Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cele mai eficiente fungicide pentru combaterea făinării și manei viței de vie: Talendo® și Zorvec™ Zelavin™ Bria

de Adrian IONESCU, Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides Corteva Romania&Moldova

Odată cu venirea primăverii și reluarea ciclului vegetativ al plantelor apar și riscurile de îmbolnăvire. Diferiți agenți patogeni care iernează sub diferite forme în sol, în mugurii sau scoarța coardelor afectate în anul precedent asteaptă acum condițiile ideale de temperatură și umiditate pentru a germina și a parazita vița de vie.

Făinarea este denumirea populară a bolii produse de agentul patogen Uncinula necator. Acesta și-a făcut simțită prezența din ce în ce mai mult în plantațiile viticole mai ales în ultimii ani. Acest agent patogen poate ataca tot timpul anului, iar în cazul în care nu se iau măsuri de combatere eficiente, pagubele pot fi substanțiale atât asupra aparatului foliar, dar mai ales asupra ciorchinilor și boabelor. Se generează astfel nu numai pierderi de producție dar și o depreciere calitativă a boabelor, cele afectate de făinare fiind predispuse în condiții de umiditate la atacurile mucegaiurilor, iar vinul rezultat va fi de o calitate slabă.

Făinarea atacă cu precădere în verile secetoase deoarece conidiile nu au nevoie de apă pentru a germina, iar după infecție evoluția bolii este favorizată de temperatura și umiditatea moderată a aerului.

Compania Corteva Agriscience recomandă pentru combaterea făinării produsul Talendo®, un fungicid pe bază de proquinazid 20% care se aplică în doza de 225 ml/ha.

Proquinazid este o substanță activă specializată pe combaterea făinării cu eficiență deosebită datorită acțiunii sale trivalente, de contact, sistemică locală și prin vaporizare.

Talendo® protejează țesuturile adiacente zonelor tratate, cât și creșterile noi datorită acțiunii în stare de vapori, oferind un control sigur și de lungă durată împotriva făinării.

Cultura de viță de vie poate fi atacată și de alți agenți patogeni precum Plasmopara viticola, mana viței de vie.

Pentru o combatere eficientă a manei viței de vie compania Corteva Agriscience vine în sprijinul fermierilor cu un pachet nou, Zorvec™ Zelavin™ Bria.

Zorvec™ Zelavin™ Bria este o combinație în co-pack de Oxathiapiprolin și Folpet, cu o activitate biologică remarcabilă împotriva patogenilor, cu o excelentă activitate translaminară și sistemică acropetală.

Pachetul tehnologic are efecte multiple asupra ciclului de viață al agentului patogen (acțiune preventivă, curativă, eradicantă și antisporulantă) pentru o eficacitate sporită și de lungă durată.

Zorvec™ Zelavin™ Bria protejează frunzele tratate pe măsură ce cresc și se dezvoltă, inclusiv frunzele nou formate.

Experiențele efectuate în diverse țări cu Zorvec™ Zelavin™ Bria au demonstrat un control excepțional la mană, comparativ cu produsele existente în acest moment pe piață.

Pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență, Corteva Agriscience a ales Flovine® (Folpet) ca partener de amestec cu Zorvec™ Zelavin™. Se administrează preventiv, în bloc de 2 aplicări consecutive, efectuate la interval de 10 zile, primul tratament la începutul înfloritului (BBCH 61), urmat de al doilea tratament la sfârșitul înfloritului (BBCH 69).

Zorvec™ Zelavin™ Bria este absorbit rapid în interiorul stratului ceros epicuticular al plantei, în mai puțin de o oră de la aplicare, oferind o rezistență mai mare la spălare. Pentru acest motiv, chiar și în situația în care apar precipitații imediat după aplicarea produsului, nu este necesară repetarea tratamentului. Doza recomandată este 0,2 l/ha Zorvec™ Zelavin™ + 1,25 kg/ha Flovine®. Pachetul se aplică pe o suprafață de 4 ha.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ANIVERSARE: 100 de ediții în 10 ani

Articolul următor

Transilvania, în febra rezidențială: Cum arată piața acum în principalele orașe din centrul și vestul țării

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share