Agricultura Elite în business Mureș POZITIV TB Slider Ultimele stiri

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 83: Bartha Carol, directorul general Lecoimpex: “Dacă cineva vrea stabilitate, parteneri de încredere, să ne caute pe noi”  

Bartha Carol, directorul general și asociatul majoritar al Lecoimpex, a moștenit din familie spiritul antreprenorial și tot acolo a învățat principii de business valoroase pe care le-a gravat și în propria companie. Care au fost evoluția, provocările, ce rol a jucat familia, sunt câteva întrebări la care omul de afaceri târgumureșean ne-a răspuns.

 

Directorul general al companiei Lecoimpex, Bartha Carol a rememorat, pentru Transilvania Business, resorturile care l-au determinat să pornească imediat după 1990 pe drumul “privaților”. Moștenise din familie spiritul antreprenorial, cu toate semnificațiile sale subsidiare – să fii propriul tău stăpân, să poți să te descurci singur, să poți să gestionezi oameni, să nu depinzi neapărat de cineva -, iar la decizia curajoasă au contribuit imboldul din partea familiei, a soției, exemplele pozitive, dar și economia nefastă de după Revoluție din România.

“Familia este foarte importantă, pentru că dacă nu există înțelegere, atunci e greu să faci sacrificii, mai ales de timp, energie, chiar și bani ca să poți să dezvolți ceva. Cine nu are acest sprijin, cred că îi este greu”, susține Bartha Carol.

S-a orientat spre o afacere în domeniul industrial și agricol deoarece absolvise Facultatea de Mecanică, a lucrat în întreținere timp de 15 ani, unde a văzut care sunt nevoile şi provocările mecanicilor din întreținere, și a observat, în același timp, cererea de piese mai ridicată decât posibilitățile de aprovizionare la acele vremuri.

“Firmele care erau furnizori centralizați au dispărut sau au devenit atât de inflexibili, încât n-au mai putut onora comenzile clientului. Și atunci noi am venit cu flexibilitate, cu abordarea tehnică – n-am vândut doar produsul, ci am oferit un serviciu, o consultanță tehnică, am făcut educație nu numai angajatului nostru, dar și angajaților clientului, care acceptau acest lucru. Ne-am adaptat. Doream să pătrundem pe piață, doream să demonstrăm”, consideră, astăzi, Bartha Carol.

Nu au fost perioade ușoare, deoarece privatul era privit ca un oportunist, dar arătând  seriozitate și cunoștințe, compania a început să își multiplice canalele de aprovizionare și să își dezvolte paleta de clienți, astfel că, astăzi, Lecoimpex atinge, anual, o cifră de afaceri de 4,5 milioane de euro.

Iar viitorul, planificat strategic pe o perioadă de 5 ani care va începe anul acesta, înseamnă, în primul rând, pariul pe stabilitatea afacerii. “Vrem să dezvoltăm partea de servicii – un service mai mare pe agricultură, să avem mai mulți oameni în service pe industrie, să putem să ne deplasăm ca să putem face reparații. Sunt o grămadă de produse noi pe care vrem să le stabilizăm în cel puțin 3-4 ani”, susține Bartha Carol.

 

Provocările

Drumul până astăzi nu a fost unul ușor. Printre provocările cărora compania și, mai ales, managementul său a trebuit să le facă față au fost situația economică din România anilor 1997-1998, respectiv înainte de criza din 2007-2008, iar astăzi este concurența neloială practicată prin vânzările online.

“Cea mai mare provocare cred că a fost la început, prin anii 97-98, când inflația era foarte mare, nu știam cum să o gestionăm. Aceasta atinsese și pragul de 150-160%. Cred că pentru mine nivelul ridicat al inflației a fost cel mai mare pericol atunci. (…) Și imediat după 2000, înainte de criza din 2007-2008, au apărut multe firme care făceau escrocherii – a fost un moment în care n-am știut că cineva poate să cumpere și să nu plătească din rea-intenție; Și atunci am avut un moment care m-a pus pe gânduri. (…) Și acum, în ultima perioadă – cu digitalizarea aceasta – în care toată lumea vinde, nu are stocuri, dar apare într-un format electronic și se laudă în fața clienților, este cam aceeași situație ca și în 2007-2008, adică dacă ai un site și ești prezent online, poți să vinzi. Dar trebuie să expui și niște prețuri cu care să te poți susține, nu doar să câștigi în bătălia de prețuri online!”, consideră Bartha Carol.

Însă, cu toate acestea, Lecoimpex s-a adaptat mereu vremurilor sale, inclusiv acum, prin alinierea la era digitalizată, prin dezvoltarea unei platforme de comerț online modernă și adaptată cerințelor actuale. „Pentru că acesta este viitorul!”- recunoaște Bartha Carol, şi pune punctul pe i: “Dacă cineva dorește stabilitate, sprijin tehnic și un partener de încredere, atât în offline cât și în online, să apeleze la noi”.

 

Momente cheie din istoria LECOIMPEX

1992 Înființarea firmei LECOIMPEX
1996 Distribuitor de rulmenți
1997 Distribuitor SKF
2002 Nou punct de lucru la Bistrița
2004 Construcția spațiului de pe strada Gheorghe Doja nr. 260, unde funcționează astăzi showroom-ul și birourile
2006 Nou punct de lucru la Sibiu
2007 Distribuitor Total
2008 Distribuitor Koyo
2014 Extinderea halei, a depozitului din Târgu Mureș
2016 Divizia LECOIMPEX Agro, dezvoltată în Cristești, str. Principală nr. 563 G
Din același an, LECOIMPEX este membră a EPTDA (European Power Transmission Distributors Association), doar două firme din România fiind admise în acest select club profesional.

2017 Aniversarea a 25 de ani de la înființare

2019 Lansarea platformei de comerț online

 

Ranking: 82

Lecoimpex

Afacere de familie, compania Lecoimpex a fost înființată în 1992 de către soții Bartha – Berta și Carol. Firma cu sediul în Târgu Mureș a devenit un distributor de renume în domeniul pieselor industriale și agricole.

În 2018, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 19,33 milioane de lei și un profit net de 1,62 milioane de lei. Lecoimpex a avut un număr mediu de salariați de 43. Potrivit datelor publicate, firma avea în anul 2018 active imobilizate în valoare de 7,96 milioane de lei și 6,32 milioane de lei capitaluri proprii.

 

Scor final (puncte): 29,85

Cifra de afaceri: 18

Active imobilizate: 39

Profit: 36

Nr. angajați: 24

Capitaluri proprii: 26

 

de Ligia VORO

Related posts

Americanii de la Bell Helicopters își fac fabrică la Ghimbav

Stefana Muresan

Peste 35 de milioane de lei pentru amenajarea a trei piațete în Oradea

Traian Dan

Somfy, 50 de ani pe plan internațional, estimează afaceri în creștere cu 20% în România

Ligia Voro

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune. Investiție de 300 mil. euro

redactia

IMM Invest poate fi o oportunitate pentru bănci de a câștiga noi clienți

Traian Dan

Dedeman cumpara AFI Park cu 164 mil. euro

Stefana Muresan

ASF a distribuit, alături de CNAB, Ghidul Asigurărilor de Călătorie

Ligia Voro

Schimbări la conducerea filialelor Daimler în România

Stefana Muresan

Germanii de la Karl Heinz Dietrich, investiţie de peste 5 milioane de euro la Blaj

Stefana Muresan

Ludwig Pfeiffer din Timișoara a câștigat un contract de 12 mil. euro cu APA Brașov

Stefana Muresan

Ziua Studentului la fabrica Bosch din Blaj

Ligia Voro

Dată stabilită: Shopping City Târgu Mureș se va deschide în martie 2020

Ligia Voro

Investiţie de 7 mil. euro pentru construirea unui parc ştiinţific şi tehnologic la Oradea

redactia

Companiile cu profit de 70.000 euro pot solicita 200.000 euro fonduri europene prin Măsura 3 a Schemei de sprijin pentru IMM – „Granturi pentru investiții”. Care sunt condițiile

Papuc Irina

TAROM, serviciu de autofacturare pentru clienții care cumpără bilete online

Stefana Muresan

aici.gov.ro – platforma de depunere online a documentelor, lansată de Autoritatea pentru Digitalizarea României

Ion Surdu

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Peste 150 de milioane de euro, bugetul de investiții al Oradiei în 2020

Traian Dan

UVT, printre cele mai bune 1000 de universități din lume

Stefana Muresan

Finanțări de până la 5.000 de euro pentru cadrele didactice din partea industriei IT

Ion Surdu

MedLife a finalizat achiziţia Ghencea Medical Center

Stefana Muresan

Alev Interiors, confort și calitate durabilă

Stefana Muresan

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

Traderul de cereale East Grain își face silozuri la Sânpaul

Nora Dumitrescu

Leave a Comment