Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Program de finanțare destinat Republicii Moldova. Un ONG cere sprijinul României după ce Chișinăul a ratat ocazia de a solicita 40 de milioane de euro din partea UE

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova a propus autorităților de la Chișinău și Bruxelles un program de susținere tehnică focusat pe cetățean, primărie și tineri, viitori antreprenori, care să poată accesa fonduri europene direct și simplu, printr-o platformă online. Potrivit ONG-ului, de acești bani ar fi beneficiat 17% din populația țării, 50% dintre primării și 2.000 de tineri care ar dori să-și deschidă propria afacere. Programul de finanțare a fost susținut de numeroși deputați din Parlamentul European, membri ai Comisiei Europene, cât și a societății civile europene, însă nu și de oficialii moldoveni.

Astfel, nefiind capabili să îndeplinească condițiile acordului UE-RM pentru suport macro-financiar, ”autoritățile administrative” au ratat alocarea tranșei de 40 milioane de euro, destinate Republicii Moldova, îndepărtând cu adevărat cetățeanul din Republica Moldova de valorile europene – spune reprezentnații IDEP Moldova.

În acest context, IDEP Moldova solicită președintelui României, printr-o scrisoare deschisă, co-semnată de către 46 personalități și instituții notorii din Republica Moldova, susținerea programului ECIPES, implementat de Comisia Europeană.

„Republica Moldova are nevoie de aplicarea valorilor europene, de sprijinul cetățenilor si instituțiilor europene, iar România a fost și este în continuare partenerul de sprijin, care poate și merită în continuare să fie elementul de bază pentru asigurarea dezvoltării societății Republicii Moldova pe parcursul integrării europene și susținerea directă a cetățenilor, astfel încât aceste valori europene să fie resimțite și apreciate ferm de beneficiari”, se mențioenază într-un comunicat al organizației.

Cele mai bune proiecte implementate în România au inspirat creatorii programului ECIPES, Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu. Acest program, spun autorii, ar putea oferi cei mai eficienți indicatori pentru finanțările externe oferite cetățenilor unei țări, fiind realizat de către Comisia Europeană în beneficiul a 17% din populația Republicii Moldova(200 mii familii), 50% primării (500) și 2.000 tineri, cu vârste 18-35 ani doar cu o sumă extrem de modestă pentru acești indicatori de 40 milioane euro. ”Practic, este posibil de obținut un model de reper la etapa actuală, pentru cele mai avansate mecanisme de finanțare între state. Acest concept de program, propus spre realizare Comisiei Europene, a fost discutat în Republica Moldova, România, Bruxelles si Strasbourg, cu cele mai importante instituții, iar opiniile acestora au fost incluse în varianta finală2. Pentru acest program în perioada anilor 2021-2022 sunt necesare doar 40 milioane euro.

Este pentru prima dată în istoria modernă când o organizație obștească a reușit cu forțe proprii, fără nici o susținere financiară din partea oricărei organizații sau persoane terțe, să elaboreze și să promoveze un nou program care să sprijine trei categorii de beneficiari direcți, din fondurile europene alocate Republici Moldova” au precizat autorii conceptului. Datorită acestui program, prin renovarea echipamentelor electrocasnice, prin înfrățirea cu localitățile țărilor din UE, prin facilitarea și stimularea afacerilor, cetățenii vor putea resimți ireversibil ajutorul european oferit Republicii Moldova în calitate de Stat Asociat cu UE, cred autorii programului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Infidelitate financiară”: Primul studiu din România despre modul în care sunt cheltuiți banii în cuplu

Articolul următor

Salice își mută producția în parcul Tetarom I

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share