Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ghenie, mai scump decât Brâncuși la o licitație din România

O operă a artistului maramureșean Adrian Ghenie va fi scoasă la licitație, în cadrul aceleiași sesiuni, la un preț mai mare decât portofoliul maestrului Constantin Brâncuși, prezent și el prin creațiile sale.

Cei mai mari artiști români din toate timpurile, conform ultimului top al valorii publice de adjudecare a operelor de artă, Brâncuși și Ghenie, se întâlnesc în licitația de artă contemporană organizată de Casa A10 by Artmark. În cadrul evenimentului din 20 aprilie Ghenie este prezent cu două opere, iar Brâncuși, cu un portofoliu compus dintr-un obiect-simbol și patru fotografii celebre.

Pentru 30.000 de euro va fi scoasă la licitație „Fallen Angel”, o compoziție cu mai multe personaje aparținând lumii paradisiace, semnată de Ghenie la începutul anilor 2000. O lucrare din aceeași serie a fost adjudecată în cadrul primei licitații de artă contemporană din 2021, în 18 februarie, pentru 129.000 de euro.

Brâncuși, prezent în mod excepțional în licitație cu un obiect din seria experimentelor de atelier realizate în plumb, denumită de literatura de specialitate „Canarul”, are un preț de pornire de 3.000 de euro. Obiectul provine din Fondul Brâncuși, colecția Alexandru Istrati și Natalia Dumitrescu, și a mai participat în trecut, alături de alte trei piese, la expoziția organizată la Paris cu ocazia licitației Artcurial în 2010.

Un obiect din aceeași serie a fost adjudecat în februarie, în cadrul licitației Artmark, pentru 18.000 de euro. Într-o formă simbolică va fi regăsit Brâncuși și în câteva fotografii prezente în licitație. Trei dintre operele realizate de părintele sculpturii moderne au fost surprinse în fotografie de către Muzeul de Artă din Philadelphia cu ocazia celebrei expoziții retrospective itinerante începând cu 1957.

Instantaneele sunt scoase la vânzare în cadrul evenimentului din 20 aprilie, fiind vorba de „Portretul lui George”, sculptură în marmură care se află în colecția Muzeului Guggenheim din New York (donată de George Farquhar Jr.), de „Endless Column”, din colecția MOMA New York (donată de Mary Sisler), precum și de „Head”, o variantă din 1918 a „Muzei”, după cea din 1912.

Fotografiile au un preț de pornire cuprins între 1.000 și 1.500 de euro. 200 de lucrări ale artiștilor Corneliu Baba, Horia Damian, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Ștefan Câlția, Gheorghe Fikl, Felix Aftene, Marius Bercea, Roman Tolici alcătuiesc licitația ce va avea loc online pe platforma Artmark Live, în 20 aprilie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiții pentru reducerea ”amprentei de carbon” la Azomureș

Articolul următor

Compania Continental își extinde activitatea la Timișoara odată cu achiziția unei noi clădiri pentru cei de la Contitech

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share