Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gradul de colectare selectivă a deșeurilor în județul Bihor a ajuns la 30%

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, la șase luni de la implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), gradul de colectare selectivă a deșeurilor în județul Bihor este în medie de 30%, el variind în funcție de zonă.

Zona 1B (localitățile din zona metropolitană extinsă a Oradei – Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu) a ajuns la un grad de colectare selectivă de 20%; zona 2 (oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului) – 23,53%; zona 3 (compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român) – 33,93%, zona 4 (oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş) – 29,61%; zona 5 (oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara) – 26,44%, iar zona 6 (oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu) – 37,66%.

Gradul de colectare selectivă a deșeurilor se referă la cât la sută din deșeurile aruncate sunt colectate corect, pe fracții. În mediul urban se colectează pe cinci fracții (hârtie/carton, plastic/aluminiu, sticlă, deșeuri reziduale și biodeșeuri), în timp ce în mediul rural sunt patru fracții (hârtie/carton, plastic/aluminiu, sticlă și deșeuri reziduale).

În Bihor avem un procent bun prin comparație cu județul Covasna, care este dat ca exemplu de bună practică de ani buni în ce privește managementul deșeurilor. Covasna a ajuns la un grad de colectare selectivă de 38% după mai bine de 4 ani de la începerea implementării acestui sistem. Noi suntem la o medie de aproximativ 30% după 6 luni, ceea ce este încurajator și ne-am asumat cu operatorii de salubritate și primarii din județ să creștem acest grad de colectare selectivă”, a precizat vicepreședintele Consilului Județean.

În completarea SMID, Consiliul Județean Bihor va construi patru centre de depozitare în Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd. În etapele următoare vor fi construite astfel de platforme și în alte orașe și comune din județul Bihor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea este al unsprezecelea oraș unde Bolt lansează servicii de transport

Articolul următor

PRO AVIS - țara unde „cotcodac” e mai puternic decât „cucurigu”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share