Real Estate Ultimele stiri

Colliers: Trei efecte ale pandemiei pe piața închirierilor de locuințe din București

Mai mult de jumătate (55%) dintre bucureștenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-și cumpere un apartament în următorul an și vor să rămână în chirie, arată un studiu recent realizat de Unlock Research pentru Colliers International, lider pe piața de evaluări și consultanță rezidențială din România cu proprietăți rezidențiale analizate la nivel național în valoare de peste 15 miliarde de euro numai în ultimii trei ani. 45% dintre aceștia se gândesc însă la o schimbare a locuinței închiriate, majoritatea (66%) pentru că vor o locuință mai spațioasă sau aflată într-o zonă mai bună, inclusiv în blocuri noi, și doar o treime pentru că se uită la bani și caută să-și scadă costurile cu chiria.

Criza provocată de coronavirus începe să-și arate efectele și pe piața închirierilor de locuințe. În București, studenții au lăsat multe proprietăți goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere din piață a început să crească. Prețul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți chiriași aleg să închirieze o locuință sau alta.

Pe fondul incertitudinii create de pandemia de Covid-19, chiriașii caută siguranță, fie printr-o reducere a chiriei sau mutarea într-un spațiu mai mic, fie printr-o înțelegere pe termen mai lung cu proprietarii sau prin înregistrarea contractelor la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Comparativ cu criza precedentă din 2008-2009, înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc conferă proprietarilor calitatea de titlu executoriu, facilitând recuperarea banilor de la rău platnici.

„Chiriașul este mult mai dinamic decât cumpărătorul de rezidențial, iar trendurile din piața de închiriere pot fi valoroase pentru dezvoltatorii de locuințe. Nevoia de siguranță în relația cu proprietarul va duce la profesionalizarea pieței de închirieri de locuințe, iar din ce în ce mai mulți dezvoltatori își vor îndrepta atenția către acest segment. Am văzut deja tranzacții cu blocuri destinate exclusiv închirierii, semn că există un interes și din partea investitorilor pentru astfel de produse. Ne așteptăm ca în acest ecosistem nou creat să vedem și alți jucători anunțând proiecte destinate închirierii”, explică Gabriel Blăniță, director asociat Colliers Valuation and Advisory.

Dincolo de prețul chiriei lunare, cei mai mulți dintre respondenții care consideră că este mai rentabil să stea cu chirie decât să îşi cumpere o locuinţă proprie caută şi anumite funcţionalităţi care se potrivesc nevoilor şi propriului stil de viaţă, precum parcurile, spațiile verzi și locurile de joacă, care au devenit aproape la fel de importante ca stațiile de transport în comun. Dacă proximitatea față de un supermarket a fost tot timpul o prioritate, de anul acesta în topul preferințelor sunt și farmaciile, care sunt solicitate de aproape 50% dintre chiriași, mai arată datele studiului solicitat de către Colliers Internațional.

„Pandemia a generat schimbări puternice în relația oamenilor cu spațiul lor de locuit, în timpul lockdown-ului locuința crescând în importanță, tendință care s-a păstrat și după. A devenit din ce în ce mai important cum arată spațiul, atât în casă, cât și împrejurimile acesteia, precum și ce facilități ai în apropiere. Pentru piața de chirii, dincolo de nevoia de siguranță și de a nu lua decizii ce presupun investiții ridicate, a crescut și nevoia de un upgrade, de un standard de locuire mai bun, chiriașii nefiind mulțumiți de condițiile actuale ale pieței”, spune Alexandra Cojocaru, partener Unlock Research.

Cercetarea a fost realizată de Unlock Research, la solicitarea Colliers International, în perioada septembrie – octombrie 2020, pe un eșantion de aproximativ 300 de persoane care locuiesc cu chirie în București, având venituri peste medie, majoritatea cu studii superioare și cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, în proporție de 51% fiind femei și 49% – bărbați. Studiul privind piața chiriilor rezidențiale din București face parte dintr-o serie de analize cantitative și calitative efectuate periodic de către Colliers International.

Related posts

Acrobați, instalații de foc, decor autentic românesc și multe alte surprize la UNTOLD

Ligia Voro

Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj anunță reluarea zborurilor către Viena

Stefana Muresan

Primaria Oradiei țintește o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în fiecare an

Stefana Muresan

ExxonMobil a confirmat zăcământul uriaș din Marea Neagră

Stefana Muresan

Proiectul Reveal Alma Vii – Redecoperiți Alma Vii, la început de drum

Ligia Voro

Continua modernizarea scolilor sibiene cu fonduri REGIO 2014-2020

Stefana Muresan

De marți, 12 ianuarie, orădenii își pot plăti taxele și impozitele locale

Traian Dan

Somplast SA Năsăud, proiect de 4 milioane de euro

Stefana Muresan

România are peste 400.000 de companii cu femei acţionari

Stefana Muresan

„Ziua Grâului” de la Seuca, experiment reuşit marca DAFCOCHIM

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Limagrain se bazează pe calitate

Ligia Voro

Încep lucrările la podul peste Someș dintre localitățile Seini și Pomi, contract de de 15 mil. lei

Stefana Muresan

Kromberg & Schubert recrutează 100 de oameni pentru fabrica din Nădab, Arad

Stefana Muresan

Complexul President din Băile Felix se transformă în President Resort, cu aquapark, bază de tratament, SPA şi un nou hotel

Stefana Muresan

Municipiul Oradea, încă un pas pentru a deveni stațiune turistică

Ligia Voro

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Bucharest is 7th in the inaugural Tech Cities of the Future ranking. London is 1st.

Ionut Oprea

Semnare contract Centura de Sud a Timișoarei. Contract de 359 milioane lei, constructor – Tirrena Scavi

redactia

[Enjoy Transylvania!] Bistrița-Năsăud, un județ cu tradiții de Cartea Recordurilor

Transilvania Business

Filiala din Sibiu a unuia dintre cei mai importanți furnizori pe plan internațional de sisteme de conectare a împlinit 14 ani

Papuc Irina

Condmag Braşov, afaceri de 3,3 mil. lei în 2018

redactia

Drumul spre Mărișel va fi modernizat din banii Europei

Nora Dumitrescu

Creștere importantă pentru divizia Business Solutions din BRINEL

Ligia Voro

Inserția pe piața muncii – vectorul învățământului terțiar

redactia

Leave a Comment