Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pompele de căldură Termocasa, alternativă la sursele clasice de încălzire

Potrivit informațiilor apărute în ultima vreme în presa vest europeană, în curând, în mai multe țări vestice, va fi interzisă instalarea centralelor pe gaz din motive de mediu. Mai întâi la locuințele noi și ulterior la cele vechi.

Rtl.fr anunța recent că centralele pe gaz produc 18% din emisiile de carbon din Franța, fiind cel mai utilizat mod de încălzire în această țară. Nu mai puțin de 37% dintre locuințele din Franța utilizează gazul ca încălzire, fiind cel mai ieftin mod de încălzire.

Francezii vor să interzică din 2021 construcția de case noi cu centrale pe gaz, iar la locuințele care au deja astfel de centrale, acestea ar trebui înlocuite până în 2024.

În Olanda, situația este și mai gravă. Potrivit nos.nl, 95% dintre casele din această țară au cazane de încălzire pe gaz.

Interzicerea centralelor pe gaz are la bază Acordul de la Paris cu privire la schimbările sclimatice. Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice este cel dintâi acord global cu forță juridică obligatorie. Acesta a fost semnat la 22 aprilie 2016 și ratificat de Uniunea Europeană la 5 octombrie 2016.

Alternative

Soluțiile alternative la încălzirea pe gaz ar fi multiple. Acestea au fost enumerate într-un interviu pentru euroactiv.com de către Brian vad Mathiensen, academician și cercetător specializat în sisteme inteligente de energie la Universitatea din Aalborg, Danemarca. Academicianul a dat exemple alternative sistemele solare fotovoltaice și pompele de căldură.

Mai câștigați vor fi cei legați la infrastructura termică sau la rețelele de termoficare. „Cel puțin 50-70% din gospodăriile UE ar putea fi deservite mai ieftin de infrastructura termică sau de rețelele de termoficare. Prin infrastructura termică, putem folosi căldura reziduală direct din industrie și indirect cu pompe de căldură la scară largă, căldura reziduală de la incinerare, solare termice, geotermale, căldură și energie combinate etc. Utilizarea surselor regenerabile de energie solară termică și geotermală în combinație cu pompe de căldură de dimensiuni mari de megawatt în termoficare este o opțiune foarte dorită pentru o integrare mai ieftină a energiei regenerabile din energia eoliană, datorită energiei cu costuri reduse. Țările care dețin infrastructura termică sunt mult mai bine poziționate pentru a trece de la combustibili fosili la combustibili regenerabili. Pentru că poți schimba pur și simplu ceea ce pui în țeavă. Aceste unități de producție mai mari pot fi schimbate mai ușor decât milioanele de gospodării cu cazane pe gaz care sunt în prezent în vigoare în toată Europa”, a precizat Brian vad Mathiensen.

Poziția României

Poziţia României este reflectată în poziţia de ansamblu convenită de UE. Forul comunitar şi-a asumat rolul de lider global în combaterea schimbărilor climatice, angajându-se unilateral să reducă, până în anul 2020, la nivel comunitar, emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% faţă de nivelul înregistrat în anul 1990.

UE s-a angajat, de asemenea, să treacă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% doar dacă şi celelalte ţări dezvoltate se angajează să îşi reducă în mod comparabil nivelul emisiilor şi dacă ţările în curs de dezvoltare mai avansate pe plan economic se angajează, de asemenea, să contribuie semnificativ la efortul global de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în funcţie de responsabilităţile şi capacităţile proprii.

Din perspectiva României, Acordul încheiat la Paris transmite un semnal clar investitorilor, mediului de afaceri și factorilor de decizie privind tranziția globală către economia cu emisii reduse de carbon şi va ghida acțiunile la nivel global pe o traiectorie de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2°C. În același timp, este primul instrument multilateral obligatoriu din punct de vedere juridic și cu participare universală în domeniul schimbărilor climatice.

Soluția – Pompele de căldură

În condițiile în care Europa vrea să renunțe treptat la încălzirea pe lemne, cărbuni și gaze naturale, pompele de căldură tind să devină unul dintre cele mai atractive sisteme de încălzire, din cauza faptului că nu poluează și sunt și ieftine.

Adrian Farcaș, medaliat la Geneva

Informații despre pompele de căldură am primit de la inginerul și inventatorul orădean Adrian Farcaș, administrator Termocasa, multimedaliat și premiat la saloanele naționale și internaționale pentru inovațiile aduse pompelor de căldură.

Firma pe care o reprezintă are o vechime de peste 12 ani pe piața de profil.

Adrian Farcaș spune că a trecut la pompe de căldură dintr-o necesitate.

Sistemele de încălzire cu pompe de căldură nu sunt mai scumpe decât sistemele pe gaz, cărbune, lemne sau peleți. Doar că oamenii nu cunosc acest sistem, fiind mai nou. În plus, pentru pompele de căldură, statul acordă subvenții consistente prin Programul «Casa Verde»”, spune inginerul orădean.

Tipuri de pompe de căldură

Pompele de căldură sunt de trei feluri: apă – apă, sol – apă și aer – apă. Randamentul cel mai bun îl dau pompele de căldură apă – apă.

Termocasa este singurul producător din România care produce toate cele trei tipuri de pompe de căldură. Este cel mai mare vânzător din România a pompelor pe sistem apă – apă”, precizează Adrian Farcaș.

Potrivit acestuia, investiția într-un sistem de încălzire cu pompe de căldură este comparabilă cu un sistem de încălzire pe lemne sau un sistem pe gaz.

O pompă de căldură apă – apă este mult mai simplu de montat decât alte sisteme de încălzire. „Noi am conceput-o în așa fel încât să poată fi instalată de oricine. Pur și simplu o cumperi și o bagi în priză fără alte costuri suplimentare, instalarea ei putând fi făcută de orice instalator. Mai mult, garanția la o pompă de căldură Termocasa este de 20 de ani, ceea ce nu se întâmplă la alte sisteme de încălzire”, explică inventatorul orădean.

Brevet premiat la Geneva

Mai nou, Adrian Farcaș a introdus pe piață un produs nou, pompele aer – apă, multimodulare. „Fiecare pompă aer – apă are între unu și patru module. Fiecare modul are 6 kw. Acest tip de construcție are avantajul că un modul poate încăzi casa până la o anumită temperatură. Dacă se vrea o temperatură mai mare, intră în funcțiune, pe rând și celelalte module. Deci, acest echipament se adaptează zonei în care ne aflăm, climei și temperaturilor din sezonul de iarnă. După multe cercetări și teste de laborator, ne-am dat seama că pentru a crește eficiența, trebuie să mergem cu această pompă de căldură în sistem modular”, a declarat Adrian Farcaș.

Pompele de căldură produse de Termocasa sunt vândute în toată România, plus Franța, Germania, Belgia și Ungaria.

Premiat la Geneva

Schimbătorul de căldură utilizat la pompele de căldură Termocasa a fost premiat la Salonul de Invenții din 2018 de la Geneva cu medalia de aur. Anterior, acesta a obținut mai multe medalii la saloanele de inventică de la Timișoara și Cluj Napoca. „Schimbătorul are capacitatea de expandare în caz de îngheţ. Astfel se elimină schimbătorul de căldura intermediar utilizat de toţi producătorii de pompe de căldură apă – apă şi scad simţitor costurile de implementare şi exploatare, respectiv creşte performanţa pompei de căldura cu 15%-20%”, a precizat Adrian Farcaş.

Schimbătorul este confecţionat dintr-un material antiaderent care previne formarea depunerilor (apa din foraj poate fi tulbure, cu un conţinut ridicat de impurităţi şi poate face depuneri, ducând la colmatarea schimbătoarelor uzuale). Invenţia este deja aplicată la scară largă în construcţia pompelor de căldură Termocasa.

Se pretează și la blocuri

Pompele de căldură Termocasa se pretează și la blocurile de locuințe specifică Adrian Farcaș. Inventatorul orădean spune că este dispus să instaleze, gratuit, pompe de căldură și la blocurile de locuințe, acesta putând fi un proiect pilot. „Suntem dispuși să instalăm, gratuit, pompe de căldură cu tot echipamentul, la un bloc din sistemul centralizat, timp de un an. După un an, proprietarii pot să observe economiile pe care le fac cu pompele de căldură și dacă le place sistemul, suntem dispuși să le oferim posibilitatea de plată a acestuia în rate”, a declarat Adrian Farcaș.

După calculele inginerului Farcaș, doar din diferența prețului plătit către Centrala Electro Termică (CET) și prețul pe gigacaloria obținută prin pompele de căldură, pompa se poate achita în cinci ani.

Inginerul precizează că pentru instalarea pompelor de căldură nu trebuie, neapărat, ca blocurile să fie debranșate de la încălzirea centralizată. El avansează exemplul CET-ului, care livrează căldură doar după ce media a trei nopți consecutive a temperaturii scade sub 10°C. Ori pompele de căldură pot fi folosite oricând, printr-o simplă introducere în priză.

(TB 102)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centura Beiușului va fi gata în 2023 și va costa 69 de milioane de euro

Articolul următor

Patru firme vor să execute lucrările incubatorului de afaceri din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share