăm tot timpul să venim în întâmpinarea lor, în sensul că mărim salariul brut, poate, și de două ori pe an, le acordăm o masă gratuită și alte facilități. Am colegi cu care suntem de la început în firmă.

Problema cea mai mare este că oamenii nu prea doresc să lucreze într-o fermă pentru că au impresia că le-ar afecta statutul social.

 

Care sunt ingredientele care considerați că v-au asigurat succesul de-a lungul celor două decenii și cum ați defini succesul?

Eu cred că este important să muncești mult, trebuie să fii dedicat și să îți petreci în fermă în medie 10 ore pe zi.

 

Ce recomandări ați avea pentru un tânăr antreprenor?

Să muncească mult și să nu creadă că în 2-3 ani se va îmbogăți.

A consemnat Ligia VORO

 

Ranking: 59

Pig Band

Cu efectivul de 11.000 de capete, compania Pig Band deține cea mai mare fermă de creștere a porcilor din județul Mureș, în comuna Band. În acest an, Pig Band a sărbătorit 20 de ani de la înființare. Deținută integral de Szekeres Norbert Arpad, compania este administrată de Szekeres Melinda Csilla și Szabo Ioan.

În 2018, compania a obținut o cifră de afaceri de 14,11 milioane de lei și un profit net de 3,61 milioane de lei. În activitatea fermei erau implicate 30 de salariați.

Potrivit datelor contabile din 2018, Pig Band dipunea de active imobilizate de 3,61 de milioane de lei și de capitaluri proprii de 21,85 de milioane de lei.

 

Scor final (puncte): 42,00

Cifra de afaceri: 2

Active imobilizate: 18

Profit: 65

Nr. angajați: 11

Capitaluri proprii: 77

Related posts

România cumpără 20 de noi trenuri electrice, investiție de 120 milioane euro din fonduri europene

redactia

Aeroportul Sibiu, investiții pentru sporirea securității la Summitul UE din mai

Stefana Muresan

UMFST Târgu Mureș va școlariza studenți în Germania

Stefana Muresan

Județul Sibiu, exemplu de bună practică pentru viitoarea capitală culturală europeană 2021

Papuc Irina

Clujul va avea o bază de agrement de 43 mil. euro, pe 12 hectare de teren

Stefana Muresan

Yonder a dotat cu echipament IT o școală din Cluj

Nora Dumitrescu

Openville etapa I, inaugurare în trimestrul patru din 2018

Ionut Oprea

Ministrul Economiei: Guvernul nu va anula voucherele de vacanță

Papuc Irina

Producătorul portughez de componente auto Coindu angajează 125 de oameni pentru fabrica de lângă Arad

redactia

Foodpanda trece Carpații cu magazinele proprii. Trei unități în Ardeal

Nora Dumitrescu

Doar masinile electrice nu sunt suficiente: trebuie combinate tehnologiile de propulsie pentru atenuarea schimbarilor climatice

Stefana Muresan

FOTO: Familia Oltean produce 100 % “Tractoare românești” la Reghin

redactia

Bosch pune piatra de temelie pentru o nouă clădire de birouri la Blaj. Oportunităţi de carieră şi dezvoltare profesională

Stefana Muresan

APIA: Ajutor de 16 euro/hectar pentru culturile amplasate pe teren arabil

Stefana Muresan

Cum și unde călătoresc românii? Oferte concrete pe care le găsești la Târgul de Turism Touristica

redactia

Mai mult de o treime dintre directorii executivi în cele mai mari companii din România sunt femei

Papuc Irina

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE HOMEOPATIE: În favoarea homeopatiei stau dovezile clinice din studii controlate; homeopatia – practicată exclusiv de medici

Stefana Muresan

Băimărenii de la Trencadis vor securiza sistemul bancar din Nigeria

Nora Dumitrescu

Soluții inovative la obiectivele turistice administrate de către Oradea Heritage

Ligia Voro

Terminal nou pentru Aeroportul Oradea, investiție de 22 milioane de euro

Stefana Muresan

Municipalitatea recurge la o firmă de profil pentru stabilirea brandului de destinație Oradea. Sprijin și din partea reprezentanților businessurilor locale

redactia

Primăria Oradea, contract de 19 mil. euro cu Astra Vagoane Călători

redactia

Primul abonament de bere artizanală din România, lansat de The Beer Institute

Papuc Irina

FOTO: Ceragrim Ungheni, Mureș – După 25 de ani

Ligia Voro

Leave a Comment