București Real Estate Slider Ultimele stiri

Colliers: Standardul WELL Health-Safety, noul must pentru clădiri

Dezvoltatorii și proprietarii de proiecte devin din ce în ce mai preocupați de siguranță și sustenabilitate, în contextul unui an 2020 atipic, care a schimbat percepțiile și planurile de viitor. În ultimele șase luni, 14 proiecte s-au înregistrat pentru certificarea WELL Health-Safety Rating. În același timp, 77 de proiecte noi au obținut certificări BREEAM sau LEED în 2020.

Astfel, numărul de proiecte certificate din perspectiva sănătății, siguranței și sustenabilității a trecut de 230 în România, arată analiza Colliers pentru 2020. În plus, mulți dezvoltatori de proiecte au în plan să obțină în viitor certificări pentru sănătate, siguranță și ecologie, mai ales având în vedere contextul actual, când mediul de lucru, sustenabilitatea, economia de energie și digitalizarea au devenit o necesitate în sistemul de lucru hibrid accelerat de pandemie.

Clădirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate în toată Europa, în special având în vedere angajamentul liderilor UE de a reduce consumul de energie și de a atenua schimbările climatice. Prin urmare, în România, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, sfârșitul anului 2020 a adus o schimbare majoră pentru clădirile noi, fie că vorbim despre locuințe, blocuri multifamiliale, clădiri de birouri, depozite sau alte tipuri de spații. Ca o cerință de reglementare, toate clădirile care vor fi construite pe baza unei autorizații obținute după 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB, care presupune un consum de energie aproape zero, cu energie furnizată în mare parte din surse regenerabile. În prezent, construcția și funcționarea clădirilor generează 40% din toate emisiile de dioxid de carbon (CO2) legate de sistemul energetic, depășind transportul sau industria.

Așa cum era de așteptat, piața imobiliară din România, care a evoluat foarte mult în ultimii ani, urmează tendința clădirilor „verzi” de birouri. De exemplu, Palas Iași este singurul proiect certificat LEED Neighborhood Development din regiunea CEE, fiind unul dintre cele cinci proiecte din toată Europa care au primit această certificare, procesul de obținere fiind coordonat de Colliers. De asemenea, tot ca urmare a consilierii oferite de Colliers, City Point a devenit recent primul complex rezidențial din România certificat LEED Gold for Neighbourhood Development: Plan and Design. Beneficiile LEED ND se disting prin trei piloni principali: scală, înțelegere amplă & sinergii și longevitate.

În perioada 2020 și începutul anului 2021, o parte dintre dezvoltatori au primit cu interes noutățile în materie de certificări pentru o siguranță sporită la locul de muncă, mai relevante ca niciodată în contextul Covid-19. Proiectele Equilibrium și Campus 6.2, deținute de Skanska, au fost certificate cu WELL Health-Safety, cel mai nou standard de evaluare al International WELL Building Institute, care atestă respectarea standardelor de siguranță ce diminuează riscul transmiterii virusului. De asemenea, portofoliul de birouri Expo Business Park al Portland Trust, care cuprinde 3 clădiri de birouri, a obținut recent certificarea WELL Health-Safety. Tiriac Imobiliare este primul dezvoltator român care a anunțat că va implementa standardul WELL Health-Safety pentru întregul său portofoliu de clădiri mixte, compus din Stejarii Residential Club 1, clădirea de birouri Tiriac Center, dar și proiectele aflate în construcție – clădirea de birouri Tiriac Tower și Stejarii Residential Club 2.

Colliers România, singura companie de consultanță imobiliară cu o echipă de specialiști WELL, coordonează în prezent procesul de certificare a întregului portofoliu de clădiri mixte deținut de Tiriac Imobiliare.

„Dezvoltatorii imobiliari acordă mai multă atenție mediului dezvoltând proiecte durabile, eficiente din punct de vedere al consumului de energie și apă, pentru care obțin certificări „verzi” care atestă niveluri din ce în ce mai ridicate. În plus, standardul WELL pune accent pe impactul clădirilor asupra sănătății și stării de bine a ocupanților. Evaluarea WELL Health-Safety introdusă de International WELL Building Institute (IWBI) ajută proprietarii și chiriașii să își adapteze clădirile la realitatea post-Covid-19. Văd această certificare ca pe o investiție în oameni, deoarece are puterea de a le influența sănătatea, starea de bine și productivitatea. Mai mult, oferă o asigurare în plus că angajații pot reveni în siguranță la birou. Pentru a menține certificarea, proiectele trebuie să treacă printr-un proces anual de reînnoire, care ajută la asigurarea îndeplinirii unui standard înalt de sănătate și siguranță pe termen lung”, explică Oana Stamatin, Director Green Certification and Building Surveying la Colliers.

Privind din altă perspectivă, anul trecut a înregistrat o tendință descendentă, cu doar 4 proiecte de birouri care au obținut certificarea LEED Platinum, în scădere față de 2019. Aceste certificate LEED Platinum au fost acordate unor proiecte de birouri cu sediul în București: prima clădire a proiectului AFI Europe – AFI Tech Park, clădirea Vastint H din Timpuri Noi Square, Ana Tower și United Business Center 3 din Timișoara. Pe de altă parte, anul trecut s-au înregistrat mai multe clădiri BREEAM Outstanding – două dintre proiectele Portland Trust, Vox Technology Park – Timișoara și Penny Market Otopeni.

„În ansamblu, majoritatea proiectelor certificate se află în Capitală și în împrejurimi – mai mult de jumătate, dar au fost obținute destul de multe certificări și în hub-uri regionale, precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, cu accent constant pe birouri, spații industriale și proiecte cu utilizare mixtă. Cu toate acestea, ne așteptăm la o creștere a competiției între sistemele de certificare de clădiri „verzi” și vedem dezvoltatori mari din retail și din piața de spații industriale și logistice care ar putea fi interesați să-și certifice portofoliile, precum și jucători din zone de nișă, specializate, cum ar fi interioare de birouri”, adaugă Oana Stamatin.

Related posts

Nemții de la Ara și-au redeschis outleturile din Sălaj și Bihor

Nora Dumitrescu

JIDVEI: 14 milioane de sticle de vin vândute în 2017 și 80 de medalii obținute la concursuri internaționale

Stefana Muresan

Piața de Real Estate din România dă semne de maturizare. Ce înseamnă asta pentru retail, industrial & logistics, office & residential

Papuc Irina

Autostrada Gilău-Nădășelu, aproape de deschidere

Stefana Muresan

AFIR lansează un portal unic cu informații despre fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Stefana Muresan

Brașovul pregătește terenul pentru construcția celui mai mare parc din municipiu – o investiție de peste 2 milioane lei și reconversia unei zone abandonate

Ion Surdu

”Mobilitatea viitorului”, eveniment marca CCIFER, despre impactul noilor modalități de transport

Stefana Muresan

Deszăpezirea și salubritatea un business de 4 miliarde de lei. Topul firmelor de profil

Papuc Irina

Salina Turda, promovată la Madrid

Nora Dumitrescu

Ardealul va fi conectat pe calea aerului cu Moldova

Nora Dumitrescu

Ian Worboys, CEO-ul P3 Logistic Parks, lansează prima carte pentru copii în memoria fiului său

redactia

Clujenii sunt invitați să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane

Ligia Voro

Un important furnizor de servicii în domeniul IT a închiriat 4100 de mp de spaţiu în cea mai înaltă clădire de birouri din România, la Timişoara

Robert Bloancă

Moldovenii de la Dedeman vor preluarea integrală a Cemacon, la 55 de bani pe acţiune

Stefana Muresan

Cosmin Moldovan: “Industria alimentară resimte cel mai puțin efectele crizei”

Nora Dumitrescu

Office, Rezidențial, Retail, Industrial&Logistic – perspectivă 360 grade, la Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

“Medicina este cu oameni și despre oameni”, spune dr. Carmen Nicolau despre misiunea Centrului de Medicină Integrativă Lotus Life

redactia

Contrabanda cu țigarete sub 15%

Ligia Voro

Proiectele inițiate de cetățeni vor primi finanțare la Florești

Nora Dumitrescu

Premieră: Țiriac Imobiliare & Colliers certifică WELL Health-Safety un portofoliu mixt de proiecte

Transilvania Business

Alstom va moderniza lotul 2 din tronsonul Sighișoara-Brașov cu 70 de milioane de euro

Ion Surdu

Zalăul, refuzat de București la modernizarea drumurilor județene

Nora Dumitrescu

Power Net Consulting va sprijini românii din Diaspora să dezvolte afaceri în România

Stefana Muresan

Oradea va contracta două credite pentru cofinanțarea unor proiecte pe fonduri UE

Traian Dan

Leave a Comment