Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TB 100: Semtest BVN, genetică în condiții de siguranță

Semtest BVN este cel mai mare Centru de Însămânțări Artificiale din România și unul dintre cele mai mari centre din Europa de Est, reprezentând una dintre investițiile germane importante din Transilvania. Directorul Semtest BVN Mureş, Valer Sician, ne-a oferit cele mai noi informații referitoare la activitatea companiei.

Cum a evoluat activitatea Semtest în acest an ?

Valer Sician: Semtest-BVN s-a concentrat în acest an pe asigurarea cu genetică, în condiții de siguranță maximă pentru fermierii și operatorii de însămânțări artificiale, astfel încât reproducția și însămânțările artificiale în România să poată funcționa în condiții cât mai bune. Reproducția și însămânțările artificiale sunt motorul de dezvoltare a zootehniei, sunt baza producerii de lapte, carne și viței.

Ce schimbări a adus în activitatea firmei dvs noua conjunctură socială legată de pandemie?

V.S.: Anul 2020, prin restricțiile pe care le-a adus, a pus la grea încercare întreaga activitate, inclusiv sectorul de creștere a bovinelor. Este o perioadă grea în care am stabilit ca prioritate funcționarea fără întrerupere a activității de ameliorare. În perioada de restricție a circulației am venit în sprijinul prestatorilor de servicii prin eliberarea, la solicitare, a adeverințelor necesare pentru deplasarea în ferme și gospodării, în vederea efectuării însămânțărilor artificiale. Acolo unde pe parcurs au apărut probleme, respectiv unii operatori de însămânțări artificiale s-au retras din cauza vârstei înaintate și a riscului la care se supuneau, am direcționat crescătorii de vaci spre alți operatori, activitatea funcționând în condiții bune mai departe.

Ce noutăți aveți pentru fermierii din România și partenerii externi? Cum se întrevede a fi anul 2021?

V.S.: Prezentarea taurilor online a fost o noutate pentru fermierii și operatorii de însămânțări artificiale. Respectând condițiile impuse, am reușit să aducem colaboratorilor noștri informații actualizate privind oferta nouă pentru anul 2021.
Cu siguranță mai departe ne așteaptă o perioadă grea, dar echipa Semtest-BVN va face tot ce este posibil, astfel încât acest serviciu în reproducție și însămânțări artificiale să funcționeze la parametri optimi.

Ați beneficiat de sprijin din partea statului roman? Ce anume ar putea sprijini mai bine sectorul în care activează și Semtest?

V.S.: Activitatea de reproducție din România nu este sprijinită la ora actuală, nu a fost nici în ultimii ani, poate acesta este și motivul unei bune organizări a celor implicați în acest segment. Cererea și oferta a reglementat cât se poate de bine acest serviciu, motivând fiecare furnizor să devină mai bun, mai competitiv.

(Publicat în ediția print a TB nr. 97 – octombrie/noiembrie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bucharest – skyline transformation 2025: One option? Or more united temptations?

Articolul următor

Bucharest – skyline transformation 2025: Anchor Grup, a developer of communities

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share