Agricultura Elite în business Mureș POZITIV TB Slider Ultimele stiri

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 83: Bartha Carol, directorul general Lecoimpex: “Dacă cineva vrea stabilitate, parteneri de încredere, să ne caute pe noi”  

Bartha Carol, directorul general și asociatul majoritar al Lecoimpex, a moștenit din familie spiritul antreprenorial și tot acolo a învățat principii de business valoroase pe care le-a gravat și în propria companie. Care au fost evoluția, provocările, ce rol a jucat familia, sunt câteva întrebări la care omul de afaceri târgumureșean ne-a răspuns.

 

Directorul general al companiei Lecoimpex, Bartha Carol a rememorat, pentru Transilvania Business, resorturile care l-au determinat să pornească imediat după 1990 pe drumul “privaților”. Moștenise din familie spiritul antreprenorial, cu toate semnificațiile sale subsidiare – să fii propriul tău stăpân, să poți să te descurci singur, să poți să gestionezi oameni, să nu depinzi neapărat de cineva -, iar la decizia curajoasă au contribuit imboldul din partea familiei, a soției, exemplele pozitive, dar și economia nefastă de după Revoluție din România.

“Familia este foarte importantă, pentru că dacă nu există înțelegere, atunci e greu să faci sacrificii, mai ales de timp, energie, chiar și bani ca să poți să dezvolți ceva. Cine nu are acest sprijin, cred că îi este greu”, susține Bartha Carol.

S-a orientat spre o afacere în domeniul industrial și agricol deoarece absolvise Facultatea de Mecanică, a lucrat în întreținere timp de 15 ani, unde a văzut care sunt nevoile şi provocările mecanicilor din întreținere, și a observat, în același timp, cererea de piese mai ridicată decât posibilitățile de aprovizionare la acele vremuri.

“Firmele care erau furnizori centralizați au dispărut sau au devenit atât de inflexibili, încât n-au mai putut onora comenzile clientului. Și atunci noi am venit cu flexibilitate, cu abordarea tehnică – n-am vândut doar produsul, ci am oferit un serviciu, o consultanță tehnică, am făcut educație nu numai angajatului nostru, dar și angajaților clientului, care acceptau acest lucru. Ne-am adaptat. Doream să pătrundem pe piață, doream să demonstrăm”, consideră, astăzi, Bartha Carol.

Nu au fost perioade ușoare, deoarece privatul era privit ca un oportunist, dar arătând  seriozitate și cunoștințe, compania a început să își multiplice canalele de aprovizionare și să își dezvolte paleta de clienți, astfel că, astăzi, Lecoimpex atinge, anual, o cifră de afaceri de 4,5 milioane de euro.

Iar viitorul, planificat strategic pe o perioadă de 5 ani care va începe anul acesta, înseamnă, în primul rând, pariul pe stabilitatea afacerii. “Vrem să dezvoltăm partea de servicii – un service mai mare pe agricultură, să avem mai mulți oameni în service pe industrie, să putem să ne deplasăm ca să putem face reparații. Sunt o grămadă de produse noi pe care vrem să le stabilizăm în cel puțin 3-4 ani”, susține Bartha Carol.

 

Provocările

Drumul până astăzi nu a fost unul ușor. Printre provocările cărora compania și, mai ales, managementul său a trebuit să le facă față au fost situația economică din România anilor 1997-1998, respectiv înainte de criza din 2007-2008, iar astăzi este concurența neloială practicată prin vânzările online.

“Cea mai mare provocare cred că a fost la început, prin anii 97-98, când inflația era foarte mare, nu știam cum să o gestionăm. Aceasta atinsese și pragul de 150-160%. Cred că pentru mine nivelul ridicat al inflației a fost cel mai mare pericol atunci. (…) Și imediat după 2000, înainte de criza din 2007-2008, au apărut multe firme care făceau escrocherii – a fost un moment în care n-am știut că cineva poate să cumpere și să nu plătească din rea-intenție; Și atunci am avut un moment care m-a pus pe gânduri. (…) Și acum, în ultima perioadă – cu digitalizarea aceasta – în care toată lumea vinde, nu are stocuri, dar apare într-un format electronic și se laudă în fața clienților, este cam aceeași situație ca și în 2007-2008, adică dacă ai un site și ești prezent online, poți să vinzi. Dar trebuie să expui și niște prețuri cu care să te poți susține, nu doar să câștigi în bătălia de prețuri online!”, consideră Bartha Carol.

Însă, cu toate acestea, Lecoimpex s-a adaptat mereu vremurilor sale, inclusiv acum, prin alinierea la era digitalizată, prin dezvoltarea unei platforme de comerț online modernă și adaptată cerințelor actuale. „Pentru că acesta este viitorul!”- recunoaște Bartha Carol, şi pune punctul pe i: “Dacă cineva dorește stabilitate, sprijin tehnic și un partener de încredere, atât în offline cât și în online, să apeleze la noi”.

 

Momente cheie din istoria LECOIMPEX

1992 Înființarea firmei LECOIMPEX
1996 Distribuitor de rulmenți
1997 Distribuitor SKF
2002 Nou punct de lucru la Bistrița
2004 Construcția spațiului de pe strada Gheorghe Doja nr. 260, unde funcționează astăzi showroom-ul și birourile
2006 Nou punct de lucru la Sibiu
2007 Distribuitor Total
2008 Distribuitor Koyo
2014 Extinderea halei, a depozitului din Târgu Mureș
2016 Divizia LECOIMPEX Agro, dezvoltată în Cristești, str. Principală nr. 563 G
Din același an, LECOIMPEX este membră a EPTDA (European Power Transmission Distributors Association), doar două firme din România fiind admise în acest select club profesional.

2017 Aniversarea a 25 de ani de la înființare

2019 Lansarea platformei de comerț online

 

Ranking: 82

Lecoimpex

Afacere de familie, compania Lecoimpex a fost înființată în 1992 de către soții Bartha – Berta și Carol. Firma cu sediul în Târgu Mureș a devenit un distributor de renume în domeniul pieselor industriale și agricole.

În 2018, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 19,33 milioane de lei și un profit net de 1,62 milioane de lei. Lecoimpex a avut un număr mediu de salariați de 43. Potrivit datelor publicate, firma avea în anul 2018 active imobilizate în valoare de 7,96 milioane de lei și 6,32 milioane de lei capitaluri proprii.

 

Scor final (puncte): 29,85

Cifra de afaceri: 18

Active imobilizate: 39

Profit: 36

Nr. angajați: 24

Capitaluri proprii: 26

 

de Ligia VORO

Related posts

Managing groundbreaking changes

Ionut Oprea

Green Light Given for Office Park 4

Ionut Oprea

CTP a livrat o nouă hală în CTPark Cluj II

redactia

Ansamblu rezidențial de 2 milioane de euro pentru tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Orădenii pot închiria trotinete electrice de la Oradea Transport Local (OTL)

Traian Dan

FOTO/ Ziua Națională a României, la Sibiu. Sute de oameni au urmărit parada militară și au dansat Hora Unirii

Papuc Irina

Trei constructori vor moderniza străzile Zalăului pe fonduri europene

Nora Dumitrescu

Controlat de electronică: Continental a lansat primul vehicul fără șofer cu 50 de ani în urmă

redactia

Transformări prin tehnologie: viitorii chiriași ai Equilibrium pot vizualiza virtual spații prin platforma Bright Spaces

Ionut Oprea

Doi comisari europeni şi un ministru, în dialog cu cetățenii la Cluj

redactia

Telekom instalează sistemul de identificare a locurilor de parcare libere la Cluj

Nora Dumitrescu

Realizarea Hidrocentralei de la Tarniţa, obiectiv prioritar în noul Program de guvernare

Stefana Muresan

Fujikura va produce viziere anticoronavirus la Cluj

Nora Dumitrescu

Azomureș a finalizat lucrările aferente opririi planificate a instalațiilor 

Ligia Voro

Fabrica Ardudana a intrat în Clusterul Mobilier Transilvan

Nora Dumitrescu

Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', membră în reţeaua europeană ECTS-Medicine Association

Stefana Muresan

Județul Alba, cea mai spectaculoasă creștere economică din România în ultimii trei ani

Stefana Muresan

NTT DATA România, cifră de afaceri record de 53,4 mil. euro, în creștere cu 46,25%

Stefana Muresan

Echipamente medicale de 3,2 milioane de dolari din China pentru Oradea

Traian Dan

Licitație de peste 80 mil. euro pentru achiziția de medicamente oncologice

redactia

Romgaz și-a îndeplinit obligația de stocare gaze naturale

Ligia Voro

Dedeman își deschide un magazin de 12 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Studiu: Patru din zece români reușesc să facă economii în pandemie

Ion Surdu

Compania Unifarm, un business de succes dublat de activitate cu caracter social-sanitar

Stefana Muresan

Leave a Comment