Fonduri Europene Ultimele stiri

Program de finanțare destinat Republicii Moldova. Un ONG cere sprijinul României după ce Chișinăul a ratat ocazia de a solicita 40 de milioane de euro din partea UE

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova a propus autorităților de la Chișinău și Bruxelles un program de susținere tehnică focusat pe cetățean, primărie și tineri, viitori antreprenori, care să poată accesa fonduri europene direct și simplu, printr-o platformă online. Potrivit ONG-ului, de acești bani ar fi beneficiat 17% din populația țării, 50% dintre primării și 2.000 de tineri care ar dori să-și deschidă propria afacere. Programul de finanțare a fost susținut de numeroși deputați din Parlamentul European, membri ai Comisiei Europene, cât și a societății civile europene, însă nu și de oficialii moldoveni.

Astfel, nefiind capabili să îndeplinească condițiile acordului UE-RM pentru suport macro-financiar, ”autoritățile administrative” au ratat alocarea tranșei de 40 milioane de euro, destinate Republicii Moldova, îndepărtând cu adevărat cetățeanul din Republica Moldova de valorile europene – spune reprezentnații IDEP Moldova.

În acest context, IDEP Moldova solicită președintelui României, printr-o scrisoare deschisă, co-semnată de către 46 personalități și instituții notorii din Republica Moldova, susținerea programului ECIPES, implementat de Comisia Europeană.

„Republica Moldova are nevoie de aplicarea valorilor europene, de sprijinul cetățenilor si instituțiilor europene, iar România a fost și este în continuare partenerul de sprijin, care poate și merită în continuare să fie elementul de bază pentru asigurarea dezvoltării societății Republicii Moldova pe parcursul integrării europene și susținerea directă a cetățenilor, astfel încât aceste valori europene să fie resimțite și apreciate ferm de beneficiari”, se mențioenază într-un comunicat al organizației.

Cele mai bune proiecte implementate în România au inspirat creatorii programului ECIPES, Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu. Acest program, spun autorii, ar putea oferi cei mai eficienți indicatori pentru finanțările externe oferite cetățenilor unei țări, fiind realizat de către Comisia Europeană în beneficiul a 17% din populația Republicii Moldova(200 mii familii), 50% primării (500) și 2.000 tineri, cu vârste 18-35 ani doar cu o sumă extrem de modestă pentru acești indicatori de 40 milioane euro. ”Practic, este posibil de obținut un model de reper la etapa actuală, pentru cele mai avansate mecanisme de finanțare între state. Acest concept de program, propus spre realizare Comisiei Europene, a fost discutat în Republica Moldova, România, Bruxelles si Strasbourg, cu cele mai importante instituții, iar opiniile acestora au fost incluse în varianta finală2. Pentru acest program în perioada anilor 2021-2022 sunt necesare doar 40 milioane euro.

Este pentru prima dată în istoria modernă când o organizație obștească a reușit cu forțe proprii, fără nici o susținere financiară din partea oricărei organizații sau persoane terțe, să elaboreze și să promoveze un nou program care să sprijine trei categorii de beneficiari direcți, din fondurile europene alocate Republici Moldova” au precizat autorii conceptului. Datorită acestui program, prin renovarea echipamentelor electrocasnice, prin înfrățirea cu localitățile țărilor din UE, prin facilitarea și stimularea afacerilor, cetățenii vor putea resimți ireversibil ajutorul european oferit Republicii Moldova în calitate de Stat Asociat cu UE, cred autorii programului.

Related posts

Juriul internațional Future Makers a desemnat start-up-urile câștigătoare ale premiilor de 20.000 de euro

Papuc Irina

Reabilitarea Parcului Unirii din Alba Iulia intră în licitație; contract de 3 mil. euro

Stefana Muresan

Topul firmelor private din România. Primii antreprenori premiați la gala IMM-urilor private

Papuc Irina

Transgaz, investiție de 360 de mil. euro pentru realizarea conductei ce va prelua gazele din Marea Neagră

Stefana Muresan

Geiger va construi prima parcare multietajată de mare capacitate din Sibiu: investiție de 24 milioane lei

Ion Surdu

Trafic restricționat astăzi pe Autostrada A1, până la ora 16.00

Papuc Irina

Așteptările companiilor germane sunt tot mai reduse, conform sondajului AHK

Ligia Voro

Magistrala de gaze naturale Sighet – Borșa, avizată la București

Nora Dumitrescu

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

Ligia Voro

Restaurantul Hotelului Privo din Târgu Mureş, cel mai bun din Europa

Stefana Muresan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!”

Ligia Voro

Cluj Napoca: Un nou pod va trece peste Someș

redactia

Producătorul portughez de componente auto Coindu angajează 125 de oameni pentru fabrica de lângă Arad

redactia

Fermierii sălăjeni vor acces la cele mai bune standuri din piețe

Nora Dumitrescu

Firmele brașovene din sectorul serviciilor au făcut mai mulți bani în anul 2018: creștere de 11,5% a cifrei de afaceri

Papuc Irina

NRCC – BRCC Night of the SMEs in Cluj, 23rd of March

Ionut Oprea

Maramureșul își va gestiona deșeurile cu 53 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Traseu rutier modernizat în zona turistică montană a Clujului

Nora Dumitrescu

Constructorii clujeni de la ACI, investiție de 12 mil. euro într-un ansamblu rezidenţial cu 170 de apartamente

Stefana Muresan

Auchan va transforma BTarena în spital de campanie

Nora Dumitrescu

Start-up care digitalizează contabilitatea prin inteligența artificială atrage KPMG Romania pe SeedBlink

Ion Surdu

Banca Transilvania şi-a majorat capitalul social cu 695 milioane lei

Stefana Muresan

Peste 3 săptămâni primăriile vor putea solicita bani pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale

Ion Surdu

Americanii de la Key Safety Systems preiau fabricile deținute de Takata la Arad și Sibiu

Stefana Muresan

Leave a Comment